Απόφαση: Ο αριθμός εισακτέων ανά τμήμα και ανά Πανεπιστήμιο

Ίδιος με πέρυσι παραμένει φέτος ο αριθμός εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με απόφαση που υπεγράφη από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και αφορά στον «Καθορισμό του αριθμού εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021».
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Σύμφωνα με την απόφαση που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο αριθμός εισακτέων στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 ανέρχεται σε 77.970 (σ.σ. Δείτε εδώ το περσινό ΦΕΚ εισακτέων) .
Ο συνολικός αριθμός εισακτέων παραμένει ίδιος με τον τελικό περσινό αριθμό εισακτέων, ώστε , σύμφωνα με το υπουργείο παιδείας, να μην επηρεαστούν περαιτέρω οι υποψήφιοι εν μέσω υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.
Επισημαίνεται ότι η μόνη διαφοροποίηση αφορά στην ανακατανομή των εισακτέων των Τμημάτων Νοσηλευτικής, των οποίων όμως ο συνολικός αριθμός των εισακτέων παραμένει ίδιος.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Οδηγός Επιτυχίας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις στις ημέρες Covid-19
- Μετονομασία Μουσικού Σχολείου
- Υφ. Παιδείας για κατάληψη στη Θεσσαλονίκη : δεν μπορεί 5 μαθητές να ακυρώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία
- Η Ένωση Φυσικών για τους επικείμενους διορισμούς στην Εκπαίδευση
- Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΟΑΕΔ
- Οικονομικές και πειθαρχικές κυρώσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς που δεν κάνουν το υποχρεωτικό se...
- Ο “χάρτης” των μαθητικών καταλήψεων
- Νέα απόφαση: Δικαιολόγηση απουσιών των μαθητών που συνοικούν με άτομα που πάσχουν από σοβαρό/ά υποκείμενο/α νόσημα/τα
- ΕΚΠΑ: Ανάγκη προτεραιοποίησης του εμβολιασμού όλων των εμπλεκομένων στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απαιτούν φυσ...
- Εγκύκλιος: Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών οι οποίοι κατέχουν ήδη θέση στο Δημόσιο
Σχόλια (15)
Νομίζω ότι είναι κατανοητό πως πάμε σε εκλογές. Πρώτη φορά που με κυβέρνηση ΝΔ έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό εισακτέων.
Από τη στιγμή που έχει τεθεί βαθμολογικό όριο για μετεγγραφή (έως 2500 μόρια διαφορά) οι υποψήφιοι επηρεάζονται στις δηλώσεις τους, γιατί λογικά δε θα θέλουν να εγκλωβιστούν σε μια σχολή χωρίς δυνατότητα μετακίνησης.
Το υπουργείο θα έπρεπε κάθε χρόνο να δίνει αναλυτική εξήγηση με ποια κριτήρια γίνεται η κατανομή θέσεων εισακτέων.
Εδώ και χρόνια βλέπουμε χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές να ξαναδίνουν εξετάσεις αν δε γίνει δεκτή η αίτηση μετεγγραφής. Κακώς γίνεται συζήτηση, το θέμα είναι σύνθετο γι'αυτό ας συνεχίσουμε να προσφέρουμε 300+ πλασματικές θέσεις σε διασκορπισμένα περιφερειακά τμήματα για να λειτουργούν τα 22 ΑΕΙ, που με τη νέα νομοθεσία, έχουν πλέον εξαπλωθεί σε 4-5 πόλεις (πχ. Παν. Πελοποννήσου, Παν. Ιωαννίνων, Παν. Θεσσαλίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου).
Το ξεχαρβάλωμα του Απριλίου 2018 συνεχίζεται ακάθεκτο. ΖΉΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!
Οι υποψήφιοι κάθε χρόνο είναι περίπου 100 χιλιάδες, από όλες τις κατηγορίες (το 2019 περίπου 86.000 από τα Γενικά Λύκεια). Οι απόφοιτοι από τα πανεπιστήμια, κάθε χρόνο, περίπου 30.000.
Οι σπουδές δεν είναι μόνο για επαγγελματική αποκατάσταση και σε σχέση με την Ευρώπη είμαστε περίπου στον μέσο όρο (40%). Καλύτερα οι νέοι να έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν σε πανεπιστήμιο παρά να φτάσουν 30-40 ετών και να έχουν μείνει χωρίς καμία ειδίκευση. Εννοείται πως δεν έχει νόημα να εισάγονται πχ. 300 φοιτητές σε κάθε Παιδαγωγικό Τμήμα και η κατανομή των θέσεων σε όλη τη χώρα δημιουργεί ανισορροπία.
Το σωστό θα ήταν να παραμείνουν σε λειτουργία δέκα Πανεπιστήμια, εκ των οποίων τα μισά στην περιφέρεια, και να ενισχυθούν οι βασικές σχολές. Σε κάθε τμήμα δεν πρέπει να εισάγονται περισσότεροι από 180-200 φοιτητές, λιγότεροι στα περιφερειακά, και οι μετεγγραφές να περιοριστούν στο 5% σε κάθε τμήμα προέλευσης. Είναι απαράδεκτο να λειτουργούν τμήματα που οι μισοί και παραπάνω πρωτοετείς κάνουν αίτηση μετεγγραφής.
Έτσι, με συνένωση ιδρυμάτων και σχολών, θα προσφέρεται καλυτερη εκπαίδευση και οι υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας θα βελτιωθούν.
@ 14 Μάιος 2020 21:07
Ψάξτο λίγο καλύτερα, μετά τις εξετάσεις όλων των τύπων οι θέσεις στα ΑΕΙ θα είναι περισσότερες από τους εισακτέους. Και μετά το πτυχίο; ANEΡΓΙΑ.
Έτσι μπράβο. Τα αλλάξατε όλα και τώρα επιστρέφουμε στην κανονικότητα μετά το ξεχαρβάλωμα του ΣΥΡΙΖΑ... Αυτές ήταν και οι προεκλογικές δεσμεύσεις, για τις οποίες σας ψήφισε και ο λαός που λένε μερικοί ε;...
Τι σημασία έχει πόσοι από τους 260 ή 220 που θα "περάσουν" στο τμήμα Μαθηματικών ή Στατιστικής Σάμου είναι με το παλιό ή το νέο σύστημα; Αυτό είναι το μοναδικό άξιο σχολιασμού στην καθιερωμένη ετήσια ανακοίνωση για την κατανομή των θέσεων εισακτέων στα Πανεπιστήμια;
Τελικά, ούτε οι 100 δε θα πάρουν πτυχίο από τα συγκεκριμένα τμήματα, κάτι που γνωρίζουν όλοι, ακαδημαϊκοί και Υπουργείο.
Αντίστοιχα, στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Κοζάνη, Παν. Δυτικής Μακεδονίας) προσφέρονται 400 θέσεις - πόσοι θα μείνουν τελικά για σπουδές και πόσοι θα κάνουν αίτηση μετεγγραφής; Αυτό θα έπρεπε να μας απασχολεί.
Ο καθένας φυσικά κρίνει σύμφωνα τις προτεραιότητές του, ανάλογα με τη θέση που κατέχει και το ενδιαφέρον για τους φοιτητές.
@ Observator
14 Μάιος 2020 14:04
Ποσες θέσεις διατιθενται για οσους δώσουν με το παλιο συστημα?
Ψάξτο λίγο καλύτερα, μετά τις εξετάσεις όλων των τύπων οι θέσεις στα ΑΕΙ θα είναι περισσότερες από τους εισακτέους. Και μετά το πτυχίο; ANEΡΓΙΑ.
Το 2011 οι εισακτέοι ήταν 74.440, μετά από σχεδόν μια δεκαετία πόσοι από αυτούς έχουν αποφοιτήσει και από ποιο ΑΕΙ;
Το υπουργείο διαχρονικά μειώνει τις θέσεις σε κεντρικές σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γιατί γνωρίζει ότι τελικά ο αριθμός των πρωτοετών θα αυξηθεί έως και 100% με τις μετεγγραφές, ανάλογα με το πόσα ομοειδή τμήματα λειτουργούν.
Αυτή η στρατηγική δεν ευνοεί τελικά ούτε τους φοιτητές ούτε τα ιδρύματα, γιατί αντί να χρηματοδοτούνται 8-10 βιώσιμες Σχολές σε κάθε πεδίο σπουδών, με ισχυρή ερευνητική παρουσία, έχουμε το φαινόμενο σε κάθε ΑΕΙ στο δεύτερο έτος παραμένουν οι μισοί από τους αρχικά εγγεγραμμένους.
https://www.esos.gr/arthra/62738/o-arithmos-eisakteon-ana-tmima-kai-aei
Ίδιος αριθμός εισακτέων με πέρσι: αυτός είναι ο επιχειρούμενος εξορθολογισμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης?
Είναι εντελώς λανθασμένη η κατανομή των θέσεων, και στηρίζεται στο καθεστώς των μετεγγραφών, όπου πάλι θα υπάρχει μετακίνηση χιλιάδων πρωτοετών από την περιφέρεια προς το κέντρο.
Βλεπουμε σχολές και τμήματα να δέχονται κάθε χρόνο 200-300 εισακτέους ενώ αποφοιτούν λιγότεροι από 70-80.
Τώρα που το Παν. Πελοποννήσου έχει αποκτήσει 3 τμήματα στην Πάτρα (από το πρώην ΤΕΙ Πατρών) είναι απορίας άξιο που έχουν εξαφανιστεί όσοι επιχειρηματολογούσαν ότι το Παν. Πατρών ΔΕΝ μπορεί να καλύψει ακαδημαϊκά την Πελοπόννησο επειδή ανήκει σε άλλη διοικητική περιφέρεια (Δυτικής Ελλάδας).
Συμπέρασμα: Το Παν. Πελοποννήσου (έτος ίδρυσης: 2002) μπορεί να διατηρεί Σχολή Μηχανικών στην Πάτρα, αλλά η Πολυτεχνική Σχολή του Παν. Πατρών (έτος ίδρυσης: 1967) *δεν* απευθύνεται σε όλη την Πελοπόννησο. Απίστευτο, αλλά αληθινό (και ελληνικό).
Είναι ρεαλιστικό να εισάγονται 390 φοιτητές σε ένα τμήμα στη Χίο, 400 φοιτητές σε τμήμα την Κοζάνη και 230 στα Ψαχνά Ευβοίας; Η Νομική ΔΠΘ δέχεται 477 εισακτέους, από αυτούς πόσοι θα αποφοιτήσουν και πόσοι θα κάνουν αίτηση μετεγγραφής - μάλλον το 30-70 θα είναι η αναλογία.
Στην Κρήτη, στο Ηράκλειο και τα Χανιά, βλέπουμε να λειτουργούν τμήματα με ίδια ειδικότητα (ΗΜΜΥ, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Επιστήμης Υπολογιστών), σε τρία διαφορετικά ΑΕΙ (Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο, πρώην ΤΕΙ Κρήτης) με εκατοντάδες θέσεις. Ας εξετάσουν οι πρυτανικές αρχές και το υπουργείο, πόσοι αποφοιτούν κατά μέσο όρο από αυτά τα τμήματα την τελευταία πενταετία.
Αυτή η ανισορροπία, με την άναρχη διασπορά τμημάτων και σχολών και την κατανομή των θέσεων εισακτέων σε πανεπιστήμια που δεν έχουν το δυναμικό να τις υποστηρίξουν, δημιουργεί τεράστιες στρεβλώσεις στην ανώτατη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το φθινόπωρο πάλι οι αιτήσεις για μετεγγραφές θα ξεπεράσουν τις 10.000, πάλι θα υπάρχει χάσμα μεταξύ βάσεων εισαγωγής ομοειδών τμημάτων, αφού οι υποψήφιοι κατά προτεραιότητα επιλέγουν σχολές σε κεντρικά ΑΕΙ και θα παραμένει το ίδιο πρόβλημα στον ακαδημαϊκό χάρτη.
με βάσει το προς ψήφιση νομοσχέδιο για μετεγγραφές αλλά κυρίως για μεταπήδηση σε άλλες σχολές, περιμένετε μια χαοτική κατάσταση όπου θα περάσει κόσμος εκτός κατοικίας και στην συνέχεια, ανάλογα με τα χαρτιά τους θα ρισκάρουν μετεγγραφή με τον ένα ή άλλο τρόπο.
...το αποτέλεσμα θα είναι να μένουν χιλιάδες κενές θέσεις φοίτησης εκτός των κεντρικών Πανεπιστημίων και άρα λειτουργικά κόστη για θέσεις που μένουν άδειες.
Το υπουργείο ξέρει πόσοι εγγράφονται κάθε έτος οπότε μπορεί να διαμορφώσει τα περιφερειακά ιδρύματα με βάσει αυτά τα στοιχεία και να πάψει να συντηρεί γίγαντες με ξύλινα πόδια .
Ποσες θέσεις διατιθενται για οσους δώσουν με το παλιο συστημα?