Placeholder

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Τρεις προϋποθέσεις (προβλεπόμενες) έθεσε το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο στο ΕΑΠ και ΙΕΠ για την για 15ωρη ταχύρρυθμη επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Δημοσίευση: 13/05/2020
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Άμεσα και θετικά ανταποκρίθηκε το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ,  και βάζοντας  τρεις προβλεπόμενες προϋποθέσεις , στο κοινό αίτημα του ΙΕΠ και του ΕΑΠ να δοθούν στοιχεία των εκπαίδευτικών   για  15ωρη ταχύρρυθμη επιμόρφωση   στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ανακοίνωσε στο esos o Συντονιστής Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου Καθηγητής Μιχάλης Παρασεκυάς, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμά μας.

Ειδικότερα σε εφαρμογή του Κανονισμού του και για την παροχή της ζητούμενης  υπηρεσίας, το ΠΣΔ ζήτησε από τους φορείς ΕΑΠ και ΙΕΠ τα ακόλουθα:

α)     τη διαδικτυακή φιλοξενία του μαθήματος σε domain (ιστοχώρο) της μορφής minedu.gov.gr ή iep.edu.gr, (σημειώνεται πως σύμφωνα με τον τρέχοντα Κανονισμό ΠΣΔ δεν προβλέπεται η παροχή της υπηρεσίας SSO σε domain της μορφής eap.gr, όπως είχε ζητηθεί αρχικά),

(β)     την υπογραφή του προβλεπόμενου συμφωνητικού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, από τον φορέα που διαχειρίζεται τον αντίστοιχο ιστοχώρο, και

(γ)     τον προσδιορισμό των στοιχείων (attributes) (π.χ. ονοματεπώνυμο, username, email, κλπ) που ζητούνται από την πλευρά των ΕΑΠ και ΙΕΠ.

Επιπλέον, το ΠΣΔ έθεσε τεχνικούς του στη διάθεση των παραπάνω φορέων προκειμένου να υλοποιηθούν οι σχετικές τεχνικές εργασίες, ενώ στις 3/5/2020 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία όλες οι τεχνικές δοκιμές.

Δεν υπήρξε μέχρι σήμερα  ανταπόκριση στα σημεία α) και β)

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο αναμένει την ανταπόκριση των φορέων στα ανωτέρω σημεία (α) και (β), προκειμένου να παρέχει την υπηρεσία πιστοποίησης χρηστών (Single Sign On) για τις ανάγκες του διαδικτυακού μαθήματος.

Σχόλια (15)

 
Ομελέτα σπεσιάλε...
15 Μάιος 2020 10:50

@@Ομελέτα
@Ταλαίπωρος Εκπαιδευτικός
Εάν δεν είχε δημοσιευθεί το σχόλιο του ΠΕ86, τότε δικαιολογώ το δικό σας και ζητώ συγνώμη που προέτρεξα. Είναι όμως άδικο να ξεσπάμε στον μάγειρα, εάν δεν γνωρίζουμε πρώτα, τι υλικά του έδωσε ο ταβερνιάρης. Θα μπορούσαμε να επιρρίψουμε ευθύνες στο Συντονιστή, εάν δεν έχει προβεί σε ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων. Εάν όμως έχει κάνει όλα τα αναγκαία αλλά το Υπουργείο κωφεύει, μήπως στρέφουμε σε λάθος στόχο τα βέλη μας; Με τη λογική της παραίτησης κάθε φορά που δεν υπάρχει χρηματοδότηση ή μέσα ή προσωπικό, δεν θα λειτουργούσε τίποτα. Ξαναλέω, χωρίς αυγά ομελέτα δεν... όποιος και να είναι ο μάγειρας.

 
Γονιος
15 Μάιος 2020 03:10

Επιστρεψτε ολοι στα σχολεια και καντε μαθημα στο φυσικο σας χωρο.Αφηστε ολα τα αλλα.Εχουμε οι γονεις 2 μηνες τωρα μια απιστευτη ταλαιπωρια με ολα αυτα.Απο το πρωι μεχρι το βραδυ ασχολουμαστε με ολα αυτα.Αν ηταν να τα κανουμε εμεις,γιατι να τα στελνουμε σχολειο;Αγανακτησαμε.Δεν μπορει παιδια δημοτικου να εχουν απαιτησεις να τις γραφουν στο γουορντ και να μη δεχονται το σκαν;Επισης τι διορθωνουν,τιςασκησεις,τιςεκθεσεις,που τα εχουν κανει μσζι με τους γονεις;Ολο αριστα παιρνουμε.Και να εχουμε και τον εφιαλτη της ανεργιας απο πανω μας.

 
Ταλαίπωρος Εκπαιδευτικός
14 Μάιος 2020 22:43

Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να σχολιάσουμε σε αυτό το άρθρο, μιας και δεν υπάρχει ξεχωριστό άρθρο για τα άπειρα προβλήματα του ΠΣΔ (που και πριν από τον κορωνοϊό δεν λειτουργούσε ρολόι).

Ο κ. Παρασκευάς και ο κάθε κ. Παρασκευάς, οφείλει να δίνει λύσεις στα θέματα (γι' αυτό πληρώνεται) και όχι να κάνει διαπιστώσεις. Εάν, παρόλες τις επισημάνσεις του και τις όποιες ενέργειές του, δεν βλέπει φως, υπάρχει και η λύση της παραίτησης για λόγους αξιοπρέπειας και για να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα ύδατα στο Υπουργείο Παιδείας.
Υφιστάμεθα όλοι (εκπαιδευτικοι/μαθητές/γονείς) μια απίστευτη ψηφιακή ταλαιπωρία εδώ και 2 μήνες, δεν έχουμε καμία ενημέρωση πότε θα τελειώσει και για αυτήν την κατάσταση, απ' ότι φαίνεται, πάλι κανένας δεν θα αναλάβει την ευθύνη.

@ασεπίτης
Μήπως αυτό οφείλεται στο ότι για στο e-me κάνεις login μέσω του SSO του ΠΣΔ; Μπορεί και όχι, αλλά το έχω απορία. Σε κάθε περίπτωση και για να μην νομίσεις ότι αβαντάρω το ΕΔΥΤΕ, ας το πάρει όποιος φορέας κρίνει το κράτος, αρκεί να δουλεύει και να μην ταλαιπωρούμαστε.

 
Άποχη
14 Μάιος 2020 16:57

Τα σχόλια δεν σχετίζονται με την ουσία του δημοσιεύματος, που είναι ότι το ΠΣΔ δεν αρνήθηκε, αντίθετα απάνησε θετικά και εφάρμοσε το πλαίσιο που έχει στη διάθεσή του γι αυτές τις περιπτώσεις. Είναι φανερό ότι η απόφαση μη-χρήσης του SSO/ΠΣΔ λήφθηκε από το ΕΑΠ, με δικά του κριτήρια.

 
@Ομελέτα
14 Μάιος 2020 16:40

Κατ'αρχάς λάβε υπόψη ότι τη ροή των σχολίων την καθορίζει το ΕΣΟΣ, επομένως δεν είναι όλα διαθέσιμα όταν κάτι γράφεται.
Αν καλέ μου δεν το έχεις καταλάβει, τότε μάλλον δεν έχεις καμιά σχέση με τον χώρο.
Πέρα όμως από όλα τα παραπάνω, ο κύριος συντονιστής, από το να παραπονείται και να δηλώνει ότι το ΠΣΔ υποχρηματοδοτείται κλπ κλπ. το καλύτερο που θα είχε να κάνει θα ήταν παραιτηθεί από τη θέση, από τη στιγμή που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός ΠΣΔ.
Κάποιος θα πρέπει τέλος πάντων να ασκήσει πιέσεις εκεί που πρέπει.
Όσο για την ομελέτα, καλοφάγωτη!

 
Ομελέτα σπεσιάλε...
14 Μάιος 2020 11:03

@Ταλαίπωρος-2
4 σχόλια είναι όλα κι όλα πριν το δικό σας. Το σχόλιο του @ΠΕ86 πχ, δεν απαντά ήδη στους προβληματισμούς σας; Ομελέτα χωρίς αυγά, κουτσά-στραβά μάθαμε να κάνουμε. Ομελέτα χωρίς αυγά, χωρίς τηγάνι, χωρίς λάδι, χωρίς κουζίνα... είναι κομμάτι δύσκολο...

 
Ποιο ΠΣΔ; Τα mail των σχολείωνεκτός λειτουργίας μία εβδομάδα
14 Μάιος 2020 10:43

Τι θα γίνει με τα e-mail των σχολείων που είναι εκτός λειτουργίας μία εβδομάδα, σε μια περίοδο που στα μουσικά σχολεία γίνονται εγγραφές; Ποιος κυβερνητικός η συνδικαλιστής θα το λάβει αυτό υπόψιν; υπάρχει χειρότερο από αυτό για το ΠΣΔ;

 
GEORGE
14 Μάιος 2020 10:14

Όποιος θέλει να μάθει ψάχνεται και μαθαίνει όλα τα άλλα είναι προφάσεις...

 
ασεπίτης
14 Μάιος 2020 10:09

@Ταλαίπωρος Εκπαιδευτικός
την είπες στον κ. Παρασκευά και νιώθεις όμορφα ....μάθε λοιπόν ότι η e-me που την διαχειρίζεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ΕΔΥΤΕ (πρώην ΕΔΕΤ)....ΣΕΡΝΕΤΑΙ!!!!

 
Δ/ντης ΓΕΛ
14 Μάιος 2020 10:03

Το ΠΔΣ είχε προβλήματα από την πρώτη στιγμή. Το mail στην Δ/νση που ανήκω δεν λειτουργούσε για 3 μέρες. Επιπλέον αφού ξέρουν την προβληματική κατάσταση γιατί υποχρεώσαμε (υποχρεώσατε) 1.000.000 μαθητές να κάνουν εγγραφή για κάτι που δεν λειτουργεί και δεν πρόκειται να λειτουργήσει;
Όσο για τους διάφορους υπευθηνοανεύθυνους που είναι στην υποστήριξη να μην δεχθούν να την κάνουν αν δεν πληρώνονται για να μην μας υποβάλουν σε καψόνια κάθε φορά που κάποιος ξεχνά ένα συνθηματικό ή παρουσιάζετε πρόβλημα στην ιστοσελίδα ή στο mail ή οπουδήποτε.

 
Ταλαίπωρος-2
14 Μάιος 2020 09:36

Πραγματικά μήπως ο κύριος συντονιστής θα μπορούσε να κάνει μια βόλτα στις υπηρεσίες που παρέχει το ΠΣΔ για να δει αν λειτουργεί κάτι καλά; Είναι δυνατόν να μην λειτουργούν συχνά πυκνά οι ιστοσελίδες των σχολείων, ο επίσημος τρόπος ενημέρωσης και επικοινωνίας ανάμεσα στα σχολεία και τους μαθητές/γονείς; Είναι δυνατόν κάθε Παρασκευοσαββατοκύριακο να "πέφτουν" οι σελίδες; Δεν υπάρχουν τεχνικοί σε 24ωρη βάση; Γιατί δεν κοιτούν τί κάνουν οι ιστοσελίδες ιδιωτικών φορέων και εφημερίδων που καταφέρνουν να λειτουργούν κανονικά δίχως προβλήματα;
Είναι δυνατόν να μιλάμε για εξ αποστάσεως εκπαίδευση και να έχουμε μια ηλεκτρονική τάξη που άλλοτε λειτουργεί και άλλοτε όχι, που δεν μπορούν να τηρηθούν οι προθεσμίες στις εργασίες και στις ασκήσεις, που δεν ενημερώνονται οι μαθητές στα μέιλ τους για ό,τι νεότερο αναρτάται επειδή δυσλειτουργούν τα συστήματα;
Η κακοδαιμονία με το ΠΣΔ ξεκίνησε από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του, χρόνια τώρα, και συνεχίζεται έως σήμερα, με τα ίδια ακριβώς προβλήματα.
Κάθε τόσο οι κεντρικές μονάδες καταστρέφονται. Γιατί δεν αγοράζει αξιόπιστο εξοπλισμό, γιατί δεν διαθέτει βοηθητικά συστήματα, τα οποία να ενεργοποιούνται κάθε φορά που κάτι συμβαίνει;

 
ΜΑΡΙΑ
14 Μάιος 2020 09:29

Δεν μιλάνε για να αναγκαστούμε όλοι ,λόγω αγανάκτησης, να στραφούμε στη σύγχρονη.(Webex)

 
George
14 Μάιος 2020 09:11

Μπορείς να το κάνεις μόνος σου και χωρίς το ΠΣΔ, αλλά θέλουμε το "χαρτί", πιστοποιητικό!! Λες και θα γίνουμε καλύτεροι αν το πάρουμε.

 
ΠΕ86
14 Μάιος 2020 09:11

@Ταλαίπωρος Εκπαιδευτικός

Τον κο.Παρασκευά δεν τον γνωρίζω. Τον άκουσα πρώτη φορά στη ζωή μου να μιλάει σε μία (ηλεκτρονική) διημερίδα που οργανώθηκε από ΣΕΕ την τελευταίες ημέρες των διακοπών του Πάσχα.

Πολλά από αυτά που είπε τα γνωρίζαμε ήδη αλλά κάποιοι από έσας ίσως να μην τα ξέρετε. Τα πιο τρανταχτά :

1) Το ΠΣΔ υποχρηματοδοτείται εδώ και πολλά χρόνια.
2) Πολλές υπηρεσίες του ΠΣΔ (π.χ e-class, ιστοσελίδες κτλ) υποστηρίζονται από τριτοβάθμια ιδρύματα και συγκεκριμμένα από συμβασιούχους που πολύ συχνά οι συμβάσεις τους δεν ανανεώνονται έγκαιρα και πολλοί από αυτούς συνεχίζουν να υποστηρίζουν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ μέχρι να την ανανέωση.
3) Το ΠΣΔ διαθέτει 2 μεγάλα υπολογιστικά συστήματα... ένα παλιό και ένα πολύ παλιό!!! Γι' αυτό και όταν ο όγκος χρηστών πολλαπλασιάστηκε τα συστήματα δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθούν.

Ο κος.Παρασκευάς ΔΕΝ φταίει που δε δίνουν χρήματα στο ΠΣΔ, όπως ο δ/ντής ενός σχολείου δε φταίει για την υποχρηματοδότηση του σχολείου του (αποφάσεις άλλων)! Το ΕΔΥΤΕ δεν μπορεί να κάνει και αυτό κάτι αν δεν έχει χρήματα!

Καλή σας ημέρα!

 
Ταλαίπωρος Εκπαιδευτικός
14 Μάιος 2020 01:53

Μήπως ο Συντονιστής Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου Καθηγητής Μιχάλης Παρασεκυάς έχει να πει κάτι και για την τραγική κατάσταση του ΠΣΔ τον τελευταίο καιρό, από την οποία ταλαιπωρούμαστε όλοι; Π.χ. το helpdesk είναι 10 μέρες εκτός λειτουργίας.
Αν δεν μπορούν, ας το αναλάβει το ΕΔΥΤΕ (πρώην ΕΔΕΤ) να τρέχει απρόσκοπτα κι όχι αυτό το χάλι που υπάρχει τώρα (και για το οποίο δεν μιλάει ούτε η πολιτική ηγεσία ούτε οι εκπαιδευτικές ιστοσελίδες).

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ