Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΕΑΠ: «Ηλεκτρονικές» εξετάσεις σε 368 θεματικές ενότητες

Tο ΕΑΠ θα διενεργήσει τις εξετάσεις των φοιτητών/τριων του στο διάστημα από 6 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου
Δημοσίευση: 04/05/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Ηλεκτρονικές» εξετάσεις σε 368 θεματικές ενότητες κάνει φέτος το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Οι εξετάσεις θα γίνουν μέσα από τις σύγχρονες πλατφόρμες του Ιδρύματος και με την εξασφάλιση τόσο της αξιοπιστίας της διαδικασίας όσο και της ασφάλειας των φοιτητών και φοιτητριών του, οι οποίοι θα εξεταστούν από τον χώρο που θα επιλέξουν (την οικία τους ή τον χώρο όπου βρίσκονται).

Η διασφάλιση του αδιάβλητου χαρακτήρα των εξετάσεων θα εξασφαλιστεί με μια αρχική ταυτοποίηση των φοιτητών και φοιτητριών μέσω της σύνδεσης τους με κάμερα και ήχο και στη συνέχεια με μεθόδους αποφυγής της δυνατότητας αντιγραφής.

Παράλληλα, όπου υπάρξουν γραπτές εξετάσεις αυτές θα ελεγχθούν από το σύστημα που έχει το ΕΑΠ για έλεγχο του πλαγιαρισμού (αντιγραφής).

Μ αυτές τις μεθόδους το ΕΑΠ θα διενεργήσει τις εξετάσεις των φοιτητών/τριων του στο διάστημα από 6 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου, ενώ τον ακριβή τρόπο που θα γίνουν οι εξετάσεις σε κάθε Θεματική Ενότητα θα τον επιλέξουν τις επόμενες ώρες οι συντονιστές τους σε συνεργασία με τους διδάσκοντες (όπως προβλέπει ο νόμος).

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος  το ΕΑΠ έχει προσφέρει ήδη την τεχνογνωσία του σε θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε όσα ελληνικά ανώτατα Ιδρύματα αλλά και φορείς του δημοσίου την χρειάστηκαν, κατά την διάρκεια της τεταμένης περιόδου που διέρχεται η χώρα λόγω της φονικής πανδημίας του κορωνοϊού. Μεταξύ αυτών, οι σχολές Τουρισμού της χώρας, που φέτος λειτούργησαν χωρίς να χαθεί ούτε μια ημέρα μαθημάτων μέσα από τις «ηλεκτρονικές» οδούς που προσέφερε το Ίδρυμα.

Χαρακτηριστικά, μερικά από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η διαδικασία των εξετάσεων που έχει επιλεγεί για την αξιολόγηση των φοιτητών/τριων, σύμφωνα με το ΕΑΠ,  είναι:

- Η ασφάλεια τόσο των ίδιων, όσο και των καθηγητών/τριων τους.

- Η προστασία από τη συνάθροιση σε κλειστούς χώρους αλλά και από ταξίδια.

- Η αποφυγή και του κόστους μετακίνησης για εκείνους που θα έδιναν εξετάσεις σε άλλη πόλη από την κατοικία τους, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τα 150 ευρώ.

- Το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» που θα έχει τελικά η διαδικασία αφού θα περιοριστούν τα καυσαέρια που θα εκλύονταν από τα αυτοκίνητα ή τα λεωφορεία με τα οποία θα μετακινούνταν

Οι  φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου θα πληροφορηθούν  τις επόμενες   τις ημερομηνίες και τον τρόπο που θα εξεταστούν και φυσικά , όπως σημειώνει το Πανεπιστήμιο, δεν θα ανησυχήσουν για την ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού τους έτους.

Ετικέτες: 
ΕΑΠ

Σχόλια (13)

 
εύκολο λέω σαν ΣΕΠ/ΔΕΠ
05 Μάιος 2020 00:14

όταν ένας ΣΕΠ έχει από 10-30 φοιτητές για να εξετάσει και μόνο ένα μάθημα, και ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο έχει 2-3 μαθήματα και 100+ φοιτητές δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης.

Να προσθέσουμε εδώ ότι το ΕΑΠ δεν έχει εργαστήρια, άρα και την δυσκολία να διδάξει κανείς και να εξετάσει εργαστηριακό μάθημα.

οπότε από την εμπειρία μου και σε ένα ΑΕΙ και στο ΕΑΠ λέω δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης και μάλιστα απορώ πως και δεν γίνεται προφορική εξέταση σε κάθε φοιτητή/φοιτήτρια.

 
Μέλος ΔΕΠ
05 Μάιος 2020 01:24

Μπορεί το ΕΑΠ να διασφαλίσει ότι ο φοιτητής που θα εγγραφεί θα είναι και αυτός που θα απαντά; ή θα υπάρχει παράλληλη σύνδεση του φοιτητή με άλλον που θα απαντά στην θέση του; ποιες είναι οι "μέθοδοι αποφυγής της αντιγραφής" που επικαλείται το ίδρυμα στην ανακοίνωση του; τι θα γίνει σε περίπτωση που την ώρα που κάποιος είναι συνδεδεμένος κοπεί η σύνδεση; θα επαναλάβει την εξέταση; και η ισοτιμία;
Ερασιτεχνισμοί απίθανου μεγέθους.

 
φοιτητής ΕΑΠ
05 Μάιος 2020 08:59

Χθες το βράδυ που έγινε η ανακοίνωση, στήσαμε στο πόδι μέσα σε μισή ώρα μια προσομοίωση cheating με δυο άλλους συμφοιτητές μου. Streaming το περιεχόμενο της οθόνης με σε τρίτον και feedback από αυτόν στο κινητό, ακρόαση από ασύρματο ακουστικό ψείρα στο αυτί (πωλούνται στο νετ). Μήπως να κάνουμε προφορικές εξετάσεις καλύτερα;

 
Apostolos
05 Μάιος 2020 09:08

Για την εξέταση εργαστηρίων πληροφορικής πάντως υπάρχουν λύσεις εδώ και χρόνια. Υπάρχουν εταιρείες με διαδικτυακές πλατφόρμες που αναλαμβάνουν την εξέταση υποψηφίων για πρόσληψη, σε γλώσσες προγραμματισμού κλπ.

 
Γεώργιος
05 Μάιος 2020 10:50

@εύκολο λέω σαν ΣΕΠ/ΔΕΠ

Αυτό που λέτε δεν είναι αλήθεια. Σε ορισμένα προγράμματα σπουδών του ΕΑΠ, όπως στο προπτυχιακό πρόγραμμα "Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες", περιλαμβάνονται Εργαστηριακές Θεματικές Ενότητες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει 12 Θεματικές Ενότητες (ΘΕ) και 6 Εργαστηριακές Θεματικές Ενότητες (ΕΘΕ).

 
Observator
05 Μάιος 2020 14:11

Ξεχάστε τις εξ αποστάσεως εξετάσεις στα ΑΕΙ.

 
Προγράμματα ΕΑΠ
05 Μάιος 2020 15:22

Δεν μπορεί στο μέσο της χρονιάς να αλλάζουν ξαφνικά οι κανονισμοί. Πρέπει να επανασχεδιαστούν τα προγράμματα σπουδών, εαν θέλουν να γίνονται εξ αποστάσεως εξετάσεις.

Άλλο τα τεστ που κάνουν οι επιχειρήσεις, άλλο εξέταση για απονομή πανεπιστημιακού τίτλου. Είναι επίσης ένα θέμα τι γίνεται με το ΕΑΠ όταν δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό και βασίζονται σε ΣΕΠ

 
Νικος Δ
05 Μάιος 2020 16:29

Θέλουν να εφαρμόσουν ενα σύστημα όπου :
1. ΔΕΝ έχει γινει η παραμικρή προετοιμασία.
2. ΔΕΝ το έχουν δοκιμάσει ποτέ ξανα σε πραγματικές συνθηκες.
3. Αγνοεί τις όποιες ελλειψεις ή δυσλειτουργίες σε υλικοτενχική υποδομή μπορεί να έχουν φοιτητες και καθηγητές (δεν αναφέρω καν τον παράγοντα κόστος).
4. Καλουνται σε διάστημα 15-20 ημέρων να στήσουν ενα φορμάτ για το οποίο δεν έχουμε την παραμικρή πληροφορία
5. Αγνοούν την κατάσταση που επικρατεί σε ΚΑΘΕ σπίτι με παιδιά και μεγάλους ανθρώπους
6. Χειρότερα όμως, στην καλύτερη περίπτωση μας θεωρουν ...πειραματόζωα (για λόγους ευπρέπειας δεν αναφέρω σωστό χαρακτηρισμό).

ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ***ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΗ*** ΝΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ . ΤΟ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΕΧΕΙ ΗΔΗ 100 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΝΕΑ ...

Νέου τύπου εξετάσεις απο του χρόνου, να τις δοκιμάσουμε, να προετοιμαστουμε, να ξοδέψουμε χρήματα... Στου κασίδη το κεφάλι ΤΙΠΟΤΑ δεν γίνεται σωστά .

 
Πτυχία ΕΑΠ
05 Μάιος 2020 20:47

Η μετάβαση σε ένα σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και εξέτασης απαιτεί περισσότερο από 3 μήνες προετοιμασίας. Πώς ξαφνικά εν μέσω κρίσης ανακοινώνονται ριζικές αλλαγές για την απόκτηση τίτλων σπουδών;

 
Μ.Π
05 Μάιος 2020 22:38

Προσυπογράφω αυτά που αναφέρει ο Νίκος Δ. Είναι απαράδεκτο αν αποκλείεται η λύση της δια ζώσης εξέτασης για όσους το επιθυμούν. Στο κάτω-κάτω, μεγάλοι άνθρωποι είμαστε και αναλαμβάνουμε οι ίδιοι την ευθύνη. Δεν θα κατηγορήσουμε κανέναν αν την αρπάξουμε και απ' όλους τους ΣΕΠ σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι που δεν έχουν επίσης πρόβλημα. Επίσης θεωρώ δεδομένο ότι θα έχουμε μέτρα προφύλαξης, όπως μάσκες κλπ

 
Οbservator
06 Μάιος 2020 02:53

Είναι πρακτικά αδύνατο να γίνουν εξετάσεις από απόσταση σε μαθήματα με μεγάλο αριθμό εγγεγραμμένων. Όμως για να γίνουν εξετάσεις πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες ασφαλείας με ισχύ νόμου και όχι με τη μορφή συστάσεων. Πρακτικά θα γίνουν εξετάσεις κατά ομάδες με ραντεβού. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει χρόνος για να ολοκληρωθεί η μετακίνηση των φοιτητών που μένουν εκτός του τόπου σπουδών, διότι αυτή τη στιγμή ισχύουν αρκετές απαγορεύσεις μετακινήσεων.

 
ΙΘΠ
06 Μάιος 2020 19:39

1) Σε Πανεπιστημιακά Τμήματα με 100 ή 200 φοιτητές και σε κάποια Τμήματα με 300-400 φοιτητές πως γίνεται ο ταυτόχρονος έλεγχος ταυτοτήτων και πως διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εξετάσεων???
2) Πως διασφαλίζεται ότι ο φοιτητής, τον οποίο "προστατεύουμε" στο σπίτι του, δεν συνδέεται και μας στέλνει τις απαντήσεις και τις λύσεις καθήμενος μέσα σε ένα πανεπιστημιακό φροντιστήριο???
3) Σε διεθνείς διαδικτυακές εξετάσεις αγγλικών, γαλλικών, πτυχίων δεξιοτήτων κλπ ο εξεταζόμενος συνδέεται με Η/Υ αλλά βρίσκεται σε προκαθορισμένο εξεταστικό χώρο με επιτηρητές και μετά από έλεγχο της ταυτότητας του.

 
Οbservator
11 Μάιος 2020 23:36

@IΘΠ
1. Οταν ο φοιτητής παραδίδει το γραπτό του γίνεται έλεγχος ταυτότητας.
2. Δεν διασφαλίζεται. Αν ομως σε ρωτάω κάτι και δεν απαντάς αμέσως σε 2
δευτερόλεπτα τότε έχασες την ερώτηση. Οιπροφορικές ειναι δυσκολες εξετάσεις και πολύ σκληρές.
3.Σωστά. Αλλά αυτη η διαδικασία δεν ειναι εξ αποστάσεως εξέταση διοτι ο εξεταζόμενος δεν μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.