Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Δυνατότητα και όχι υποχρέωση του εκπαιδευτικού να κάνει Live streaming μαθήματα από τις αίθουσες των σχολείων

Το "ερωτηματικό" παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, εάν η απόφαση αυτής της δυνατότητας θα λαμβάνεται από τον ίδιο τον καθηγητή, τον Διευθυντή του σχολείου ή τον Σύλλογο Διδασκόντων.
Δημοσίευση: 12/05/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κανένας εκπαιδευτικός Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου δεν θα είναι υποχρεωμένος να κάνει  Live streaming μαθήματα από τις αίθουσες των σχολείων, αλλά θα παρέχεται η συγκεκριμένη δυνατότητα υπό όρους και προϋποθέσεις .

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ήδη βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης της σχετικής υπουργικής απόφασης, έχοντας παράλληλα “ανοικτή γραμμή” με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα.

Εκτιμάται ότι μέχρι την Παρασκευή η υπουργική απόφαση θα είναι έτοιμη να σταλεί στα σχολεία, προκειμένου να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα η εφαρμογή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργική απόφαση θα ορίζει, μεταξύ άλλων,  τα εξής:

Α. Δυνατότητα και όχι υποχρέωση του εκπαιδευτικού  αποτελεί ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν εξ αποστάσεως.

Το "ερωτηματικό" παραμένει μέχρι   αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, εάν η απόφαση αυτής της δυνατότητας θα λαμβάνεται από τον ίδιο τον καθηγητή, τον Διευθυντή του σχολείου ή τον Σύλλογο Διδασκόντων.

Β. Τίθεται ως  προϋπόθεση συγκεκριμένος αριθμός απόντων μαθητών , που ήδη έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις, για να γίνει Live streaming.

Στις δηλώσεις αυτές θα αναφέρεται η περίπτωση η οποία συντρέχει: «το τέκνο μου ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19» ή «έχω άτομο στο οικογενειακό μου περιβάλλον που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19 ή ήδη νοσεί».

Γ. Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν εξ αποστάσεως επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση επιδημικών νόσων.

Δ. Το κάθε σχολείο θα ορίζει υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων κατά την έννοια  του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 (Γενικός Κανονισμός  της Προστασίας Δεδομένων).

Ε. Επιτρέπεται η επεξεργασία των παραγόμενων μεταδεδομένων  αποκλειστικά για σκοπούς ερευνητικούς ή στατιστικούς

Ζ. Απαγορεύεται η εγγραφή των όσων   μεταδίδονται. Ενδεχόμενη εγγραφή των μεταδεδομένων για σκοπούς ερευνητικούς ή στατιστικούς θα πρέπει  ο κάτοχος στη συνέχεια  να προχωρά σε καταστροφή των σχετικών βίντεο/ήχο/φωτό.

Η. Η μετάδοση θα γίνεται χωρίς την εμφάνιση προσώπων μαθητών.

Θ. Παρέχεται η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό εφόσον επιθυμεί να μην εμφανίζεται ο ίδιος στο Live streaming, να μεταδίδεται μόνον ο ήχος και όχι και εικόνα.

 

Σχόλια (29)

 
Lambrini Pappa
14 Μάιος 2020 11:43

YΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ "Τις πρώτες ενδείξεις ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του κορονοϊού και του σοβαρού φλεγμονώδους συνδρόμου που προσβάλλει τα παιδιά, βρήκαν γιατροί στην Ιταλία.
Το μυστηριώδες σύνδρομο αναδύθηκε τον προηγούμενο μήνα, όταν οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας επέστησαν την προσοχή στους γιατρούς, αφ'ότου κατεγράφησαν μια σειρά από περιστατικά παιδιών που εμφάνιζαν συμπτώματα ανάλογα με εκείνα που παρουσιάζονται στη νόσο Καβασάκι.

Στη Βρετανία, πλέον, αγωγή για αυτό το σύνδρομο ακολουθούν περίπου 100 παιδιά, ενώ δεκάδες ακόμη περιστατικά έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Ελβετία. "
θΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΩΡΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ

 
Ίρις
12 Μάιος 2020 23:52

Πρόκειται για την πιο αντιπαιδαγωγική απόφαση που έχει ληφθεί στα εκπαιδευτικά χρονικά.
Που είναι οι καθηγητές των πανεπιστημιακών παιδαγωγικών σχολών να πάρουν θέση;
Νομίζω ότι είναι καιρός να διαβάσουν ΟΛΟΙ γονείς, παιδιά και καθηγητές ή να ξαναδιαβάσουν το γνωστό βιβλίο του Άλντους Χάξλεϋ : '' Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος".

 
Ζήσης
12 Μάιος 2020 22:16

Γιατί να μην μπουν κάμερες και στις δίκες που έτσι κι αλλιώς είναι δημόσιες;;;

 
steven
12 Μάιος 2020 19:15

Α.Π.Π.Δ : Νόμιμο το live streaming ..Ελπίζω οι ανησυχούντες εκπ/κοί να θέλουν να επιστρέψουν στο σχολείο ! !

 
ΠΑΤΡΑ
12 Μάιος 2020 17:36

@ΠΕ03
έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά απέναντί μας έχουμε κάτι πολύ σοβαρό, που χρειάζεται την "πλάτη" όλων: τη διάλυση του σχολείου ως χώρου κοινωνικοποίησης των νέων ανθρώπων, την απομόνωση των νέων και την εξ αυτού δυνατότητα χειραγώγησής τους.
_ Χρόνια μας λένε ότι ο εκπαιδευτικός ΠΡΕΠΕΙ να είναι πολιτικά -όχι κομματικά που συμφωνώ- ουδέτερος στην αίθουσα, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ δηλαδή να σχολιάσει την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ αδικία, την αιτία της περιβαλλοντικής υποβάθμισης ...
Τώρα ποιος εκπαιδευτικός θα τολμήσει να απαντήσει σε τέτοιες δύσκολες ερωτήσεις των μαθητών του; Ποιος εκπαιδευτικός θα θέσει αυτός τέτοιους προβληματισμούς στους μαθητές του;

 
eva
12 Μάιος 2020 17:08

Η κα Κεραμέως θα προτείνει να οριστεί υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων στα σε κάθε σχολείο αν κατάλαβα από το άρθρο.Ψάχνει αυτοφωράκια ή μου φαίνεται; Με αυτά και με τα άλλα βέβαια δεν ασχολούμαστε με τα 2 φλέγοντα ζητήματα:
α)την αύξηση ορίου μαθητών/τμήμα στην α θμια και β)με τα ΕΠΑΛ που για προφανείς λόγους θέλει να τα ρημάξει.

 
ΠΕ03
12 Μάιος 2020 15:48

Τα τηλεοπτικά μέσα, που τόσα χρόνια εθίζουν το κοινό με εκπομπές τύπου Big Brother, αγνοούν βεβαίως τα αυτονόητα. Να τα υπενθυμήσουμε.
Η μάθηση και κυρίως η σχολική, βασίζεται στη σχέση εκπαιδευτικών-μαθητών.
Μέσα στη σχολική τάξη δεν εκτελείται μια διάλεξη, αλλά
εξελίσσεται μια δυναμική και άκρως προσωπική διαδικασία μεταξύ όσων παρευρίσκονται. Ένας μαθητής περισσότερος - ένας λιγότερος και αλλάζει το μάθημα. Αυτός που λείπει, χάνει από τη διαδικασία της μάθησης. Τη γνώση μπορεί να την πάρει από την εξ αποστάσεως παρουσίαση.
Τι κάνει η κάμερα στην τάξη; ΑΛΛΟΙΩΝΕΙ τη διαδικασία της σχολικής μάθησης.
Η διευκόλυνση της κατ' οίκον "παρακολούθησης" που προωθεί το υπουργείο, το μάθημα-θέαμα
στέλνει το μαθητή στην ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ, την κοινωνία στην ΑΠΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

 
Γιώργος
12 Μάιος 2020 15:42

Τι κάνουν στο Υπουργείο Παιδείας; Είναι με τα καλά τους; Κρίμα! Μια κυβέρνηση που έχει αντιμετωπίσει εκπληκτικά δύο μεγάλες κρίσεις, κινδυνεύει να τα γκρεμίσει όλα με τις απίστευτες παλινωδίες αυτού του Υπουργείου! Τι να θυμηθεί κανείς; Το πώς χειρίστηκε τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών; Τις υποσχέσεις για δωρεάν laptop και tablet σε εκπαιδευτικούς και μαθητές; Το ότι βαφτίζει μεταρρύθμιση την απορρύθμιση; Την υποχρεωτικότητα της ζωντανής μετάδοσης που τώρα γίνεται δυνατότητα; Γιατί τέτοια πρεμούρα κυρία Υπουργέ; Έχετε καταφέρει να είναι όλοι εναντίον σας! Ακόμη και η δική σας συνδικαλιστική παράταξη! Η σύνεση θα απαιτούσε να μπούμε με νηφαλιότητα στην καινούργια χρονιά, να αναπτυχθεί ένας ευρύτατος επιστημονικός διάλογος με την επιστημονική, ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα για τα αναλυτικά προγράμματα για το τι πολίτες θέλουμε, πως θα ενισχύσουμε το αίσθημα πατρίδος στις καρδιές των παιδιών μας, την αυτογνωσία τους και όχι να βαφτίζουμε την εισαγωγή των αγγλικών και της σεξουαλικής αγωγής στο νηπ/γείο και τη μείωση των ελληνικών στο δημοτικό με ταυτόχρονη αύξηση των αγγλικών, την αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη και μερικά ακόμα φληναφήματα, μεταρρύθμιση. Τι ένδεια είναι αυτή! Έλεος! Χρειάζεται παρέμβαση, κύριε πρωθυπουργέ! Προσέξτε!!!

 
Live streaming
12 Μάιος 2020 15:22

Εγώ πάντως κυρία Κεραμίδα μου ως γονιός, θα στείλω μια ωραιότατη επιστολή προς τη Διεύθυνση του Σχολείου του παιδιού μου, για "να λύσω τα χέρια" των εκπαιδευτικών και του Διευθυντή, με την οποία θα απαγορεύω ρητά την οποιαδήποτε live streaming μετάδοση του μαθήματος, όποτε συμμετέχει το παιδί μου. Θα την κοινοποιήσω και στον Εισαγγελέα, .. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν κι ένα όπλο για να αρνηθούν! Εάν θέλετε, μπορείτε να διακινδυνεύσετε να αποστείλετε (έστω και δυνητική) Υ.Α... για παραβίαση προσωπικών δεδομένων μαθητών-εκπ/κών! Και μετά εάν δεν σας μηνύσει η ΔΟΕ, ΟΛΜΕ κλπ. , δεν μπορεί, θα υπάρξει κάποιος ενσυνείδητος Εισαγγελέας σε τόσους νομούς, για να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες...

 
Ιεροδιάκονος
12 Μάιος 2020 15:13

Πίσω ολοταχώς!
Τόχετε εξίσου καλά με τους προηγούμενους στις κωλοτούμπες...
Άντε και με τις Πανελλήνιες....
Καλή τύχη στη συναρμολόγηση. Κομμάτια τα κάνατε όλα

 
Εκπαιδευτικός με εμπειρία... @ LEGEND
12 Μάιος 2020 15:04

Αγαπητέ/-ή, γράφετε "... θα μπορούσαν να διδάσκονται κανονικότατα ...".
Καταφανώς, απέχετε πολύ από το να κατανοείτε τον όρο "διδάσκομαι" με αναφορά στις εκπαιδευτικές δομές και τις ηλικίες που εδώ συζητούνται και εμπλέκονται, έτσι;

Υποθέτει κανείς πως θα σας έκανε το ίδιο καλά και η έκδοση σχολικών βιβλίων σε μορφή audio books, αφού καλύπτουν ΕΠΑΡΚΕΣΤΑΤΑ αυτό που υπηρετεί και το live streaming υπό τις δεδομένες συνθήκες...

 
Μαρια
12 Μάιος 2020 15:01

Α Κ Υ ΡΩ ΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΝΩΜΗ.

 
Observator
12 Μάιος 2020 14:52

Κανένας εκπαιδευτικός Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου δεν θα είναι υποχρεωμένος να βάζει κάμερες αλλά θα παρέχεται η συγκεκριμένη δυνατότητα υπό όρους και προϋποθέσεις. Είναι δυνατόν να νομοθετεί εχέφρων νους αυτό το πράγμα; Εκεί στο υπουργείο έχει χαθεί κάθε σοβαρότητα και κάθε μέτρο.

 
Πληροφορικός
12 Μάιος 2020 13:25

α) Αν υποχρεωναμε τους εξ αποστασεως μαθητες να εχουν ανοικτη καμερα (οχι συνεχεια- τυχαια οταν ζητηθει) θα εξασφαλίζαμε οτι ειναι ο ιδιος μπροστα στον ΗΥ και οχι ο γονιος
β) Μεταδεδομενα δεν ειναι εικονα-ηχος. Ειναι αλλες πληροφοριες και δεδομενα που παραγονται κατα τη χρηση
γ) Ακόμα και για τα μεταδεδομενα χρειαζεται συναινεση

 
Nik sem
12 Μάιος 2020 13:24

Φοβερή αναβάθμιση της εκπαίδευσης!

Στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία να καταγραφεί ότι ο κορωνοιός προκαλεί βλάβες στη φαιά ουσία του εγκεφάλου.

 
Θοδωρής Κ.
12 Μάιος 2020 13:22

Κα Κεραμέως την πολιτική του ΥΠΑΙΘ δεν πρέπει να την καθορίζουν τα ΜΜΕ, πρωτοστατούντος του ΣΚΑΪ και οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων

 
Spiros
12 Μάιος 2020 12:42

Η τροπολογία αναφέρει "είναι δυνατόν..."
Είναι δυνατόν. Έχει δύο εξηγήσεις.
1. Είναι δυνατόν ο εκπαιδευτικός να το κάνει κλπ. Επαφίεται στην καλή του θέληση χωρίς άλλη επέμβαση άνωθεν.
2. Αφού "Είναι δυνατόν..." είναι δυνατόν το Υπουργείο να σου πει ΚΑΝ'ΤΟ (για λόγους έκτακτης ανάγκης, θεομηνία, χιονόπτωση, ιώσεις κ.οκ.) και αφού έχει περάσει με τροπολογία, άντε να αρνηθείς τότε την εκτέλεση σαφούς και ορισμένης εντολής (και καθ' όλα νόμιμης λόγω τροπολογίας).
Θέλει κανένας να αποδεχθεί ένα στοίχημα ποια εξήγηση σκέφτεται το Υπουργείο μας;

 
LEGEND
12 Μάιος 2020 12:01

Τόση ευαισθησία για τα προσωπικά δεδομένα (πώς παραβιάζονται σε μια αίθουσα διδασκαλίας, χωρίς καταγραφή ήχου/ εικόνας, μένει απορίας άξιο) από όλους, που στην καθημερινότητά τους μοιράζουν μέχρι και τους κωδικούς τους στο ebanking. Είναι μια σπουδαία δυνατότητα. Οι μαθητές που για όποιο λόγο δεν δύνανται να βρίσκονται στην τάξη τους θα μπορούσαν να διδάσκονται κανονικότατα αντί να περιμένουν τον καθηγητή για την "κατ' οίκον" διδασκαλία, για να θέσω ένα μόνο παράδειγμα θετικής αξιοποίησης. Το ζήτημα είναι να επεκταθεί, όχι να περιοριστεί. Η εκπαιδευτική κοινότητα όμως το αντιμετωπίζει κοντόφθαλμα, ίσως επειδή οι συνδικαλιστές της όλα τα συνδέουν με την αξιολόγηση (που έχει μείνει δεκαετίες στα χαρτιά). Η αντιπολίτευση βέβαια βρήκε τον τρόπο να το εκμεταλλευτεί πολιτικά, χαρακτηρίζοντας Big-Brother διαδικασία την αξιοποίηση της τεχνολογίας στη σχολική τάξη. Λίγη ψυχραιμία για λογική εκτίμηση της κατάστασης. Υπάρχουν κενά, αλλά η σκέψη είναι καλή και θετική για τους μαθητές.

 
Nikosss
12 Μάιος 2020 11:54

Η αξιολόγηση πέρασε για πλάκα!! Δεν είναι χαζοί οι πολιτικοί!!σου πετάνε 5 θα πάρουν τα 2.αργοτερα και τα υπόλοιπα!!!

 
ΠΑΠΑΣ
12 Μάιος 2020 11:20

Με την προϋπόθεση ότι δεν μας απασχολούν τα προσωπικά δεδομένα . Που γίνεται ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ απευθείας μετάδοση μαθήματος ΤΑΞΗΣ. Σε ποιον επαγγελματικό χώρο γίνεται απευθείας μετάδοση της καρδιάς της εργασίας. Θα θέλαμε να ακούμε απευθείας τις συζητήσεις της Υπουργού με τους συνεργάτες της κάθε μέρα.....θα μπορούσαν έτσι να δουλεύουν; Εξ αποστάσεως εκπαίδευση....ΝΑΙ.....αξιοποίηση τεχνολογίας...ΝΑΙ....ΟΧΙ σόου στη τάξη

 
Γιαννης Κ.
12 Μάιος 2020 11:08

Εφοσον ο ηχος και η εικονα αποτελουν δεδομενα προσωπικου χαρακτηρα, απαιτειται η ρητη συγκαταθεση ολων οσων ειναι δυνατον να καταγραφουν: μαθητες -δηλαδη οι κηδεμονες- και εκπαιδευτικοι (εκτος κι αν οι τελευταιοι παυουν να αποτελουν προσωπα κατα την ασκηση του λειτουργηματος τους). Εφοσον αποφασιστει κατι διαφορετικο -τα γνωστα "παραθυρακια" για να γινει η δυνατοτητα οριστικοτητα- θα δοθει η δυνατοτητα απαλλαγης απο ενα τετοιο μαθημα σε οποιονδηποτε αρνηθει να συγκατατεθει;

 
ΠΕ86
12 Μάιος 2020 10:53

Θα λαμβάνεται η απόφαση π.χ από δ/ντή ή το Σύλλογο αν εγώ θα κάνω live streaming με τον οποιοδήποτε στην άλλη άκρη να έχει τη δυνατότητα να καταγράψει-επεξεργαστεί και σε επόμενο βήμα να διαμοιράσει ό,τι θέλει και να βρω εγώ το μπελά μου από γονείς και μαθητές???

Ε δεν είσαστε καλά!

 
ΕΛΕΝΗ
12 Μάιος 2020 10:23

Κανείς άλλος δεν θα το έκανε αυτό εκτός από την Ν.Δ. με αφορμή την πανδημία!

 
Χρήστος
12 Μάιος 2020 10:03

Ας φροντίσουν πρώτα να δώσουν tablet σε όλους τους καθηγητές καθώς και στους μαθητές που δεν θα έρθουν στο σχολείο. Διαφορετικά η με οποιονδήποτε τρόπο συνεχιση της ύλης, είναι παράνομη διότι δημιουργεί διακρίσεις μεταξύ των μαθητών.

 
Νομικίστικες αστειότητες και ακροβασίες
12 Μάιος 2020 09:59

Οι νομικίστικες αστειότητες και οι ακροβασίες πρέπει να τελειώσουν εδώ:

1. Χρειάζεται δήλωση συναίνεσης για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων τους (ευαίσθητων μάλιστα) από τους γονείς των μαθητών που θα λείπουν. Επίσης χρειάζεται δήλωση συναίνεσης για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων τους (ίσως και ευαίσθητων, ανάλογα την περίπτωση παιδιού) από τους γονείς των μαθητών που παρακολουθούν το μάθημα με φυσική παρουσία.

2. Χρειάζεται δήλωση συναίνεσης για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων τους (ευαίσθητων μάλιστα) από τους εκπαιδευτικούς.

3. Ακόμη και εάν υπάρχει δήλωση συναίνεσης για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων, αυτά συνεχίζουν να είναι προσωπικά δεδομένα.

4. Ο Υπεύθυνος Επεξεργασίας Δεδομένων είναι η ίδια η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία νομοθετεί και έχει αποφασιστικό ρόλο και την αποκλειστική ευθύνη μέσω των αποφάσεών της για τον σκοπό, τον τρόπο και τη διαδικασία επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών.

4. Οι εκπαιδευτικοί και οι Διευθυντές και Υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων είναι "Εκτελούντες της Επεξεργασία", βάσει των οδηγιών του "Υπευθύνου Επεξεργασίας Δεδομένων".

5. Απαιτείται προηγουμένως οπωσδήποτε Ανάλυση Κινδύνου και Εκτίμηση Επιπτώσεων, πριν γίνει οποιαδήποτε ενέργεια επεξεργασίας δεδομένων η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε μεγάλο κίνδυνο έκθεσης προσωπικών δεδομένων (ευαίσθητων και μη) των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

6. Αφού την περασμένη εβδομάδα έχει οριστεί ως Data Protection Officer (DPO) μια συνεργάτης της Υπουργού, και όχι κάποιο στέλεχος του Υπουργείου, θα πρέπει να υπάρχει γραπτή εισήγηση για το θέμα από τον DPO.
Που είναι η εισήγηση?

7. Κανένας νόμος, καμιά υπουργική απόφαση και καμιά εγκύκλιος δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα. "... 'Αρθρο 9A Συντάγματος: (Προστασία προσωπικών δεδομένων). Καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα, των προσωπικών του δεδομένων, όπως νόμος ορίζει. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων διασφαλίζεται από ανεξάρτητη αρχή, που συγκροτείται και λειτουργεί, όπως νόμος ορίζει. ..."

Όλο αυτό το πράγμα είναι έωλο. Αρκεί η άρνηση ενός γονιού να υπογράψει τη δήλωση, για να κατεδαφιστεί με πάταγο...

 
Μέλος ΔΕΠ,
12 Μάιος 2020 09:22

Είμαι Καθηγητής σε Δημόσιο Πανεπιστήμιο ειδικός στα Δίκτυα Υπολογιστών.
Για τα προσωπικά δεδομένα ισχύει:
- Τα δεδομένα ήχου και εικόνας, εφόσον αναφέρονται σε πρόσωπα, συνιστούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.
- Επεξεργασία δεδομένων επιτρέπεται μόνο όταν το υποκείμενο έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.
- Για την συλλογή και την επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων, καθώς και την ίδρυση και λειτουργία σχετικού αρχείου, απαιτείται άδεια της Αρχής.

Όλα τα άλλα αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα ο σεβασμός των θεσμών είναι alla carte όποτε μας βολεύουν είναι οκ όποτε όχι τότε είναι κακοί.

 
Ράβε ξήλωνε
12 Μάιος 2020 08:44

Ράβε ξήλωνε, το ξέρουμε το σχέδιο, φαίνεται.

Τα προσωπικά δεδομένα δεν παύουν με την όποια συγκατάθεση, σαν να μας λέτε ότι όποιος θέλει μπορεί να βάλει κάμερα, θα πάρει και άριστα.
Δεν είναι έτσι, εφόσον θα ακούγονται οι φωνές των μαθητών και οι απαντήσεις που θα δίνουν, αυτά είναι προσωπικά δεδομένα και μάλιστα μπορεί να είναι και ευαίσθητης φύσεως, δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια κανενός η όποια έκθεση των ανηλίκων σε κίνδυνο.
Για την ακρίβεια, όποιος πάρει την απόφαση θα είναι και ο κύριος υπαίτιος στα δικαστήρια και ο κύριος φταίχτης, το Υπ. Παιδείας θα μας κουνάει και το δάχτυλο.

 
ΝΟΤΙΣ
12 Μάιος 2020 08:40

Κι αφού βάλω σε μια τάξη τα ασυμμάζευτα............

 
ΜΑΡΙΑΝΑ
12 Μάιος 2020 08:15

Κοιτάτε πως θα τα μπαλώσετε τώρα μετά από το φάουλ που κάνατε.Να ήταν και το μόνο!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.