Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΕΔΙΠ Παν.Δυτικής Μακεδονίας:Δικαίωμα ισότιμης ψήφου-Θεσμική και μισθολογική αναβάθμιση και ακαδημαϊκή εξέλιξη

Δημοσίευση: 01/05/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δικαίωμα ισότιμης ψήφου σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα καθώς και θεσμική και μισθολογική αναβάθμιση και ακαδημαϊκή εξέλιξη και αναγνώριση, όπως έχουν διατυπωθεί από την ΠΟΣΕΕΔΙΠ, ζητούν με ψήφισμα που εξέδωσαν τα μέλη  ΕΔΙΠ  Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Τα κάτωθι υπογράφοντα μέλη του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας με την επιχειρούμενη, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε για διαβούλευση, αφαίρεση του κεκτημένου δικαιώματός μας να συμμετέχουμε στις διαδικασίες εκλογής των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό ανήκει στο διδακτικό δυναμικό των Πανεπιστημίων και στηρίζει το εκπαιδευτικό, εργαστηριακό και ερευνητικό έργο των Ιδρυμάτων.  Πρόκειται για ακαδημαϊκό προσωπικό, η πλειοψηφία του οποίου διαθέτει υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα (διδακτορικό, μεταδιδακτορικές έρευνες, δημοσιεύσεις κ.ά.), έχει αυτοδύναμο διδακτικό και ερευνητικό έργο και συμμετοχή σε επιτροπές και συλλογικά όργανα. Τα μέλη ΕΔΙΠ, αν και επιτελούν καθήκοντα σύμφωνα με τους υφιστάμενους νόμους, στερούνται της δυνατότητας εξέλιξης και κατατάσσονται μισθολογικά στην τελευταία κλίμακα του Ειδικού Μισθολογίου των ΑΕΙ, ενώ η περαιτέρω αξιοποίησή τους θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος της ποιότητας και της λειτουργίας των Πανεπιστημίων.

Παραταύτα, αντί να βελτιωθεί θεσμικά η θέση μας στα ΑΕΙ και η ισχνή συμμετοχή μας στις διαδικασίες εκλογής του Πρυτανικού Συμβουλίου -δεδομένου ότι η ψήφος μας είχε βαρύτητα 0.2- η πρόταση του νομοσχεδίου απαξιώνει πλήρως τον κλάδο μας. Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, στο άρθρο 62 που αφορά το Σώμα Εκλεκτόρων για την εκλογή Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων στα ΑΕΙ, αποκλείονται από το δικαίωμα ψήφου τα μέλη του κλάδου ΕΔΙΠ. Αυτό απομακρύνει κάθε προοπτική ανάπτυξης, ενίσχυσης και παροχής κινήτρων για ένα μεγάλο τμήμα ακαδημαϊκού προσωπικού, που συνιστούν τα μέλη ΕΔΙΠ, και ταυτόχρονα σηματοδοτεί τον περιορισμό των δημοκρατικών συμμετοχικών διαδικασιών στα Πανεπιστήμια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενώνουμε δυναμικά τις φωνές μας με όλους  τους κλάδους που πλήττονται από την ίδια πρόταση του νομοσχεδίου (μέλη ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικό Προσωπικό) και διεκδικούμε την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα βασικά και ουσιαστικά αιτήματα μας:

α. Δικαίωμα ισότιμης ψήφου σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

β. Θεσμική και μισθολογική αναβάθμιση και ακαδημαϊκή εξέλιξη και αναγνώριση, όπως έχουν διατυπωθεί από την ΠΟΣΕΕΔΙΠ.

Τα υπογράφοντα μέλη

Ανδρεοπούλου Αθανασία, Παιδ.Τμ.Δημ.Εκπ.
Βακάλη Αννα, Παιδ.Τμ.Νηπ.
Βάσιου Αικατερίνη, Παιδ.Τμ.Δημ.Εκπ
Βέζου Μαρίνα
Γκάλφας Νίκος, Τμ.Ηλ.Μηχ.Μηχ.Υπολ.
Διονυσόπουλος Νίκος, Τμ.Εικ.Εφ.Τεχνών
Δημητριάδης Δημήτριος, Τμ.Ηλ.Μηχ.Μηχ.Υπολ.
Ζουπίδης, Αναστάσιος, Παιδ.Τμ.Νηπ.
Δρ Κασίδου Στέλλα, Τμ.Εικ. Εφ.Τεχνών
Κεσίδης Αναστάσιος, Σχ.Γεωπ.Επ.
Κουντουράς Κωνσταντίνος, Χημ.Μηχ.
Κυριακίδης Θωμάς, Τμ.Ηλ.Μηχ.Μηχ.Υπολ.
Δρ. Κωτσαλίδου Ευδοξία, Παιδ.Τμ.Νηπ.
Μανουσαρίδης Κωνσταντίνος
Δρ. Μαυροπαλιάς Τρύφων, Παιδ.Τμ. Δημ.Εκπ.
Ντίνας Νίκος, Τμ.Μηχ.Μηχ.
Όροβας Χρήστος, Τμ.Σχεδ.Πρ.Συστ.
Παπαγεωργίου  Ευθυμία,  Σ.Κ.Α.Ε./ΠΔΜ
Πρωτοψάλτης Αντώνης, Τμ.Ηλ.Μηχ.Μηχ.Υπολ.
Σιδηροπούλου Χριστίνα, Παιδ.Τμ.Νηπ.
Ταμουτσέλης Νικόλαος, Παιδ.Τμ.Νηπ.
Τοπαλίδης Γεώργιος, Τμ.Σχεδ.Πρ.Συστ.
Τασκασαπλίδης Γεώργιος, Τμ.Πληροφ.
Τσιάτσιου Έφη, Τμ.Διοικ.Επ.Τεχν.

Ετικέτες: 
ΕΔΙΠ

Σχόλια (11)

 
Αλλαγή νομοθεσίας
04 Ιουν 2020 15:53

Ας ανοίξουν με συμβάσεις τα γνωστικα αντικείμενα, και μετά να γίνει εκλογή. Αν δεν υπάρχουν πιστώσεις για αυτές τις θέσεις πώς θα λειτουργούν τα τμήματα σε 5-10 χρόνια; Υπάρχει σχέδιο ή στόχος είναι με μπαλώματα να βγαίνει το εξάμηνο;

Η μεταφορά προσωπικού (ΕΔΙΠ) σε άλλες θέσεις (μέλη ΔΕΠ) απλώς εντείνει τις ανισορροπίες.

Οι ΕΔΙΠ δε ζητούν άμεσα άνοιγμα θέσεων, αλλά σε βάθος χρόνου, ενώ απαιτούν να νομοθετητούν προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν ευνοϊκότερη μεταχείριση για τους ίδιους. Ας σταματήσουν τη διδασκαλία υποχρεωτικών μαθημάτων ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση: πόσους καθηγητές χρειαζόμαστε και σε ποιες θέσεις;

 
ΕΔΙΠ
04 Ιουν 2020 15:48

Θεωρούμε ως δεδομένο ότι στα ΑΕΙ δεν επαρκούν τα μέλη ΔΕΠ και αναγκαστικά οι ΕΔΙΠ πρέπει να καλύψουν. Αυτό είναι λανθασμένη σαν παραδοχή και απλά διαιωνίζει τις στρεβλώσεις: Δεν πρόκειται να ενισχυθούν οι σχολές, ακόμα και αν όλοι οι ΕΔΙΠ αποκτήσουν διδακτορικό και γίνουν λέκτορες. Παράδειγμα, στο ΑΠΘ το 2019 υπηρετούν λιγότερα μέλη ΔΕΠ από όσα το 1998, άρα τα κενά δεν καλύπτονται χωρίς δραστικές τομές. Επιπλέον, το αίτημα έχει θέματα αξιοκρατίας, διότι οι ΕΔΙΠ και οι ΕΤΕΠ δεν ειχαν επιλεγεί με την προοπτική να αποτελούν "επετηρίδα" για καθηγητική θέση.

Το θέμα δεν είναι ποιος κλάδος ωφελείται και ποιους υποψηφίους συμφέρει περισσότερο, το θέμα είναι πώς θα οργανωθούν τα ΑΕΙ μέχρι το 2030. Αν χρειάζονται καθηγητές ή ερευνητές, ας βγουν προκηρύξεις για τις αντίστοιχες. Όχι να αναζητούν ποιος από τους ήδη εργαζομενους μπορεί να γίνει καθηγητής ή εργαστηριακός συνεργάτης και αυτό να θεωρείται δεδομένο.

 
@Διαδικασίες μονιμοποιήσεις
04 Ιουν 2020 12:06

Αγαπητέ φαίνεται πως δεν γνωρίζετε το χώρο... Οι Επίκουροι αρχικά είναι μέλη ΔΕΠ επί θητεία και όχι μόνιμοι... Οι ΕΔΙΠ είναι μόνιμοι... Αν γίνουν λέκτορες θα μπορούν (όσοι τελοσπάντων θέλουν) να ανοίξουν τις θέσεις τους άρα θα αυξηθούν οι προσκλήσεις και για ανθρώπους "εκτός των τοιχών" δεν θα μειωθούν. Δεν καταλαβαίνω ποιος σας έχει πείσει ότι δεν σας συμφέρει μια τέτοια εξέλιξη. Οι ΕΔΙΠ ήδη υπηρετούν τα γνωστικά τους αντικείμενα τα οποία δεν ανοίγουν. Να ανοίξουν λέμε. Δεν είναι "εξωτερικοί" που θα μειώσουν τις διαθέσεις θέσεις ΔΕΠ, το αντίθετο ισχύει!

 
Διαδικασίες μονιμοποιήσεις
03 Ιουν 2020 22:31

Υπάρχουν πολλοί λέκτορες ή επίκουρους που δεν έχουν μονιμοποιηθεί στη θέση που κατέχουν; Όχι διδάσκοντες με σύμβαση στη βαθμίδα, αλλά όσους έχουν ήδη εκλεγεί και διοριστεί σε κάποιο τμήμα με θητεία. Μάλλον ελάχιστοι, γιατί τα πανεπιστήμια ανακυκλώνουν τα ίδια πρόσωπα.

Άρα το αίτημα να μετατραπούν οι ΕΔΙΠ που πήραν διδακτορικό σε λέκτορες (μέλη ΔΕΠ) δεν είναι ούτε απλό ούτε προφανές και σίγουρα δε βοηθάει στην ανανέωση του προσωπικού των ΑΕΙ.

Η λύση είναι μια: άμεση αναδιάρθρωση των σχολών, με συνένωση τμημάτων, ώστε να καταγραφούν τα πραγματικά κενά στις ειδικότητες και μετά να γίνουν ανοιχτές διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους.

 
ΕΔΙΠ
03 Ιουν 2020 15:56

Αψυχολόγητη απόφαση κατά της δημοκρατίας, της ισονομίας, της αξιοπρέπειας, της επιστήμης, της ακαδημαϊκότητας.

Το προσωπικό των Πανεπιστημίων δεν είναι πρόβατα.

Ευτυχώς στις βουλευτικές εκλογές ψηφίζουν.

Ζητούμε κήρυξη απεργίας άμεσα μέσα στην εξεταστική.

 
Απλά και ελληνικά
03 Ιουν 2020 15:21

Οι λέκτορες είναι μέλη ΔΕΠ, ενώ οι ΕΔΙΠ όχι, άρα έχει σημασία ο τίτλος. Οι ΕΔΙΠ ζητούν τώρα να μπουν με κλειστές διαδικασίες σε θέση μελών ΔΕΠ (λέκτορες) και μετά από κάποια χρόνια με "ανοικτές" διαδικασίες να προκηρυχθούν θέσεις (επίκουρων), στις οποίες οι εσωτερικοί υποψήφιοι πάντοτε έχουν προβάδισμα. Και φυσικά ακόμα και αν δεν εκλεγούν σε θέση επίκουρου, θα παραμείνουν στη θέση Λέκτορα.

Φυσικά και έχει σημασία το ερευνητικό έργο των μελών ΔΕΠ και από πού έλαβαν διδακτορικό τίτλο, αν θέλουμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και την αριστεία. Απλώς τα τελευταία χρόνια, λόγω κρίσης, τα πανεπιστήμια υπολειτουργούν και πολλοί διδάσκουν ως συμβασιούχοι, πανεπιστημιακοί υπότροφοι, μέλη ΕΤΕΠ/ΕΔΙΠ κτλ.

Χρειάζονται μακροπρόθεσμες λύσεις για τη συνολική βελτίωση της εκπαίδευσης και της έρευνας και να μην υπαγορεύονται οι αποφάσεις από τα κλαδικά συμφέροντα εντός των ΑΕΙ.

Πρώην ΕΔΙΠ
02 Μάιος 2020 00:53

Έχει σχέση από που ήρθαν ή το επιστημονικό/ ερευνητικό τους έργο;
Πάντα οι διαδικασίες θα είναι "ανοικτές", απλώς αντί για ΕΔΙΠ θα ονομαστούν Λέκτορες (όσοι κριθούν ότι πρέπει να γίνουν) και όταν ζητήσουν εξέλιξη σε θέση Επίκουρου, τότε θα γίνει η επιλογή των καλύτερων. Τόσο απλά είναι τα πράγματα, αλλά δυστυχώς κάποιοι ή δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

 
αγανακτισμένος ΕΔΙΠ
03 Ιουν 2020 12:27

Σε περίοδο υγειονομικής κρίσης το πρόβλημα εντοπίστηκε στην ψήφο των Ε.ΔΙ.Π. Μόλις πλησιάζει το καλοκαίρι πάντα εμφανίζεται ένα νομοσχέδιο που διαλύει τα πάντα στον κλάδο. Αντί να προσπαθήσουν να βελτιώσουν και το μισθολογικό που είναι ο πιο χαμηλά αμειβόμενος κλάδος στην εκπαίδευση πανελλαδικά ασχολούνται με την απαξίωση του προσωπικού αφαιρώντας με αντιδημοκρατικό τρόπο την ψήφο στις πρυτανικές εκλογές αλλά και των Κοσμητόρων, Προέδρων τμημάτων, Διευθυντών τομέων κλπ.

 
Χριστίνα Σωτηρ.
05 Μάιος 2020 01:06

Όποιοι έχουν προσόντα εξελίσσονται. Μόνο οι Ε.Δ.Ι.Π δυστυχώς για την ώρα τους καθιστούν στάσιμους. Ας ελπίζουμε σύντομα αυτό το καθεστώς να αλλάξει!!!! Ας ελπίζουμε η Υπουργός Παιδείας σύντομα να επιληφθεί του θέματος και να δράσει άμεσα και δίκαια!!

 
Πρώην ΕΔΙΠ
02 Μάιος 2020 00:53

Έχει σχέση από που ήρθαν ή το επιστημονικό/ ερευνητικό τους έργο;
Πάντα οι διαδικασίες θα είναι "ανοικτές", απλώς αντί για ΕΔΙΠ θα ονομαστούν Λέκτορες (όσοι κριθούν ότι πρέπει να γίνουν) και όταν ζητήσουν εξέλιξη σε θέση Επίκουρου, τότε θα γίνει η επιλογή των καλύτερων. Τόσο απλά είναι τα πράγματα, αλλά δυστυχώς κάποιοι ή δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

 
Δημήτρης
01 Μάιος 2020 23:02

Ποιο είναι το αυτονόητο ; Ότι ήρθαν από τα Γυμνάσια και Δημοτικά με μετάταξη και θέλουν θέσεις που σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου είναι ανοικτές σε διαδικασίες για επιλογή των καλυτέρων ;

 
αναγνώστης
01 Μάιος 2020 14:37

Το αυτονόητο ζητάνε οι άνθρωποι της εκπαιδευτικης κοινότητας άλλα ξέχασα η υπουργός έχει δουλειά με το να καταστρέφει την εκπαίδευση...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ