Placeholder

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠ/ΣΗ

ΟΙΕΛΕ:Το live μάθημα μπορεί να γίνει αντικείμενο ενός ανελέητου ηλεκτρονικού bullying σε socialmedia

Η ΟΙΕΛΕ ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να εγκαταλείψει άμεσα τα σχέδια για τη ζωντανή βιντεοσκόπηση των μαθημάτων και να βρει εναλλακτικές λύσεις
Δημοσίευση: 04/05/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η μετάδοση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω κάμερας σε ένα κοινό που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει έχει τεράστια παιδαγωγικά και ηθικά προβλήματα. Δεν είναι μόνο ότι χάνεται αυτόματα ο αυθορμητισμός και η ζωντάνια του μαθήματος.

Είναι ότι εκτίθενται προσωπικά δεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών σε ανθρώπους που δεν έχουν καμιά σχέση με το σχολείο και την κοινότητα.

Είναι ότι υφίσταται η ισχυρή πιθανότητα μια απάντηση, μια παρατήρηση, μια απορία ενός μαθητή να γίνει αντικείμενο ενός ανελέητου ηλεκτρονικού bullyingσε socialmedia και στον «κίτρινο» διαδικτυακό τύπο. Είναι η καταστροφή της ιερής ιδιωτικότητας της διδασκαλίας, του απαραβίαστου κόσμου που χτίζουν δάσκαλοι και μαθητές.

Τα παραπάνω τονίζει η ΟΙΕΛΕ, σε ανακοινωθέν, ενώ παράλληλα  ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να εγκαταλείψει άμεσα τα σχέδια για τη ζωντανή βιντεοσκόπηση των μαθημάτων και να βρει εναλλακτικές λύσεις.

Η λειτουργία των καμερών στα σχολεία είναι παράνομη, βάσει, μεταξύ άλλων, της οδηγίας 1122/2000 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, του άρθρου 2 στοιχ. α΄ του Ν. 2472/1997 και του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (ΕΣΔΑ). Ταυτόχρονα τίθεται ζήτημα παραβίασης του GDPR, σημειώνει η ΟΙΕΛΕ, και τπογραμμίζει: " Η μετάδοση από τα σχολεία, ιδίως όταν από τις 18 Μαΐου ξεκινήσουν και οι υπόλοιπες τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου, είναι τεχνικά και οικονομικά σχεδόν ανεφάρμοστη, καθώς απαιτούνται διαδικτυακές προδιαγραφές που δεν πληροί η συντριπτική πλειονότητα των σχολικών μονάδωνενώ το κόστος εγκατάστασης είναι ιδιαίτερα υψηλό, σημειώνει η ΟΙΕΛΕ.

Ετικέτες: 
ΟΙΕΛΕ

Σχόλια (16)

 
εναλλακτικές λύσεις
04 Μάιος 2020 14:07

να μην γίνεται μάθημα, κανελις δεν είναι ριγμένος αν κάνουν ταχύρυμα μαθήματα 15 χρονών

 
Συμφωνώ για on line μετάδοση
04 Μάιος 2020 14:30

Θα πρέπει να υπογράψουμε συμβόλαια και να συνεννοηθείτε με τον αντζέτη μου.

 
Quixotakis
04 Μάιος 2020 15:14

Aν επιτραπούν τα ψηφιακά εφέ, δέχομαι κι εγώ!

 
Πέτρος
04 Μάιος 2020 15:35

Αυτήν τη στιγμή δεν γίνονται μαθήματα μέσω webex; Αν δεν θέλει η οιελε, τότε να κάνουν το μάθημα δύο φορές, μία στην τάξη και μία για όσους λείπουν.

 
Ηλία ακούς;
04 Μάιος 2020 15:38

@Συμφωνώ για on line μετάδοση
Είσαι Θεά! Εγώ έκλεισα τον Ψινάκη, να με εκπροσωπήσει! Να τον δω να διαπραγματεύεται το deal με την Κεραμέως και τί στον κόσμο;...

 
Πληροφορικός
04 Μάιος 2020 16:27

Λάθος να εναντιώνονται στην σύγχρονη ΕξΑΕ.
Πρέπει να τη ζητάτε και όχι να την αρνήστε...
Είναι πρός όφελος όλων.
Ο Μεσαίωνας που ζητάτε θα σας ξεπεράσει στη συνείδηση όλων.
Ναι στην ζωντανή τηλεκπαίδευση!
Ασφάλεια και λειτουργία όλων...

 
Μ.Π
04 Μάιος 2020 18:23

Είναι πολύ απλό. Αρκεί να μεριμνήσετε να κατεβαίνει από τους κοινωνικούς ιστότοπους, οποιαδήποτε αναπαραγωγή του υλικού αυτού, όπως κατεβαίνει (σε dt) υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Τι είδους bullying θα γίνει, εκτός κι αν αποδειχτεί ότι κάποιοι απλά δεν ξέρουν τη δουλειά για την οποία πληρώνονται.

 
Ναι στην live τηλεκπαίδευση!
04 Μάιος 2020 22:07

Δεν υπαρχουν προσωπικά δεδομένα εδώ. Δεν τεμπελιάζουμε χαβαλεδιάζοντας στις αίθουσες,δεν κάνουμε γυμνοί μάθημα στις τάξεις, ούτε λέμε τα προσωπικά μας, ουτε κακοποιουμε ποικιλοτρόπως τους μαθητες μας για να μην θελουμε να μας βλεπουν μεσω καμερων και τα παιδια απο το σπιτι. Παραδίδομε την διδακτεα ύλη στα παιδια και το κάνουμε με ευσυνειδησια,με ζήλο και με αγαπη για τους μαθητες μας, και δεν εχουμε ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ να το βλεπουν όλοι. Τι αναχρονισμος ειναι επιτελους αυτος.

 
Δασκάλα
04 Μάιος 2020 23:01

Κι από του χρόνου οι καθ' οίκον διδασκόμενοι θα συνδέονται με την τάξη... Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται π.χ. προγράμματα θεραπείας...

 
Παναγιώτης
04 Μάιος 2020 23:16

Τόσο καιρό διαβάζω τόσες πολλές αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς για την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία . Επιτέλους καταλάβετε ότι πρέπει να δώσετε τις γνώσεις σας στους μαθητές σας , πρέπει να τους μάθετε πώς να μαθαίνουν. Σταματήστε να αποφεύγετε τη συγκεκριμένη διαδικασία προβάλλοντας συνεχώς διάφορες δικαιολογές . Μη φοβάστε να εφαρμόσετε κάθετι νέο στην εκπαίδευση . Καλαβαίνω ,δεν είναι εύκολο ούτε για τους μαθητές (κυρίως) αλλά ούτε και για εσάς . Φυσικά και η διδασκαλία μέσα στην αίθουσα είναι η καλύτερη όλων . Σκεφτείτε τους ΜΑΘΗΤΕΣ πού θέλουν τη μόρφωση (δεν είναι λίγοι ), κατανοήστε την αγωνία των γονιών τους .

 
Παναγιώτης
04 Μάιος 2020 23:18

Πολύ εύστοχο το τελευταίο σχόλιο .

 
Αλλέν Νταλόν
04 Μάιος 2020 23:33

@Ναι στην live τηλεκπαίδευση! @Μ.Π @Πληροφορικός
Φοβάμαι ότι σας διαφεύγει, το τι μπορεί να κάνει σήμερα ένας 15-18χρονος ολίγον hacker... Ναι έχετε ΘΕΜΑ. Και γυμνούς μπορεί να σας κάνει "να φαίνεστε"... και να λέτε εσείς το μάθημα αλλά να ακούγετε η Πετρούλα που λέει τον καιρό. Και πολύ "καλύτερα" μπορεί να κάνει. Και να είστε και σίγουροι... ότι θα τα κάνει!
Όσο για το "κατέβασμα" (σε dt) του υλικού, ΔΕΝ σας προστατεύει από το να κυκλοφορεί από τηλ σε τηλ στο Πανελλήνιο, ούτε και από μαζικές αποστολές μέσω "κινέζικων" email... 
Δεν είναι καθόλου απλά τα πράγματα λοιπόν. Τώρα αν εσείς θέλετε να γίνετε "φίρμες"... τότε ελεύθερα!

 
H live σύγχρονη τηλεκπάιδευση είναι ΑΧΡΗΣΤΗ!!!!
05 Μάιος 2020 08:51

Μόνο η ασύγχρονη έχει νόημα.
Τελεία και παύλα!!!

 
Φρόσω
05 Μάιος 2020 10:16

Υπάρχουν πολλοί ρομαντικοί εκεί έξω.....
Δυστυχώς, τα πράγματα με την live μετάδοση των μαθημάτων δεν είναι ρόδινα. Το γνωρίζουν καλά οι καθηγητές, θύματα μερίδας μαθητών που κυνηγώντας τα like δεν σταματούν μπροστά σε τίποτα.
Εσύ κάνεις το μάθημά σου ωραία και καλά αλλά δεν μπορείς να σταματήσεις ένα 15χρονο από το να σε εξευτελίσει στο διαδίκτυο..έτσι για πλάκα.
Και το χειρότερο, εσύ, ο ενδιαφερόμενος, δεν θα το μάθεις ποτέ ..

 
Ναι στην εξΑΕ
05 Μάιος 2020 23:11

Η live μετάδοση του μαθήματος στην τάξη ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ σχέση με την εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση σε σύγχρονο χρόνο.
Αλλιώς κάνεις μάθημα με τον άλλο μπροστά σου και αλλιώς όταν είναι μακριά.
Εκτός αν γυρίσουμε στην εποχή των διαλέξεων από την έδρα...

 
Πρότυπα Σχολεία Ηλεκτρονικές Διαλέξεις
06 Μάιος 2020 00:42

Από το φθινόπωρο πρέπει να ξεκινήσει η παραγωγή πρότυπων διαλέξων σε κατάλληλα εξοπλισμένο περιβάλλον τάξης, με εκπαιδευτικούς που έχουν προετοιμαστεί για αυτό το έργο. Ας γίνει ένα πρώτο βήμα με σωστό σχεδιασμό αντί να πειραματιζόμαστε με μαθητές και εκπαιδευτικούς χωρίς πρόγραμμα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.