Η ΔΑΚΕ Καθηγητών κατά τροπολογίας για Live streaming μαθήματα

10/05/2020

Ενημερώθηκε: 13/11/2020, 19:39

Άκουσε το άρθρο

Την αντίθεσή της στη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η ταυτόχρονη μετάδοση μέσω κάμερας του μαθήματος από την τάξη, για τους μαθητές που δικαιολογημένα θα απουσιάζουν, διατυπώνει με ανακοινωθέν, η κυβερνητική παράταξη των καθηγητών, η ΔΑΚΕ και σημειώνει:

Α. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δηλώνει ότι η όλη διαδικασία γίνεται για λόγους δημόσιου συμφέροντος, με στόχο την παρακολούθηση όλων των μαθητών.

Δεν απαντά όμως σε κρίσιμα ερωτήματα:

•    Πώς θα διαφυλαχθεί η διδασκαλία, όταν όλοι γνωρίζουν ότι παρακολουθούνται, σχολιάζονται και πιθανόν καταγράφονται, ενδεχομένως ακόμη και για δόλιους σκοπούς,  από οποιονδήποτε σχετικό ή άσχετο με τους μαθητές και τους  καθηγητές;
•    Πώς θα προστατευθούν μαθητές και καθηγητές  από μία πιθανή διαπόμπευση μέσω μαγνητοσκόπησης;
•    Πώς θα ενθαρρυνθούν οι μαθητές μας να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, όταν γνωρίζουν ότι ένα πιθανό λάθος τους, μπορεί να τους καταστήσει αντικείμενο χλευασμού;
•    Πώς θα προστατευτούν τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, πού πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μέριμνας;
•    Πώς θα προστατευθούν τα  προσωπικά δεδομένα των ανήλικων μαθητών μας;

Β.Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε είχε καταθέσει την άποψη ότι δεν έπρεπε για λόγους δημόσιας υγείας να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, με εξαίρεση την Γ΄ Λυκείου, που λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων επιβάλλεται να κάνει τις απαιτούμενες επαναλήψεις.

Γ. Η λανθασμένη επιλογή της επανέναρξης των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οδήγησε την πολιτική ηγεσία σε ένα ακόμα λάθος, την «τηλεμετάδοση» της μαθησιακής διαδικασίας.

Δ. Αυτομάτως εγείρονται σοβαρότατα ερωτήματα για τη συνταγματικότητα της ρύθμισης και προβληματισμοί για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Με την έναρξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας Webex, ετέθη το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών, δεδομένου ότι μπορούσε κάποιος κακόβουλος να βιντεοσκοπήσει την όλη διαδικασία. Η αναγκαιότητα, όμως,  της συνέχισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της συνακόλουθης ψυχολογικής στήριξης των μαθητών , εν μέσω πανδημίας, μας υποχρέωσε να ξεπεράσουμε τις όποιες ενστάσεις μας. Στην προκείμενη περίπτωση, τίθεται σε κίνδυνο η προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μας.  Όσοι μετέχουν  της εκπαιδευτικής πραγματικότητας γνωρίζουν περιστατικά, όπου έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για τη διακωμώδηση  εκπαιδευτικών  και μαθητών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, απαγορεύεται ρητά η κατοχή και χρήση του κινητού τηλεφώνου στο σχολείο. Τώρα έρχεται η πολιτική ηγεσία να νομοθετήσει αντίθετα, πέφτοντας καταφανέστατα σε αντίφαση σε σχέση με την προηγούμενη πολιτική της.

Ε. Εντύπωση μας προκαλεί η στάση της Ανεξάρτητης Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, που   συναίνεσε στη σχετική ρύθμιση.
Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω Αρχή έχει απαγορεύσει ρητά τη χρήση καμερών στο προαύλιο των σχολείων, για την αντιμετώπιση της μαθητικής παραβατικότητας.  Επίσης, ρητά απαγορεύεται η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου και στους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου, φωτογραφιών και βίντεο των μαθητών που συμμετείχαν σε σχολικές εκδηλώσεις, χωρίς τη συναίνεση των γονέων τους. Τώρα με ποια λογική δίνεται η δυνατότητα μετάδοσης της καθ’ αυτής μαθησιακής διαδικασίας και της  έκθεσης των μαθητών στον κάθε κακόβουλο θεατή;

Ζ. Είναι δεδομένο ότι η ρύθμιση αυτή θα δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες στη σχολική ζωή και στην ψυχολογία των μαθητών. Η εκπαιδευτική διαδικασία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καμία σχέση δεν έχει με τις διαλέξεις και τις ανακοινώσεις στα Πανεπιστήμια και τα Συνέδρια.  Η διδασκαλία είναι μία ζωντανή διαδικασία, που βασίζεται στη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και οικειότητας και προάγεται και μέσω των λαθών που κάνουν οι μαθητές. Τα παιδιά στην τάξη πρέπει να νιώθουν άνετα και ασφαλή σαν στο σπίτι τους. Είναι βέβαιο ότι οι συνεσταλμένοι μαθητές καθώς και οι μαθητές με μέτριες επιδόσεις θα απομονωθούν, φοβούμενοι μήπως γίνουν αντικείμενο χλευασμού.

Η. Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε,  με αίσθημα ευθύνης, καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του σχετικού μέτρου. Άλλωστε, οι καθηγητές αδυνατούν να το εφαρμόσουν, διότι αφενός μεν δεν  υπάρχουν οι απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές στα σχολεία, αλλά και σεβόμενοι τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών τους. Παράλληλα οφείλουν να προστατεύσουν και  τους εαυτούς τους από πιθανές δικαστικές διώξεις, ύστερα από μηνύσεις γονέων. Ήδη εκατοντάδες γονείς, που θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο,  έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους και απαιτούν τη μη βιντεοσκόπηση των παιδιών τους. Την άποψη αυτή των γονέων οφείλει να σεβαστεί το Υπουργείο Παιδείας.

Σχόλια (6)

Μαίρη
|

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές είναι αντίθετοι τεκμηριωμένα και όχι χάριν εναντίωσης! Πάλι θα στρέψει την κεφαλή η ηγεσία; Ακούστε επιτέλους όσους γνωρίζουν. Η τακτική αυτή δεν θυμίζει σε τίποτα δημοκρατία.

Δημήτρης
|

πολύ σοβαρό και τεκμηριωμένο κείμενο που, αν το διαβάσει η κ. υπουργός, θα πρέπει τουλάχιστον να κοκινίσει από ντροπή. Γιατί εδώ φαίνεται καθαρά ότι το μεγάλο θύμα αυτής της ρύθμισης είναι ο μαθητής.

Τρύφωνας
|

Μα είναι τόσο εξώφθαλμα τραγικό το ζήτημα με τις κάμερες και την αύξηση των μαθητών ανά τάξη, που η ΔΑΚΕ δεν θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς

Δανάη
|

Σε σχολείο που έγινε επανειλημμένα στόχος βανδαλισμών, προτάθηκε να μπουν κάμερες οι οποίες ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ και υπήρξαν αντιδράσεις από γονείς και μαθητές...
Και τώρα η υπουργός ζητάει να γίνει το μάθημα reality;;
Σε κάποιο παράλληλο σύμπαν πρέπει να ζει η γυναίκα!

Εξωγήινος
|

Νομίζω πως οι σοβαροί εκπαιδευτικοί, δηλαδή η πλειοψηφία, αδικούνται από τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών τους παρατάξεων. Προφανώς υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για σοβαρό συνδικαλισμό, χωρίς φοβικά σύνδρομα. Αργά ή γρήγορα εκεί θα πάει το πράγμα.

teos
|

Η ΔΑΚΕ προς τιμήν της στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Τι από αυτά συνάδελφοι δεν είναι σωστό; Ελπίζω η μνήμη σας να μην είναι "κοντή" και να θυμάστε τα συνδικαλιστικά φερέφωνα του σύριζα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ