Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Σύγκλητος ΑΠΘ : Εξ αποστάσεως οι εξετάσεις φοιτητών του εαρινού εξαμήνου

Oι εξετάσεις θα μπορούν να ξεκινήσουν το νωρίτερο στις 17 Ιουνίου και συνιστάται να ολοκληρωθούν έως τις 31 Ιουλίου
Δημοσίευση: 09/05/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εξ αποστάσεως  θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις φοιτητών του εαρινού εξαμήνου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με απόφαση που έλαβε η Σύγκλητος του Ιδρύματος

Σύμφωνα με την απόφαση των Συγκλητικών για την ομαλή διεξαγωγή των «εξ αποστάσεως» εξετάσεων, θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας, της εγκυρότητας και της αντικειμενικότητας της όλης διαδικασίας.

Ο χρόνος έναρξης και η διάρκεια των εξετάσεων κάθε Τμήματος θα προσδιορίζονται με αποφάσεις των Τμημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, και προκειμένου να ολοκληρωθεί η διανομή των συγγραμμάτων μέχρι τις 10 Ιουνίου, οι εξετάσεις θα μπορούν να ξεκινήσουν το νωρίτερο στις 17 Ιουνίου και συνιστάται να ολοκληρωθούν έως τις 31 Ιουλίου. Στα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του 8ου εξαμήνου ή του 10ου εξαμήνου και άνω (για Σχολές τεταρτοετούς και πενταετούς φοίτησης αντίστοιχα) μπορούν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να εξεταστούν «εξ αποστάσεως» και πριν από τη 17η Ιουνίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ

Η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά τη συνεδρίασή της στις 8 Μαΐου 2020, αφού συζήτησε διεξοδικά το ζήτημα της διεξαγωγής των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου μέσα στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω του κορωνοϊού, αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:

1. Η υγεία και η ασφάλεια των φοιτητών/φοιτητριών και του προσωπικού είναι αδιαπραγμάτευτες και δεν μπορεί παρά να αποτελούν το πρώτιστο μέλημα για την ακαδημαϊκή κοινότητα.

2. Οι σημερινές συνθήκες και οι περιορισμοί που επιβάλλουν δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων με φυσική παρουσία, όπως εύλογα θα απαιτούσε η ακαδημαϊκή παράδοση.

3. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η ακαδημαϊκή διαδικασία κατά το τρέχον εαρινό εξάμηνο, οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν «εξ αποστάσεως» με κατάλληλες μεθόδους και πρακτικές, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές και όλες τις φοιτήτριες να λάβουν μέρος σ’ αυτές με συνθήκες ισονομίας, χωρίς κινδύνους για την υγεία τη δική τους, του οικείου περιβάλλοντός τους, αλλά και του προσωπικού του πανεπιστημίου.

4. Για την ομαλή διεξαγωγή των «εξ αποστάσεως» εξετάσεων, θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας, της εγκυρότητας και της αντικειμενικότητας της όλης διαδικασίας.

5. Ο χρόνος έναρξης και η διάρκεια των εξετάσεων κάθε Τμήματος θα προσδιορίζονται με αποφάσεις των Τμημάτων. Σε κάθε περίπτωση, και προκειμένου να ολοκληρωθεί η διανομή των συγγραμμάτων μέχρι τις 10 Ιουνίου, οι εξετάσεις θα μπορούν να ξεκινήσουν το νωρίτερο στις 17 Ιουνίου και συνιστάται να ολοκληρωθούν έως τις 31 Ιουλίου. Στα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του 8ου εξαμήνου ή του 10ου εξαμήνου και άνω (για Σχολές τεταρτοετούς και πενταετούς φοίτησης αντίστοιχα) μπορούν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να εξεταστούν «εξ αποστάσεως» και πριν από τη 17η Ιουνίου.

Τέλος, η Σύγκλητος επιθυμεί να διακηρύξει ότι η πραγματοποίηση των μαθημάτων και των εξετάσεων «εξ αποστάσεως» αποτελεί πρακτική έκτακτης ανάγκης και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκαταστήσει στο μέλλον τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία.

Ετικέτες: 
ΑΠΘ

Σχόλια (10)

 
Αλέξανδρος
09 Μάιος 2020 13:21

Το πιθανότερο είναι όλοι να ήθελαν από κοντά

Απλά μέτρησαν τις αίθουσες και κατάλαβαν πως δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις που προτείνονται για την δευτεροβάθμια καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει εξεταστική 2+ μήνες

Κανείς δεν θέλει να πάρει την ευθύνη αν αρρωστήσει κάποιος φοιτητής

 
Μαρία
09 Μάιος 2020 21:06

"Στα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του 8ου εξαμήνου ή του 10ου εξαμήνου και άνω (για Σχολές τεταρτοετούς και πενταετούς φοίτησης αντίστοιχα) μπορούν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να εξεταστούν..."
Σε άλλα πανεπιστήμια δεν δίνεται "επι πτυχίω" εξεταστική. Αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα ισονομίας και ίσης μεταχείρισης;

 
Οbservator
10 Μάιος 2020 16:56

@Μαρία
Ο νόμος αφήνει σε κάθε τμήμα να αποφασίσει αν και σε ποια μαθήματα θα δίνεται επιπλέον εξεταστική σε φοιτητές πλέον της κανονικής φοίτησης. Κάθε ΑΕΙ έχει αυτοδιοίκητο.

Το ΑΠΘ θέλει να κλείσει το θέμα τώρα και να αποφυγει άλλα προβληματα.

 
Θανάσης Α.
10 Μάιος 2020 20:51

Περιμένω να δω την "μέριμνα για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας, της εγκυρότητας και της αντικειμενικότητας της όλης διαδικασίας".

Υ.Γ. Άντε να γίνουν οι εξετάσεις, γιατί πρέπει να κλείσουμε και για καλοκαιρινές διακοπές

 
Εξ αποστάσεως πτυχία
10 Μάιος 2020 21:11

Αδύνατον να εξεταστούν σε πανεπιστημιακά μαθήματα εξ αποστάσεως με εργασίες ή προφορικά, από τη στιγμή που δεν ήταν έτσι σχεδιασμένη η ύλη.

Πώς ξαφνικά θα δοθούν και θα βαθμολογηθούν εργασίες 80-100 φοιτητών σε μαθήματα Αρχιτεκτονικής ή Γλωσσολογίας ή Χημείας Τροφίμων ή Μαθηματικών ή Αλγορίθμων;

 
Αλέξανδρος
10 Μάιος 2020 22:20

"Εξ αποστάσεως πτυχία"
: Το ΕΑΠ δίνει αντίστοιχα πτυχία με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα εδώ και χρόνια για παράδειγμα στις φυσικές επιστήμες

Από την στιγμή που όλο το εξάμηνο έγινε εξ αποστάσεως είναι προφανές πως επανασχεδιάστηκαν κάποια πράγματα

γιατί όμως λέτε πως δεν μπορούν να εξεταστούν και δεν λέτε οτι δεν μπορούν να διδαχθούν δεν καταλαβαίνω. Πως δέχεστε μόνο η εξέταση είναι προβληματικό και όχι η διδασκαλία? Επιλεκτική ευαισθησία λέγεται αυτό. Εγώ συμφωνώ με το σκεπτικό σας όμως και προτείνω να χαθεί το εξάμηνο για όλους όπως η ορθή ακαδημαική πρακτική ορίζει!

 
Εξ αποστάσεως πτυχία
10 Μάιος 2020 22:57

Η διδασκαλία στο δεύτερο μισό του εαρινού εξαμήνου ήταν ελλιπής, όλοι το γράφουν αυτό. Οι καθηγητές ΑΕΙ στην Ελλάδα θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν αναβαθμίσει τις πλατφόρμες (eclass ή moodle) ώστε να υπάρχει διαθέσιμο ψηφιακό υλικό.

Απλώς, όπως έγινε και στα πανεπιστήμια σε χώρες του εξωτερικού, προσπάθησαν να βοηθήσουν τους φοιτητές και να μη χαθεί το εξάμηνο.

Άλλο όμως να γίνονται οι μισές διαλέξεις εξ αποστάσεως (6 από τις 12) και ΝΑ παραδίδονται εργασίες εξαμήνου ηλεκτρονικά και άλλο η τελική εξέταση, που συνήθως απαιτεί ατομική γραπτή αξιολόγηση.

@ Αλέξανδρος 10 Μάιος 2020 22:20

Υποτίθεται το ΕΑΠ είναι οργανωμένο προσφέρει εξ αποστάσεως σπουδές και απαιτείται φυσική εξέταση, η οποία κακώς ακυρώθηκε. Σε κάθε περίπτωση είναι προβληματικός ο τρόπος που απονέμονται δεκάδες μεταπτυχιακά και πτυχία με αυτόν τον τρόπο και θα έπρεπε να ανασχεδιαστεί.

 
Χαμένο εξάμηνο
10 Μάιος 2020 23:03

Σε καμία χώρα δε χάθηκε το εξάμηνο για τους φοιτητές, γιατί να χαθεί στην Ελλάδα; Και τι θα έχει αλλάξει σε τρεις μήνες, τον Σεπτέμβριο, θα χαθεί και η επαναληπτική εξεταστική και δε θα πάρουν πτυχίο οι φοιτητές;

Η διδασκαλία μπορεί να απευθύνεται σε πλήθος φοιτητών, οι εξετάσεις είναι ατομικές.

Απλώς το υπουργείο και τα ΑΕΙ θα έπρεπε να οργανώσουν καλύτερα την υποχρεωτική αξιολόγηση με φυσική παρουσία, όπου υπάρχουν κατάλληλες υποδομές και προσωπικό. Αλλά πάλι βλέπουμε τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης, όπου τελευταία στιγμή και υπο το καθεστώς πίεσης προσπαθούμε να καλύψουμε κενά δεκαετιών.

 
Αλέκος
12 Μάιος 2020 01:06

"oπου υπάρχουν κατάλληλες υποδομές και προσωπικό"

ακόμα και να υπήρχαν αυτά (που δεν υπάρχουν αν δεχτούμε αποστάσεις 1.5 μέτρου, αίθουσες με συγκεκριμένο αερισμό κλπ)

στο ΑΠΘ και στο Παν Πατρών που παστώνονται σαν τις σαρδέλες οι φοιτητές στο αστικό ΚΤΕΛ για να φτάσουν στο Πανεπιστήμιο τι ακριβώς να γίνει?

Να φτιάξουν μετρό σε 1 μήνα? Αυτά είναι πράγματα που δεν έχουν λυθεί δεκαετίες, φοιτητές λιποθυμούν κάθε καλοκαίρι

ποιός θα πάρει την ευθύνη?

 
Ευθύνες για τα Πανεπιστήμια
13 Μάιος 2020 15:16

Ποιος θα πάρει την ευθύνη για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε επαρχία όπου δεν υπάρχουν καν ασθενοφόρα ή οργανωμένα νοσοκομεία;

Αυτές τις σχολές ποιος υποψήφιος θα τις δηλώσει στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο, σε κλίμα οικονομικής ανασφάλειας και υγειονομικής κρίσης;

@ Αλέκος

Είναι ακριβώς οι ίδιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις.

Δηλαδή, οι φοιτητές θα πρέπει συνωστίζονται για να κινείται η οικονομία αλλά όχι για να μεταβούν στο πανεπιστήμιό τους και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του αντικειμένου τους;

Σε πολλά επαρχιακά ΤΕΙ και πανεπιστήμια δεν υπάρχουν καν αίθουσες, τι ακριβώς συζητάμε;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.