Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Νέα εγκύκλιος: Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19

Δημοσίευση: 18/05/2020
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νέα συμπληρωματική εγκύκλιο για τον καθορισμό ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19 άδειες εκπαιδευτικών βάσει ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ  ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19 καθορίζονται ως ακολούθως:
 
1.1. Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

1.2. Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, ή και άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, που εμφανίζουν την ακόλουθη συμπτωματολογία: κλάσμα εξώθησης αριστεράς κοιλίας: <40%, ενεργό ισχαιμία του μυοκαρδίου, άνω του μετρίου βαθμού στένωση ή ανεπάρκεια μιτροειδούς ή αορτικής βαλβίδας, πνευμονική υπέρταση, ιστορικό πρόσφατης καρδιοχειρουργικής επέμβασης (προ τριμήνου), καθώς και οι μυοκαρδιοπάθειες, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία άλλης καρδιαγγειακής πάθησης.

1.3. Άτομα με ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση παρά τη μέγιστη αγωγή.

1.4. Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια ή και με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα μέτριου προς σοβαρού βαθμού που εμπίπτουν στην ακόλουθη ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία: ασθενείς με άσθμα με 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος, παρά τη μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ' οίκον ή παρουσίασαν 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία άλλης πνευμονικής πάθησης.

1.5. Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη. Ιδίως ως προς τα άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη ως ενδεικτικές τιμές λαμβάνονται οι ακόλουθες: HbA1c του τελευταίου 3μήνου: ≥8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος ≥200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/μακρο αγγειακές επιπλοκές, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία.

1.6. Άτομα που παρουσιάζουν βαριές νευρολογικές/ νευρομυϊκές παθήσεις.

1.7. Άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που υποβάλλονται σε εξωνεφρική
κάθαρση.

1.8. Άτομα με χρόνια ηπατική ανεπάρκεια (κίρρωση).

1.9. Άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ>40).

1.10. Άτομα που παρουσιάζουν σοβαρή ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη) σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού Μεταμοσχευμένοι που λαμβάνουν 2 ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα HIV ασθενείς με CD4≤200/μL.

1.11. Ασθενείς με διάγνωση νεοπλασίας κατά την τελευταία πενταετία ή που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία.

1.12. Ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, δρεπανοκυτταρική αναιμία και πολυμεταγγιζόμενα άτομα.

1.13. Γυναίκες που κυοφορούν.

Οι υπάλληλοι που εμπίπτουν στις ανωτέρω ομάδες αυξημένου κινδύνου δύνανται να απουσιάζουν δικαιολογημένα με ειδική άδεια, εφόσον δεν απουσιάζουν ήδη από την υπηρεσία για τον λόγο αυτό.

Ετικέτες: 
Αδειες

Σχόλια (12)

 
ένας ταλαιπωρημένος μαθηματικός
19 Μάιος 2020 23:27

τελικά είστε της Νέας Δημοκρατίας ε?

 
Βασίλης
19 Μάιος 2020 22:51

Όλοι με αρρύθμιστο διαβήτη και πίεση οι απόντες στα γυμνάσια. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί δεν αναλαμβάνουν την εξ αποστάσεως για τα άτομα που δεν έρχονται σχολείο και μένουν σπίτι εφόσον πληρώνονται κανονικά.

 
Ritsa
19 Μάιος 2020 16:11

Γιώργο και Σοφία, και εγώ είμαι εξοργισμένη. Πρόκειται για εγκληματική έκθεση ευπαθών ατόμων σε κίνδυνο. Οι ευπαθείς συγγενείς των μαθητών ΠΡΕΠΕΙ να προστατευθούν , μας λένε οι... ειδικοί. Οι εκπαιδευτικοί, όμως, δεν έχουν το δικαίωμα να προστατεύσουν τους οικείους τους, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Εμείς πρέπει να ρισκάρουμε τη ζωή των αγαπημένων προσώπων μας. ΓΙΑΤΙ; Οι δικοί μας οικείοι δεν έχουν δικαιώματα; Είναι πολίτες β' κατηγορίας; Δεν παραβιάζονται τα, κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα, δικαιώματα της "μη διάκρισης" και "ίσης μεταχείρισης" των πολιτών; Ντρέπομαι πραγματικά που ζω σε ένα κράτος που επιβραβεύει τα ψεύτικα χαρτιά και δε δείχνει ίχνος μέριμνας για πραγματικά αδύναμους και ευπαθείς ανθρώπους. ΝΤΡΟΠΗ!

 
sofia
19 Μάιος 2020 14:47

για τον Γιώργο..πόσο δίκιο έχεις αντιλαμβάνομαι πλήρως την οργή σου

alastor σωστές οι σκέψεις σου... με ευθύνη των γονέων για να μην τους ζητήσουν τα ρέστα μετά..κι όλοι οι εκπαιδευτικοί σαν τον Γιώργο παραπάνω, αν συμβεί οτιδήποτε(που βέβαια απεύχομαι)από ποιον θα ζητήσουν ευθύνες;;

 
alastor
19 Μάιος 2020 14:07

Μην είστε αφελείς, το κράτος δεν ενδιαφέρεται για τις ειδικές περιπτώσεις και την ιδιαιτερότητα του καθενός. Ούτε φυσικά για το αν θα κερδίσουν κάτι οι μαθητές με 9 - 10 μέρες μαθήματος...
Το κράτος νομοθετεί με συγκεκριμένους στόχους:
1) Να γίνει ένα επιδημιολογικό πείραμα για τα ποσοστά προσβολής και κυρίως νόσησης και θνητότητας από covid-19. Αυτό θα φανεί χρήσιμο στο επόμενο κύμα της πανδημίας.
2) Την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μαζί με τους άλλους και οι εκπαιδευτικοί στη δουλειά τους και τα παιδιά στα σχολεία, αλλά με ευθύνη των γονέων με απλή δήλωση. Για να μην γίνει καμιά στραβή και τους ζητάνε κι ευθύνες μετά...
3) Τις κάμερες στην τάξη από την πίσω πόρτα, για να τις έχουν έτοιμες για την αξιολόγηση που έρχεται. Αυτοί οι λίγοι που αφελώς ή ιδιοτελώς θα εφαρμόσουν το μέτρο, θα είναι η μαγιά για τη γενίκευσή του σε επόμενη φάση.
Καλή δύναμη σε όλους.

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
19 Μάιος 2020 09:10

Είμαι ο μόνος που συντηρώ τη μητέρα μου ηλικίας 76 ετών η οποία έχει περάσει καρκίνο, έχει κάνει πρόσφατα χειρουργείο καρδιάς και έχει και διαβήτη. Εντούτοις ΔΕΝ δικαιούμαι άδεια, ζω σε μεγάλο αστικό κέντρο και εργάζομαι σε 2 διαφορετικά σχολεία σε 2 κωμοπόλεις που απέχουν 55 και 65 χιλιόμετρα από την πόλη διαμονής μου (και μεταξύ τους οι κωμοπόλεις περίπου 35 χλμ). Στα 2 σχολεία έρχονται εκπαιδευτικοί από διάφορες περιοχές και πόλεις. Προφανώς ΑΝ γίνει κάτι, είναι αστείο να μιλάμε για ιχνηλάτηση με τέτοια διασπορά ατόμων.
ΠΩΣ είναι δυνατόν ένα παιδί με μία αστεία δήλωση να μπορεί να απέχει και εγώ να μην μπορώ να πάρω άδεια με αποδεδειγμενα προβλήματα-χαρτιά για τη μητέρα μου και αποδεδειγμένα να μην υπάρχει άλλος συγγενής που να μπορεί να τη φροντίσει? ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ! Άσχετοι με τις πραγματικές συνθήκες κάθονται στα γραφεία τους και βγάζουν αποφάσεις...

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
18 Μάιος 2020 21:40

Και ρωτώ εγώ ο αφελής: αυτά δεν έπρεπε να τα σκεφτούν και να τα ανακοινώσουν πολύ νωρίτερα;

 
sofia
18 Μάιος 2020 21:23

καμία ευαισθησία για γονείς εκπαιδευτικούς με έφηβη που ανήκει σε ευπαθή ομάδα..ντροπή κι αίσχος δε δικαιούμαστε ούτε άδεια ούτε μας δίνεται η δυνατότητα για εξ αποστάσεως

 
Υπουργείο
18 Μάιος 2020 19:24

@Εκπαιδευτικός σε πέντε σχολεία
Καραντίνα και ψάρεμα αγαπητέ μου.

 
Εκπαιδευτικός σε πέντε σχολεία
18 Μάιος 2020 18:43

Γυναίκες που κυοφορούν παίρνουν άδεια, αλλά εκπαιδευτικός με γυναίκα που κυοφορεί στο σπίτι υποχρεώνεται να πάει στο σχολείο μεταφέροντας τα προβλήματα και τους κινδύνους..

 
Αναστασία
18 Μάιος 2020 17:37

Πώς γίνεται τα κριτήρια για τους εκπαιδευτικούς να είναι τόσο αυστηρά, ενώ οι μαθητες να απουσιάζουν με απλή υπεύθυνη δήλωση; Έχω μαθητές που δεν θα έρθουν, γιατί ο παππούς, που μένει σε κοντινό σπίτι, είτε υπέργηρος. Αποφασίζει ο γονιός αν θα στείλει στο παιδί του. Κάνατε το σχολείο προαιρετικό για τους μαθητές και αδιαφορήσατε για τους εκπαιδευτικούς. Ντροπή σας.

 
Ειδικοί
18 Μάιος 2020 16:50

Τώρα το σκέφτηκαν αυτό οι ειδικοί, ΑΦΟΥ άνοιξε το σχολείο σήμερα;;
Και με τη νίκη...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ