Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Επείγον: Εντολή στα Λύκεια να διδαχθεί όλη η εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων με αναμόρφωση ωρολογίου προγράμματος

Εάν το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες της Γ ́ και Δ ́ τάξης Λυκείου θα πρέπει να γίνει είτε διάθεση είτε ακόμη και απόσπαση εκπαιδευτικών από άλλες σχολικές μονάδες, όπως Γυμνάσια και Λύκεια
Δημοσίευση: 18/05/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με επείγουσα εγκύκλιο της υφυπουργού Παιδείας Σ. Ζαχαράκη που στάλθηκε σήμερα το πρωί στα Λύκεια:

Α. Καλούνται οι Διευθυντές των Λυκείων στις περιπτώσεις που σε ορισμένα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας δεν έχει, ενδεχομένως, καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της εξεταστέας ύλης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, όπως αυτή έχει αναπροσαρμοστεί μετά τη σχετική εισήγηση του Ι.Ε.Π. (Πράξη 18/06-04- 2020 και ανακοινοποίηση στο ορθό 07-04-2020),   να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες με σκοπό την ολοκλήρωσή της μέχρι τη λήξη των μαθημάτων, 12 Ιουνίου.

Β. Ειδικότερα:

(α) σε περίπτωση ανάγκης κάλυψης κενών θέσεων στη Γ ́ ή στη Δ ́ τάξη Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου να αναθέσουν τη διδασκαλία των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς της ίδιας σχολικής μονάδας άλλων τάξεων, σύμφωνα με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις περί αναθέσεων μαθημάτων σε κλάδους,

(β) να προβούν σε αντίστοιχη αναμόρφωση του ωρολόγιου προγράμματος
 
Εάν το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί

Γ. Εάν το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες της Γ ́ και Δ ́ τάξης Λυκείου θα πρέπει να γίνει είτε διάθεση είτε ακόμη και απόσπαση εκπαιδευτικών από άλλες σχολικές μονάδες, όπως Γυμνάσια και Λύκεια, με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρ. 16 κεφ. Γ’ του Ν. 1566/85 (ΦΕΚ 165 Α’), λαμβάνοντας υπόψη ότι η κάλυψη της εξεταστέας-διδακτέας ύλης αποτελεί εξαιρετική υπηρεσιακή ανάγκη, στην οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.

Η διάθεση αφορά και σε αναπληρωτές/ωρομισθίους εκπαιδευτικούς

Δ. Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει  ότι η διάθεση αφορά και σε αναπληρωτές/ωρομισθίους εκπαιδευτικούς, με την προϋπόθεση ότι αυτοί έχουν προσληφθεί με πιστώσεις από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ή τον Τακτικό Προϋπολογισμό, χωρίς καμία τροποποίηση στη σύμβαση εργασίας τους. Διάθεση από άλλα σχολεία αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν προσληφθεί στο πλαίσιο προγραμμάτων ΕΣΠΑ είναι δυνατή μόνο όταν δε λειτουργούν οι σχολικές μονάδες απασχόλησής τους.

Η Εξεταστέα ύλη

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η εξεταστέα ύλη για το έτος 2020 για τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γ ́ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου, Γ ́ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου και Δ ́ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου καθορίζεται με την με αρ. πρωτ. 44639/Δ2/09-04-2020 Υ.Α. (Β ́ 1381).

Αντίστοιχα, η εξεταστέα ύλη έτους 2020 των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ ́ τάξης Ημερήσιων και (τριετών) Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. και της Δ ́ τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. του ν.4386/2016 καθορίζεται με την υπ ́ αριθμ. Φ6/44727/Δ4/09-04- 2020 Υ.Α. (Β ́ 1502).

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Σχόλια (17)

 
Σοσιαλλήθωρος
18 Μάιος 2020 12:04

Αυτό είναι το πρόβλημα: Να καλύψουμε την ύλη έστω και τρεις μέρες πριν τις πανελλήνιες. Πότε τα παιδιά θα την διαβάσουν και θα την εμπεδώσουν, δεν μας απασχολεί.
Και πώς λάβαμε υπόψη την καταληφθείσα ύλη ΟΛΩΝ των λυκείων;
Και μαθαίνω ότι η ύλη που ανακοινώθηκε, ιδίως για την Πληροφορική, δεν έχει καλυφθεί σχεδόν από κανένα λύκειο και από πολλά μεγάλα και σοβαρά φροντιστήρια.

 
Συνταξιούχοι
18 Μάιος 2020 12:33

μπορούν να επιστρατευτούν και εκπαιδευτικοί που πήραν σύνταξη την τελευταία διετία;
Ίσως και στρατιωτες εκπαιδευτικοί.
Εύγε στην Υπουργό για την μέριμνα..

 
9 μερες έμειναν τι δεν καταλαβαίνετε?
18 Μάιος 2020 13:27

Θα σας παρακαλέσουμε αγαπημένη μας να μας πείτε με διευκρινιστική εγκύκλιο της εγκυκλίου αυτής (εξ άλλου το συνηθίζετε αυτό) πως 2 μήνες μπορούν να χωρέσουν σε 10 ημέρες. Θα "Μένουμε Σχολείο" αντί του Μένουμε σπίτι? Πόσες ώρες την ημέρα πρέπει να γίνονται τα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για να καλυφθούν ώρες δύο μηνών ?
Για να το κάνω πιο κατανοητό κ. υπουργέ:
Έμειναν 4 βδομάδες έως 12 Ιούνη εκ των οποίων οι Μαθητές θα έρχονται μέρα παρά μέρα στο σχολείο.
Δηλαδή 2 βδομάδες έκαστος μαθητής.
5 εργαζόμενες ημέρες επί δύο βδομάδες μας κάνουν 10 μέρες.
Η σημερινή πέρασε δηλαδή 9 και σήμερα...
Τώρα μπορώ να σας πω και εγώ ένα ανέκδοτο??

 
Αναγνώστης
18 Μάιος 2020 14:47

Τι λες κυρά μου σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα που να γίνει σωστή δουλειά, πάλι προχειρότητες και πάλι ασυναρτησίες, σταθερή πολιτική γραμμή κυβέρνησης και υπουργείου παιδείας.

 
Πληροφορικός
18 Μάιος 2020 14:59

Μας έχετε τρελάνει στις ανακοινώσεις. Επειδή δεν έχετε ιδέα από τα των σχολείων έχετε βαλθεί να μας σπάσετε τα νεύρα.

Συγκροτηθείτε επιτέλους

 
ΧΡ. ΠΑΠΑΣΤ.
18 Μάιος 2020 15:20

Αντί να ζητήσετε συγνώμη για την ανεπάρκειά σας , στους πρώτους μήνες της προηγούμενης σχολικής χρονιάς με τα χιλιάδες κενά, έχετε το θράσος να αναθέτετε σε άλλους εκπαιδευτικούς της Σχολικής μονάδας να κάνουν μάθημα στους τοίχους, αφού δεν έχει απομείνει κανένας μαθητής σε σχολική αίθουσα, προκειμένου να βγει η εξεταστέα ύλη!!!!! Κατά τα άλλα, οι κάμερες και το live μάθημα σας μάραναν!!!!!!!

 
Qwerty
18 Μάιος 2020 16:07

Επισήμως πια το ΥΠΑΙΘ αναγνωρίζει ότι, παρά τη γενναία μείωση, η ύλη ΔΕΝ είχε ολοκληρωθεί σε κάποια σχολεία. Αυτός είναι και ο λόγος που άνοιξαν τελικά τα σχολεία. Οι Πανελλήνιες über alles, ο σκληρός πυρήνας της εκπαιδευτικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα, όμως, και η αιτία της κακοδαιμονίας της παιδείας στη χώρα μας.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
18 Μάιος 2020 16:08

Δε γίνεται να ησυχάσουμε μ' αυτούς τους ανεκδιήγητους που μας έκατσαν στο σβέρκο! Κάθε απόφασή τους ισοπεδώνει στο διάβα της οποιαδήποτε νόμιμη ή παιδαγωγικώς ορθή διαδικασία, προκειμένου να επιτευχθεί ένας σκοπός! Ήτοι: Ο σκοπός πλέον καθαγιάζει τα μέσα!
Κι εδώ τι έχουμε πάλι; Έτσι, ελαφρά τη καρδία θα διαθέσουμε ξαφνικά ακόμη και εκπαιδευτικούς του γυμνασίου που πιθανόν δεν έχουν διδάξει ποτέ τους μάθημα προσανατολισμού, να καλύψουν την ύλη των υποψηφίων! Υπέροχα! Ο ιδανικός τρόπος να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους υποψήφιους.
Αλλά ας πούμε ότι γίνεται αυτό. Τα δικά τους μαθήματα όσων ξαφνικά διατεθούν ποιος θα τα κάνει; Εκείνα τα παιδιά θα γυροφέρνουν στο προαύλιο κάνοντας "κενό"; Γιατί δεν προτείνει κάτι και γι' αυτά τα παιδιά το υπουργείο, ενώ την ίδια στιγμή κόπτεται για τους μαθητές που δεν πάνε στο σχολείο αυτόν τον δύσκολο καιρό και θέλει να τους μεταδίδεται ζωντανά το μάθημα από τη σχολική αίθουσα; Πόση υποκρισία να αντέξει πια κανείς;
Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο πιο δύσκολο: Πώς θα εφαρμοστεί αυτή η εντολή σε σχολεία που πλέον δεν πηγαίνει ούτε ένας μαθητής της γ' τάξης για μάθημα; Φυσικά ούτε που το σκέφτηκαν αυτό στο υπουργείο, αφού βολεύονται με τις αυταπάτες τους ότι συνεχίζει το 60% των μαθητών να δίνει το παρών! Αμ, δε! Ήδη το ποσοστό έχει μηδενίσει σε πάρα πολλά σχολεία! Οπότε, άνθρακες ο θησαυρός. Απλώς να έχουμε να λέμε!
Βεβαίως όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ξέρουμε καλά πού οφείλεται η πρεμούρα τους! Ξέρουμε καλά ότι υπάρχουν κι εκείνα τα καταραμένα σχολεία που είναι πολύ πίσω στην ύλη κάποιων μαθημάτων, γιατί οι καθηγητές τους διορίστηκαν και ανέλαβαν υπηρεσία τα ...Χριστούγεννα! Κι εδώ κρύβεται το μεγάλο (κοινό πλέον) μυστικό που εξηγεί εν πολλοίς και τη βιασύνη τους να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία για λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της χρονιάς. Αλλά η αλαζονεία και η έπαρση συνήθως τιμωρούνται και μάλιστα οδυνηρά, ως ο αρχαίος εκείνος Αρδιαίος! Γιατί σκέφτομαι την πιθανότητα σ' αυτά τα επίμαχα σχολεία να μην πηγαίνει κανένας μαθητής για μάθημα! Τότε πώς θα καλυφθεί η ύλη; Νομίζω πως η κυρία υπουργός αυτόν τον καιρό κοιμάται και ξυπνά μ' αυτόν τον εφιάλτη που απειλεί να την ξεμπροστιάσει στον προϊστάμενό της ενόψει μάλιστα ανασχηματισμού και να την οδηγήσει στην ταπεινωτική απόφαση να περικόψει ακόμα περισσότερο την ύλη σε βαθμό πλέον γελοιοποίησης για τα συγκεκριμένα μαθήματα! Και τότε θα επιβεβαιωθεί πανηγυρικά η λαϊκή ρήση: Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται!

 
Παπαδοπούλου Ιωάννα
18 Μάιος 2020 17:21

Γεωλόγος με 32 χρόνια στο Γυμνάσιο, πώς θα διδάξει φυσική ή χημεία ή βιολογία προσανατολισμού; Μία ερώτηση να του κάνουν οι μαθητές, σε τι κατάσταση θα βρεθεί;

 
Γιανης
18 Μάιος 2020 17:53

Και τι κάνει 32 χρόνια .....Γεωλογία ?

 
Μαθητής Β' Λυκείου
18 Μάιος 2020 18:50

Αυτό που δεν καταλαβαίνει η υπουργός παιδείας είναι ότι υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν τελειώσει σημαντικό μέρος της ύλης σε μαθήματα κατεύθυνσης της β'λυκείου που χρειάζονται για την τρίτη λυκείου του χρόνου και το δεκαήμερο θα σπαταλήσουν το χρόνο τους σε άχρηστα μαθήματα γενικής παιδείας.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
18 Μάιος 2020 23:28

@ Μαθητής Β' Λυκείου
Νεαρέ μου, έχεις ένα δίκιο κι ένα (μεγαλύτερο) άδικο σ' αυτό που λες. Ασφαλώς και πρέπει να ολοκληρωθεί και η ύλη της β' τάξης και όχι μόνο στα μαθήματα προσανατολισμού, αλλά σε όλα! Φυσικά το υπουργείο δεν ασχολείται μ' αυτή τη "λεπτομέρεια", αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό διορθώνεται εύκολα με το ξεκίνημα της επόμενης σχολικής χρονιάς.
Εκείνο που δεν είναι σωστό να λες είναι ότι τα μαθήματα γενικής παιδείας είναι "άχρηστα". Δε φταις εσύ γι' αυτό. Έτσι έμαθες από τη μονομανία των υπουργείων αποκλειστικά και μόνο για τις εξετάσεις και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι τα μαθήματα γενικής παιδείας είναι σημαντικότερα για τη μόρφωσή σου και δυστυχώς αυτή τη στιγμή (με ευθύνη του προηγούμενου υπουργού και συναίνεση της σημερινής) στη γ' τάξη τα μαθήματα αυτά εξαφανίστηκαν και η τάξη αυτή μετατράπηκε σε ένα φροντιστήριο για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Μέγα λάθος που ελπίζω κάποια στιγμή να διορθωθεί με την εισαγωγή ως μαθημάτων γενικής παιδείας και της ιστορίας και των μαθηματικών και της ξένης γλώσσας και της πληροφορικής!

 
VIP
19 Μάιος 2020 00:18

"...Συνταξιούχοι

μπορούν να επιστρατευτούν και εκπαιδευτικοί που πήραν σύνταξη την τελευταία διετία;
Ίσως και στρατιωτες εκπαιδευτικοί.
Εύγε στην Υπουργό για την μέριμνα...."

Το σκεφτηκατε πολυ αυτο πριν το πειτε; Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!

 
notakis
19 Μάιος 2020 04:57

"Γ. Εάν το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες της Γ ́ και Δ ́ τάξης Λυκείου..."
Τι γινεται ομως οταν δεν επαρκει το...ΥΠΑΡΧΟΝ μαθητικο δυναμικο? Οταν δεν ερχεται ΚΑΝΕΝΑΣ μαθητης της Γ στο σχολειο, γιατι τους εδωσαν τη δυνατοτητα με μια απλη υπευθυνη δηλωση να μην ερχονται? Τι υλη θα γραψω εγω οτι διδαχθηκε στα...ΘΡΑΝΙΑ? Πως ειπατε? Να βιντεοσκοπω τον εαυτο μου ΜΟΝΟ του στην ταξη να παραδιδει, αλλα οταν εξεταζω το...θρανιο να κλεινω την καμερα??? Ουαου!!

 
Μιχαλης
19 Μάιος 2020 15:12

Δεν γραφω για να υπερασπιστω το υπουργειο, αλλα ειναι γεγονος οτι οι περισσοτεροι γραφετε χωρις να ξερετε,απλα και μονο για να κραξετε. Στην πλειοψηφια των μαθηματων η ΝΕΑ ΥΛΗ, αυτη δηλαδη που εχει μειωθει παρα πολυ σε ορισμενα μαθηματα εχει ολοκληρωθει. Απο κει και περα σε σχολεια που αργησαν να πανε αναπληρωτες ή σε σχολεια που ο διδασκοντας ακολουθησε αλλη σειρα υπαρχει ενα θεμα στην ολοκληρωση της υλης, που με τα 7ωρα, εχει στη διαθεση του μεχρι 12 Ιουνη 7ωρες επι 5εβδομαδες =35 ωρες ,χωρις να δανειστει ωρες απο αλλους. Αρα επαρκουν. Η συγκεκριμενη διαυκρινηση δινεται καθε χρονο τετοια εποχη, για να ειναι κατοχυρομενοι στο υπουργειο ,αν καποιος παει δικαστικα.

 
ΕΛΕΝΗ
19 Μάιος 2020 20:01

Συνάδελφε οι ώρες επαρκούν όμως οι τάξεις είναι άδειες.

 
ΔΗΜΟΔΙΚΟΣ
22 Μάιος 2020 10:40

ΣΕ ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑΝ ΒΙΟΛΟΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑ ΤΟΝ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΗΝ Γ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ, ΩΣΤΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΣΟΤΙΜΑ.
ΤΕΤΟΙΑ ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ... ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΘΟΡΑ ΜΜΕ, ΤΟ ΝΕΟ ΑΥΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΜΕ ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΥΣ ΠΑΛΙ, "ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ" (ΕΙΠΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ) ΘΑ ΓΡΑΦΟΥΝ, "ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ" (ΕΙΠΕ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ) ΘΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ...
ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ; ΕΔΩ ΣΕ ΠΙΕΖΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΥΛΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.