Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Οκτώ καθηγητές του ΕΚΠΑ μεταξύ των 4.167 ερευνητών με την σημαντικότερη επιστημονική επιρροή παγκοσμίως

Δημοσίευση: 05/05/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οκτώ καθηγητές και ερευνητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών περιλαμβάνονται στην κατάταξη «Highly Cited Researchers (h>100) »  της Webometrics.  Ο εν λόγω πίνακας συντάσσεται δύο φορές κάθε χρόνο, με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών Πανεπιστημίων στο Google Scholar.  Καταγράφει καθηγητές και Ερευνητές Πανεπιστημίων οι οποίοι με το συγγραφικό και ερευνητικό τους έργο έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην επιστήμη διαχρονικά.

Η επικαιροποιημένη κατάταξη που δημοσιεύθηκε στις 2 Μαΐου αφορά στοιχεία που συλλέχθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου 2020 Περιλαμβάνει 4,167  Highly Cited Researchers, δηλαδή ερευνητές με h-index > 100.  Με άλλα λόγια ερευνητές οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 100 ερευνητικές εργασίες που έχουν παρατεθεί ως έγκυρη αναφορά από το λιγότερο 100 ερευνητές στις δικές τους εργασίες.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ

Αποτελεί ιδιαίτερη διάκριση για το ερευνητικό έργο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικότερα για το ερευνητικό δυναμικό της Ιατρικής Σχολής  του Ιδρύματος, η συμμετοχή των οκτώ μελών ΔΕΠ και ερευνητών.

Οι οκτώ καθηγητές και ερευνητές του ΕΚΠΑ με την σημαντική ερευνητική επίδραση παγκοσμίως είναι ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος με h-index 190 και 152.817 ετεροαναφορές, ο καθηγητής Δημήτρης Τριχόπουλος+ με h-index 156 και 103.407 ετεροαναφορές,  η Καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου με h-index 135 και 100.600 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής και Πρύτανης του Ιδρύματος Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος με h-index 131 και 79.957 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης με h-index 114 και 69.928 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής Γεράσιμος Φιλιππάτος με h-index 113 και 166.777 ετεροαναφορές,  ο Καθηγητής Χαράλαμπος Μουτσόπουλος με h-index 111 και 51.209 ετεροαναφορές,  και ο Καθηγητής Μαρίνος Δαλάκας με h-index 111 και 45.327 ετεροαναφορές.

Οι καθηγητές και ερευνητές του εν λόγω πίνακα  είτε είναι εν ζωή είτε όχι κατατάσσονται με φθίνοντα βαθμό  με αναφορά του Πανεπιστημίου στον οποίο ανήκουν. Το πρώτο κριτήριο κατάταξης είναι το h-index,  και το δεύτερο κριτήριο o συνολικός αριθμός ετερεοαναφορών.

Στην κατάταξη του 2020, όπως προαναφέραμε  εμφανίζονται 4167  ερευνητές και καθηγητές από όλο τον κόσμο. Πρώτος στον πίνακα είναι ο γνωστός Φιλόσοφος, Ψυχολόγος και  Καθηγητής του Collège de France Μισέλ Φουκώ (1926-1984) με h-index 296 και 1.026.230  ετεροαναφορές.

Σχόλια (7)

 
άνθρακες ο θησαυρος
05 Μάιος 2020 10:06

σε αυτή την λίστα συνεχίζουν να παίρνουν αναφορές κάθε χρόνο για εργασίες 10ετίας και βάλε. Ενδιαφέρον έχει να δούμε επιστήμονες που παίρνουν αναφορές σε νέες επιστημονικές εργασίες που μπορεί να διαμορφώνουν την νέα πραγματικότητα.
Για παράδειγμα μια ανασκόπηση επιστημονικού χώρου μπορεί να πάρει αρκετές αναφορές, αλλά δεν αποτελεί καινοτομία. Σε αντίθεση πρέπει κανείς να αναζητήσει μια ιδιαίτερη λίστα δημοσιεύσεων που άνοιξαν και ανοίγουν νέους δρόμους, όπως αυτό βέβαια θα εδραιώνεται και από την εφαρμογή τους.
Δεν κάνουμε άλλωστε έρευνα για την έρευνα, έτσι??

 
Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης
05 Μάιος 2020 13:54

@άνθρακες ο θησαυρός.. Δηλαδή η πρωτοποριακή έρευνα που διεξήχθη πριν από 10, 20,30 χρόνια και αποτελεί τη βάση για νέες έρευνες "ακυρώνεται"?? Τα fundamentals δεν συμβάλλουν στην διαμόρφωση της νέας πραγματικότητας..Με αυτή τη λογική ο Φουκώ και ο Φρόιντ δε θα έπρεπε να είναι στη λίστα διότι έχουν πεθάνει και οι θεωρίες και έρευνες τους μας..πηγαίνουν δεκαετίες πίσω. Στο Google scholar δίνεται η δυνατότητα στο αναγνώστη εκτός από το σύνολο των ετεροαναφορών να διαπιστώσει και τον αριθμό και ποσοστό αυτών που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία πενταετία. Συνεπώς αναδεικνύεται η επιδραστικότητα στη σύγχρονη πραγματικότητα. Επιπροσθέτως οι σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημίων που αξιολογούν μέσω του συστήματος ετεροαναφορών την επιδραστικότητα και σημαντικότητα της έρευνας, λαμβάνουν ως βάση τα άρθρα της τελευταίας πενταετίας.. Και καλό θα ήταν να αποτυπωθεί με συγκεκριμένα ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια το πως αξιολογούμε τα άρθρα που άνοιξαν και ανοίγουν νέους δρόμους, όπως αυτό βέβαια θα εδραιώνεται και από την εφαρμογή τους.
Για να μην κάνουμε κριτική για την κριτική..έτσι??

 
ΔΕΠ
06 Μάιος 2020 00:04

Το ποσες ειναι οι αναφορές και το h index αλλάζει ανά γνωστικο πεδίο
Γενικά οι Ιατρικές έχουν τεράστιες τιμές .
Χαρακτηριστικά στο ΕΚΠΑ, ανα τμημα (αρα ανα γνωστικό πεδιο), το google scholar δινει¨
Ιατρική , Καθηγητής Γεώργιος Χρουσος, Παραθέσεις 153002, h-index 190
Νοσηλευτικής, Καθηγήτρια Ουρανία Δαφνη, Παραθέσεις 9928, h-index 53
Οδοντιατρική , Καθηγητής Γεωργιος Ιλιαδης, Παραθέσεις 9064 , h-index 57
Φαρμακευτική , Καθηγητής Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Παραθέσεις 19176 , h-index 58
Μαθηματικών, Καθηγητής Δημήτριος Θιλίκος , Παραθέσεις 5827, h-index 42
Φυσικής, Καθηγήτρια Χριστίνα Κουρκουμέλη Παραθέσεις 189350, h-index 196
Χημείας , Καθηγητής Θέμης Ιατρου, Παραθέσεις 11613, h-index 50
Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Καθηγητής Φίλιππος Βαλλιανάτος Παραθέσεις 4830, h-index 37
Βιολογίας, Καθηγητής Ανδρέας Σκορίλας , Παραθέσεις 13677, h-index 64
Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Καθηγητής Δημητριος Γουνόπουλος, Παραθέσεις 25219, h-index 72
Νομική , Καθηγητής Χρήστος Γκότσος, Παραθέσεις 432, h-index 8
Οικονομικο , Καθηγήτρια Ευαγγελία Παπαπέτρου , Παραθέσεις 3084, h-index 22
Ιστορία –Αρχαιολογία, Καθηγήτρια Ελένη Ματζουράνη, Παραθέσεις 914, h-index 9

 
Observator
06 Μάιος 2020 15:18

Το άρθρο του esos εμφανίζεται κάθε χρόνο και διαπιστώνουμε τους παραπάνω αριθμούς. Όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η πληροφορία που παραθέτει ο σχολιαστής ΔΕΠ πιο πάνω με τις αναφορές ανά τμήμα, διότι τo σύνολο των αναφορών μιας εργασίας εξαρτάται από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο ανήκει, από το σύνολο των ερευνητών σε μία περιοχή και τέλος από το κατά πόσο η εργασία έχει διεπιστημονικό ενδιαφέρον. Επίσης δεν είναι σαφές το μήνυμα της πληροφορίας του άρθρου, π.χ. ο Δ. Τριχόπουλος απεβίωσε το 2014 και σίγουρα του χρόνου θα έχει περισσότερες αναφορές. Γενικά, υπάρχει μια τάση να "νομιμοποιηθεί" η βιβλιογραφική αξιολόγηση ενός επιστήμονα ή ενός ερευνητή. Ειναι σαν να κρίνεις ενα καλλιτέχνη μόνο με βάση πόσους δίσκους πουλάει. Σε μία εποχή που όλοι μιλάνε για πιστοποιήσεις συστημάτων αξιολόγησης κανείς δεν μιλά για πιστοποίηση των συστημάτων καταγραφής αναφορών.

 
Μέλλον της έρευνας
06 Μάιος 2020 16:30

Πόσα μέλη ΔΕΠ στα ελληνικά ΑΕΙ είναι ηλικίας 40-50 ετών, έτσι φαίνεται αν έχουν μέλλον οι ερευνητικές προσπάθειες. Επίσης, τα survey papers λογικό να λαμβάνουν περισσότερες αναφορές από νέα έρευνα, που μπορεί να είναι σε περιοχές που τώρα εξελίσσονται.

 
Observator
06 Μάιος 2020 21:21

@Mέλλον της έρευνας
Το κλειδί στην έρευνα βρίσκεται στη ετοιμασία της επόμενης γενιά ερευνητών. Δεν μπορείς να κάνεις σχεδιασμό έρευνας οταν π.χ. το ΕΛΙΔΕΚ χρειάζεται 2 χρόνια για να αξιολογησει μια ερευνητική πρόταση. Αν δεν κάνω λάθος 2.5 χρόνια μετά δεν εχει αξιολογηθεί η πρόταση για υποδομές. Μετά από δυο χρόνια το ερευνητικό πεδίο έχει αλλάξει εντελώς.

 
Νέα διδακτορικά
07 Μάιος 2020 11:30

Χωρίς προοπτική μόνιμης απασχόλησης, είτε στα ΑΕΙ ή στα ερευνητικά κέντρα είτε στη βιομηχανία, ποιο το νόημα να βγαίνουν προκηρύξεις για εκατοντάδες νέους ερευνητές; Συντηρείται απλώς ένα σύστημα απασχόλησης με συμβάσεις γύρω από τα πανεπιστήμια, συχνά σε δραστηριότητες εντελώς άσχετες με το αντικείμενο της έρευνας.

Η Ελλάδα εξάλλου δεν είναι μια χώρα που μπορεί να απορροφήσει τόσους υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες, που κανείς δεν ξέρει σε ποιο επίπεδο βρίσκονται.

Αυτό θα αλλάξει όταν α) γίνει ανανέωση στα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ, με ένα ακαδημαϊκό ΑΣΕΠ και β) αναπτυχθούν επενδύσεις από την ελληνική βιομηχανία στην έρευνα. Φυσικά πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε όσους έχουν διδακτορικό και ερευνητική εμπειρία στο εξωτερικό, αν θέλουμε να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες για εξωστρέφεια.

@ Observator 06 Μάιος 2020 21:21
Το κλειδί στην έρευνα βρίσκεται στη ετοιμασία της επόμενης γενιά ερευνητών. Δεν μπορείς να κάνεις σχεδιασμό έρευνας οταν π.χ. το ΕΛΙΔΕΚ χρειάζεται 2 χρόνια για να αξιολογησει μια ερευνητική πρόταση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.