Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Έκτακτη διαδικτυακή συνάντηση ΠΟΣΔΕΠ- πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας

Δημοσίευση: 05/05/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έκτακτη διαδικτυακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 3 το μεσημέρι μεταξύ της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό , αρμόδιο για τα ΑΕΙ, Βασίλη Διγαλάκη για το πολυνομοσχέδιο.

Τα “ναι” και τα “όχι” της ΠΟΣΔΕΠ στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

Αποσπασματικό χαρακτηρίζει το κορυφαίο συνδικαλιστικό και επιστημονικό όργανο των πανεπιστημιακών δασκάλων , η ΠΟΣΔΕΠ, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις.

Συγκεκριμένα:

Ανάδειξη Πρυτανικών Αρχών (άρθρα 59-65, 93):

Η ΠΟΣΔΕΠ επιμένει ότι το πλαίσιο διενέργειας των πρυτανικών εκλογών πρέπει να είναι σταθερό και να συμφωνηθεί συναινετικά, ώστε να μην αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει Κυβέρνηση ή ο υπουργός προκειμένου να αποκλείονται ή να ευνοούνται υποψήφιοι ή πρυτάνεις με πολλές θητείες.

Η ΠΟΣΔΕΠ συμφωνεί  με την εκλογή πρυτάνεων για τετραετή θητεία, με κοινό ψηφοδέλτιο Πρυτάνεων- Αντιπρυτάνεων και με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Ωστόσο , σημειώνει:

Ο   περιορισμός σε μία πρυτανική θητεία αντιφάσκει με τη μεταβατική διάταξη του άρθρου 93 για μη υπολογισμό προηγουμένων θητειών.

Πρέπει να διασφαλίζεται εναλλαγή στα όργανα και για αυτό προτείνουμε να υπάρχει ανώτατο όριο θητειών Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων έως 2 θητείες / 8 χρόνια συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών και όλων των παρελθόντων θητειών.

Το εκλεκτορικό σώμα πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα μονοπρόσωπα όργανα. Όπως ανωτέρω, όλο το πλαίσιο διενέργειας των πρυτανικών εκλογών να συμφωνηθεί συναινετικά.

Μετεγγραφές φοιτητών (άρθρα 66 – 75):

Η ΠΟΣΔΕΠ τοποθετείται πάγια υπέρ της κατάργησης των μετεγγραφών, οι οποίες να επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση μόνο για τεκμηριωμένους σοβαρούς λόγους υγείας.

Ο σταδιακός περιορισμός των μετεγγραφών για οικονομικούς, κοινωνικούς ή άλλους λόγους , υπογραμμίζει, πρέπει να ξεκινήσει με παράλληλη ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, ώστε να σπουδάζουν οι φοιτητές στο Τμήμα εισαγωγής.

Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών (άρθρα 76-89):

Η ΠΟΣΔΕΠ συμφωνεί επί της αρχής με την ίδρυση προπτυχιακών Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών (ΞΠΣ) που ενισχύουν την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων.

Όμως, σημειώνει,  ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας των ΞΠΣ δεν έχει συζητηθεί ποτέ με την ακαδημαϊκή κοινότητα ενώ το θέμα δεν είναι επείγον.

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά να θεσμοθετηθούν τα προπτυχιακά ΞΠΣ μόνο εφόσον έχει προηγηθεί επαρκής και ουσιαστικός διάλογος για το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Η ΠΟΣΔΕΠ διαπιστώνει ότι η “Πολιτική Ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατέθεσε το νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για τα Πανεπιστήμια χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με την ΠΟΣΔΕΠ, η οποία και εκπροσωπεί το σύνολο των Πανεπιστημιακών σε όλα τα Πανεπιστήμια.

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητάει επείγουσα διαδικτυακή συνάντηση με την Πολιτική Ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έστω και αυτή τη στιγμή κατά την οποία το Νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Σχόλια (5)

 
Εξεταστική 1-15 Ιουνίου
07 Μάιος 2020 17:51

Το πώς θα έχουν οργανωθεί σε 1 μήνα οι εξετάσεις στα ΑΕΙ θα συζητηθεί;

 
Κοινό ψηφοδέλτιο
06 Μάιος 2020 16:34

Οι αντιπρυτανεις δε θα εκλέγονται χωριστά, όπως συνέβη με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, αλλά σε κοινό ψηφοδέλτιο μαζί με τον κάθε υποψήφιο πρύτανη, σαν ομάδα. Αυτή η αλλαγή προφανώς δεν ευνοεί ανεξάρτητες υποψηφιότητες. Όπως έχουν διαπιστώσει και σε ανακοινώσεις του τα ΑΕΙ, ευνοείται η δημιουργία σχηματισμών πριν τις εκλογές.

 
Θύμιος
06 Μάιος 2020 15:41

Τι σημαίνει "με κοινό ψηφοδέλτιο Πρυτάνεων- Αντιπρυτάνεων"; Ένα ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψηφίους, ή ξαναγυρνάμε σε παρατάξεις με συνδυασμούς;

 
η ΠΟΣΔΕΠ δεν ρωτάει και τα ΔΕΠ καμιά φορά??
05 Μάιος 2020 19:26

εμένα πάντως σαν ΔΕΠ κανένας δεν με ρώτησε και ιδιαίτερα η ΠΟΣΔΕΠ.

Δεν θα έπρεπε καμιά φορά, να επιστρέφουν οι συνδικαλιστές και να ρωτάνε τον 'κυρίαρχο' ΔΕΠ??

επειδή γνωρίζω πόσοι ψηφίζουν στις εκλογές, αντιλαμβάνομαι την επιφύλαξη.

 
Προβλέψεις για κοινωνία
05 Μάιος 2020 15:40

Ανεργία 36%, εθνικό χρέος 190% ΑΕΠ και ύφεση -15% ΑΕΠ.

Αυτά προβλέπει το γραφείο προυπολογισμού της Βουλής, στοιχεία που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.