Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τα “ναι” και τα “όχι” της ΠΟΣΔΕΠ στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

Δημοσίευση: 30/04/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αποσπασματικό χαρακτηρίζει το κορυφαίο συνδικαλιστικό και επιστημονικό όργανο των πανεπιστημιακών δασκάλων , η ΠΟΣΔΕΠ, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις.

Συγκεκριμένα:

Ανάδειξη Πρυτανικών Αρχών (άρθρα 59-65, 93):

Η ΠΟΣΔΕΠ επιμένει ότι το πλαίσιο διενέργειας των πρυτανικών εκλογών πρέπει να είναι σταθερό και να συμφωνηθεί συναινετικά, ώστε να μην αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει Κυβέρνηση ή ο υπουργός προκειμένου να αποκλείονται ή να ευνοούνται υποψήφιοι ή πρυτάνεις με πολλές θητείες.

Η ΠΟΣΔΕΠ συμφωνεί  με την εκλογή πρυτάνεων για τετραετή θητεία, με κοινό ψηφοδέλτιο Πρυτάνεων- Αντιπρυτάνεων και με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Ωστόσο , σημειώνει:

  • Ο   περιορισμός σε μία πρυτανική θητεία αντιφάσκει με τη μεταβατική διάταξη του άρθρου 93 για μη υπολογισμό προηγουμένων θητειών.
  • Πρέπει να διασφαλίζεται εναλλαγή στα όργανα και για αυτό προτείνουμε να υπάρχει ανώτατο όριο θητειών Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων έως 2 θητείες / 8 χρόνια συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών και όλων των παρελθόντων θητειών.
  • Το εκλεκτορικό σώμα πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα μονοπρόσωπα όργανα. Όπως ανωτέρω, όλο το πλαίσιο διενέργειας των πρυτανικών εκλογών να συμφωνηθεί συναινετικά.

Μετεγγραφές φοιτητών (άρθρα 66 – 75):

Η ΠΟΣΔΕΠ τοποθετείται πάγια υπέρ της κατάργησης των μετεγγραφών, οι οποίες να επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση μόνο για τεκμηριωμένους σοβαρούς λόγους υγείας.

Ο σταδιακός περιορισμός των μετεγγραφών για οικονομικούς, κοινωνικούς ή άλλους λόγους , υπογραμμίζει, πρέπει να ξεκινήσει με παράλληλη ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, ώστε να σπουδάζουν οι φοιτητές στο Τμήμα εισαγωγής.

Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών (άρθρα 76-89):

Η ΠΟΣΔΕΠ συμφωνεί επί της αρχής με την ίδρυση προπτυχιακών Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών (ΞΠΣ) που ενισχύουν την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων.

Όμως, σημειώνει,  ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας των ΞΠΣ δεν έχει συζητηθεί ποτέ με την ακαδημαϊκή κοινότητα ενώ το θέμα δεν είναι επείγον.

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά να θεσμοθετηθούν τα προπτυχιακά ΞΠΣ μόνο εφόσον έχει προηγηθεί επαρκής και ουσιαστικός διάλογος για το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Η ΠΟΣΔΕΠ διαπιστώνει ότι η “Πολιτική Ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατέθεσε το νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για τα Πανεπιστήμια χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με την ΠΟΣΔΕΠ, η οποία και εκπροσωπεί το σύνολο των Πανεπιστημιακών σε όλα τα Πανεπιστήμια.

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητάει επείγουσα διαδικτυακή συνάντηση με την Πολιτική Ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έστω και αυτή τη στιγμή κατά την οποία το Νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Ετικέτες: 
ΠΟΣΔΕΠ

Σχόλια (3)

 
ΠΟΣΔΕΠ
01 Μάιος 2020 12:44

στον πρώην καθηγητή ΤΕΙ....λέω απλά ΠΟΣ ΔΕΠ...άρα εκπροσωπεί τα ΔΕΠ την στιγμή της εκλογής.

 
@Μέλος ΔΕΠ πρώην Καθηγητής ΤΕΙ
01 Μάιος 2020 12:01

τι λογική είναι αυτή?? αστεία τουλάχιστον.
άρα όταν εκλέγονται και διορίζονται Πανελλαδικά 100 νέα μέλη ΔΕΠ κάθε χρόνο, να κάνουμε εκλογές ΠΟΣΔΕΠ.
Τα νέα μέλη ΔΕΠ πρώην καθηγητές ΤΕΙ (δανείζομαι τον αυτοπροσδιορισμό) έχουν προκύψει από μεταβατικές διατάξεις με εκλογή τους, ας περιμένουν τις επόμενες εκλογές ΠΟΣΔΕΠ να αναλάβουν και αυτοί, να οδηγήσουν τον συνδικαλισμό σε νέα ύψη.

 
Μέλος ΔΕΠ πρώην Καθηγητής ΤΕΙ
01 Μάιος 2020 09:02

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Δεν εκπροσωπείτε όλο το κλάδο παρά μόνο του συναδέλφους μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων. Οι υπόλοιποι δεν σας ψήφισαν. Ίσως θα ήταν καλό να προκηρύξτε εκλογές άμεσα παραιτούμενοι.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.