Placeholder

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠ/ΣΗ

ΟΙΕΛΕ: Το 2016 η χρήση καμερών σε τάξη είναι παράνομη , ενώ το 2020 νόμιμη;

Δημοσίευση: 08/05/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με κατάπληξη πληροφορηθήκαμε δια στόματος της Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως ότι η τροπολογία για τη χρήση οπτικοακουστικής μετάδοσης από την τάξη που ψηφίστηκε εκτάκτως στη Βουλή, καταρτίστηκε μετά από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η επί της ουσίας συναίνεση της Αρχής με μια νομοθετική ρύθμιση που καταστρατηγεί το Σύνταγμα, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τα προσωπικά δεδομένα, εγχώριες και διεθνείς συνθήκες, εκπλήσσει δυσάρεστα και γεννά εύλογες απορίες. Διότι τέσσερα μόλις χρόνια πριν η ίδια Αρχή με απόφασή της (77/2016) προέβη σε αυστηρή προειδοποίηση προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης, διότι μη αποσπώντας τη συναίνεση εκπαιδευτικών και φοιτητών, επιχείρησε τη μετάδοση μαθημάτων. Χαρακτηριστικά η απόφαση (επικαλούμενη τον τότε ισχύοντα νόμο 2472/1997, οι διατάξεις του οποίου είναι, εν πολλοίς, κοινές με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο του Ν. 4624/2019) αναφέρει ότι:

•    Σύµφωνα µε το άρ. 2 στοιχ. α΄ του ν. 2472/1997 και τις αιτιολογικές σκέψεις 14-17 στο προοίµιο της Οδηγίας 95/46/ΕΚ, τα δεδοµένα ήχου και εικόνας, εφόσον αναφέρονται σε  πρόσωπα, συνιστούν δεδοµένα προσωπικού χαρακτήρα.

•    Σύµφωνα µε το άρθρο 5 παρ. 1 ν. 2472/1997, επεξεργασία δεδοµένων επιτρέπεται µόνο
όταν το υποκείµενο έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.

•    Σύµφωνα µε το άρθρο 7 ν. 2472/1997, για την συλλογή και η επεξεργασία ευαίσθητων
δεδοµένων, καθώς και την ίδρυση και λειτουργία σχετικού αρχείου, απαιτείται άδεια της
Αρχής.

•    Επισημαίνεται ότι χρειάζεται η συναίνεση εκπαιδευτικών και φοιτητών, αν και για τους εκπαιδευτικούς τονίζει πως συχνά, το στοιχείο της εξάρτησης, που κατά  κανόνα κυριαρχεί στις σχέσεις εργοδότη-εργαζόµενου, αποδυναµώνει τη βαρύτητα της ελεύθερης συγκατάθεσης. Για τους διδασκόμενους αναφέρει πως, σε περίπτωση μη συγκατάθεσης, «θα πρέπει να  υπάρχει µέριµνα ώστε να µην υπάρξει µετάδοση της φωνής του φοιτητή στο διαδίκτυο. Αυτό για τη µεν απευθείας µετάδοση προϋποθέτει δυνατότητα ανωνυµοποίησης (π.χ. µέσω σίγασης του µικροφώνου ή αλλαγή χροιάς/παραµόρφωση φωνής)».

Επομένως, η ψήφιση της τροπολογίας εγείρει κρίσιμα ζητήματα, όπως:

➢    Τη συγκατάθεση εκπαιδευτικών και γονέων μαθητών (μιας που οι μαθητές είναι ανήλικοι)
➢    Την πλήρη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών και των μαθητών.
➢    Την ασφαλή χρήση του υλικού, ώστε να μην υπάρξει, όπως φοβούμαστε, ένα πανηγύρι διαδικτυακού bullying εναντίον εκπαιδευτικών και μαθητών από ανεπιθύμητες διαρροές.
➢    Την οικονομική και τεχνική δυνατότητα των σχολείων να ανταποκριθούν σε ένα τόσο φιλόδοξο πλάνο μετάδοσης.
Σε κάθε περίπτωση, η ΟΙΕΛΕ έχει καταθέσει ξεκάθαρα την άποψή της. Η μετάδοση από την τάξη συνιστά καταπάτηση θεμελιωδών συνταγματικών ελευθεριών και παραβιάζει τη νομοθεσία και εγχώριες και διεθνείς συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα θίγει την ιερή ιδιωτικότητα της διδασκαλίας. Θα αναμείνουμε την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης (που προβλέπεται στην παράγραφο 3 της τροπολογίας) και θα εξετάσουμε τις επόμενες νομικές και συνδικαλιστικές μας ενέργειες.

Πατήστε εδώ για την  υπ. αριθμ. 77/2016 Απόφαση της Αρχής

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ                    ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ετικέτες: 
ΟΙΕΛΕ

Σχόλια (2)

 
Ας το ξαναδούμε κύριοι της ΟΙΕΛΕ
09 Μάιος 2020 11:28

Επί Χ ημέρες οι δάσκαλοι/καθηγητές στα ιδιωτικά σχολεία έκαναν από το σπίτι τους εξ αποστάσεως μαθήματα και οι μαθητές ήταν στα σπίτια τους. Μιλούσαν οι μεν μιλούσαν και οι δε.

Όλο αυτό το διάστημα, αυτά γίνονταν πράξη με εκατοντάδες ώρες συνομιλιών (ήχου και μερικές φορές εικόνας). Θέλαμε οι άμοιροι να μας βλέπουν και οι μαθητές μας και να βλέπουμε και εμείς τα παιδιά μας.
Και σε όλο αυτό δεν υπήρξε σκληρή αντίδραση της ομοσπονδίας. Πώς θα γινόταν άλλωστε... Οι μισθοί, τα διοριστήρια κοκ.
Τώρα τι άλλαξε; Ήρεμα ρωτάω.

Θα πάνε οι καθηγητές στα σχολεία. Τα ιδιωτικά έχουν μηχάνημα μέσα στην τάξη. Θα ανοίξουν τον υπολογιστή. Θα κάνουν το ίδιο μάθημα που κάνανε από το σπίτι. Τα παιδιά που θα είναι σχολείο θα βλέπουν την εικόνα στον βιντεοπροβολέα. Δεν θα ανοίξει καμία κάμερα!

Απλά.

Άσε που θα μειωθούν και τα παιδιά που πάνε σχολείο, μιας και το μάθημα θα το βλέπουν και από το σπίτι... και μη μου πείτε δεν γίνεται έτσι το μάθημα στην τάξη... Γίνεται και θα γίνεται για πολύ καιρό!

Να 'ναι καλά η υπουργάρα!

 
Κ. Β.
20 Μάιος 2020 07:09

ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Ε Λ Ε Ο Σ !!!!!!........................
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ???????

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ