Ν. Κεραμέως για Γ Λυκείου:Είναι θέμα των μαθητών πότε θα κάνουν τις απουσίες που δικαιούνται εφόσον το σύστημα το επιτρέπει

"Κάθε χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι μαθητές να επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι μετά το Πάσχα εάν έχουν απουσίες για να διαβάσουν.. Αν έχουν απουσίες. Αυτό είναι δικό τους θέμα Εφόσον επιτρέπει αυτή τη στιγμή το σύστημα στη βάση των απουσιών".
Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στον ΣΚΑΙ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Τα σχολεία θα ανοίξουν για τη Γ Λυκείου- Οι μαθητές θα προσέλθουν;-Κανείς υπουργός δεν τόλμησε να βάλει "φρένο" στο φαινόμενο να αδειάζουν οι αίθουσες μετά το Μάρτιο
Το γνωστό στο υπουργείο Παιδείας “παζάρι” των απουσιών στη Γ Λυκείου, θεωρείται βέβαιο ότι η κυβερνητική απόφαση να επαναλειτουργήσει η τελευταία τάξη του Λυκείου στις 11 Μαίου θα μοιάζει περίπου με το “εμείς θα κάνουμε πως ανοίγουμε τα σχολεία κι εσείς θα κάνετε πως κάνετε μάθημα”.
Ευχόμαστε να μην επαληθευθούμε.
Είναι γνωστό στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία , εδώ και πολλά χρόνια, ότι μετά το Μάρτιο μέχρι και τη λήξη του διδακτικού έτους οι καθηγητές στη Γ Λυκείου κάνουν μαθήματα σε σχεδόν μισοάδειες.
Είναι πασίγνωστο σε όλους (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, υπουργείο) ότι από τον Μάρτιο και μέχρι τέλους της σχολικής χρονιάς, πηγαίνουν στο σχολείο μόνο όσοι μαθητές, λόγω λανθασμένου υπολογισμού, «ξόδεψαν» πολλές από τις 114 απουσίες τους.
Στην πράξη οι τάξεις είναι (τουλάχιστον) μισοάδειες, ενώ σε πολλά σχολεία, δεν παρουσιάζεται ούτε το ¼ των μαθητών της Γ’.
Αυτή η «περίεργη» κατάσταση μολονότι έχει εντοπιστεί, έχει σχολιαστεί, έχει «καταδικαστεί», παραμένει άθικτη εδώ και πολλά -πολλά χρόνια.
Κάποιες φορές, στελέχη του υπουργείου, προκειμένου να εκτονώσουν τη δυσαρέσκεια, υπόσχονται ότι θα κάνουν μια ομοιόμορφη κατανομή των απουσιών, στο σύνολο του σχολικού έτους.
Όμως, πολύ σύντομα όλες οι υποσχέσεις ξεχνιούνταν και η «παράδοση» συνεχίζεται.
Φέτος, ερωτηματικό παραμένει εάν -με την πρωτοφανή κατάσταση που ζούμε (πανδημία)- κι αυτό το ¼ των μαθητών που περνούσε από το σχολείο θα πάει στο σχολείο.
Καρκινικό κύτταρο
“Αυτό είναι σαν ένα κύτταρο καρκινικό που έχει φάει την Γ Λυκείου και τώρα πάει στη Β Λυκείου”, είχε σχολιάσει το γεγονός ο πρώην υπουργός Παιδείας , Κώστας Γαβρόγλου.
"Ντροπή" το "καθεστώς" των ψεύτικων βεβαιώσεων
Θυμίζουμε ότι η Άννα Διαμαντοπούλου ως υπουργός Παιδείας παρότι, τότε, είχε εξαγγείλει επισήμως ότι θα βάλει τέλος σ αυτό το φαινόμενο , για λόγους που η ίδια γνωρίζει έκανε πίσω .
Η κ. Διαμαντοπούλου είχε κάνει λόγο για "βεβαιώσεις" από γιατρούς που συχνά χρησιμοποιούνται από τους ίδιους τους γονείς, προκειμένου να "δικαιολογηθούν" οι απουσίες των παιδιών τους στα σχολεία.
Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει "ντροπή" το "καθεστώς" των ψεύτικων βεβαιώσεων, που προσκομίζει το παιδί στο σχολείο του, εν γνώσει των γονέων, για να δικαιολογήσει την απουσία του και να μην έχει επιπτώσεις.
"Δηλαδή, ένα παιδί 18 χρόνων, αλλά και μικρότερης ηλικίας, μαθαίνει ότι μπορεί να έχει πλαστές βεβαιώσεις και μάλιστα από το δημόσιο Σύστημα Υγείας.
17.765 μαθητές Γ Λυκείου έκαναν από 80-100 απουσίες μόνο τον Απρίλιο
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας:
Α. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών που φοιτούσαν κατά το περσινό σχολικό έτος 2015-2016 στην τελευταία τάξη των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας ήταν 100.689.
Β. Κατά τον μήνα Απρίλιο του περσινού σχολικού έτους έτους 38.102 μαθητές πραγματοποίησαν 0-50 απουσίες (ώρες), 17.765 μαθητές πραγματοποίησαν 50-100 απουσίες (ώρες) και 346 μαθητές πραγματοποίησαν παραπάνω από 100 απουσίες (ώρες).
Το esos επισημαίνει κάθε χρόνο προς την εκάστοτε πολιτική ηγεσία κάτι που είναι κοινό μυστικό στην εκπαιδευτική κοινότητα, και το θυμίζει και τώρα προς την υπουργό Ν. Κεραμέως, προκειμένου να βάλει “φρένο” στο ελληνικό φαινόμενο.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Αναρτήθηκε η φωτό της Ν. Κεραμέως στον πίνακα με τους διατελέσαντες υπουργούς Παιδείας, στην αίθουσα "Γ. Παντής...
- Πρόσκληση για αποσπάσεις στην Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.
- Πρόσκληση για αποσπάσεις στον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων
- Άλλαξε ο Αντιπρόεδρος στο ΚΥΣΔΕ
- Ανακοινοποίηση στο ορθό του πίνακα διορισμών γενικής κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών
- Καθηγήτρια του ΠΑΔΑ τοποθετήθηκε Γενική Γραμματέας του υπηρεσιακού πρωθυπουργού
- (Βίντεο/esos) Συγκινημένη με δάκρυα στα μάτια αποχώρησε από το υπ. Παιδείας η Ν. Κεραμέως
- Μπλε φάκελο με τις τρέχουσες εκκρεμότητες παρέδωσε η Ν. Κεραμέως στον Χρ. Κίττα
- Νίκη Κεραμέως: Αν κάποιοι λένε ότι το υπ. Παιδείας είναι «ηλεκτρική καρέκλα», για μένα είναι η μεγαλύτερη τιμή να έχω...
- Στην είσοδο του υπ. Παιδείας υποδέχθηκε η Ν. Κεραμέως τον υπηρεσιακό υπ. Παιδείας Χρ. Κίττα (Φωτό)
Σχόλια (22)
@ 2ος Εκπαιδευτικός και γονιός
πολύ ωραία επιχειρήματα.....ρε γιαυτό όχι μόνο κάμερες αλλά μετάδοση πανελλαδικά σε πραγματικό χρόνο των μαθημάτων μας χρειάζεται επίσης και ακροατήριο πρέπει να μας βάλουν μέσα στις τάξεις!!!!
εκεί να δεις.....συναίνεση από τους γονείς που θα πρέπει να εισπράξεις αγαπητέ πατέρα...τον άλλον ρόλο σου δυσκολεύομαι να τον γράψω γιατί δεν πιστεύω ότι είσαι εκπαιδευτικός!!!
Ορισμένοι εδώ μέσα σχολιάζουν λες και δεν υπήρξε πανδημία και δεκάδες χιλιάδες θάνατοι παγκοσμίως. Λες και η Κεραμέως φταίει για τα χάλια της παιδείας τα τελευταία 40 χρόνια.
επειδή ο σκοπός αγιάζει τα μέσα ... και ο σκοπός είναι η εισαγωγή σε κάποιο ΑΕΙ, κάθε μαθητής/μαθήτρια προφανώς προκρίνει το μέσο που εξυπηρετεί καλύτερα τον σκοπό, αυτόν της εισαγωγής ... το πρόβλημα της παρουσίας των μαθητών/μαθητριών στο σχολείο λύνεται με τον πιο απλό τρόπο, αυστηρές απολυτήριες εξετάσεις τον Μάιο με βαθμό βαρύτητας στην εισαγωγή και τις πανελλαδικές εξετάσεις "ακαδημαϊκού τύπου" στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου ... όπως τον παλιό καλό καιρό ... και όλα καλά ...
Τώρα καλά κάνει και δίνει τη δυνατότητα να μείνει ο μαθητής σπιτι αν έχει άτομο η ο ίδιος στο οικογενειακό περιβαλλον που είναι ευπαθης ομάδα αλλά το θέμα με τις απουσίες γενικά είναι προβλημα άδειες τάξεις ψευτικα χαρτιά απαξίωση του σχολείου όμως δεν φταίει ο μαθητής το συστημα του δίνει αυτή την λυση για να διαβάσει να παει πιο προετοιμασμενος στη μάχη των πανελλαδικων. Μια μάχη που δεν ξέρω και ποσο αξίζει να δοθεί από 18χρ παιδια με τέτοια ανεργία που τα περιμενει στο τέλος. Στο σχολείο υπάρχει προβλημα με κενά καθηγητών με χαμένες ώρες η υλη βγαινει τσιμα τσιμα απουσία λοιπόν για να εμπεδώσουν την υλη αυτή είναι κάθε χρόνο η κατάσταση δυστυχώς!
Έχουμε λύσει τα σοβαρά θέματα της εκπαίδευσης κι έμειναν οι απουσίες των μαθητών της Γ Λυκείου. Σοβαρευτείτε κι ασχοληθείτε με σοβαρότερα θέματα και προβλήματα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Συγγνώμη μιλάμε για την ίδια υπουργό που "κλείνει το μάτι" σε μαθητες και γονείς οτι με μια απλη υπευθυνη δηλωση και χωρις κανενα δικαιολογητικό δεν θα μετρήσει καμμια απουσία απο δω και ως το τελος και αρα ουσιαστικά θα παρουν το απολυτηριο στο σπιτι;
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι ζόρι τραβάτε με τις απουσίες των μαθητών. Το τι είναι προς το συμφέρον τους θα το κρίνουν οι γονείς τους και οι ίδιοι. Εξ’ άλλου όλοι τους έχουν γονείς που πέρασαν σε πανεπιστήμια, σπούδασαν και είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες και πολίτες αυτής της χώρας. Από τη στιγμή που οι γονείς συναινούν κανένας σε κανέναν άλλον δεν πέφτει λόγος.
Προτείνω να μην υπάρχει γ λυκείου για να τελειώνουμε η να μην επιτρέπονται απουσίες εκτός από θέματα υγείας. Εφόσον απαξιώνουν την τάξη αυτή να μένουν σπίτι για διάβασμα. Δε μου κάνει εντύπωση γιατί και εκπαιδευτικοί προσπαθούν να δικαιολογήσουν μέσω του ηλικιωμένου γονέα τους τη μη επιστροφή στο σχολείο. Όταν δε θα υοαρχει γ λυκείου υποχρεωτική δε θα διδάσκουν και καθηγητές με ο,τι αυτό συνεπάγεται . Όταν επιλέγεις μα μείνεις στο σπίτι να μην πληρώνεσαι και να μένεις όσο διάστημα θεωρείς επικυνδινο για σένα.
Ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια είναι ΕΥΤΥΧΩΣ οι πανελλήνιες εξετάσεις (ναι, με τα μαύρα αυτοκόλλητα στο τετράδιο), γιατί είναι ο πλέον αξιόπιστος.
Είναι τόσο έγκυρα τα στοιχεία;;; π.χ. το περσινό σχολικό έτος ήταν το 2015-2016;;;
-->Α. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών που φοιτούσαν κατά το περσινό σχολικό έτος 2015-2016 στην τελευταία τάξη των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας ήταν 100.689.
"Ελληνικό φαινόμενο" όπως λέτε, δεν είναι οι απουσίες των μαθητών πριν τις εξετάσεις, αλλά ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
Αντί να σχολάζετε τα συμπτώματα, σχολιάστε την αιτία. Τι τους μαθαίνει το σύστημα τόσα χρόνια; Ότι οι πανελλήνιες είναι η μητέρα των μαχών!!!!! Είναι υποκριτικό και προσβλητικό απέναντι στα παιδιά και τις οικογένειες να εκφράζεστε με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο.
Αντί να αναρωτηθείτε ΓΙΑΤΙ συμβαίνει αυτό και να σχολιάσετε τους πραγματικούς λόγους, επιδίδεστε σε μια στρέβλωση των αιτίων.
Όσο το λύκειο είναι ο προθάλαμος του πανεπιστημίου, τα παιδιά και οι οικογένειες θα ιεραρχούν τις προτεραιότητες. Η λογική λέει ότι θα προτάσσουν την προσπάθειά τους για τις πανελλήνιες και θα δίνουν μικρή βαρύτητα στα υπόλοιπα, που όποιος καταλαβαίνει, υπάρχουν για να δίνουν δουλειά στην κάθε λογής ειδικότητα. Όταν έχεις μπροστά σου μάχη, πρέπει να προετοιμαστείς γι' αυτήν. ΒΓΑΛΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ!!
Η υπεύθυνη δήλωση ισχύει για όσα παιδιά ζουν με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες;
Το ζητούμενο για ένα μαθητή Γ' Λυκείου είναι μόνο 1 η επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Δεδομένο 1ο Όλοι μας 10-15 μέρες πριν από τις εξετάσεις προσαρμόζουμε το διάβασμά μας στις πιθανές ανάγκες μας και οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτό είναι ζημιογόνος.
Δεδομένο 2ο Η προσαρμογή στο διάβασμα του κάθε μαθητή είναι ποιο εύκολη για τμήμα 2-3 ή 5 ατόμων ή 20 ? Άρα 2-3 μαθητές που πηγαίνουν στο ίδιο φροντιστήριο συντονίζουν ευκολότερα το διάβασμά τους παρά 20-25. Δηλαδή αν η ροή του διαβάσματος ενός μαθητή είναι να διαβάζει πίνακες δεν μπορείς να του πεις να διαβάσει ναι και καλά υποπρογράμματα.
Δεδομένο 3ο Αν κάποιος έχει το δικαίωμα να κάνει απουσίες δεν θα του πει το κάθε υπουργείο και ο κάθε διευθυντής πως θα τις κάνει.
Δεδομένο 4ο Η ώρες διαβάσματος για τους μαθητές στην Γ' Λυκείου είναι πολύτιμες, πολύτιμη είναι δε και η ώρα που ο μαθητής ξεδίνει από το διάβασμά του αν τώρα δεν ευθυγραμμίζεται με την υπόλοιπη τάξη πολύ πιθανόν να χρησιμοποιήσει τις ώρες του σχολείου για να ξεδώσει. Αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις και προβλήματα στο σχολείο.
Συμπέρασμα αν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα στην παιδεία είχαν λυθεί να ασχοληθούμε και με την εγκατάλειψη του σχολείου από την Γ' Λυκείου αφού υπάρχουν τόσα ας αφήσουμε τα παιδιά να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν και να μη ασχολούμαστε με παρωνυχίδες όταν έχουμε φάει βλήμα όλμου.
Αυτό το "ελληνικό φαινόμενο" αποδεικνύει την παθογένεια των ελληνικών σχολείων κατά την προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλήνιες. Συχνα τα μαθήματα δεν είναι ελκυστικά, οι καθηγητές δεν μπαίνουν σε λεπτομέρειες, δεν κάνουν απαιτητικές ασκήσεις σαν αυτές των φροντιστηρίων, κλπ. Ελληνικό φαινόμενο είναι στην πραγματικότητα το ίδιο το σχολείο μας ..
Αφού το σύστημά σας δίνει περιθώριο απουσιών, προς τι ο λόγος; Μήπως για να κλείσετε σιγά σιγά τα Λύκεια, που δεν είναι άλλωστε υποχρεωτική εκπαίδευση; Και λίγο λίγο θα έρθει και η σειρά των Γυμνασίων. Αν αδειάσουν τα κτίρια (με τις στρατηγικές σας), ας αποχαιρετίσουμε την δημόσια εκπαίδευση (που κατηγορήθηκε και ως... μπολσεβικική, αφού 'εξισώνει' τους πάντες και είναι δωρεάν). Την εξ αποστάσεως μπορούν οι κυβερνώντες να την χειρίζονται ανετότατα, χωρίς αντιδράσεις και με το 1/10 από το σημερινό διδακτικό προσωπικό, μην σου πω και χωρίς εκπαιδευτικούς αλλά με βιντεάκια, όπως στο "μάθε μια ξένη γλώσσα χωρίς δάσκαλο". Όσο για τους γονείς, θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Όσο για τα προσωπικά δεδομένα και την προστασία από την έκθεση, αυτά (θα) πάνε περίπατο.
Οπότε τι μένει; η στροφή της εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα, στα οργανωμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Πιστοποιείται και γιατρεύεται όποιος πληρώσει!
Δηλαδή φταίνε οι μαθητές, όταν έχουμε διαμορφώσει ένα σύστημα που ουσιαστικά τους αναγκάζει να λείψουν στο τέλος; Και τι θα πει ομοιόμορφη κατανομή απουσιών μέσα στη χρονιά; Θα κανονίζει ο μαθητής ραντεβού με το κρυολόγημα; Μες στην ανάγκη τους να πούνε κάτι οι πολιτικοί τείνουν να λένε δυστυχώς αερολογίες...
Είναι προσωπική επιλογή του μαθητή πως θα ξοδέψει τις απουσίες που του έχουν απομείνει. Δεν πέφτει λόγος σε κανέναν (ούτε στο υπουργείο, ούτε στο esos). Ντροπή δεν είναι αυτό αγαπητοί κύριοι του esos. Υπάρχουν άλλα πράγματα για τα οποία πρέπει να ντρεπόμαστε και όχι σίγουρα γι' αυτό.
Όποτε αντί να το περιορίσουμε το κάνουμε πιο εύκολο ζητώντας μόνο μια υπεύθυνη δήλωση ότι στο σπίτι υπάρχει ένας παππούς ή γιαγιά (ευπαθή ομάδα)...
Το θράσος είναι πλέον σε τέτοιο βαθμό που άσχετα αν είμαι η αρμόδια Υπουργός λέω στα ίσια ότι τα σχολεία τα ανοίγω για τα μάτια του κόσμου αφού οι μαθητές αν δεν θέλουν δεν έρχονται όπως άλλωστε τόσα χρόνια!
Όλα αυτά σε άλλη μια συνέντευξη και πάλι στην ίδια/ίδιες εκπομπή. Ποτέ επιτέλους θα ανοίξουμε τα μάτια μας;
να παραδέχεται η Υπουργός ότι το συγκεκριμένο μέτρο, των απουσιών, δεν λειτουργεί καλά αλλά ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ και όλα είναι μια χαρά πρέπει να μας προβληματίσει για μια ακόμη φορά για την ποιότητα της λογικής μας!!!
Η κυρία υπουργός θεωρεί ότι με τον τρόπο που "οργάνωσε" αυτή και οι άλλοι εγκέφαλοι του υπουργείου τη λειτουργία των σχολείων ως κέντρων πειραμάτων επιδημιολογικού χαρακτήρα θα γίνει ουσιαστικό μάθημα. Μακράν νυχτωμένη και άκρως επικίνδυνη.
το "φρένο" για τα Λύκεια μετά το Πάσχα, ιδίως στην Γ' Λυκείου, δεν είναι ανεξάρτητο ζήτημα. Έχει να κάνει με τη βαρύτητα του Απολυτηρίου Λυκείου και με τον τρόπο εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Επί Γαβρόγλου έγιναν σοβαρές παρεμβάσεις: Εθνικό Απολυτήριο, τρόποι προαγωγικών εξετάσεων, διάρθρωση μαθημάτων Λυκείου, εισαγωγή στις Ανώτατες Σχολές. Νομίζω ο νόμος-Κεραμέως ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν διορθώνει τα ημαρτημένα, κυρίως αυτά που συναρτώνται με τη δίκαιη αντιμετώπιση όλων των μαθητών και τη χιμαιρική διείσδυση των φροντιστηρίων με τις "συνταγές" επιτυχίας.
(ο νόμος_Διαμαντοπούλου....άλλο ανέκδοτο, ευτυχώς ανεπιτυχές. Το μόνο που με ανησυχεί είναι μήπως η καθιέρωση της Αγγλικής ως επίσημης γλώσσας της χώρας μας, που είχε προτείνει, εξελιχθεί σε μετατροπή της σε μητρική γλώσσα!)
)