Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύγκλητος Παν. Μακεδονίας: Εξ αποστάσεως οι εξετάσεις εαρινού εξαμήνου

Ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σχετικά με την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου 2020
Δημοσίευση: 14/05/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη συνεδρίαση με αριθμό 22/14.5.2020:

·         θεωρώντας ότι η υγεία και η ασφάλεια των φοιτητών/φοιτητριών και του προσωπικού, διοικητικού και ακαδημαϊκού, είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης το κυρίαρχο και πρώτιστο μέλημα,

·         δεδομένου ότι οι συνθήκες της πανδημίας επιβάλλουν περιορισμούς στον τρόπο, τόσο της ακαδημαϊκής όσο και της διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου (ελαχιστοποίηση φυσικής παρουσίας και συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, διεξαγωγή εκπαιδευτικής διαδικασίας εξ αποστάσεως, διοικητικές λειτουργίες με ηλεκτρονικές μεθόδους και εξ αποστάσεως σε σημαντικό βαθμό, παρουσία και παραμονή στους χώρους του πανεπιστημίου στο ελάχιστο δυνατό) και

·         προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η ακαδημαϊκή λειτουργία κατά το τρέχον εαρινό εξάμηνο, αποφάσισε ομόφωνα οι εξετάσεις της περιόδου Ιουνίου 2020 να πραγματοποιηθούν, κατ’ εξαίρεση και λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν, με εξ αποστάσεως μεθόδους. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες να λάβουν μέρος στις εξετάσεις

α) αποφεύγοντας μετακινήσεις από τους τόπους καταγωγής και διαμονής τους,

β) χωρίς συγχρωτισμό στις αίθουσες και στα αμφιθέατρα,

γ) χωρίς κίνδυνο για την υγεία των ιδίων αλλά και την υγεία των οικείων τους, όπως και εκείνης του προσωπικού του Πανεπιστημίου, ακαδημαϊκού και διοικητικού.

·         Ο κάθε διδάσκων, στο πλαίσιο της λειτουργικής του αυτονομίας, μπορεί να εφαρμόσει οποιαδήποτε προτεινόμενη μέθοδο εξ αποστάσεως εξέτασης ή συνδυασμό εξ αποστάσεως μεθόδων.

·         Η μόνη εξαίρεση αφορά το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, στο οποίο επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν διά ζώσης εξετάσεις σε έναν ελάχιστο αριθμό μαθημάτων που θα εξειδικεύσει το ίδιο και τα οποία απαιτούν φυσική παρουσία, η οποία θα κυμαίνεται γύρω στα πέντε άτομα ανά μεγάλο αμφιθέατρο/αίθουσα διδασκαλίας, έτσι ώστε να ακολουθούνται πλήρως οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), π.χ. αριθμός τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο, χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου, χρήση απολυμαντικού.

·         Η εξεταστική περίοδος ορίζεται από 10.6.2020 μέχρι 18.7.2020, με δυνατότητα τα Τμήματα να πραγματοποιούν εξετάσεις και ημέρα Σάββατο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους και προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Σχόλια (11)

 
ΑΕΙ Ελλάδας
14 Μάιος 2020 19:14

Ο κάθε καθηγητής ας κάνει ό,τι καταλαβαίνει, και έτσι θα γίνουν οι εξετάσεις και θα ολοκληρωθεί το εξάμηνο. Να δούμε τι θα αποφασίσουν για τον Σεπτέμβριο, πάλι στο παραπέντε:

Ο κάθε διδάσκων, στο πλαίσιο της λειτουργικής του αυτονομίας, μπορεί να εφαρμόσει οποιαδήποτε προτεινόμενη μέθοδο εξ αποστάσεως εξέτασης ή συνδυασμό εξ αποστάσεως μεθόδων.

 
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΕΙ
14 Μάιος 2020 22:51

Αν ο κάθε καθηγητής κάνει ότι θέλει θα γίνει πανηγύρι μετάδοσης του ιού.Να αναλάβει.λοιπόν και ο κάθε καθηγητής ενυπόγραφα την ευθύνη της εξέτασης με φυσική παρουσία στην περίπτωση κρούσματος.Όλα ενιαία να γίνουν από απόσταση.Το Υπουργείο έπρεπε να νομοθετήσει για εξετάσεις από απόσταση για αυτό το εξάμηνο.

 
@ Καθηγητής ΑΕΙ
14 Μάιος 2020 23:28

Οι φοιτητές ήδη μετακινούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και στις άλλες πόλεις, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος. Από τον Ιούνιο θα επιτραπούν και οι μετακινήσεις μεταξύ νομών.

Ακόμα κι αν στο εαρινό εξάμηνο γίνουν εξ αποστάσεως (με κάποιο τρόπο) εξετάσεις, τον Σεπτέμβριο αναγκαστικά θα ανοίξουν πάλι οι σχολές. Πάλι διαδικτυακά θα γίνονται τα μαθήματα;

Δεν μπορεί να νομοθετήσει κανείς το οτιδήποτε, γιατί ούτε παρέχονται εχέγγυα για αδιάβλητη αξιολόγηση χωρίς φυσική παρουσία, στον ίδιο χώρο και με επιτήρηση των εξεταζομένων, ούτε έχουν τις υποδομές και το προσωπικό τα ΑΕΙ ώστε να ανταποκριθούν σε έκτακτες συνθήκες, από τη στιγμή που οριακά υπο-λειτουργούν τον υπόλοιπο χρόνο.

 
Νότης
15 Μάιος 2020 01:06

Εξ αποστάσεως εξετάσεις γιατί η υγεία είναι υπεράνω όλων, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δια ζώσης μαθήματα
Θαυμάσια..

 
Γονιος
15 Μάιος 2020 02:40

Οι φοιτητες μετακινουνται ελευθερα σε ολες τις πολεις.Απο Δευτερα θα ταξιδεψουν και εκτος νομου.Αν δεν γινουν εξετασεις,θα πανε να παρουν τα καλοκαιρινατους και μετα ταξιδι με καθε μεσο για διακοπες.Τα πανεπιστημια,γιατι δεν ανοιγουν;Γιατι εμπαιζουν τους φοιτητες;15Μαιου και τα παιδια να μην εχουν ενημερωση;Ολα ανοιχτα εκτος απο τα ΑΕΙ που φοιτουν ενηλικες.

 
Αθανάσιος Α.
15 Μάιος 2020 16:37

Παράδοξο 1: Το Υπουργείο προσπαθεί με κάθε τρόπο να βάλει τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου (και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και για τους μαθητές Δημοτικού) στις τάξεις και την ίδια στιγμή φαίνεται να συναινεί στο να μην πατήσουν οι φοιτητές το πόδι τους στα Πανεπιστήμια και να γίνουν οι εξετάσεις εξ’ αποστάσεως.
Παράδοξο 2: Θα δούμε το Σαββατοκύριακο και μάλλον θα βλέπουμε κάθε Σαββατοκύριακο προσεχώς τις παραλίες γεμάτες κόσμο, κυρίως γεμάτες με νέους ανθρώπους που διασκεδάζουν ολημερίς, και την ίδια στιγμή θεωρούμε επικίνδυνο να ανεύθυνο να πάρουν οι φοιτητές το αστικό (το 75%) ή το ΚΤΕΛ (το 25%) για να πάνε στο Πανεπιστήμιο.

 
ΙΘΠ
15 Μάιος 2020 19:20

Ποιος μπορεί να διασφαλίσει το αδιάβλητο της εξ αποστάσεως εξέτασης?
Ειδικότερα πως ξέρουμε ότι οι απαντήσεις δεν έρχονται με συνεργασία του φοιτητή και του πανεπιστημιακού φροντιστηρίου?
Μέχρι τώρα, με έλεγχο ταυτοτήτων στις εξετάσεις, γνωρίζουμε ότι οργίαζαν οι αναμεταδόσεις και επιλύσεις ασκήσεων με τις γνωστές "ψείρες στα αυτιά" κλπ
Χωρίς "πραγματικό" έλεγχο ταυτότητας και μη γνωρίζοντας τι γίνεται πίσω από την κάμερα, μήπως οι απαντήσεις θα έρχονται απευθείας και από κάπου αλλού???
Ερώτηση: όποιος φοιτητής πληρώσει περισσότερο θα έχει και ταυτόχρονη "υποστήριξη" την στιγμή της εξέτασης?

 
Γονιος
15 Μάιος 2020 21:37

Επιστροφη των φοιτητων στα πανεπιστημισ τωρα.Οπως επιστρεφουν ολοι πισω.Απο τη Δευτερα,οπου και να παω ειναι ολα φυσιολογικα.Τραπεζες,κομμωτηρια,φαρμακεια,μαγαζια...Πουθενα μασκα .Α και αυτη την εβδομαδα ερχονται και τα ξαδερφια μου μεσω Βρυξελλων,απο τον Καναδα.Με τις οικογενειες τους, οπως καθε χρονο.Τα πανεπιστημια ομως κλειστα.Κοροιδευομαστε.Δεν καταλα βαινουν οι πανεπιστημιακοι ποσο υποτιμουνται;

 
YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΑΠΟΦΑΣΗ
16 Μάιος 2020 00:13

Το υπουργείο Παιδείας, έπρεπε να πάρει την απόφαση για τις εξετάσεις και τη λειτουργία των Πανεπιστημίων. Πώς για τα υπόλοιπα όλα αποφασίζει το κράτος. Ποια η διαφορά; πως θα διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων από μακριά; Ο κάθε καθηγητής θα αποφασίσει πως θα διασφαλίσει το αδιάβλητο των εξετάσεων;

 
Αθανάσιος Α.
16 Μάιος 2020 13:35

Το Υπουργείο πρέπει να θέσει το πλαίσιο τι επιτρέπεται και τα Ιδρύματα να αποφασίσουν τις διαδικασίες των εξετάσεων βάσει αυτού του πλαισίου.
Καλή η βούληση για εξετάσεις από απόσταση (λέμε τώρα), αλλά είναι εφικτή;
Δεν καταλαβαίνω τι αποφάσεις Συγκλήτων είναι αυτές που λένε ότι οι εξετάσεις θα γίνουν εξ' αποστάσεως, αλλά δε λένε με ποιον τρόπο. Ποιος θα το αποφασίσει αυτό;
Θεωρούν ότι ξέρει ο καθε καθηγητής πως να κάνει τις εξετάσεις μέσω διαδικτύου ή με τηλεδιάσκεψη;
Και ποιος θα έχει την ευθύνη αν κάτι (δηλ. τα πάντα - υπάρχουν άπειρες πηγές κινδύνου που θα εμφανιστούν στην πράξη και δεν φανταζόμαστε σήμερα) πάει στραβά στις εξετάσεις;

 
Μέλος ΔΕΠ Α
16 Μάιος 2020 15:08

Συμφωνώ με τον Αθανάσιο Π.

Το υπουργείο ας αποφασίσει το πλαίσιο για τις εξετάσεις. Αυτό έχει την ευθύνη, όχι το κάθε μέλος ΔΕΠ. Ένα μήνα πριν τις εξετάσεις οι Σύγκλητοι αποφασίζουν χωρίς να λένε πως θα διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων. Ας γίνει διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβριο, εφόσον πρέπει κάποια πράγματα να τα δείξει ο χρόνος.

Επίσης, οι πανελλαδικές θα γίνουν κανονικά, στα πανεπιστήμια γιατί να μην γίνουν κανονικά.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.