Placeholder

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Προτάσεις επί του σχεδίου νόμου «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» και όσον αφορά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό

Δημοσίευση: 28/04/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κυρία Υπουργέ και Κυρία Υφυπουργέ,

Στο σχέδιο νόμου που καταθέσατε για δημόσια διαβούλευση, παρά τις βελτιωτικές ρυθμίσεις που εισηγείστε για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού (παράλληλη στήριξη, μείωση αριθμού μαθητών στα ΤΕΓ με προϋποθέσεις) αλλά και ρυθμίσεις που κινούνται απλά προς τη σωστή κατεύθυνση (π.χ. προσκόμιση βεβαιώσεων από δημόσια νοσοκομεία και φορείς της αλλοδαπής για την πιστοποίηση μαθησιακών και κοινωνικών-παιδαγωγικών ζητημάτων, δυνατότητα παράτασης απόσπασης για 6ο έτος), φαίνεται ότι δυστυχώς δε λάβατε σχεδόν καθόλου υπόψη σημαντικές και ολοκληρωμένες προτάσεις μας τις οποίες σας καταθέτουμε επανειλημμένα από τον Ιούλιο του 2019. Πλέον γίνεται κατανοητή η μη πραγματοποίηση συνάντησης σας με τους Συλλόγους Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Γερμανίας.

Ακριβώς δύο μήνες μετά την εξαγγελία της χορήγησης επιμισθίου για πέντε έτη, δια μέσου της υφυπουργού Παιδείας σε Εκδήλωση–Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, με τίτλο «Η Ελληνική Γλώσσα είναι ψυχή», οι εκπαιδευτικοί αισθανόμαστε βαθιά απογοήτευση. Την στιγμή που μακριά από τους οικείους μας, δίνουμε τη δική μας μάχη για να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες σε όλα τα επίπεδα, δεν ικανοποιούνται σημαντικά αιτήματα που θα έδιναν πνοή ζωής στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

Σας καλούμε, έστω και τώρα, να κάνετε τον κόπο και να λάβετε σοβαρά υπόψη τις προτάσεις που σας έχουμε καταθέσει. Βάση πραγματικών συνθηκών και δεδομένων σας επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά, ότι την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία στην περιοχή μας ξεκινά στις 12 Αυγούστου, τα σχολεία μας θα έχουν σημαντικότατες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς.

Αν πραγματικά υπάρχει η πολιτική βούληση για ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, πρέπει να δοθούν κίνητρα. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να λαμβάνουν το ειδικό επιμίσθιο καθ’ όλη τη διάρκεια της απόσπασής τους για να μπορούν να ανταπεξέρχονται στο υψηλό κόστος ζωής. Με επαναφορά ρυθμίσεων με ποινές και τιμωρίες για όσους δεν αποδέχονται την απόσπασή τους ή για όσους ανακαλέσουν αυτή και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας, δε δημιουργούνται κίνητρα για τη στελέχωση των σχολείων στο εξωτερικό αλλά αντικίνητρα.

Συγκεκριμένα επί του σχεδίου νόμου:

 Στην περ. α΄ της παρ. 3 του άρθρου 29 «Τροποποιήσεις του άρθρου 16 του ν. 4415/2016» του σχεδίου νόμου, σχετικά με τη χορήγηση επιμισθίου μετά την τριετία, αναφέρεται η φράση  «μόνο για το πρώτο έτος της παράτασης».

Προτείνουμε την αντικατάσταση της φράσης ως εξής: «για δύο ακόμη έτη με επιμίσθιο, ανεξάρτητα από το έτος αρχικής απόσπασης, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει χορηγηθεί επιμίσθιο πάνω από πέντε έτη κατά το παρελθόν».

Στο τέλος της παραγράφου να προστεθεί εδάφιο με τη φράση: «Έναρξη ισχύος από το σχολικό έτος 2020-21 για όσους ήδη υπηρετούν στο εξωτερικό και για όσους θα αποσπαστούν με τον παρόντα νόμο».

 Στην περ. ε΄ της παρ. 5 του άρθρου 29 «Τροποποιήσεις του άρθρου 16 του ν. 4415/2016» του σχεδίου νόμου, αναφέρεται η φράση: «εκδίδεται ειδική πρόσκληση μετά την ολοκλήρωση και των αποσπάσεων της περ. γ΄ και οι αποσπάσεις εξετάζονται βάσει της διαδικασίας και των κριτηρίων απόσπασης που εκάστοτε ισχύουν.».

Προτείνουμε την αντικατάσταση της φράσης ως εξής:  «εκδίδεται ειδική πρόσκληση και οι αποσπάσεις εξετάζονται βάσει της διαδικασίας και των κριτηρίων απόσπασης που εκάστοτε ισχύουν και ανακοινώνονται μετά την ολοκλήρωση και των αποσπάσεων της περ. γ΄» ώστε να μην επιμηκυνθεί ακόμα περισσότερο η χρονοβόρα διαδικασία στελέχωσης των σχολείων.

Κυρία Υπουργέ και Κυρία Υφυπουργέ,

Αν δεν επιθυμείτε τη φθορά των ελληνικών σχολείων, δια μέσου της υποστελέχωσης, με συνέπεια την υποβάθμιση και τη φυγή μαθητών που φοιτούν στα αμιγώς ελληνικά σχολεία αλλά και στα ΤΕΓ, τότε οι παραπάνω αλλαγές είναι επιβεβλημένες.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΥΟΜΝΗΜΑ 29 ΘΕΣΕΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ-ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                            Ο Γ. Γραμματέας

Νικόλαος Ράμμος                   Ιωάννης Τσούμπανος

Σχόλια (12)

 
ivannhs papadopoylos
02 Μάιος 2020 22:54

ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΕΘΗΚΕ Ή ΑΠΟΣΠΑΣΘΗΚΕ. ΑΡΑ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΑΤΟΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟ ΖΗΣΕΙ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΜΕΝΕΣ . ΕΔΩ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ. ΕΓΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΙΛΗΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟ . ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

 
Αμεροληπτος
02 Μάιος 2020 22:21

Καμία κατσίκα να μην ψοφήσει! Απλά να βλέπουμε και τί γίνεται δίπλα μας, σε ανθρώπους που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα...

 
bougdani
02 Μάιος 2020 19:58

ΝΑ ΨΟΦΗΣΕΙ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ.!!!!!!!!!! ΜΠΡΑΒΟ ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΕ. ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΥΠΕ ΣΕ ΠΥΣΠΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΥΣΔΕ ΣΕ ΠΥΣΔΕ ΕΙΝΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ. ΟΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΛΑ ΚΑΝΟΥΝ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ, ΣΚΕΨΟΥ ΛΙΓΟ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 2001 ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΑΘΕΣΗ.

 
Αμεροληπτος
02 Μάιος 2020 15:26

"οι αποσπάσεις δικαιολογούνται και δίνονται για οικογενειακούς λόγους, συνυπηρέτηση και διάφορους προσωπικούς λόγους του εκάστοτε υπαλλήλου."
Όχι. Οι αποσπάσεις δίνονται βάσει των αναγκών τις υπηρεσίας και όχι για τους προσωπικούς λόγους του εκάστοτε υπαλλήλου. Αυτά μας έφαγαν. Το ότι η οικογένεια είναι η βάση τις κοινωνίας να το δεχτώ. Το ότι η δουλειά σου ή ο εργοδότης σου οφείλει να σε αποσπά όπου εσύ αποφασίσεις να κάνεις οικογένεια δυσκολεύομαι λίγο να το καταλάβω. Κάποιοι έχουν την αντίληψη ότι παντρεύονται τις δουλειές τους ή τις θέσεις τους...

 
@ ivannhs papadopoylos
01 Μάιος 2020 19:29

Φυσικά και ξοδεύουν λεφτά του ελληνικού λαού αφού μισθοδοτούνται από το ελληνικό κράτος! Άσχετα που έχουν ξεχάσει ότι είναι υπάλληλοι του ελληνικού δημοσίου και στην Ελλάδα ξέρετε δεν μπορείς να κάνεις μακροπρόθεσμο προγραμματισμό όπως στις ευρωπαϊκές χώρες γιατί δεν ξέρεις αύριο πόσοι νέοι νόμοι θα ψηφιστούν και ποιους θα θέλει η κάθε κυβέρνηση να βολέψει!
Δυστυχώς αυτά που θεωρείται αυτονόητα δεν έχουν λυθεί για τους εντός Ελλάδας εκπαιδευτικούς! Ξέρετε πόσοι συνάδελφοι με οικογένειες αναγκάζονται να μένει ο ένας στην Αλεξανδρούπολη και ο άλλος στη Σύμη επειδή το υπουργείο δεν τους εγκρίνει αυτές τις αυτονόητες μεταθέσεις ή αποσπάσεις κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και αντ' αυτού προσλαμβάνει αναπληρωτές που διδάσκουν στα σχολεία που βρίσκονται δίπλα στα σπίτια τους! Μάλλον λόγω της παρατεταμένης διαμονής σας στο εξωτερικό θεωρείται ότι και στην Ελλάδα όλα λειτουργούν όπως εκεί.

 
ivannhs papadopoylos
30 Απρ 2020 23:03

ΛΑΘΟΣ ΚΥΡΙΕ ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΑΦΟΥ ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ ΑΡΑ ΔΕΝ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

 
Βασιλική
30 Απρ 2020 18:59

Προς Αμερόληπτο.
Φίλτατε,
οι αποσπάσεις δικαιολογούνται και δίνονται για οικογενειακούς λόγους, συνυπηρέτηση και διάφορους προσωπικούς λόγους του εκάστοτε υπαλλήλου.
Και χωρίς οικονομική επιβάρυνση του κράτους στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτοί που ζητούν απόσπαση, τη ζητούν για πολύ σοβαρούς λόγους. Όχι πάντως γιατί ερωτεύτηκαν, ούτε για να αποκτήσουν εμπειρίες ή να να κάνουν διακοπές.
Ο εκπαιδευτικός διδάσκει όπου και να βρεθεί.
Υπενθυμίζω... Ακόμη και στο 2020 ευτυχώς... ο κόσμος παντρεύεται, αρραβωνιάζεται και κάνει παιδάκια...

 
Αμεροληπτος
30 Απρ 2020 16:12

Προς Βασιλική
Αγαπητή μου,
Φτάνει πια με τις παντρειές, τα αρραβωνιάσματα και τα συνοικέσια. Είμαστε στο 2020. Η απόσπαση ΔΕΝ έχει μόνιμο χαρακτήρα. Όχι μόνο στο εξωτερικό. Παντού! Αν ερωτεύτηκες, παντρεύτηκες, έκανες οικογένεια και θέλεις να παραμείνεις στην χώρα υποδοχής, βρες έναν τρόπο να ανταπεξέλθεις ως πολίτης της χώρας υποδοχής. Δεν είναι υποχρεωμένο το κράτος να αποσπά αιώνια κανέναν.

 
Βασιλική
30 Απρ 2020 10:11

Τα επιμίσθια και πάλι τα επιμίσθια και... μόνο τα επιμίσθια. Για τους συζύγους κατοίκων εξωτερικού δυο τρεις λεξούλες και το ξεπερνάμε. Γιατί δεν αναφέρετε πόσο άδικο και αντισυνταγματικό είναι:
α) να αποσπώνται οι νεοαποσπασμένοι με γλώσσα επιπέδου Β2, οι παντρεμένοι με Γ1, και
β) πότε έγινε ο γάμος, με ποιον, πού και πώς. Μόνο το προσκλητήριο δε ζήτησαν.
Γιατί κύριοι συνδικαλιστές μου δεν τα αναφέρετε αυτά;
Έφυγαν τόσοι εκπαιδευτικοί από τα σχολεία του εξωτερικού και χωρίστηκαν οικογένειες, άλλοι βγήκαν αναγκαστικά σε άδειες άνευ αποδοχών.
Τελειώνοντας, πολύ καλή η αντιγραφή των θέσεων από παλιά έτοιμα πρακτικά...

 
Εκπαιδευτικός
29 Απρ 2020 23:13

Δυστυχώς έχουν παρεξηγηθεί κάποια πράγματα και θεωρούνται δεδομένα και αυτονόητα. Δεν είναι όμως έτσι. Πρέπει να γίνουν αγώνες από τους ίδιους τους γονείς αν θέλουν να κρατήσουν τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία αυτά που ήδη υπάρχουν γιατί δεν έχουν καταλάβει ότι δεν είναι αυτονόητα αυτά και εν μια νυκτί μπορεί να χαθούν όπως έγινε το 2011. Ειδικά τώρα η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση προσφέρει εναλλακτικές και δίνει ένα μεγάλο άλλοθι στο Υπουργείο για να προχωρήσει σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις.

 
Δημόπ.Ιωαννης
29 Απρ 2020 12:12

Μα φυγουν οπως οριζει ο νομος που οι ιδιοι τους ,επιδιωξαν και υποστηριξαν ,σεβασμος στους νομους λοιπον ουδεις αναντικαταστατος .Καλο ταξιδι λοιπον και σας ευχαριστουμε παρα πολυ για οσα προσφερατε στα παιδια μας.

 
maria
29 Απρ 2020 10:17

Μην ανησυχείτε για τα σχολεία μας .Εξάλλου ουδείς αναντικατάστατος.Τα σχολεία θα λειτουργήσουν όπως λειτουργούσαν και πριν από εσάς.Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλετε τους γονείς.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ