ΜΑΘΗΤΕΣ

Πρώτες εκτιμήσεις: Δεν πήγαν σχολείο 4 στους 10 μαθητές Α' και Β' Λυκείου και 2 στους 10 στα Γυμνάσια

Από μηδέν έως 5 απουσίες μαθητών σε πολλές τάξεις της Γ Λυκείου
Δημοσίευση: 18/05/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σήμερα πρώτη ημέρα έναρξης των Γυμνασίων και της Α' και Β' Λυκείου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις:

Στα Γυμνάσια κατά Μέσο Όρο προσήλθε το 75 με 80% των μαθητών, και,  

Στην Α' και Β'  Λυκείου επανήλθε στο σχολείο το 55 με 60%.

Όσον αφορά τη Γ' Λυκείου σήμερα μετά από μια εβδομάδα επαναλειτουργίας , η εικόνα ήταν απελπιστική σε πολλά Λύκεια, καθώς υπήρχαν τάξεις που είχαν  από μηδέν έως και 5 μαθητές.

Την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας (σ.σ την προηγούμενη Δευτέρα) της Γ Λυκείου προσήλθε στα σχολεία το 60% των μαθητών σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Ν, Κεραμέως επιβεβαιώνοντας τις τότε εκτιμήσεις του esos.

Την προηγούμενη εβδομάδα πλήθος μαθητών  της Γ'  Λυκείου πήγαινε   τις πρώτες ώρες στα Λύκεια για να επιβεβαιώσουν και να υπογράψουν την Αίτηση-Δήλωση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και στη συνέχεια αποχωρούσαν.

Δηλώσεις για να μη μετρήσουν οι απουσίες

Οι γονείς των Γυμνασίων και Λυκείων  που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν τα παιδιά τους από  Δευτέρα με τη φυσική παρουσία στο μάθημα ,  έχουν τη δυνατότητα να στείλουν στο σχολείο,  μια απλή  υπεύθυνη δήλωση που  θα αναφέρεται η περίπτωση η οποία συντρέχει:

α. «το τέκνο μου ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19»

ή

β. «έχω άτομο στο οικογενειακό μου περιβάλλον που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19 ή ήδη νοσεί».

Οι απουσίες των μαθητών/τριών, οι οποίες γίνονται  μετά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, τη Δευτέρα 11η Μαΐου για την Γ ́ Λυκείου και τη Δευτέρα 18η Μαΐου   για τα Γυμνάσια και την Α ́ και Β ́ Λυκείου, δεν θα ληφθούν υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής τους, εφόσον ο γονέας ή κηδεμόνας τους, ή οι ίδιοι/ες εάν είναι ενήλικοι/ες, υποβάλουν την  υπεύθυνη δήλωση, ότι ο/η μαθητής/τρια ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19      ή έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην ομάδα αυξημένου κινδύνου, ή ήδη νοσεί.

Ετικέτες: 
Απουσίες

Σχόλια (14)

 
Legend
19 Μάιος 2020 18:22

Απάντηση στον Ανώνυμο: Οι εποχές έχουν αλλάξει από τότε πολύ. Οι εκπαιδευτικοί εκείνη την περίοδο ('70) επιλέγονταν με πολιτικά κριτήρια και άκρως συντηρητικά και έτσι αποκλείονταν από το δημόσιο σχολείο εξαιρετικοί δάσκαλοι. Με την επετηρίδα φυσικά δεν υπήρχε καμιά αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού, ωστόσο, στις λεγόμενες καθηγητικές σχολές εισέρχονταν πολύ καλοί ως άριστοι μαθητές και εκπαιδεύονταν σε πολύ αυστηρά και καλά πανεπιστήμια. Στη νέα εποχή, με τους γραπτούς διαγωνισμούς αξιολογούνταν οι καθηγητές που προσδοκούσαν να διοριστούν στο δημόσιο σχολείο. Συνήθως στα φροντιστήρια αυτή την περίοδο εργάζονταν - άρα εργάζονται- ως επί το πλείστον αποτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Όσον αφορά τους νεοεξερχομένους από τις καθηγητικές σχολές, μια ματιά στη βάση εισαγωγής θα σας πείσει. Ελάχιστοι είναι άριστοι, λίγοι καλοί και οι περισσότεροι απλώς φοιτούν, επειδή μόνο εκεί κατάφεραν να μπουν. Ως απόφοιτοι δουλεύουν στα φροντιστήρια. Επομένως, πολύ δύσκολα σε ένα φροντιστήριο σήμερα θα βρεις καλούς καθηγητές, επιμορφωμένους, με πρόσθετα προσόντα (πόσοι διαθέτουν μεταπτυχιακό και διδακτορικό;) και αξιολογημένους. Πιο δύσκολα από ότι θα τους βρεις στο δημόσιο σχολείο. Καταλήγοντας, η κοινωνία οφείλει να ενσκήψει στα ζητήματα της δημόσιας εκπαίδευσης με ουσιαστική παρουσία, έγνοια, αγάπη. Εξάλλου το γεγονός ότι παιδιά που φοιτούν στην αφρόκρεμα των ιδιωτικών σχολείων της χώρας μας, παρακολουθούν πολύ ακριβοπληρωμένα ιδιαίτερα μαθήματα, φανερώνει το κυρίαρχο πρόβλημα: η νοοτροπία του Έλληνα. Τα παιδιά στο σχολείο τους δεν εκπαιδεύονται για να καταναλώνουν κουτάκια γνώσης, όπως τους μαθαίνουν στα φροντιστήρια. Μαθαίνουν να μαθαίνουν. Μαθαίνουν να βελτιώνονται. Μαθαίνουν να ζουν ως κοινωνικά όντα με ηθικά χαρακτηριστικά. Στην Ευρώπη, γιατί δεν έχουν φροντιστήρια; Δεν είναι δύσκολες λέτε οι εξετάσεις τους για το απολυτήριο; Ή μήπως σε κάθε τμήμα εκεί βρίσκονται 10 παιδιά; Ίσα-ίσα είναι γύρω στα 30-40 ανά τμήμα. Είμαστε μια μικρή χώρα και μπορούμε και πρέπει να επενδύσουμε στην ΠΑΙΔΕΙΑ χθες!

 
Ανώνυμος
19 Μάιος 2020 15:27

Το σχολείο ήταν απαξιωμένο από τις αρχές της δεκαετίας του 70. Το ξέρω από τους γονείς μου ήταν μαθητές εκείνη την εποχή. Η μόνη διαφορά είναι ότι τότε διάβαζαν περισσότερο. Τα φροντιστήρια άνθιζαν από τότε (και λογικό αφού έκαναν, κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν πιο οργανωμένη μεθοδική και συστηματική δουλειά). Τώρα γιατί κάποιοι μετά από 50 χρόνια ξαφνικά νομίζουν ότι μπορούν να το αλλάξουν αυτό μου κάνει τρομερή εντύπωση. Και βέβαια μου φαίνεται υποκριτικό κάποιοι να εκπλήσσονται με το γεγονός ότι οι μαθητές προτιμούν φροντιστήρια και ιδιαίτερα και όχι το σχολείο. Ποιο σχολείο;;; Ένα σχολείο που σε τσουβαλιάζει σε μία αίθουσα 20-25 ατόμων με αποτέλεσμα ο καθηγητής να μην μπορεί να ασχοληθεί με τον κάθε μαθητή!!!Ένα σχολείο που περιλαμβάνει οχτακόσια μαθήματα (σε βάρος της βασικής γνώσης που πρέπει να κατακτηθεί) μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν συντεχνιακά συμφέροντα!!! Ένα σχολείο με σχολικά βιβλία από τα οποία μόνο το 5% μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι αξιοπρεπώς γραμμένο!!! Ένα σχολείο που οι καθηγητές έχουν 20-30 χρόνια να επιμορφωθούν!!!
ΈΛΕΟΣ!!! Και μετά αναρωτιούνται κάποιοι γιατί σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο τα παιδιά δεν επιλέγουν το σχολείο αλλά το φροντιστήριο. Λες και στην προ covid-19 εποχή τα παιδιά λάτρευαν το σχολείο. Ας κάνει κάποιος μια στατιστική έρευνα να δούμε πόσοι μαθητές και καθηγητές είναι ευχαριστημένοι από το δημόσιο σχολείο.

 
Αναστασία
19 Μάιος 2020 14:29

Το σχολείο έγινε προαιρετικό. Όποιος θέλει πηγαίνει. Απαράδεκτο. Η λογική λέει ότι ή είναι επικίνδυνο το άνοιγμα και δεν πάει κανείς ή δεν είναι επικίνδυνο και πάμε όλοι. Μόνο παιδιά με πολύ σοβαρά προβλήματα θα έπρεπε να εξαιρεθούν. Διδάξετε στα παιδιά πόσο εύκολο είναι να κάνει κανείς ψευδή υπεύθυνη δήλωση. Συγχαρητήρια!!!

 
Legend
19 Μάιος 2020 13:20

Είναι ένα δείγμα του πόσο εκτιμά η κοινωνία τη μόρφωση των παιδιών της. Κανένα φροντιστηριακό μάθημα δεν μπορεί ούτε καν να υποκαταστήσει το σχολείο. Χρειάζεται αγώνας πολύς από όλους μας.

 
Εκπαιδευτικός
19 Μάιος 2020 10:22

Όταν λέμε δεν πήγαν 4 στους 10, σημαίνει ότι πήγαν οι 6 στους 10, αλλά από το μισό τμήμα..Άρα, συνολικά, πηγαίνουν στα σχολεία τα 3/10 των μαθητών..Με παρουσία μαθητών στο σχολείο 30%, ας σκεφτούν εκεί στο υπουργείο πόσο γελοίο θα ακούγεται το success story που θα ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες..

 
Ότι να' ναι...
19 Μάιος 2020 06:00

Επί της πράξης και με αυτά που παρατηρούμε στα σχολεία μας, τα ποσοστά σίγουρα είναι "πειραγμένα" ... θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να μας δώστε στο τέλος της χρονιάς 12 Ιούνη τα δεδομένα πάλι.
Πότε προλάβατε ??? σε ένα απόγευμα να συγκεντρώσετε τα στοιχεία από όλη την Ελλάδα ??? οι υπηρεσίες του υπουργείου μας εργάζονται πυρετωδώς ...
10 μήνες δεν μπορέσατε να φτιάξετε ένα νομοσχέδιο (εκτός αν μας πείτε ότι καλύπτεστε από όσα έφτιαξε η προηγούμενη κυβέρνηση) μπορέσατε και συγκεντρώσατε τα στοιχεία αυτά???
Περάσατε εδώ και κάτι μήνες σε ΦΕΚ 4 ελάχιστες συνεδριάσεις επιτροπών το μήνα για την αναδιάρθρωση των ΕΠΑΛ (από 250 ευρώ εκάστη) χρήματα που δίδονται στα μέλη των επιτροπών. Αναμένουμε αγωνιωδώς τα αποτελέσματα των εργασιών τους.

 
10 μήνες !!!
19 Μάιος 2020 05:45

Γνωρίζουν στο υπουργείο ότι η θητεία διευθυντών σχολείων τελειώνει την 31 Ιουλίου ???
Μάλλον όχι. 10 μήνες θα έπρεπε είχαν ετοιμάσει οι σύμβουλοι το νομοσχέδιο και να είχε ψηφιστεί.
Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό να τελειώνει η θητεία και να μην υπάρχει νόμος αφού προηγούμενοι νόμοι ήταν προβληματικοί με αποφάσεις του Συμβουλίου επικρατείας και εν εξελίξει δίκες.
Προς το παρόν όμως δεν ακούγεται τίποτα ... πράγμα που σημαίνει ότι θα δοθεί παράταση ... κατά τα άλλα ήταν έτοιμοι και προετοιμασμένοι να αναλάβουν το υπουργείο παιδείας.
Υπάρχουν δίκες σε εξέλιξη και κατηγορίες περί αυθαιρεσιών στις προηγούμενες κρίσεις σε όλη την Ελλάδα. Το υπουργείο είναι ενήμερο για τις εξελίξεις αυτές ?
Θα πρέπει να λάβει υπόψη του την εξέλιξη αυτή.
Θα ψάχνουν μέλη για τα διευρυμένα ΠΥΣΔΕ ΠΥΣΠΕ και δεν θα βρίσκουν... ποιος θα συμμετέχει για να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου πολύ εύκολα τώρα που άνοιξε και αυτός ο δρόμος.
10 μήνες ούτε ένα νομοσχέδιο για τα καίρια θέματα της παιδείας μόνο υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι για επουσιώδη θέματα...

 
διαπίστωση
19 Μάιος 2020 03:21

ολοι η Σιβιτανίδειος απο αύριο ειναι άδεια , 3 επαλ σύνολο 950 μαθητές κι δεν βάζω ιεκ, η δε 3 ταξη δεν εχει πατήσει απο τη προηγούμενη δεύτερα, τι να λεμε τωρα. απλα πηγαν τα παιδιά έδωσαν την δηλωση και έφυγαν. το δε αιγαλεο ουτε καν το 1/8 ολων των μαθητων. μα η υπουργος το ηξερε οτι θα γινει ετσι απλαλ αμα τα εκλεινε θα επρεπε να μην πλησωσει εκπαιδευτικους κι λοιπα δημοσιου, συν οτι ολα τα φροντιστρια δεν θα ειχαν λογο υπαρξεις στην συγκεκριμενη στιγμη αφου ολα τα παιδια απλα περιμνουν ενοιμερωσει για ποτε θα ειναι ετοιμα τα χαρτια για απολυτηρια, πτυχια κλπ. και αν εβαζε οριο ηλικιας εκει αθα επρεπε να βαλει και οριο ηλικιας στα τει και αει... αλλα κολονη... γιατι στανταρ οι μιση ειναι πολυ ανω της ηλικιας του κανονικου

 
Παναγιώτης Β
19 Μάιος 2020 00:26

Εκτίμηση για το ποσοστό παρουσίας διδασκόντων έχουμε;

 
Βάνα Καραβ.
19 Μάιος 2020 00:22

Άρα, όσοι καθηγητές γνωρίζω που μου λένε πως προσέρχονται το πολυ 2-3 μαθητές (στην τρίτη λυκείου κάποιες μέρες και κανείς) λένε ψέματα και η κυρία την αλήθεια; Εκτός αν δεν τους δηλώνουν ως απόντες οι διευθύνσεις των σχολείων... Εκεί πάω πάσο. Άλλωστε, ανεξάρτητα από τη δήλωση, πρέπει να δηλώνονται οι απουσίες, για να προωθούνται στο Υπουργείο Υγείας. Έτσι δε μας είπαν;

 
Παντελής
18 Μάιος 2020 23:16

Θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται για εμάς τους υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων; Πάμε στη δουλειά ή ακόμη;

 
Γιωτα
18 Μάιος 2020 23:08

Μηδέν έως πέντε μαθητές στην Τρίτη λυκείου!και πολλοί είναι! Αφού το ίδιο το υπουργείο προτρέπει τους γονείς να καταθέσουν ψεύδη αληθή υπεύθυνη δηλωση(το ίδιο θα συμβεί και σε όλες τις άλλες τάξεις από εβδομάδα κι εκεί θα επιβάλει τις κάμερες τόσο απλα!

 
ποσοστα κεραμέως
18 Μάιος 2020 22:59

αυτά είναι τα ποσοστά στα μισά τμήματα, αρα;;;; μπεεεεε

 
Στέλιος
18 Μάιος 2020 22:52

Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να χαρακτηριστεί η φοίτηση κάποιου ανεπαρκής, επειδή έκανε απουσίες αυτές τις τελευταίες εβδομάδες; Με άλλα λόγια, επειδή ο γονιός δεν υπέγραψε τη δήλωση;
Ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν πρόκειται να χάσει τη χρονιά για τον λόγο αυτό. Για άλλη μια φορά συλλέγουμε απουσίες, τις καταγράφουμε, σπαταλώντας απλά χρόνο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ