Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Εγκύκλιος: Διαχείριση ύποπτου κρούσματος σε σχολείο

Ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος στην εκπαιδευτική μονάδα;
Δημοσίευση: 08/05/2020
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Συμπληρωματικές οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με τη “Διαχείριση ύποπτου κρούσματος στην εκπαιδευτική μονάδα” διαβίβασε υ υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, με εγκύκλιος, προς ολες τις σχολικές μονάδες της χώρας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Ειδικότερα οι συμπληρωματικές οδηγίες έχουν ως εξής:

Διαχείριση ύποπτου κρούσματος στην εκπαιδευτική μονάδα

Ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος στην εκπαιδευτική μονάδα;

• Σε κάθε εκπαιδευτική μονάδα ορίζεται ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων COVID-19, με τον αναπληρωτή του.

• Ο υπεύθυνος ενημερώνει το προσωπικό σχετικά με την αναγνώριση / διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων COVID-19.

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19;

• Ο μαθητής φοράει μάσκα και οδηγείται σε ειδικό καλά αεριζόμενο χώρο απομόνωσης, που έχει προβλεφθεί σε κάθε μονάδα

• Ειδοποιείται ο γονέας / κηδεμόνας για να παραλάβει τον μαθητή κατά προτίμηση με μάσκα

• Ζητείται άμεσα ιατρική αξιολόγηση. Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον ο μαθητής εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID- 19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα το μοριακό διαγνωστικό τεστ

• Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο μαθητής παραμένει στο σπίτι του με μάσκα, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, σε απόσταση από τους συγκατοίκους του (οδηγίες στην ιστοσελίδα ΕΟΔΥ, www.eody.gov.gr)

Τι πρέπει να γίνει αν έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Εκπαιδευτική Μονάδα (μαθητής, εκπαιδευτικό ή άλλο προσωπικό);

Αν το τεστ βγει θετικό:

• Ενημερώνεται άμεσα η εκπαιδευτική μονάδα και ο ΕΟΔΥ

• Ο ΕΟΔΥ επικοινωνεί με τον υπεύθυνο στην μονάδα για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση των πιθανών επαφών του κρούσματος (εκπαιδευτικοί/μαθητές στην ίδια τάξη, συμμαθητές σε εργαστήριο, διάβασμα στο αναγνωστήριο/βιβλιοθήκη, κ.λπ.),

• Ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα (οδηγίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ www.eody.gov.gr)

• Ο μαθητής θα επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του ΚΑΙ την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων

• Οι συμμαθητές του τμήματος θα απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέψουν μετά από 10 ημέρες.

Αν το τεστ βγει αρνητικό:

• Ο μαθητής επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του.

Τι πρέπει να γίνει αν έχουμε συρροή κρουσμάτων με λοίμωξη COVID-19;

Ως συρροή κρουσμάτων ορίζεται η εμφάνιση τουλάχιστον δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 μεταξύ μαθητών ή και εκπαιδευτικών σε συγκεκριμένο τμήμα μέσα σε διάστημα 14 ημερών.

• Διακοπή της λειτουργίας του τμήματος για 10 ημέρες.

• Ενδελεχής καθαρισμός και απολύμανση των χώρων που κινήθηκαν τα
κρούσματα (οδηγίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ www.eody.gov.gr)

• Οι μαθητές (ή το προσωπικό) που νόσησαν θα επιστρέψουν στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του ΚΑΙ την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων

• Οι συμμαθητές του τμήματος θα απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέψουν μετά από 10 ημέρες.

• Άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ για επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση επαφών.

• Σε περίπτωση εμφάνισης 3 ή περισσοτέρων σποραδικών κρουσμάτων στην εκπαιδευτική μονάδα σε διάστημα 14 ημερών, άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ για επιδημιολογική διερεύνηση.

Σχόλια (24)

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
08 Μάιος 2020 09:11

Στις οδηγίες για διαχείριση κρούσματος σε σχολείο παρακαλώ να προστεθούν και κατευθύνσεις για αναζήτηση ποινικών ευθυνών απέναντι στους εμπνευστές αυτής της απόφασης για έκθεση ανηλίκων και ευπαθών ενηλίκων σε κίνδυνο.
Έχετε 10 ημέρες για να σκεφθείτε και να διορθώσετε το λάθος σας για άνοιγμα των γυμνασίων και της Α, Β Λυκείου. Διαφορετικά, θα είστε απόλυτα υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί. Η παιδεία και η υγεία δεν αποτελούν πεδίο επικοινωνιακών πολιτικών παιχνιδιών. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική.

 
φγ
08 Μάιος 2020 10:11

ο υπεύθυνος να δει ποια παιδιά έχουν συμπτώματα συμβατά με τον ιό; Μας δουλεύετε; το βηχαλάκι είναι; η καταρροή είναι; το φτέρνισμα; ο υπεύθυνος να παρακολουθεί 300 παιδιά ποιο φτερνίστηκε και ποιό έβηξε; για παιδιά μιλάμε που συνεχώς παρουσιάζουν τέτοια πράγματα...

 
ενας απλος μαθητης
08 Μάιος 2020 10:38

αφου εχετε σκεφτει το πως θα αντιμετωπισετε ενα κρουσμα στο σχολειο παει να πει οτι το περιμενετε αλλα παρολο που το περιμενετε ανοιγεται το σχολειο αρα παιζεται με τις ζωες μας ευχομαι να το λαβει σοβαρα υποψην του ο ελληνικος λαος την απανθρωπη συμπεριφορα σας την επομενη φορα που θα εχουμε εκλογες

 
o tempora, o mores
08 Μάιος 2020 10:48

Τι μπακαλίστικη διαχείριση... Είναι αυτό επιστήμη;;;;

 
Μίνα
08 Μάιος 2020 10:53

Δηλαδή οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και χρέη γιατρού; Για σοβαρευτείτε σας παρακαλώ εκεί στο ΥΠΑΙΘ.

 
...
08 Μάιος 2020 11:18

Δηλαδή κάποιος εκπαιδευτικός (χωρίς γνώσεις ιατρικής) θα στοχοποιεί έναν μαθητή με βάση την δική του κρίση;

 
Εκπαιδευτικός ΕΠΑΛ
08 Μάιος 2020 11:58

Εαν ο γονέας/κηδεμόνας αρνηθεί να ζητήσει ιατρική γνωμάτευση με το αιτιολογικό "δεν έχει τίποτα το παιδί, ένα απλό κρύωμα είναι", νομιμοποιείται ο εκάστοτε υπεύθυνος του σχολείου (διευθυντής/ρια) να δώσει τα στοιχεία του μαθητή στον ΕΟΔΥ για "αυτεπαγγελτο" έλεγχο;

 
Παναγιώτης
08 Μάιος 2020 12:02

Παίζουν με τις ζωές των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών .Ποιος εκπαιδευτικός θα πάρει το ρίσκο να έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα; Η ευθύνη για τους θανάτους που θα προέρθουν από κρούσμα στο σχολείο, θα έχει τα ονοματεπώνυμα αυτών που πήραν την ευθύνη να τα ανοίξουν.Είπαν στο κόσμο ότι τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν και δεν μεταδίδουν εύκολα και πήραν θάρρος και παίζουν σε πλατείες και γήπεδα κατά δεκάδες.

 
Νίκος
08 Μάιος 2020 12:26

Αν ένας μαθητής της Γ΄Λυκείου παρουσιάσει συμπτώματα λίγες ημέρες πριν απο τις πανελλαδικές εξετάσεις (π.χ. 4-5 ημέρες), από ποιον πρέπει να ζητηθούν ευθύνες (από τον ίδιο τον μαθητή , από γονεις κ.λ.π.); Και μην μου πείτε ότι θα παρηγορηθεί επειδή θα δώσει εξετάσεις τον Σεπτέμβρη (Αν όλα πάνε καλά με την υγεία του κυρίως).

 
Αριστεία, όχι αστεία
08 Μάιος 2020 12:29

@steven
Όταν φας την πρώτη μήνυση για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο επειδή ήσουν υπεύθυνος και δεν εκτίμησες σωστά την κατάσταση, όταν σε καλέσει ο εισαγγελέας πες του αυτά που γράφεις. Και άκου τι θα σου πει και αυτός.

 
πολίτης
08 Μάιος 2020 13:14

Οι κηδεμόνες δεν θα έχουν καταλάβει τίποτα. Θα στείλουν το παιδί τους στο σχολείο και θα ανακαλύψει το "κρούσμα" ο υπεύθυνος καθηγητής.
Με τι γνώσεις και τι μέσα;
Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

 
ΛΕΩΝ
08 Μάιος 2020 13:40

Έχει άραγε κανείς από τους εξαίρετους κατά τα άλλα επιστήμονες λοιμωξιολόγους που καθορίζουν την πορεία της πανδημίας σκεφτεί, ότι βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης των αλλεργιών και ότι, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ένας στους τρεις ανθρώπους έχει κάποια μορφή αλλεργίας;
Το φτέρνισμα και ο βήχας είναι κατ΄εξοχήν αλλεργικά συμπτώματα. Αυτό απλά σημαίνει, ότι κάθε αλλεργικός θα θεωρείται αυτόματα ύποπτο κρούσμα COVID-19. Λοιπόν ΛΙΓΟ ΣΑΒΑΡΟΤΗΤΑ ΔΕ ΒΛΑΠΤΕΙ!!!

 
Απορία
08 Μάιος 2020 13:59

Παίζουν με τις ζωές εκπαιδευτικών μαθητών και των οικογενειών τους. Αυτοί που λοιδωρουσαν και κατηγορούσαν το δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας τώρα τα υπερασπίζονται . Ο νεοφιλελευθερισμός τους ομως δεν κρύβεται. Έχει ο καιρός γυρίσματα όμως.

 
Γιώργος
08 Μάιος 2020 14:13

Στο σχολείο μας δεν έχουμε ακόμα ούτε αντισηπτικά. Όταν κλείσαμε είχαμε 2-3 μπουκαλάκια οινόπνευμα που τα πηγαίναμε από τάξη σε τάξη. Στην απόφαση της Διαύγειας είδαμε ότι δικαιούμαστε να πάρουμε 5 μπουκάλια αντισηπτικό που δεν τα έχουμε παραλάβει ακόμα. Άντε να αγοράσουμε κι ένα θερμόμετρο. Τις μάσκες που λέει η εγκύκλιος ποιος θα μας τις δώσει;

 
Θανασης
08 Μάιος 2020 14:17

Γιατρός εργασίας ανά ομάδα σχολείων, μπα;

 
@Παναιώτης @Θανάσης
08 Μάιος 2020 14:20

Τώρα τα είδατε τα παιδιά ότι παίζουν στις πλατείες και αυλές σχολείων; Είπαμε τα σχολεία πρέπει ν΄ ανοίξουν το 2038 , ειδικά τώρα που θ΄ αρχίσουν οι ζέστες ότι πρέπει για παραλία και καφετέριες ! ! !

 
προβληματισμένος
08 Μάιος 2020 15:17

Πάντα αναρωτιόμουν τι πρόβλημα υπάρχει στο συγκεκριμένο Υπουργείο!!! Τώρα πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα από την ανθρώπινη λογική. Λυπάμαι!!!

 
ΜΗΤΕΡΑ μαθητή Γ Λυκείου
08 Μάιος 2020 17:40

και τι θα συμβεί αν όλα αυτά γίνουν 3-4 μέρες πριν τις πανελλαδικές; Οι μαθητές του τμήματος δεν θα δώσουν εξετάσεις;

 
foros1
08 Μάιος 2020 21:06

Εκείνη η εγκύκλιος για την δυνατότητα υπεύθυνης δήλωσης από γονέα που ανήκει σε ευπαθή ομάδα για την μη προσμέτρηση απουσιών, θα έρθει ποτέ? Ή μήπως άρχισαν να το ξανασκέφτονται?
Άραγε την Δευτέρα θα την δούμε την υπουργό σε κανένα σχολείο, να μπει μέσα σε μια τάξη με 15 μαθητές να τους ευχηθεί καλή αρχή?
Τελικά σε αυτή τη χώρα που ζούμε, νομικές διαδικασίες εναντίον των αποφάσεων του υπουργείου της, για μη αναλογικότητα των μέτρων προστασίας σε σχέση με οποιαδήποτε άλλο χώρο ( μαγαζιά, δημόσιες υπηρεσίες), δεν υπάρχουν? Πολίτες, ή οργανισμοί με νομικές προσβάσεις δεν ανησυχούν για τα παιδιά, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, συγγενείς και φίλους?
Το παιχνίδι έχει στηθεί πονηρά: οι ειδικοι απλά προτείνουν (άρα δεν έχουν καμμία ποινική ευθύνη) και το υπουργείο λέει ότι κάνει ότι του πουν οι ειδικοί (θα αποποιηθεί τις όποιες ευθύνες προκύψουν όταν αρχίσει να χάνεται κόσμος).

 
@Mητέρα
08 Μάιος 2020 21:31

όχι κυρία μου δεν θα δώσουν εξετάσεις. Γι'αυτό ελέγχετε τα παιδιά σας και φροντίστε να τηρούν ευλαβικά όλους τους κανόνες (τους οποίους πολύ φοβάμαι ότι ήδη πολλοί έχουν ξεχάσει) και αν έχετε περιθώριο απουσιών, φροντίστε να καθίσουν στο σπίτι τους. Το σχολείο δεν θα τους προσφέρει αυτήν την περίοδο τίποτε.

 
αλοίμονο
08 Μάιος 2020 23:11

απλώς να εφαρμοστούν τα ελάχιστα απο όσα ορίζονται και για άλλες περιπτώσεις : Επαγγελματίας Υγείας, ατομικός εξοπλισμός προστασίας κλπ κλπ
πχ για δομές
1. να οριστεί Επαγγελματίας Υγείας ως υπεύθυνος για τη διαχείριση λοίμωξης COVID-19
2. Σε περίπτωση εντοπισμού ασυμπτωματικών ατόμων με ιστορικό επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα δίνει οδηγίες περιορισμού των ατόμων αυτών μέχρι τη συμπλήρωση 14 ημερών από την τελευταία κατά δήλωση έκθεσή τους.
3. Η χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας θα γίνει σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ο συντονιστής πεδίου του ΕΟΔΥ συντονίζει την προετοιμασία της δομής για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος ή συρροής κρουσμάτων με λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, φροντίζει να υπάρχει εξοπλισμός ατομικής προστασίας, εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος και την ιχνηλάτηση και διαχείριση επαφών, με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

 
@ Γιώργος
08 Μάιος 2020 23:48

Τα αντισηπτικά συνάδελφε έχουν έρθει στους Δήμους (Παπουτσάνης -1 κιλό με 80% οινόπνευμα) και οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την διανομή .Στο σχολείο μου είναι από την Τετάρτη και έπεται και δεύτερη δόση.. Όσο για μάσκες αγοράστηκαν με χρήματα της σχολικής επιτροπής και βρίσκονται στο σχολείο. Είπαμε περιμένουμε διάγγελμα από τους ανησυχούντες εκπ/κούς ότι στις 18 Μαϊου θα έχουμε κατακλυσμό ! !

 
@@ΓΙΏΡΓΟΣ
09 Μάιος 2020 00:23

Ελπίζω πραγματικά να επαληθευτείς και να μην έχουμε κατακλυσμό!Μην ειρωνεύεσαι όμως τις ανησυχίες μας.Εκτός και αν εσυ είσαι ατρωτος οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα!Σου το εύχομαι

 
@
09 Μάιος 2020 03:52

Τους εκπαιδευτικούς που έρχονται από μεγάλες πόλεις θα τους βάλετε κατευθείαν στα σχολεία ;;;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ