Γονείς Μαρασλείου: Αιφνιδιασμένοι από την άρση της διασύνδεσης του ιστορικού Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου της Αθήνας

22/05/2020

Ενημερώθηκε: 22/05/2020, 11:06

Άκουσε το άρθρο

Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Μαρασλείου εκφράζουμε την έκπληξη και την έντονη διαμαρτυρία μας αναφορικά με τη χθεσινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται αιφνιδιαστικά ότι καταργείται η διασύνδεση των Δημοτικών Σχολείων Μαρασλείου με το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών, την ίδια στιγμή που επανέρχεται η διασύνδεση στο σύνολο των Πειραματικών Σχολείων ανά την χώρα, εξαιρώντας μόνο το Μαράσλειο από την ρύθμιση αυτή. Σημειώνεται ότι στο σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση τον Απρίλιο 2020, το Μαράσλειο είχε συμπεριληφθεί στη λίστα των διασυνδεδεμένων σχολείων, αποκαθιστώντας μια κατάφορη αδικία που συντελέστηκε πέρυσι με τον 4610/2019, όπου καταργούταν η διασύνδεση χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση.

Εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Σε ποια επιστημονική, πολιτική ή παιδαγωγική βάση στηρίζεται η απόφαση αυτή; Στην μετατροπή ενός ακόμα σχολείου σε Πρότυπο, εν προκειμένω του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών, αυξάνοντας τον αριθμό των προτύπων σε 26 και ταυτόχρονα μειώνοντας των αριθμό των Πειραματικών Γυμνασίων στην Αττική σε μόλις ένα με δυναμικότητα μόλις 25 παιδιών ανά τάξη; Πως με αυτόν τον τρόπο δεν αναιρείται ο ρόλος των Πειραματικών Σχολείων, διεξάγοντας παιδαγωγική έρευνα μόνο με δείγμα 25 μαθητών στο σύνολο του πληθυσμού της πρωτεύουσας;

Γιατί εξαιρείται της διασύνδεσης το ιστορικό Πειραματικό Δημοτικό του Μαρασλείου, όπου φοιτούν 350 παιδιά που συμμετέχουν σε διαφορετικά και καινοτόμα προγράμματα και δράσεις; Πώς απαξιώνεται η παιδαγωγική διαδικασία στο μοναδικό Πειραματικό Σχολείο στην πρωτεύουσα που διατηρεί πέρα από 12/θέσιο, 3/θέσιο και 1/θέσιο σχολείο, το έργο των οποίων μπορεί να αξιοποιηθεί από το σύνολο της επικράτειας όπου και λειτουργούν αντίστοιχα σχολεία, ώστε να διαφανεί η αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων μεθόδων και των σύγχρονων παιδαγωγικών εργαλείων, αφότου αυτά έχουν δοκιμαστεί και στις επόμενες εκπαιδευτικές βαθμίδες;

Σημειώνουμε ότι για τη διασύνδεση των ιστορικών δημοτικών του Μαρασλείου με το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών έχει αποφανθεί σχετικά και το Συμβούλιο της Επικράτειας (απόφαση 2005/2018 ΣΤΕ / 748398 τμήμα Γ’ του ΣτΕ):  «η διασύνδεση υπηρετεί το γενικό δημόσιο συμφέρον» και «την ανάγκη της επιστήμης να εξάγει επιστημονικά συμπεράσματα σε βάθος χρόνου». Είναι άλλωστε επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι τα Πειραματικά Σχολεία επιτελούν το στόχο τους όταν λειτουργούν ως ένα αδιάσπαστο σύνολο μεταξύ των βαθμίδων εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), με ένα τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών, ώστε να επιτρέπεται η σε βάθος χρόνου παρακολούθηση και εξαγωγή συμπερασμάτων για τις καινοτόμες μεθόδους και τα παιδαγωγικά εργαλεία που εφαρμόζονται.

Επιπρόσθετα, είναι πραγματικά απίστευτο ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη διατύπωση στο εν λόγω δελτίο τύπου, προκύπτει ότι δεν προβλέπεται διασύνδεση ούτε καν για τους μαθητές βρίσκονται επί του παρόντος στην έκτη τάξη, ακυρώνοντας αιφνιδιαστικά τις προσδοκίες των οικογενειών, στην εκπνοή του σχολικού έτους! Τα ίδια παιδιά που μέσα σε μια χρονιά είχαν τέσσερις μεγάλες αναθεωρήσεις της σχολικής πορείας τους: τον Σεπτέμβριο με την εισαγωγή υπό το καθεστώς του νόμου 4610/2019, στη συνέχεια, με δήλωση της αρμόδιας υφυπουργού, κα. Σοφίας Ζαχαράκη, από το βήμα της Βουλής, έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι η διασύνδεση θα συνεχίσει να υφίσταται, κατόπιν η διατήρηση της διασύνδεσης επικυρώθηκε στο προσχέδιο νόμου και χθες αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε διακοπή της συνέχισης της σχολικής τους πορείας στο Γυμνάσιο. Στην παρούσα φάση και εν μέσω της έκτακτης κατάστασης που έχει επιφέρει η πανδημία στις ζωές των εν λόγω οικογενειών, καλούνται επιπρόσθετα στο τέλος Μαΐου να εμπεδώσουν ότι δεν θα συνεχίσουν όλοι οι μαθητές μαζί στο σχολείο που προβλεπόταν, αλλά ενδεχομένως να βρεθούν σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας, αναζητώντας μέσα στον Ιούνιο ένα νέο σχολικό περιβάλλον για να συνεχίσουν το Γυμνάσιο.  

Εν κατακλείδι, καλούμε τη Διοίκηση του Υπουργείου να αντιμετωπίσει το ζήτημα με σεβασμό προς τους γονείς και μαθητές των εν λόγω Πειραματικών Σχολείων και να επαναφέρει τη διασύνδεση του ιστορικότερου και σημαντικότερου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου της Αθήνας, του Μαράσλειου, με το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ  ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (9)

B.K.
|

Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου και το Μαράσλειο αναφέρεται ως διασυνδεδεμένο με το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών (στην Πλάκα). Γίνονται αρκετά σχόλια από άλλα πειραματικά δημοτικά σχολεία για τα οποία η διασύνδεση εμμέσως σταμάτησε λόγω του ότι το Γυμνάσιο με το οποίο ήταν διασυνδεδεμένα έγινε πρότυπο. Λήγει η δημόσια διαβούλευση και γίνεται εκ των υστέρων μία ρύθμιση όπου για αυτά τα σχολεία θα ισχύει το αρχικό καθεστώς, δηλαδή τα διασυνδεδεμένα Γυμνάσια παρέμειναν πειραματικά (για πολλούς και δίκαιους λόγους που είχαν αναπτύξει στα σχόλιά τους οι γονείς αυτών) και αιφνιδίως το 1ο Γυμνάσιο Αθηνών μετατρέπεται σε Πρότυπο. Έτσι οι 350 μαθητές του Μαρασλείου μένουν στον «αέρα». Δηλαδή όλοι αυτοί οι λόγοι για τους οποίους είχαν αναπτύξει τα επιχειρήματά τους οι γονείς των υπόλοιπων πειραματικών δημοτικών σχολείων έγιναν δεκτοί από το Υπουργείο και έπρεπε να «τιμωρηθεί» το Μαράσλειο την τελευταία στιγμή χωρίς να έχει καν το δικαίωμα να γράψει έστω ένα σχόλιο στη διαβούλευση. Τουλάχιστον «ύποπτο» μπορεί να χαρακτηριστεί και εάν το ψάξει κάποιος μπορεί και κάτι περισσότερο. Έστω και την ύστατη στιγμή καλείται η Υπουργός να πράξει το παιδαγωγικό καθήκον της και να διορθώσει αυτή την αδικία. Αναφερόμαστε σε παιδιά και γονείς από όλο το Λεκανοπέδιο και όχι elite (κατοικώ σε υποβαθμισμένη περιοχή της δυτικής Αττικής) όπως κάποιοι πιστεύουν. Τα παιδιά μας μπήκαν στο πειραματικό δημοτικό με κλήρωση και έχουν το κάθε δικαίωμα να συνεχίσουν μέχρι το τέλος όπως και τα υπόλοιπα παιδιά των πειραματικών.

Πάνος
|

Θα πάνε στα σχολεία της γειτονιάς τους; Πού είναι το θέμα; Με κλήρωση δεν έγινε η επιλογή στο δημοτικό; Θα σε ακολουθεί ες αεί; Αλλάζει βαθμίδα. Σχολείο γειτονιάς ή εξετάσεις.

Διαβάζοντας το σχόλιο
|

των γονέων της Μαρασλείου στη διαβούλευση, δεν κατάλαβα ότι ζητούσαν αύξηση των Πειραματικών, ή κάνω λάθος;

ΦΙΛΙΠΠΟΣ
|

Καταργείται η διασύνδεση γιατί κάποια ξέχασε ανοιχτό το μικρόφωνο στη βουλή!!! Και τελικά άλλος έσκισε άλλον...

Q...takis
|

Δεν αρκούν τα σχόλια των εκπαιδευτικών και γενικώς τα σχόλια του καθιστικού, πρέπει και οι γονείς να αγωνιστούν για την αναβάθμιση των σχολείων που φοιτούν τα παιδιά τους.

κατάργηση ΟΛΩΝ
|

των διασυνδέσεων, περιορισμός των προτύπων ΜΟΝΟ στα ιστορικά σχολεία και τα των κληροδοτημάτων. Πειραματικά μόνο τα όμορα σε πανεπιστήμια ή κάθε 3ετία άλλα διπλά (από διάφορες περιοχές κάθε φορά : Μελίσσια και Κερατσίνι, Γλυφάδα και Σεπόλια κλπ κλπ ).

Pellegrino
|

Έχω μια απορία: οι μαθητές που φοιτούν αυτή τη στιγμή στα Πειραματικά σχολεία, τα οποία μετατρέπονται σε πρότυπα, θα λάβουν απολυτήριους τίτλους από Πρότυπο σχολείο;
Όταν στο παρελθόν γίνονταν εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, οι δομές οι οποίες άλλαζαν ή καταργούνταν συνέχιζαν να λειτουργούν και να δίνουν τίτλους έως ότου τελείωναν οι μαθητές που είχαν εγγραφεί σε αυτές. Η νέα δομή που τη διαδεχόταν, ξεκινούσε από την πρώτη τάξη και αυξανόταν σταδιακά κατ' έτος, με παράλληλη μείωση των τάξεων της καταργημένης.

Αυτό που γίνεται σήμερα, με τις νέες αλλαγές στο χώρο, αλήθεια, το θεωρείτε δίκαιο;

Ελεος!!!
|

Αιφινιδιασμένοι με την άρση της σύνδεσης αλλά όχι αιφνιδιασμένοι με την ίδια την σύνδεση; Πότε έγινε η σύνδεση; Τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που πρότειναν βουλευτές την ΝΔ (Κεραμέως, Φορτσάκης, Καραμανλή κ.α.). Παιδαγωγικός λόγος; Ουδείς. Άραγε αν συνεχίζονταν η σύνδεση θα υπήρχε στην ανακοίνωση ο προβληματισμός για την μείωση των Πειραματικών σχολείων και τις επιδράσεις αυτής της μείωσης στην εκπαίδευση; Αναρωτιέμαι.

Kostas Pap
|

Ομολογουμένως τεκμηριωμένη και στοιχειοθετημένη άποψη. Τι άλλαξε από την διαβούλευση και μετά?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ