ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Απόφαση (ΦΕΚ): Ρύθμιση απουσιών μαθητών/τριών διδακτικού έτους 2019-2020

Στις δηλώσεις οι γονείς θα αναφέρουν: «το τέκνο μου ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19» ή «έχω άτομο στο οικογενειακό μου περιβάλλον που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19 ή ήδη νοσεί
Δημοσίευση: 09/05/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση που ρυθμίζει  τις απουσίες των μαθητών/τριών διδακτικού έτους 2019-2020, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μετά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

A. Οι απουσίες των μαθητών/τριών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μετά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, τη Δευτέρα 11η Μαΐου 2020 για την Γ ́ Λυκείου και τη Δευτέρα 18η Μαΐου 2020 για τα Γυμνάσια και την Α ́ και Β ́ Λυκείου, δεν θα ληφθούν υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής τους, εφόσον ο γονέας ή κηδεμόνας τους, ή οι ίδιοι/ες εάν είναι ενήλικοι/ες, υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, ότι ο/η μαθητής/τρια ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο εικοστό πέμπτο της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιε- χομένου (ΦΕΚ Α ́ 64) και την υπ ́αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/315/ οικ.8030/18.3.2020 κοινή απόφαση Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών (ΦΕΚ Β ́928), ή σε τυχόν μεταγενέστερο της παρούσας απόφασης, νόμο ή υπουργική απόφαση, ή έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα αυξημένου κινδύνου, ή ήδη νοσεί.

B. Στις δηλώσεις αυτές θα αναφέρεται η περίπτωση η οποία συντρέχει: «το τέκνο μου ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19» ή «έχω άτομο στο οικογενειακό μου περιβάλλον που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19 ή ήδη νοσεί».

 

Σχόλια (13)

 
Αναστάσης
12 Μάιος 2020 00:46

Μέχρι πότε μπορώ να υποβάλω την συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση;

 
Αναστάσης
12 Μάιος 2020 00:26

Μέχρι πότε μπορεί ένας γονοιός να υποβάλλει την συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση;

 
μαθητης
11 Μάιος 2020 20:15

αφου θα περασω την ταξη χωρις εξετασεις αφου μπορω να πω το παραμυθι ταχα οτι εχω παππου στο σπιτι και οι απουσιες δεν θα μετρησουν γιατι να ξυπνησω νωρις και να χαλαστω να παω σχολειο τι θα κερδισω?????δεν ειναι καλυτερα να κανω 6 μηνες διακοπες μεχρι σεπτεμβριο?????? πειτε μου ενα λογο μονο οχι δυο εναν!!!!!!!!!!!!!

 
χχχ
10 Μάιος 2020 18:55

Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ... ΟΥΔΕΝ ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ!!
Η ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ...ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ
ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΛΟΓΩ ΣΥΝΘΗΚΩΝ...
ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ!!!

 
Πλατάρος Γιάννης
10 Μάιος 2020 12:00

@ για την λήψη απουσιών στο δια ζώσης είτε ασύγχρονο εξ αποστάσεως
Με νομική προσέγγιση η απάντηση ενημέρωση προς όλους.
***Δεν είναι βέβαιος για την ταυτοπροσωπία αυτού που έχω απέναντι
*** Στην ασύγχρονη όλοι κατανοούν ότι τις ασκήσεις μπορεί να τις κάνει οποιοσδήποτε ΤΡΙΤΟΣ. Άρα η ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΥΣΙΩΝ, είναι ΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΗ, ΑΚΥΡΗ, ΠΡΟΣΒΛΗΤΕΑ ΝΟΜΙΚΩΣ ΑΠΟ ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ.
*** Λιγότερο προσανές είναι κατά πόσον η ταυτοπροσωπία διασφαλίζεται στην εξ αποστάεως.
Λέω ένα πολύ ΑΠΛΟ συνδυασμό. «Δεν έχω κάμερα κυρία , μου χάλασε το μικρόφωνο...» Επομένως μόνο τσατ που το κάνει ο μεγάλος αδελφός και οι δύο μικροί απασχολούνται στα ποδοσφαιράκια. Εννοείται ότι μπορεί να έχει μπει και να μην προσέχει και να κάνει οτιδήποτε άλλο, ως εί απών, όπως πολλοί απόντες τω πνεύμα παρόντες τω σώματι.
ΆΡΑ:
Κανείς δεν μπορεί να συζητήσει ΣΟΒΑΡΑ λήψη απουσιών στην τηλεκπαίδευση. ΔΕΝ γίνεται....Για να μην μιλήσω για ανυπαίτιο κώλυμα, δηλ. Μου έπεσε, κόμπλαρε, κόλλησε, πήρε ιό, κόπηκε το ρεύμα, σταμάτησε να λειτουργεί, χάλασε το wifi, έχασα την ταμπλέτα μου, μου το πήρε ο αδελφός μου , μα κόψανε το τηλέφωνο , έγινε ένας τσακωμός στο σπίτι, έσπασαν οι βρύσες, ξεχύλησε η αποχέτευση, οτιδήποτε να επικαλεστούν για λόγο ανυπαιτύου κωλύματος, που πρέπει να γίνει αποδεκτό , νομικά πάντα.
Αυτό το ξέρουν στο Υπουργείο κάλλιον εμού και γι αυτό δεν το θέτουν επί τάπητος...
Με τον ίδιο τρόπο γνωρίζουν (πολλαπλασίως εμού) ότι ΔΕΝ επιτρέπεται η δια ζώσης αναμετάδοση σε τρίτους , ας είναι θεωρητικά συμμαθητές τους (ούτε αυτό δια σφαλίζεται) όπου να καταγράφονται όλα τα γνωστά ατυχήματα εν τάξει, ασφαλώς και χωρίς κανέναν απολύτως κίνδυνο ηλεκτρονικού αποτυπώματος αφού μόνο με το ίδιο URL, μπορεί να μπει κάποιος από οπουδήποτε στον πλανήτη με κάποιο όνομα ανενεργού μαθητή και βιντεοσκοπεί τα πάντα να κάνει κοπτοραπτική , συρραφές και βιντεάκια fun με υπότιτλους ή μη....
Η Άσκηση η νοητική που έχουμε ΟΛΟΙ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ είναι γιατί τα κάνουν! Μόνον άγνοια νόμου δεν έχουν και μόνον για έλλειψη ευφυίας δεν μπορούν να κατηγορηθούν!
ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ , ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, αλλά από την ιδεολογική παράταξη που στηρίζει την ΝΔ;;;;
Θα το δούμε αμέσως προσεχώς σίγουρα , μπορούμε να κάνουμε διάφορες εικασίες, αλλά ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ!
Η λύση της ΑΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΤΕΛΕΙΑ! (απουσίες δεν μπορούν να πιστοποιηθούν νομικά το εξηγήσαμε!)
ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ;;; Για να μην ζητάνε διπλό μεροκάματο οι καθηγητές; Χλωμό, μπορεί να παρασχεθεί κατακλυσμός έτοιμου υλικού ανά μάθημα....
Όποιος δεχθεί την έννοια του ΛΑΘΟΥΣ, δεν ξέρει τους πολιτικούς...
ΑΡΑ;;;
Ξέρει κάποιος ζων, εδώ, προφήτης, να μας παραθέσει μια πολύ καλύτερη εικασία με επιχειρήματα;
Σας λέω ένα άλλο δεδομένο απίστευτο το οποίο κατανοούν καλά , πάρα πολύ καλά, οι Διευθυντές:
Τέρμα οι «μαϊμού» μαθητές!
Τέρμα οι «Λάζαροι!»
Τέρμα οι «πεθαμένοι!»
Τέρμα οι ανύπαρκοι, εγγεγραμμένοι και μη φοιτούντες!
Τους ξέρουν ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ από το Webex και από το ΠΣΔ. Λίγο πολύ τους ξέρουν ΟΛΟΥΣ! Ξέρους τις απουσίες όλων και έχουν απόλυτη εικόνα για την πορεί εκάστου.
Ξαναγράψτε τους τον Σεπτέμβριο ... Ιδίως την κατηγορία των μεγαλων ηλικιών, αποφοίτων ΓΕΛ, σε ΕΠΑΛ....Αυτό νομικά ΤΕΛΕΙΩΣΕ! Ανηλίκους αυτοδικαίως επανεγραφόμενους δεν έχετε στα Λύκεια, να δούμε πόσο προσωπικό θα περισεύει....
Μπορούν αύριο να στείλουν την διαταγή την συνταγματική (νόμιμη ) και να φτιάξουν ένα πρωτόκολλο οδηγιών, και να ζητάνε από τον διευθυντή , πριν την παρέλαση της 28ης πόσοι παρακολουθούν και πόσοι όχι. Θα βάζουν όλοι παρουσία στους απόντες; Ωραία, και αυτό γίνεται....Αλλά αν έχουν πολιτική βούληση μπορεί να κάνουν συντονισμένη επιχείρηση καταγραφής εισερχομένων -εξερχομένων στο Σχολείο (απρόσωμα) και ντου με εισαγγελέα. Συγκέντρωση όλων , λήψη απουσιών εν γραμμή κι ας πει ο Διευθυντής ότι εδώ ήταν πήγανε «για τουαλέτα» πήδηξαν από τις μάντρες και έφυγαν, ας πει ό,τι θέλει από τα εύλογα ψέματα. Θα διασταυρωθούν και τα απουσιολόγια και θα γίνουν και διώξεις σε βαθμό κακουργήματος (μεγάλη χρηματική ζημία του Δημοσίου)
Νομίζω ότι ωρίμασαν οι συνθήκες να τσακώσουν κάποιους, να δυσφημιστούμε όλοι, αδιακρίτως, και ας πάνε στην ΟΛΜΕ να τους σώσει όπως παλιά που έγιναν παρεμφερή περιστατικά και σώθηκαν, παρ΄όλες τις προειδοποιήσεις για συμμόρφωση.....

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
10 Μάιος 2020 10:01

Ξεκινάει λοιπόν αύριο το επιδημιολογικό πείραμα. Από αύριο τα σχολεία απεκδύονται τον παιδαγωγικό τους ρόλο και μετατρέπονται σε κλειστές δομές, διαχωρισμένες σε ολιγομελείς ομάδες οι οποίες θα συγχρωτίζονται και θα αυλίζονται κατόπιν συγκεκριμένων κανόνων και περιορισμών. Έτσι, οι "ειδικοί" θα έχουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ιχνηλατούν τα πιθανά κρούσματα και να ερευνούν τη συμπεριφορά του ιού. Παράλληλα, η υπουργός παιδείας και οι σὺν αὐτῇ θα περιοδεύουν από κανάλι σε κανάλι και θα κάνουν λόγο για επιστροφή στην κανονικότητα και για επιτυχή διεξαγωγή πάσης φύσεως μαθημάτων...Και όταν θα εμφανιστούν κρούσματα ή ακόμα χειρότερα κάποιοι μεσήλικες και άνω μάχιμοι εκπαιδευτικοί νοσήσουν θανάσιμα, η ευθύνη θα μετατοπιστεί στους διευθυντές, τους καθηγητές και τους μαθητές, γιατί δεν τήρησαν τα μέτρα αυτοπροστασίας. Ποια μέτρα αυτοπροστασίας να τηρήσει κάποιος, όταν αναγκάζεται να κλειστεί σε μία αίθουσα για 45 ή και για 90 (!) λεπτά; Ποια μέτρα απόστασης θα τηρηθούν, όταν σε αυτήν την αίθουσα των 40 κατά μέσο όρο τ.μ. θα συνυπάρχουν , θα μιλούν, θα φωνάζουν και προφανώς θα κινούνται 15 άτομα; Ποιο μάθημα θα γίνει σωστά, όταν οι μισοί των μισών μαθητών θα παρίστανται και οι άλλοι μισοί των άλλων μισών θα "παρακολουθούν" από το σπίτι; Και όλα αυτά κάτω από τον φόβο μήπως αρρωστήσει κάποιο παιδί και χάσει τις πανελλαδικές ή κάποιος εκπαιδευτικός; Ντροπή σε όλους αυτούς που αποφάσισαν το άνοιγμα των σχολείων με όρους στρατοπέδου διεξαγωγής πειραμάτων.

 
Μαθητής Β' Λυκείου
10 Μάιος 2020 06:13

Με συγχωρείτε κυρία Δήμητρα, είστε μαθήτρια; Εσείς περιμένετε να πάτε στο σχολείο δέκα μέρες για να μορφωθείτε; Η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος είναι παράνομη και πολλοί μαθητές θα αρνηθούν να βιντεοσκοπηθούν. Αυτά είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα της κ.Κεραμέως και εξυπηρετούν την κωμωδία που έχει στήσει για το άνοιγμα των σχολείων. Σιγά μην τολμήσουν να πάρουν και απουσίες.

 
Έλεος..
09 Μάιος 2020 23:23

@Δήμητρα, Δεν υποχρεωτική!

 
....
09 Μάιος 2020 21:05

Γιατί εγώ άκουσα πως την απέσυραν τελικά αυτήν την διάταξη;
Ελπίζω να διαψευστώ....

 
Δήμητρα
09 Μάιος 2020 20:50

Εφόσον κάνει υποχρεωτική τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος θα πρέπει να και οι μαθητές που οι γονείς τους θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, να παρακολουθούν υποχρεωτικά τα εξ αποστάσεως μαθήματα και οι ηλεκτρονικές παρουσίες-απουσίες να μετράνε κανονικά. Αλλιώς ποιο το νόημα της ζωντανής μετάδοσης του μαθήματος;

 
Pe19
09 Μάιος 2020 19:35

Ερώτηση αν η δήλωση αυτή έρθει στα 25 Μαΐου και μέχρι τότε ο μαθητής έχει έρθει 3 φορές και έχει απουσιάσει 2 τι θα γίνει ?
Α) δεν θα ληφθεί υπόψη και θα καταχωριστούν όλες οι απουσίες κανονικά όσες έκανε πριν και όσες κάνει μετά
Β) θα ληφθεί υπόψη για τις απουσίες από 25/05 και πέρα
Γ) θα ληφθεί με αναδρομική ισχύ.

 
Βικτωρία
09 Μάιος 2020 19:12

Μία ολόκληρη εβδομάδα περιμέναμε κάποιο υπόδειγμα της περίφημης υπεύθυνης δήλωσης από το "έτοιμο" υπουργείο. Στο τέλος αναγκαστήκαμε να φτιάξουμε δικό μας, μιας και πολλοί γονείς ήθελαν να καταθέσουν την δήλωση και μας ρωτούσαν τι να γράψουν. Τόσο δύσκολο ήταν να σταλεί στα σχολεία εγκαίρως ένα υπόδειγμα; και το βγάζουν τώρα που ήδη κάποιες έχουν κατατεθεί;
Για να μην σχολιάσω πως αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να γίνει μέχρι την Πέμπτη που μας πέρασε και μετά να δει το σχολείο αν χρειάζεται τελικά να σπάσει κάποιο τμήμα ή όχι.

 
Κώστας
09 Μάιος 2020 18:26

Στο myschool θα τις καταχωρούμε ; Ναι ή όχι. Αν τις καταχωρούμε θα υπάρχει η αντίστοιχη ένδειξη COVID-19 για απουσίες που δεν προσμετρώνται ή θα το κάνουμε με το μυαλό εφόσον τις καταχωρούμε;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ