Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο επίκεντρο της συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας με το Προεδρείο του ΙΕΠ

Οι 4 βασικοί θεματικοί κύκλοι και οι επιμέρους θεματικές
Δημοσίευση: 21/05/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τον προγραμματισμό, το σχέδιο υλοποίησης και το χρονοδιάγραμμα για την πιλοτική ένταξη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στο υποχρεωτικό, εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα από το Σεπτέμβριο του 2020, παρουσίασαν στην υπουργό Παιδείας   Νίκη Κεραμέως, την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη και τη Γενική Γραμματέα Σίσσυ Γκίκα, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γιάννης Αντωνίου, η Σύμβουλος Α’ Ειδικής Παιδαγωγικής του ΙΕΠ Θεοδώρα Αστέρη και το μέλος του ΔΣ του ΙΕΠ Ζωή Γείτονα.

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, που περιλαμβάνονται στο νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας , κεντρικό στόχο έχουν οι μαθητές να εφοδιαστούν με δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού (δεξιότητες του 21ου αιώνα).

Στρατηγική προτεραιότητα - παράλληλα με τη συστηματικότερη καλλιέργεια των δεξιοτήτων - είναι να ενισχυθεί η βιωματική μάθηση, αλλά και να επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί σε μεθοδολογίες εργαστηριακής προσέγγισης της διδασκαλίας.

Τα Εργαστήρια οργανώνονται σε 4 θεματικούς κύκλους (Ευ ζην, Περιβάλλον, Κοινωνική Ενσυναίσθηση και Ευθύνη, Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία) και περιλαμβάνουν διάφορες επιμέρους θεματικές (ανά ηλικία), όπως π.χ. εθελοντισμός, οικολογική συνείδηση, πρόληψη από εξαρτήσεις, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, επιχειρηματικότητα, πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές, αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα, ρομποτική, νέες τεχνολογίες κ.ά. Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, θα αξιοποιηθούν καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας και πρακτικές σε όλους τους τύπους Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας, το εκπαιδευτικό υλικό θα προσαρμόζεται σε κάθε ηλικία σύμφωνα με παιδαγωγικές παραμέτρους και η υλοποίηση θα είναι υποχρεωτική.

Οι εκπρόσωποι του ΙΕΠ αναφέρθηκαν στη μεγάλη απήχηση της πρόσκλησης που είχε απευθυνθεί σε φορείς για προτάσεις τεχνογνωσίας και εκπαιδευτικού υλικού αναφορικά με τις επί μέρους θεματικές των ανωτέρω τεσσάρων κύκλων. Ειδικότερα, 313 φορείς με εμπειρία στην υλοποίηση των σχολικών δραστηριοτήτων ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που απηύθυνε το ΙΕΠ και υπέβαλαν δοκιμασμένα προγράμματα και εκπαιδευτικό υλικό, συνοδευόμενα από τις κατάλληλες μεθοδολογικές οδηγίες.

Κατά τη συνάντηση, η υπουργός, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία της προετοιμασίας των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και του αναλυτικού σχεδιασμού της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που θα εφαρμόσουν τις νέες θεματικές ενότητες από την αρχή του νέου σχολικού έτους. Συζητήθηκε επίσης εκτενώς ο τρόπος σύνδεσης των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με τα νέα αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών που καταρτίζει το ΙΕΠ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η υπουργός Νίκη Κεραμέως, τόνισε:

«Στο σύγχρονο, διαρκώς εναλλασσόμενο και απαιτητικό διεθνές περιβάλλον, φροντίζουμε να εφοδιάσουμε τους μαθητές μας με ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες ζωής, ώστε να σκέφτονται πιο σφαιρικά, να αξιοποιούν καλύτερα την παρεχόμενη γνώση, να αλληλεπιδρούν πιο ενεργά και δημιουργικά. Η αλλαγή ξεκινά από κάτω προς τα πάνω, ήδη από το νηπιαγωγείο, σταθερά και μεθοδικά, αξιοποιώντας την εκπαιδευτική και επιστημονική καθοδήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την τεχνογνωσία έμπειρων φορέων, επενδύοντας στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας. Ευχαριστούμε θερμά τους εκατοντάδες φορείς για την ανταπόκριση. Με νέες δεξιότητες και καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, χτίζουμε το σχολείο του αύριο».

 

Σχόλια (7)

 
νικος
21 Μάιος 2020 20:58

Ωραία αντικείμενα..... αλλά θέλει βιβλία..... όχι όπως στην πληροφορική που 40 χρόνια τώρα δεν παρουσιάσατε ένα βιβλίο για εφαρμογές στο word, excel, scratch . Εκεί στο ΙΕΠ για ότι είναι εφαρμόσιμο δεν έχουν βιβλίο .... έχουν βιβλία όμως για όλες τις θεωρητικές !!!

 
live streaming
21 Μάιος 2020 21:01

θα μεταδίδονται και σε live streaming τα σεμινάρια δεξιοτήτων;

 
εξαιρετικά
21 Μάιος 2020 22:13

αλλά προχωράτε με διαφάνεια και ταχύτητα σε μεταβολές, αποφάσεις , ενέργειες και επίσημη ανακοίνωση πότε παρουσιαζόμαστε και πότε ξεκινάμε το επόμενο έτος. αν χρειαστεί να γίνει ανάληψη αποσπασμένων νωρίτερα φέτος κλπ κλπ. άιντε !

 
Mαρία
21 Μάιος 2020 22:16

Καινοτομία! Μπράβο Υπουργέ!

Επιτέλους, βήμα προς τα εμπρός για τη. λιμνάζουσα εκπαιδευτική καθημερινότητα...

 
sem nik
22 Μάιος 2020 08:25

Ξυπνάτε η εκπαίδευση ισούται με ανθρωπιστικές σπουδές
Αυτά είναι καχεκτυπα δεξιοτήτων προετοιμασίας δυναμικού άκρατου καπιταλισμού
Καλά οι εκπαιδευτικοί θα γίνουν και σεξολογοι;
Μέχρι τώρα είναι και αστυνόμοι,σεκιούριτι,τραπεζοκομοι,καθαριστές,ηλεκτρολόγοι,κλειδαραδες,ψυχολόγοι,κοινωνικοί λειτουργοί,σκέτο λειτουργοί,υδραυλικοί,πυροσβέστες,παρηγορητες,σάκοι του μποξ,άλλοθι άλλων...

 
Master chef
22 Μάιος 2020 23:18

Όταν θέλεις να κάνεις μουσακά αλλά σου λείπει... το λάδι, οι πατάτες, οι μελιτζάνες, ο κιμάς, η μπεσαμέλ... και το ταψί.

 
ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΑΝΤΗ
24 Μάιος 2020 18:45

Τώρα τα λέμε... εργαστήρια δεξιοτήτων (χαχαχαχα), πριν ήταν η θεματική εβδομάδα που... την εξαφάνισαν νύχτα και πιο πριν ήταν τα ... project ή βιωματικές δράσεις!!!! Έρμα παιδάκια.... και περισσότερο έρμοι καθηγητές!! Μα τι άλλο πια;; Στου κασίδη το κεφάλι; Ας κάτσουν επιτέλους να σκεφτούν ..... !!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ