Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για Live streaming μαθήματα από τις αίθουσες των σχολείων και με τη "βούλα" της ΑΠΠΔ

Επίσης η ίδια τροπολογία ρυθμίζει εκτενέστερα το πλαίσιο της άδειας ειδικού σκοπού για εκπαιδευτικούς
Δημοσίευση: 08/05/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με τις ψήφους των Βουλευτών της ΝΔ υπερψηφίστηκε σήμερα λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που κατέθεσε  η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως  στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, που προβλέπει εκτενέστερο θεσμικό πλαίσιο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ιδιαίτερα, δε, τώρα με τη σταδιακή επαναλειτουργία σχολείων, με δυνατότητα για κάποιους μαθητές να απουσιάζουν για συγκεκριμένους λόγους .

Παρών ψήφισαν οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και Οχι οι Βουλευτές  του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του Μέρα 25. Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν απο τη Βουλή για το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό.

Ειδικότερα, με την τροπολογία που ψηφίστηκε ορίζεται , όπως είχε αναγγελθεί, η δυνατότητα ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε μαθητές που συμμετέχουν εξ αποστάσεως, σε περίπτωση επιδημικής νόσου.

Επιπλέον, προβλέπεται, σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, η δυνατότητα συνολικής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για όσο διαρκεί η έκτακτη ή απρόβλεπτη συνθήκη (π.χ. σε περίπτωση φυσικών καταστροφών).

Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει  ότι η διάταξη συντάχθηκε μετά από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η ίδια τροπολογία ρυθμίζει εκτενέστερα το πλαίσιο της άδειας ειδικού σκοπού για εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα μπορούν να τη λάβουν, κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του προϊσταμένου τους, ήτοι του διευθυντή.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ  ΚΑΤΑ  ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ

Σχόλια (156)

 
ΝΔ δε θέλατε;
08 Μάιος 2020 17:56

Να ζήσουμε να τη θυμόμαστε τη Δημοκρατία.

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΙΑΝ.
08 Μάιος 2020 18:12

Όταν πέφτουν οι μάσκες.....

 
Μπράβο
08 Μάιος 2020 18:31

Θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα.
Πρώτον είναι προαιρετικό "Είναι δυνατόν" !!! 2. Δεν επιτρέπεται η καταγραφή, παρά μόνον η ζωντανή μετάδοση ήχου ή/και εικόνας. Θα γίνουν τα μαθήματα ασφαλέστατα και οι ωρομίσθιοι καθηγητές θα συμπληρώσουν τις ώρες.

 
Τρικάμερο...
08 Μάιος 2020 18:52

Μέχρι πόσες κάμερες θα μπορέσουμε να τοποθετήσουμε στην ίδια τάξη??

 
Δημήτριος
08 Μάιος 2020 18:56

Να κάνω μία χαζή ερώτηση: τι εμποδίζει ένα καλοθελητή να κάνει καταγραφή αυτός από το σπίτι του των άτυχων στιγμών του μαθήματος που σίγουρα θα υπάρξουν, γιατί πολύ απλά είμαστε ανθρώποι και να κάνει μετά αναμετάδοση στα social media καταρρακωνοντας τη τιμή και την υπόληψη όσων συμμετέχουν στην εν λόγω τάξη;
και πόσο αυθόρμητο και ζωντανό και λειτουργικό μπορεί να είναι το μάθημα τη στιγμή που αισθάνεσαι ότι γίνεστε θέαμα στα σπίτια ;με την καλή έννοια ναι,αλλά πάντως θέαμα ...

 
youtuber
08 Μάιος 2020 18:59

Οι μαθητές από το σπίτι θα επιτρέπεται να βιντεοσκοπήσουν με το κινητό τους τον καθηγητή και τους συμμαθητές τους και να βάλουν το βίντεο στο youtube;

 
Γεώργιος
08 Μάιος 2020 19:10

Όνειρο ζω,μη με ξυπνάτε.

 
θεόδωρος
08 Μάιος 2020 19:12

Ξεκινάει η τροπολογία με το είναι δυνατή άρα έχει προαιρετικό χαρακτήρα.θ

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
08 Μάιος 2020 19:17

Σειρά τώρα έχουν τα σπίτια μας. Κάμερες και μικρόφωνα παντού!! Ζήτω η Δημοκρατία. Πάνε περίπατο τα προσωπικά δεδομένα!
Σαν γονιός δεν επιτρέπω κανέναν να καταγράφει το παιδί μου στη σχολική του ζωή, χωρίς τη συγκατάθεσή του αλλά και τη δική μου, και θα κινηθώ ανάλογα. Υποψιάζομαι και πολλοί άλλοι γονείς που γνωρίζουν καλά τον ρόλο των κοινωνικών δικτύων και του διαδικτύου!!!

 
Σύνταγμα Άρθρο 9Α
08 Μάιος 2020 19:22

Καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα, των προσωπικών του δεδομένων, όπως νόμος ορίζει.

 
Παναγιώτης
08 Μάιος 2020 19:24

Καλά δεν χρειάζεται άγχος.

Για όλα υπάρχει λύση. Η τεχνολογία μετάδοσης είναι αρκετά επιρρεπής σε δυσλειτουργίες που καθιστούν απαγορευτική τη μετάδοση όπως απουσία ρεύματος, άδειασμα μπαταρίας, πέσιμο από ύψος κατά την λειτουργία, λάθος χρήση αντισηπτικού, τύλιγμα με μεμβράνη όπως τα πληκτρολόγια, χρήση διαλύματος χλωρινης σύμφωνα με τις οδηγίες απολύμανσης του ΕΟΔΥ κτλ, κτλ

 
Πέτρος
08 Μάιος 2020 19:36

Κα Κεραμεως, επειδή μας "αγαπάτε", μην ξεχάσετε να ζητήσετε να μπουν πινακίδες στις αίθουσες που να αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος χώρος βιντεοσκοπείται για εκπαιδευτικούς λόγους.

 
Μπράβο
08 Μάιος 2020 19:38

Ή απλώς μετάδοση ήχου όποιος θέλει καταγράφει...

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
08 Μάιος 2020 19:41

Αφού σας είναι τόσο εύκολο να αλλάζετε ό,τι σας βολεύει με τροπολογίες, καιρός είναι να αλλάξετε για φέτος και το καθεστώς των επαναληπτικών πανελλαδικών. Γιατί θα είναι ΑΔΙΚΟ σε καιρό πανδημίας να αναγκαστούν τα παιδιά που θα χάσουν λόγω ασθενείας (ο μη γένοιτο) κάποιο μάθημα. Για παράδειγμα, αν κάποιος μαθητής γράψει τα τρία πρώτα μαθήματα και στο διάστημα των 4 ημερών που μεσολαβεί μέχρι το τελευταίο μάθημα αρρωστήσει, είναι ΑΜΑΡΤΙΑ να κληθεί τον Σεπτέμβριο να δώσει όλα τα μαθήματα. Και μάλιστα, τη στιγμή που μπορεί να αποκλειστεί λόγω καραντίνας και όλο το υπόλοιπο τμήμα των υποψηφίων που γράφει στην ίδια αίθουσα με αυτόν.

 
Μαθήματα από Σεπτέμβριο
08 Μάιος 2020 19:43

Πρέπει από το Σεπτέμβριο να κατατεθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για κάθε τάξη, να δημιουργηθεί ένα Σχολικό Ψηφιακό Αποθετήριο και σταδιακά μέσα σε 1-2 εξάμηνα να εμπλουτίζεται με υλικό που να απευθύνεται ειδικά σε μαθητές για παρακολούθηση μέσω διαδικτύου.

Τώρα, μέσα Μαϊου, είναι αδύνατο να οργανωθεί αξιοπρεπής σύγχρονη διδασκαλία με εκπαιδευτική αξία.

 
Έωλος
08 Μάιος 2020 19:44

Είναι φανερό ότι προτρέπει όλους τους μαθητές να μείνουν σπίτι τους, αφού δεν μπορεί να πάρει ξεκάθαρα πίσω τη διαταγή για τις 18 χωρίς να τσαλακωθεί άσχημα. το κρυφό μήνυμα είναι: μην πάτε σχολείο, θα δείτε τηλεόραση από το σπίτι το μάθημα. Η γυναίκα μισεί τον εκπαιδευτικό κλάδο, είναι εμφανές. Αναρωτιέμαι πόσοι συνάδελφοι να λεν αυτή τη στιγμή "μακάρι να μου κοβόταν το χέρι" για το καλοκαίρι του 2019... Και έπεται η αξιολόγηση. Να την χαιρόσαστε όσοι μας την φέρατε στο κεφάλι.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
08 Μάιος 2020 20:00

Φαίνεται ότι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτε από την αχαλίνωτη φαντασία της κυρίας αυτής! Δε φτάνει που αποφασίστηκε βεβιασμένα το άνοιγμα των σχολείων με όρους υγιεινής πολύ δυσμενέστερους από αυτούς που ισχύουν σε κάθε άλλο εργασιακό χώρο, φροντίζει η ίδια ασταμάτητα να μας βομβαρδίζει με καινούργιες ιδέες που ανατρέπουν συνεχώς κάθε σχεδιασμό που κάνουμε στα σχολεία για την επόμενη ημέρα. Έτσι παραμένουν υπό συζήτηση ακόμη τα εξής ζητήματα αιχμής:
α. Τελικά θα έρχονται οι μαθητές στο σχολείο μοιρασμένοι σε δύο υποτμήματα μέρα παρά μέρα και αντιστρόφως την επόμενη εβδομάδα;
β. Ισχύει η δυνατότητα να απουσιάζουν όσοι μαθητές ζουν σε οικογενειακό περιβάλλον με ευπαθή άτομα με βεβαίωση του κηδεμόνα, γιατί μέχρι στιγμής δεν μας έχει έρθει εγγράφως τίποτε σχετικό;
γ. Η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος από την τάξη είναι υποχρεωτική ή προαιρετική;
δ. Αν υπάρξει έστω και ένας γονέας μαθητή που θα έρχεται στο σχολείο, ο οποίος μας δηλώσει ότι δεν επιτρέπει τη μετάδοση ήχου και εικόνας από την αίθουσα του ανήλικου παιδιού του, μπορεί να τον αγνοήσει ο διευθυντής κινδυνεύοντας να τον πάνε στα δικαστήρια;
ε. Από πλευράς τεχνολογικού εξοπλισμού πώς μπορεί να ανταποκριθεί ένα σχολείο που δε διαθέτει ούτε καν wifi, πόσο μάλλον άλλες απαραίτητες συσκευές οπτικοακουστικής λειτουργίας;
Με άλλα λόγια, δε μας φτάνει το άγχος του αναπόφευκτου συγχρωτισμού με πολλά άτομα στο περιβάλλον του σχολείου, έχουμε και το βραχνά της αφόρητης πίεσης άνωθεν για εφαρμογή κάθε φαντασίωσης που συλλαμβάνει το μυαλό ορισμένων που νοιάζονται μόνο για το επικοινωνιακό τους παιχνίδι! 37 χρόνια ήδη στη μαχόμενη εκπαίδευση, έχοντας ζήσει αλησμόνητες καταστάσεις με κάτι Κοντογιαννόπουλους, Αρσένηδες, Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλους και Γαβρόγλου, ποτέ δεν ένιωσα αυτή την ανελέητη και απάνθρωπη πίεση από υπουργό παιδείας, όσο τώρα από την κυρία αυτή, τη μακράν πιο ακατάλληλη για το πολύπαθο αυτό υπουργείο!

 
Quixotakis
08 Μάιος 2020 20:10

Κάτι παρόμοιο κάναμε κάποτε, όταν ήμαστε μαθητές του εξατάξιου Γυμνασίου.
Μία δεκάρα στο ντουί της λάμπας, άναβες το φως κι όλα έσβηναν. Μας έδιωχνε ο Γυμνασιάρχης και μετά από λίγο έμπαινε κρυφά ένας στις τουαλέτες για να «εξαφανίσει» τα ίχνη του βραχυκυκλώματος.
Νιώθαμε σπουδαίοι τότε...

 
Ηλίας
08 Μάιος 2020 20:23

Εγωισμός και υπεροψία δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ζωντανή μετάδοση με ανήλικα άτομα. Αυτή είναι η αρχή του τέλους της κ. Υπουργού απλά δεν το ξέρει ακόμη.

 
o tempora, o mores
08 Μάιος 2020 20:30

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιος εκπαιδευτικός θα θελήσει να φέρει τον big brother στην τάξη του... Τζ. Όργουελ ωχριάς μπροστά σε αυτή την ελληνική "πρωτοπορία". Όποιος ανερυθρίαστα εκθέσει τον εαυτό του, την ιερότητα και ιδιωτικότητα του μαθήματός του, τις απαντήσεις των μαθητών του και οτιδήποτε τους αφορά (καταγωγή, ντύσιμο, κλπ), θα πρέπει να ξανασκεφτεί μήπως ήρθε η ώρα να παρατήσει τη διδασκαλία και να πάει στο Hollywood για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα...

 
ό,τι του φανεί του λωλοστεφανή...
08 Μάιος 2020 20:34

Μπορεί να γίνει και με ένα κινητό, αφού δεν υπάρχει ούτε για δείγμα σύνδεση στο διαδίκτυο σε σχολική τάξη... Αυτό είπε η υπουργός. Ωραία! Το δικό μου είναι παλιό, θα δανειστώ από κανέναν μαθητή. Δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Στοιχηματίζω ότι και η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσω το κινητό μαθητή για ζωντανή μετάδοση από την τάξη...

 
Εκπαιδευτικός
08 Μάιος 2020 20:37

Συμφωνώ απόλυτα με τον Δημήτρη. Ούτε εγώ σαν γονιός επιτρέπω στον οποιοδήποτε να βιντεοσκοπεί τα παιδιά μου στην τάξη και θα κινηθώ κι εγώ αναλόγως.

 
ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ
08 Μάιος 2020 20:47

Δεν πρέπει να κινηθεί κάποιο συλλογικό όργανο νομικά και επίσημα, αντί να να μιλάμε απλώς μεταξύ μας; Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έδωσε έγκριση. Δεν πρέπει να προσφύγουν οι κατά τα άλλα λαλίστατοι υπερασπιστές των προσωπικών δεδομένων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ας πούμε;
Και γιατί να πάνε τα παιδιά στο σχολείο; Ή γιατί να προσλαμβάνει/διορίζει το κράτος εκπαιδευτικούς; Απλώς, θα επιβλέπει το χ τμήμα ένας καθηγητής στο Α σχολείο την ώρα που θα μεταδίδεται το μάθημα που θα κάνει άλλος καθηγητής στο ψ τμήμα του Β σχολείου.

 
Αφελής
08 Μάιος 2020 20:53

Στις επιτροπές της Βουλής που συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών και αφορούν οι αποφάσεις τους στις ζωές μας, θα μπουν κάμερες;

 
Εκπαιδευτικός
08 Μάιος 2020 20:56

Δεν είναι καλά οι άνθρωποι. Τους έχει βαρέσει ο κορονωιός στο κεφάλι. Αντιλαμβάνονται τι λένε?
Ποιος θα συναινέσει (γονέας/μαθητής/καθηγητής) να μεταδίδεται το μάθημα live streaming και να μπορεί να το καταγράψει οποιοσδήποτε;
Επίσης ποιο σχολείο έχει τη δυνατότητα να μεταδίδει live streaming ταυτόχρονα όλα τα τμήματα?
Επίσης θέλει καλή κάμερα, δεν μπορεί να γίνει από κινητό όπως ΒΛΑΚΩΔΩΣ είπε η υπουργός!
Μάλλον η φασαρία γίνεται για τα ιδιωτικά σχολεία. Βλέπετε πρέπει να δικαιολογήσουν τα δίδακτρα!

 
Ερτ
08 Μάιος 2020 21:23

Το είναι δυνατό δεν σημαίνει προαιρετικά, έλεος.

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
08 Μάιος 2020 21:24

ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ ΟΤΑΝ ΠΑΛΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΑΡΧΕΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ, ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ, ΜΕ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ. ΤΟ ΞΕΧΆΣΑΤΕ; ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Ή ΒΊΝΤΕΟ ΔΙΧΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ;;;;; ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΤΩΡΑ;;;; ΕΕΕΕ;;; ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΝ ΕΘΙΣΤΕΙ ΣΤΑ ΠΟΛΛΑ... Reality και το βλέπουν σαν μια ευκαιρία να μαζεύεται όλη η οικογένεια, τρώγοντας ποπ κόρν και πατατάκια ,παρακολουθώντας το νέο σίριαλ "Ο Δημοδιδασκαλος διδάσκει "!!!!!!Ανθρωποφαγία! Κατάντια! Ντροπή!Στο ίντερνετ και στο instagram θα κάνουν πάρτι!!!!

 
Κική
08 Μάιος 2020 21:29

Εμπρός πίσωωωωωω...Έριξε την καρδάρα!

 
Vincent Vega
08 Μάιος 2020 21:29

Αν καταφέρουν να πάρουν την έγγραφη άδεια από κάθε γονέα για να βιντεοσκοπηθεί το παιδί του και αν θέλει και ο δάσκαλος ,θα γίνει...

Καλά κρασιά...

 
Εκπαιδευτικός και Μητέρα
08 Μάιος 2020 21:30

Με πρόσχημα τον κορωνοιό, η λογική έχει αποχωρήσει και το παράλογο επικρατεί. Τα νομοσχέδια κατά του περιβάλλοντος και της παιδείας περνούν εν μια νυκτί και τώρα και ο Μεγάλος Αδελφός στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να διαφυλάξουμε τα προσωπικά δικαιώματα όχι μόνο για ότι συμβαίνει στο τώρα αλλά για να έχουν και οι μαθητές ως πρότυπο, ενήλικες που δεν μεταλλάσσονται σαν τον κορωνοιό από την μια στιγμή στην άλλη, αλλά πρεσβεύουν ανεξαρτήτως συνθηκών τις αρχές της ελευθερίας στα σχολεία.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.