Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

1.160.000 συγγράμματα “ταξιδεύουν” για τα σπίτια των φοιτητών σε όλη την Ελλάδα

Οι Εκδοτικοί Οίκοι της παραμένουν απλήρωτοι για 3 εξάμηνα και για βιβλία που έχουν ήδη παραδοθεί
Δημοσίευση: 15/05/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αυτές τις ημέρες περισσότερα από  1.160.000 βιβλία ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα για να φτάσουν εγκαίρως στα σπίτια των Ελλήνων φοιτητών, ανακοίνωσε σήμερα ο  Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων.

Ο Σύλλογος καλεί όσες εταιρείες ταχυμεταφορών αποδέχθηκαν να συμμετέχουν στο έργο, να στηρίξουν και εκείνες από την πλευρά τους την Εκπαίδευση στη χώρα μας, να δώσουν την απαραίτητη προτεραιότητα που απαιτείται στις παραδόσεις των συγγραμμάτων κατ’ οίκον, δεδομένου του μικρού χρονικού περιθωρίου (μέχρι τις 15 Ιουνίου).

Παράλληλα διατυπώνει την “πικρία” του προς το υπουργείο Παιδείας ότι “οι Εκδοτικοί Οίκοι της χώρας παραμένουν απλήρωτοι για 3 εξάμηνα και για βιβλία που έχουν ήδη παραδοθεί”, και υπογραμμίζει:

  • Είναι εύλογη η αγωνία όλων μας εάν θα καταφέρουν όλοι οι Εκδοτικοί Οίκοι να ανταποκριθούν οικονομικά στο εξαιρετικά κοστοβόρο έργο καθώς –εκτός από την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί από το lockdown λόγω του κοροναϊού– μέχρι σήμερα ΔΕΝ υλοποιείται η έγγραφη, διαβεβαίωση του Υπουργείου Παιδείας και οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης, για ταχεία εξόφληση των οφειλόμενων.
  • Συνεχίζουμε το έργο της κατ’ οίκον παράδοσης των συγγραμμάτων και αναμένουμε, αντιστοίχως το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του.
  • Οι συνθήκες είναι αμείλικτες και οι ανάγκες επείγουσες.

 Ο Σύλλογος των εκδοτών καλεί τους φοιτητές ή τους εκπρόσωπους τους:

Α. Να βρίσκονται σε ετοιμότητα στις διευθύνσεις παραλαβής που έχουν δηλώσει.

Β. Να διατηρούν ενεργοποιημένους τους αριθμούς τηλεφώνων που έχουν δηλώσει, έτσι ώστε η παράδοση των συγγραμμάτων από τις εταιρείες Courier να καταστεί εφικτή.

Σχόλια (17)

 
Επιδότηση για επιστημονικά βιβλία
21 Μάιος 2020 23:01

Τα κονδύλια έπρεπε να ανακατανεμηθούν υπό μορφή επιδότησης για ελεύθερη επιλογή συγγραμμάτων από λίστα βιβλίων, στους τελειόφοιτους προπτυχιακούς (15-20 βιβλία) και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές (8-15).

Έτσι όχι μόνο αξιοποιήση των συγγραμμάτων θα ήταν εξασφαλισμένη, αφού ο κάθε φοιτητής θα ήταν ελεύθερος να επιλέξει σύμφωνα με την επιστημονική και επαγγελματική του ειδίκευση, αλλά και η συνολική επιβάρυνση για το κράτος θα μειωνόταν.

Αντιθέτως, εδώ και δεκαετίες συντηρείται ένα δυσλειτουργικό σύστημα διαμοιρασμού τίτλων εγχώριας παραγωγής και κατανάλωσης, με περιορισμένη δυνατότητα επιλογής (2-3 τίτλοι σε κάθε μάθημα), αποκλειστικά για τους προπτυχιακούς φοιτητές.

Η αλλαγή μπορεί να αποφασιστεί και να ξεκινήσει από τα ίδια τα Πανεπιστήμια.

 
Μαζικά Διαδικτυακά Μαθήματα
21 Μάιος 2020 19:17

Όπως όλα τα ΑΕΙ, έτσι και τα ελληνικά δεν μπορούν να μείνουν πίσω από τις εξελίξεις. Στο edX και ανάλογες πλατφόρμες συμμετέχουν και πανεπιστήμια από την Ευρώπη.

Επίσης, τα ελληνικά Πανεπιστήμια μπορούν να προσφέρουν υλικό στην ελληνική γλώσσα, κάτι που δεν έχει κίνητρο να κάνει καμία άλλη χώρα.

Οbservator
20 Μάιος 2020 23:59

Αφου υπάρχουν τα μαθήματα του edX τι τα θέλετε τα ημεδαπά μαθήματα?

 
Οbservator
20 Μάιος 2020 23:59

@Μαζικά Διαδικτυακά Μαθήματα
Αφου υπάρχουν τα μαθήματα του edX τι τα θέλετε τα ημεδαπά μαθήματα?

@Ιωαννης Μαρ., Ομ.καθηγητης ΕΜΠ
Να κόψουμε και τη δωρεάν φοίτηση και στέγαση, επειδή και αυτό δεν υπάρχει στις ΗΠΑ.

@Δωρεαν βιβλία
Καλη ερώτηση. Ρωτήστε το πολιτικό σύστημα. Οι μεταπτυχιακοι φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες ειναι καλυτερα καλυμμένοι. Οι βιβλιοθήκες εχουν εκειδικευμενη βιβλιογραφία (χαρτινη και ηλεκτρονική) και πρόσβαση σε βασικά περιοδικα. Η έρευνα γίνεται συνηθως με βάση την πρόσφατη βιβλιογραφία.

 
Μαζικά Διαδικτυακά Μαθήματα
18 Μάιος 2020 18:11

Στο εξωτερικό υπάρχουν ελεύθερα μαζικά διαδικτυακά μαθήματα, με υλικό σημειώσεων διαθέσιμο σε όλους, με απλή εγγραφή με λογαριασμό email (πχ. edX)

Μπορεί να ξεκινήσει μια προσπάθεια ώστε σε 2 χρόνια να δημιουργήσουν αντίστοιχη υποδομή τα ελληνικά Πανεπιστήμια.

 
Ιωαννης Μαρ., Ομ.καθηγητης ΕΜΠ
18 Μάιος 2020 16:10

Προς την Υπουργο Παιδειας,

Στα Πανεπιστημια του Εξωτερικου μοιραζουν βιβλια ? ή οι Διδασκοντες ανεβαζουν το μαθημα τους στο διαδυκτιο ?
Εσεις προσωπικα κ. Υπουργε εχετε βιβλια που σας τα εδωσαν δωρεαν οι
διδασκοντες στο Harvard ?
Ποτε θα εκσυχρονισθουμε και θα απαλαγουμε απο το εμποριο των βιβλιων
των ΑΕΙ ?

 
Χαρτί
17 Μάιος 2020 14:29

Όλοι προτιμούν να διαβάζουν στο χαρτί, αυτό δεν σημαίνει ότι το βιβλίο πρέπει να είναι για αποκλειστική ατομική χρήση. Κακώς έχει επιβληθεί αυτό το σύστημα οργάνωσης στους προπτυχιακούς φοιτητές, για τη μελέτη μερικών κεφαλαίων από συγγράμματα που μετά το τέλος του εξαμήνου δε θα ανοίξουν ποτέ ξανά.

Το σωστό θα ήταν να δίνεται βιβλιογραφία για κάθε μάθημα, με ξενόγλωσσους τίτλους όπου είναι αναγκαίο, και οι φοιτητές να ανατρέχουν σε αυτή για τη μελέτη τους.

 
Δωρεάν βιβλία
17 Μάιος 2020 14:26

Δεν είναι μακρινές οι εποχές από το "μοναδικό σύγγραμμα", που καταργήθηκε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Η διανομή συγγραμμάτων είναι κατάλοιπο παλαιότερων εποχών στην Ελλάδα και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητών.

Πουθενά στον κόσμο δε μοιράζουν στους προπτυχιακούς φοιτητές, με έξοδα του κράτους, το βιβλίο που συνήθως έγραψαν οι ίδιοι οι διδάσκοντες.

Χρησιμοποιούν βιβλιογραφία, αναρτούν κεφάλαια βιβλίων στο εσωτερικό σύστημα και κυρίως οι μαθητές και οι φοιτητές έχουν συνηθίσει να μελετούν σε Βιβλιοθήκες, με θέσεις εργασίας σε Η/Υ και προσβάσιμες όλο το 24ωρο.

Εφόσον τα μέλη ΔΕΠ ενδιαφέρονται για τη βιβλιοθήκη των νέων επιστημόνων, που "προτιμούν το χάρτινο βιβλίο", γιατί δεν έχει καθιερωθεί δωρεάν διανομή βιβλίων στο μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο;

Τόσα χρόνια δεν έχουν καταθέσει καμία σχετική πρόταση στα Δημόσια ΑΕΙ.

@ Οbservator
17 Μάιος 2020 03:41

Κάθε νέος επιστήμονας καλό είναι να εχει μια βασική βιβλιοθήκη στα οποία να ανατρέχει. Επομένως ειναι στη σωστή κατεύθυνση η δωρεαν διανομη συγγραμμάτων. Αν κάποιος φοιτητης δεν θέλει να πάρει κάποιο συγγραμμα μπορεί.

 
Επίδομα βιβλιοθήκης σε φοιτητές
17 Μάιος 2020 14:19

Αντί να μοιράζουν σε κάθε φοιτητή 30-40 βιβλία από μια προκαθορισμένη λίστα, θα έπρεπε να ενισχύσουν τις βιβλιοθήκες ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν το πλήθος των φοιτητών και να επιδοτούν στους τελειόφοιτους για την αγορά ξενόγλωσσων ή μεταφρασμένων επιστημονικών βιβλίων.

Έτσι, ο καθένας θα έχτιζε μια προσωπική συλλογή με 15-20 βιβλία που αντιστοιχούν στα ενδιαφέροντά του, και έτσι θα μπορούσαν να ενισχυθούν και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, που τώρα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν.

 
Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες
17 Μάιος 2020 14:14

Πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες στα πρότυπα των πανεπιστημίων του εξωτερικού, ανοιχτές επτά ημέρες την εβδομάδα, με επαρκείς χώρους για ατομική και ομαδική μελέτη ΔΕΝ υπάρχουν σε όλα τα ΑΕΙ στην Ελλάδα.

Ειδικά στις περιφερειακές σχολές οι ελλείψεις σε υποδομές είναι τραγικές, αλλά και σε κεντρικά ιδρύματα, που έχουν εγκαταστάσεις, υπάρχουν προβλήματα στη στελέχωση.

Οι φοιτητές μαθαίνουν από τους καθηγητές τους σε σχολείο και πανεπιστήμιο. Λογικό να έχουν συνηθίσει στο ατομικό βιβλίο / σύγγραμμα που έχει επιβληθεί ως καθεστώς από το υπουργείο και τους ακαδημαϊκούς - στο εξωτερικό δε συμβαίνει αυτό.

Αναληθές επομένως ότι οι φοιτητές είναι που προτιμούν "χάρτινο" βιβλίο - οι περισσότεροι για τις εξετάσεις των μαθημάτων απλώς διαβάζουν από σημειώσεις παλαιότερων ετών.

@ Observator 16 Μάιος 2020 02:17

Συγχρονες βιβλιοθήκες έχουμε. Και μέσω του HEAL-LINK υπάρχει εννιαιο
ψηφιακό υλικό για τα τα ΑΕΙ της χώρας. Στον Εύδοξο ενσωματώθηκαν 400000
ηλεκτρονικα΄βιβλία, τα οποία οι ιδιοι φοιτητές δεν τα προτιμουν. Οι φοιτητές θέλουν το χάρτινο βιβλιο. Το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, είναι πως μπορουμε να έχουμε χαρτινα βιβλία χαμηλοτερου κόστους.

 
Θύμιος
17 Μάιος 2020 09:50

Κανένα προπτυχιακό σύγγραμα δεν μου χρησίμεψε επαγγελματικά. Σε αντίθεση με τα πανάκριβα συγγράματα που αγόρασα στο μεταπτυχιακό.

 
Οbservator
17 Μάιος 2020 03:41

@Θύμιος
Κάθε νέος επιστήμονας καλό είναι να εχει μια βασική βιβλιοθήκη στα οποία να ανατρέχει. Επομένως ειναι στη σωστή κατεύθυνση η δωρεαν διανομη συγγραμμάτων. Αν κάποιος φοιτητης δεν θέλει να πάρει κάποιο συγγραμμα μπορεί.

 
Χριστίνα
17 Μάιος 2020 01:16

Μέχρι να έρθουν τα βιβλία τα παιδιά θα έχουν επιστρέψει στις πόλεις που σπουδάζουν γιατί κάποιοι Καθηγητές δεν δέχονται να κάνουν τα εργαστηριακά μαθηματα τους διαδικτυακά .Καθηγητες που δεν μπαινουν στη διαδικασία να σκεφτούν τον κίνδυνο που θα βάλουν τόσα παιδιά,που θα χρειαστεί να μπουν σε αεροπλάνα ,λεωφορεία......δεν βρίσκουν άλλη λύση?.?Μας κοροϊδεύουν!!!!!!

 
νικος
16 Μάιος 2020 23:32

Θυμιο το βιβλιο πρεπει να μενει στη βιβλιοθηκη του νεου επιστημονα για να το συμβουλευεται οταν χρειάζεται.

 
Θύμιος
16 Μάιος 2020 20:57

Ναι, προτιμώ κι εγώ το χάρτινο βιβλίο. Διαβάζεται πιο άνετα. Αλλά ακόμα ρωτάω γιατί να αγοράζονται συνεχώς καινούργια βιβλία και να μην τα δανείζουν οι βιβλιοθήκες κάθε εξάμηνο στους φοιτητές.

 
καλό ταξίδι από μια φοιτήτρια
16 Μάιος 2020 10:47

όσο εμείς περιμέναμε τα βιβλία, ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας για να επιστρέψουμε στην Αθήνα για να ξανά-νοικιάσουμε διαμέρισμα για 3 μήνες καθότι μας είπαν ότι θα πρέπει να δώσουμε εξετάσεις στις αίθουσες.
Μας ενημέρωσαν ότι περιμένουν οδηγίες για αποστάσεις, διάρκεια κτλ...
έχω είμαι στο δεύτερο έτος και στο χειμερινό εξάμηνο σε κάποια μαθήματα γράφαμε 300 άτομα, δεν ξέρω πως θα γίνει τώρα?? και τι θα συμβεί αν κάποιος συμφοιτητής ή καθηγητής διαγνωστεί με τον ιό.
ελπίζω να μην κάνω όλα αυτά τα έξοδα για το τίποτα...Γιατί δεν κάνουν στο ΕΚΠΑ εξ' αποστάσεως όπως σε τόσα άλλα ιδρύματα στην περιφέρεια...δεν είμαστε όλοι από Αθήνα..εγώ κουράστηκα, διάβασα και πέρασα κανονικά, δεν ήρθα με μετεγγραφή στην Αθήνα...

 
Observator
16 Μάιος 2020 02:17

@Σπατάλη πόρων
Συγχρονες βιβλιοθήκες έχουμε. Και μέσω του HEAL-LINK υπάρχει εννιαιο
ψηφιακό υλικό για τα τα ΑΕΙ της χώρας. Στον Εύδοξο ενσωματώθηκαν 400000
ηλεκτρονικα΄βιβλία, τα οποία οι ιδιοι φοιτητές δεν τα προτιμουν. Οι φοιτητές θέλουν το χάρτινο βιβλιο. Το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, είναι πως μπορουμε να έχουμε χαρτινα βιβλία χαμηλοτερου κόστους.

 
Σπατάλη πόρων
15 Μάιος 2020 19:01

Είναι τραγικό να μην επενδύονται αυτά τα χρήματα για σύγχρονες πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες και άδειες πρόσβασης σε ψηφιοποιημένο υλικό.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ