Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Η απάντηση του Σ. Τσιόδρα στο ερώτημα:Εσείς θα στέλνατε τα παιδιά σας στο σχολείο εάν ανήκατε σε ευπαθή ομάδα

Δημοσίευση: 14/05/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δημοσιογράφος: Κύριε Τσιόδρα, την επόμενη Δευτέρα, οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων, πρώτων τάξεων του Λυκείου, επιστρέφουν στα σχολεία. Και οι γονείς τους, σε περίπτωση που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, έχουν την δυνατότητα να δηλώσουν ότι το παιδί τους θα συνεχίσει τα διαδικτυακά μαθήματα. Τι συστήνουν οι γιατροί και εσείς προσωπικά σε γονείς με ήπια ή μέτρια προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, χρόνια λήψη κορτιζόνης ή φαρμάκων για την χοληστερίνη, την πίεση, των θυρεοειδή και τα λοιπά; Ή σε γονείς με ρυθμισμένο διαβήτη, καπνιστές ή παχύσαρκους; Θα πρέπει να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο; Εσείς θα στέλνατε τα παιδιά σας αν αντιμετωπίζανε τέτοιου είδους προβλήματα; Μπορείτε να μας αναφέρετε συγκεκριμένα παραδείγματα;

Σ. Τσιόδρας: Νομίζω ότι η δημοσιογράφος ανάφερε αρκετά παραδείγματα ανθρώπων που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, που είναι σοβαρά και τα οποία έχουν σχετιστεί με αυξημένη θνητότητα και αυξημένο κίνδυνο θανάτων από τον κορονοϊό.

Και μας ενδιαφέρει, σε όλες μας τις επαφές αυτή την στιγμή, να προστατέψουμε αυτά τα άτομα και να σκεφτούμε όταν έχουμε επαφές, ακόμα και αν είμαστε νέοι άνθρωποι, ή ερχόμαστε σε επαφή με παιδάκια, τα οποία κινδυνεύουν λιγότερο, και τα οποία μπορεί κάποια στιγμή να μεταδώσουν και αυτά τον ιό, να σκεφτούμε τους ευπαθείς που είναι στο σπίτι μας.

Με αυτό το πνεύμα νομίζω μιλάμε και για τις δημόσιες συγκεντρώσεις. Δεν είναι ότι είναι απειλή για τη Δημόσια Υγεία. Είναι απειλή πρώτα και κυριότερα για τον εαυτό μας και μετά για τους διπλανούς μας, ακόμα περισσότερο όταν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα,.

Άρα, θέλει λοιπόν μια προσοχή το όλο θέμα και πώς τοποθετούμαστε. Όντως, μπορεί να υπάρξει μια επαφή στο σπίτι μας που αφορά ευπαθή ομάδα, όπως αυτές που αναφέρει η δημοσιογράφος.

Εκεί, πραγματικά, σε συνεννόηση με το γιατρό και μια υπεύθυνη δήλωση ή καθόλου υπεύθυνη δήλωση, μια απλή δήλωση να δηλώνει κανείς το πρόβλημά του, χωρίς να παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα – νομίζω αυτό επιτρέπεται αυτή τη στιγμή με τη μέχρι τώρα απόφαση και εισήγηση της Επιτροπής – ώστε να μην πάει στο σχολείο ένα παιδάκι το οποίο έχει στον κοινωνικό του περίγυρο μια ευπαθή ομάδα.

Αυτή τη στιγμή, δίνουμε περισσότερο σημασία στην προστασία της ευπαθούς ομάδας, στη συνέχιση της μάθησης, στην προστασία βέβαια και της ψυχικής υγείας του παιδιού μέσα από την κοινωνική επαφή στο σχολείο, εφόσον κινδυνεύει λιγότερο, αλλά δεν θέλουμε με αυτό τον τρόπο να αυξήσουμε τον κίνδυνο για μια ευπαθή ομάδα που είναι στο σπίτι.

Άρα, ναι, αν ήμουν εγώ σε κάποια από αυτές τις ευπαθείς ομάδες, θα πρόσεχα διπλά και τις επαφές μου, όχι μόνο στο σχολείο αλλά και εκτός σχολείου, γιατί είμαι σίγουρος ότι λιγάκι έχει ξεπέσει το όλο θέμα της προσοχής από την προσοχή μας.

Και θα το κοίταζα σε όλη του τη διάσταση, σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής μου ζωής και φυσικά και στο σχολείο.

Σχόλια (23)

 
Χρονης
14 Μάιος 2020 23:17

Νομίζω τα είπε όλα ! Ο νοών νοείτο!

 
Νίκος
15 Μάιος 2020 09:08

Πολλά λόγια, πάρα πολλά λόγια, για να πει τελικά: "Όχι!".
Ο κος Τσιόδρας καλό είναι να προστατεύσει το επιστημονικό και προσωπικό του κύρος. Εκτός κι αν έχει πολιτικές βλέψεις. Δικαίωμά του και σεβαστές οι όποιες επιλογές του.

 
ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟΣ
15 Μάιος 2020 09:20

Κουραστικός !

 
χμμ...
15 Μάιος 2020 11:16

ερωτηση:
Αν τα μετρα προστασιας στα σχολεια ειναι επαρκη τοτε υπαρχει περιπτωση καποιο παιδι να κολλησει τον ιο;
Αν η απαντηση ειναι οχι, τοτε γιατι να μεινει στο σπιτι καποιο παιδι;
Αν η απαντηση ειναι ναι, τοτε γιατι ανοιγουν τα σχολεια; Για να κολλησουν ολα τα παιδια που θα πανε;

 
Σάκης
15 Μάιος 2020 12:36

Όπως έγραψε και κάποιος άλλος: Σχολική τάξη 15- 20 μαθητές άνα 50 τμ = κανένα πρόβλημα, Παραλίες: 40 άτομα άνα 100 τμ = πρόβλημα

 
ΔΙΚΑΙΟΣ
15 Μάιος 2020 13:14

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΚΕΠ. ΜΟΥ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΥΣΕ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΜΑΣΚΑ. ΠΗΡΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΣΑΝΟΙΧΤΗ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΚΕΠ, ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΛΕΓΟΝΤΑΣ. ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΕΙΤΕ.
ΠΟΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ; ΠΟΙΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΤΟΣΗ ΠΙΕΣΗ; ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ. ΦΥΣΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΣΘΟΦΥΛΑΚΗ. ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΡΑΓΕ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ; ΤΟΤΕ ΓΙΤΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΤΠΕ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ; ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ. Η ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

 
Β.Κ.
15 Μάιος 2020 15:42

Γιατί δεν τον ρώτησε κανένας δημοσιογράφος για τους εκπαιδευτικούς που έχουν σύζυγο σε ευπαθή ομάδα; Τι θα κάνουμε εμείς; Οι δικοί μας δεν έοχυν ψυχή;

 
Εκπαιδευτικός
15 Μάιος 2020 16:05

Έπρεπε οι μάσκες να ήταν υποχρεωτικές στο σχολείο για όλους!!! Αυτή τη στιγμή στα περισσότερα σχολεία, το πολύ δύο καθηγητές φοράνε μάσκα και θεωρούνται υπερβολικοί και γραφικοί από τους υπόλοιπους. Αν ο καθηγητής είναι κάτω από 45 με υποκείμενο νόσημα είναι υποχρεωμένος να πάει στο σχολείο όπου δεν τηρείται σχεδόν τίποτα.

 
Χρήστος
16 Μάιος 2020 08:54

Δηλαδή για να καταλάβω από τον συνδυασμό της ερώτησης και της απάντησης προκύπτει ότι ένας που έχει υποθυρεοειδισμό και παίρνει καθημερινά χάπι και είναι ρυθμισμένος είναι ευπαθή ομάδα!!??

 
Ιωάν.
16 Μάιος 2020 15:02

Εμένα η κόρη μου έχει επιληψία τώρα κόβουμε το Ένα από τα δύο φάρμακα πάει πρώτη γυμνασίου τους μήνες μόνη χωρίς παρέα και φίλες ψυχολογικά είναι χάλια και θέλει να πάει σχολείο η γιατρός μας έκανε χαρτί να μην πάει εγώ τώρα τι να κάνω εμείς μένουμε Ρόδο εσείς τι θα κάνατε.

 
Kostas
16 Μάιος 2020 19:32

Πολυ ευστοχη η ερωτηση της δημοσιογραφου!!!! Δηλαδη εννοει οτι ολα τα παιδια που εχουν ατομα στο σπιτι που ανηκουν σε ευπαθη ομαδα (οπου προσθετει καπνιστες και παχυσαρκους, δηλαδη το 40-50% του ενηλικου πληθυσμου), δεν ξεμυτανε καθολου!!! Εχει παει σε κανενα παρκο προσφατα να δει ποσα παιδακια δημοτικου ειναι μαζεμενα και παιζουν ποδοσφαιρο;;; το σχολειο την πειραξε; Δουλευομαστε μεταξυ μας μου φαινεται!

 
Βαγγελης
17 Μάιος 2020 03:26

Να ανοιξουν τα δημοτικα.Την αλλη βδομαδα μαζι με τα καφε.Ολα τα παιδια ειναι εξω και παιζουν και συγχρωτιζονται.Εκει δεν εχουν ευπαθη ατομα;Ουτε στα μαγαζια φορανε μασκα οι περισσοτεροι.Μου φανεται οτι δουλευομαστε ολοι.

 
Έλλη Σ.
17 Μάιος 2020 04:23

Παιδια και εκπαιδευτικοι με σοβαρα υποκειμενα νοσηματα πχ ινσουλινοεξαρτωμενος διαβητης, οφθαλμοφανως παραλειπονται στην ΚΥΑ περι αδειων δημοσιων υπαλληλων και δικαιολογημενων μαθητικων απουσιων. Υποτιθεται οτι οι επιστημονες γνωμοδοτουν για να βγαλουν οι υπουργοι υγειας κ εσωτερικων αποφασεις. Που ειναι τα επιστημονικα κριτηρια? Κατηγοριες που διεθνως θεωρουνται υψηλου κινδυνου, στην ελλαδα ειναι δυστυχως αορατες 'η "ελα μωρε δεν εχεις τιποτα".Ποια προστασια ευπαθων ομαδων μας λεει ο κυριος καθηγητης? Ανοσία αγελης. Καμια μεριμνα.

 
ΕΒΜ
17 Μάιος 2020 10:44

Εκπαιδευτικοί με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκαταστολή, αυτοάνοσα νοσήματα, πολυχειρουργημένοι, με αδύναμο ανοσοποιητικό, άνθρωποι που τήρησαν όλες τις οδηγίες για τη δική τους προστασία και των άλλων, που αγωνίστηκαν να εφαρμόσουν την τηλεεκπαίδευση, να στηρίξουν ψυχολογικά τους μαθητές τους στο κρίσιμο δίμηνο, τώρα είναι σαν να μην υπάρχουν. Δεν αναφέρονται από κανέναν. Δεν έχουν καμία σημασία οι δικοί τους συγγενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Υποχρεούνται να μπουν σε αίθουσες καμίνια από τη ζέστη και την υγρασία. Ακόμη και η φράση ευπαθείς ομάδες έχει άλλη σημασία (ποια τελικά;) για τους εκπαιδευτικούς. Δεν ξέρω. Απλώς φοβάμαι...

 
Ειρήνη
17 Μάιος 2020 15:28

Είμαι εκπαιδευτικος.
Παίρνω χάπια χοληστερίνης και χάπια για αρρυθμίες καρδιάς. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του
κ. Τσιόδρα ανήκω στις ευπαθείς ομάδες.
Όμως η σχετική εγκύκλιος για τις άδειες δεν προέβλεπε για τους καθηγητές κάτι τέτοιο. Δύο μέτρα δύο σταθμά.

 
Νίκος
18 Μάιος 2020 02:04

Ανοίξτε τα δημοτικά και όποιος θέλει να τα στείλει .
Επειδή δεν μπορείς εσύ ,
δεν πρέπει να πάνε και τα δικά μου ;
Ήμαρτον .

 
Ευαγγελία Λ.
18 Μάιος 2020 18:25

Όχι, δεν είναι όλα τα παιδιά έξω. Όχι, δεν είμαστε όλοι επιπόλαιοι ή αδιάφοροι. Προστατεύουμε τα παιδιά μας συνειδητά και τα μαθαίνουμε να προστατεύουν κι εκείνα τον εαυτό τους και τους άλλους. Μόνο που προβάλλεται περισσότερο η ελευθεριότητα των ανυπόμονων, ενώ οι προσεκτικοί "απολαμβάνουν" πλήρους αδιαφορίας από ΜΜΕ και συμπολίτες.
Όχι, οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό ούτε την δήθεν κανονικότητα. Όχι, οι αποφάσεις για τα σχολεία δεν καλύπτουν την προστασία της δημόσιας υγείας.
Όχι δεν θα στείλουμε τα παιδιά μας σε ΑΥΤΑ τα σχολεία με ΑΥΤΑ τα μέτρα!!
Μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας.

 
Εκπαιδευτικος
18 Μάιος 2020 23:09

Τα παιδια ειναι ολα εξω.Ολα.Απο τις5 Μαιου που επιτραπηκαν οι μετακινησεις ,συγχρωτιζοντα στις πλατειες και παιζουν.Δεν ειναι αυτο επιπολαιοτητα ουτε αδιαφορια αλλα πραγματικοτητα.Θα επιτραπουν τα παντα και τα.παιδια.θα ειναι οπουδηποτε αλλου εκτος απο το σχολειο;Τα.σχολεια αυτα.ειναι .Δεν προκειται να αλλαξουν το Σεπτεμβριο. Τι.δε θα το στειλετε καθολου;Τα δημο τικα επρεπε να ανοιξουν χθες.Η ζημια ειναι.τεραστια και οταν το καταλαβετε θα ειναι αργα.Τα παιδια παιρνανε φινα και νομιζουν οτι ετσι θα περνανε παντα.Μου το ειπαν σημερα που τους συναντησα τους περισσοτερους εξω.Να γυρισουμε να κανουμε ενα παρτυ να χαιρετηθουμε,γιατι φευγουν απο το δημοτικο .Εξαλλου τα σημαντικα μας τα κανατε.Το υπουργειο ειναι αλλου μη σας ταιζει σανο.Προς Ευαγγελια.

 
ΘΚΓ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ
22 Μάιος 2020 12:32

ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΟΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ???
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ !!

 
Ελπίδα.
23 Μάιος 2020 01:01

Από τις 11 Μαρτίου το δικό μου παιδί βγήκε μόνο μια φορά προχθές για μια μικρή βόλτα στο τετράγωνο. Ο πατέρας του είναι καρκινοπαθης και κάνει χημειοθεραπεία. Εγώ έβγαινα μια φορά την εβδομάδα για ψώνια με όλες τις προφυλάξεις. Τώρα πως θα με στείλετε κ. Τσίοδρα εμένα στο σχολείο με 200 παιδιά να κάνω μάθημα σε όλα τα τμήματα; Το παιδί θα το κρατήσω σπίτι. Με εμένα τι θα γίνει; Αφού εγώ δεν ανήκω στις ευπαθείς ομάδες δεν δικαιούμαι άδεια; Θα ρισκάρω τη ζωή του τώρα μετά από τόσες εβδομάδες εγκλεισμού και ποιος θα περιποιηθεί το παιδί που είναι στην πρώτη δημοτικού; Υπάρχουν ανθρωποι-νεοι ακομα- που αντιμετωπίζουν τον θάνατο καθημερινά (εσείς το ξέρετε από πρώτο χέρι άλλωστε) και συνεχίζουν να βγαίνουν νικητές. Τι θα κάνετε με περιπτώσεις όπως η δική μου;

 
foros1
23 Μάιος 2020 16:13

Πραγματικά το επάγγελμα του εκπαιδευτικού έγινε το πλέον ανθυγιεινό (μετά ίσως από τους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία).
Με τους μισούς μαθητές καθημερινά και πάλι τα μέτρα προφύλαξης υπολείπονται κάθε άλλης υπηρεσίας, αλλά και των περισσοτέρων άλλων επαγγελματικών χώρων.
Ευτυχώς η καραντίνσ και ο καιρός βοήθησε μέχρι τώρα.
Ευτυχώς ο τουρισμός θα αρχίσει όταν τα σχολεία κλείσουν.
Λίγο οι άδειες ευπαθών ομάδων, λίγο οι αντίστοιχες δηλώσεις των παιδιών, θα λήξει αυτή η χρονιά.
Για την κόλαση του φθινοπώρου, κανείς δεν τολμά να σχεδιάσει!

 
Καλά
23 Μάιος 2020 20:43

foros1, μάλλον αστειεύεστε!

 
Βασίλειος
29 Ιουλ 2020 03:54

Δεν καταλαβαίνω το εξής παιδιά που έχουν βροχηκο άσθμα και δεν μπορούν να βάλουν μάσκα διότι δεν θα μπορούν να αναπνευσουν σωστά τι θα γίνει σε μια κρησει άσθματος θα το βάλετε σαν κοροναιο διότι παρολαυτα ολλα τα παιδιά να μπουν σε μια διαδικασία και όχι τα δικά σας παιδιά.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ