Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Πανελλαδικές: Υποχρεωτική η μάσκα για τους επιτηρητές

Οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται εκτός αίθουσας που διαγωνίζονται οι υποψήφιοι , δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα εκτός και αν οι ίδιοι το επιθυμούν.
Δημοσίευση: 22/05/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι επιτηρητές εκπαιδευτικοί στις αίθουσες των  Εξεταστικών  Κέντρων των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα , καθώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της απόστασης (1,5 μ.) από τον μαθητή.

Τουναντίον , κινούνται στους διαδρόμους, μεταξύ των θρανίων, οπότε έρχονται σε πολύ μικρή απόσταση από τον εξεταζόμενο υποψήφιο για τα ΑΕΙ, ενώ μπορεί να χρειαστεί να συνοδέψουν κάποιον από τους εξεταζόμενους εκτός αίθουσας λόγω αδιαθεσίας κ.α.

Τη διευκρίνιση αυτή έκανε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από σχετική ερώτηση, ενώ σημείωσε τα εξής:

Οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται εκτός αίθουσας που διαγωνίζονται οι υποψήφιοι , δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα εκτός και αν οι ίδιοι το επιθυμούν.

Ποιοι ορίζονται επιτηρητές

1. Με απόφαση του οικείου Διευθυντή Δ.Ε ή σε περίπτωση κωλύματος, του νόμιμου αναπληρωτή του, ως Προέδρου της ΕΕΔΔΕ, η οποία εκδίδεται πέντε (5) ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων ορίζονται ως επιτηρητές καθηγητές Δ.Ε. οι οποίοι κατανέμονται από τη Λυκειακή Επιτροπή Εξετάσεων κάθε Εξεταστικού Κέντρου σε διαφορετικές αίθουσες εξετάσεων κάθε ημέρα. Ως επιτηρητές στα Δημόσια Λύκεια μπορούν να χρησιμοποιούνται, επίσης, καθηγητές των Ιδιωτικών σχολείων. Για την άμεση αντιμετώπιση κάθε προβλήματος, που πιθανόν να δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ορίζεται ανά πέντε (5) αίθουσες ένας (1) εφεδρικός επιτηρητής.

2. Δεν μπορεί να μετέχει στην οικεία ομάδα επιτηρητών όποιος έχει συγγένεια εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας μέχρι και του τρίτου βαθμού με εξεταζόμενο ή είναι σύζυγος υποψηφίου/ας που εξετάζεται στο συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο.

Οκτώ οδηγίες στους επιτηρητές των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Σύμφωνα με την περσινή εγκύκλιο:

1.Οι επιτηρητές απαγορεύεται να παρέχουν οποιαδήποτε διευκρίνιση, πληροφορία ή επεξήγηση στους εξεταζόμενους εκτός των οδηγιών, διευκρινίσεων ή πληροφοριών που διαβιβάζονται σε αυτούς από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων δια των Λυκειακών Επιτροπών, τις οποίες διανέμουν ή ανακοινώνουν στους εξεταζόμενους, χωρίς να προβαίνουν σε δικές τους διευκρινίσεις.

2. Οι επιτηρητές απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο.

3.Οφείλουν να συμπεριφέρονται κατά τρόπο που να μη δημιουργεί πρόβλημα στους εξεταζόμενους αλλά και να ελέγχουν κατά τον αυστηρότερο τρόπο την πιθανότητα αντιγραφής ή συνεργασίας.

4.Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των επιτηρητών ώστε κατά την είσοδο των εξεταζομένων να τους ενημερώνουν ότι δεν πρέπει να παίρνουν μαζί τους σημειώσεις ή κινητά τηλέφωνα ή άλλα αντικείμενα που δεν επιτρέπονται και τα οποία πρέπει να παραμένουν εκτός αίθουσας και να μην επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίες αυτές.

5. Μετά την παραλαβή και του τελευταίου γραπτού, ελέγχουν και παραδίδουν αμέσως τα γραπτά στη Λυκειακή Επιτροπή, προκειμένου αυτή να τα προωθήσει στο Βαθμολογικό Κέντρο.

6. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή καλείται ο εφεδρικός/αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται ο συνοδός να είναι καθηγητής του ίδιου Λυκείου που μετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα στη Λυκειακή Επιτροπή.

7.Οι επιτηρητές μαζί με τη ΛΕΕ είναι υπεύθυνοι για τον διαχωρισμό των υποψηφίων και για τη σωστή διανομή των θεμάτων, ώστε κάθε υποψήφιος να πάρει τα θέματα που αντιστοιχούν στην περίπτωσή του (Ημερήσια- Εσπερινά).

8. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στους επιτηρητές για την επίδειξη αισθήματος ευθύνης πέραν του συνηθισμένου λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διαφύλαξης του κύρους, της αξιοπιστίας και του αδιάβλητου της διεξαγωγής των εξετάσεων.

 

Σχόλια (22)

 
Epitelous
22 Μάιος 2020 16:16

Αρχισαν να σκέφτονται ως λογικοί άνθρωποι.

 
Μάσκες
22 Μάιος 2020 17:35

Τόσο καιρό δεν χρειάζονταν, πάνω κάτω στα θρανία, στη διορθωση ασκήσεων, στην πόρτα της αίθουσας, στους διαδρόμους κλπ

 
ταλαιπωρος
22 Μάιος 2020 17:39

καταγγελια
στη δικη μου αιθουσα
επεσε η μασκα του επιτηρητη οταν ηταν διπλα μου

να ακυρωθει η εξεταση γιατι τρομαξα

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
22 Μάιος 2020 17:42

Λογικό ακούγεται ότι οι καθηγητές που θα βρίσκονται μέσα στην αίθουσα (επιτηρητές) στις πανελλαδικές πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα, αλλά πόσο λογικό μοιάζει που ένα μήνα νωρίτερα οι καθηγητές που κάνουν μάθημα επί 3 ή 4 ώρες την ημέρα δε χρειάζεται να φορούν παρά προαιρετικά; Εμένα τουλάχιστον αυτή η χοντροκομμένη αντίφαση μου φαίνεται ως ισχυρή ένδειξη ανευθυνότητας και αδιαφορίας απέναντι στον εκπαιδευτικό που τον προσέχουμε και ασχολούμαστε μ' αυτόν μόνο τότε που τον θεωρούμε απαραίτητο!

 
Στράτος
22 Μάιος 2020 21:42

Ας μην επιμείνει το Υπουργείο στην υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους επιτηρητές των πανελλαδικών γιατί στο τέλος θα ψάχνουν επιτηρητές με το κιάλι. και φέτος θα χρειαστούν περισσότεροι.
Ξέρετε πόσοι θα ζητήσουν εξαίρεση επειδή δεν μπορούν να αναπνεύσουν εάν φορούν μάσκα για 3 και πλέον ώρες;

 
George
22 Μάιος 2020 22:24

Σωστός ο Στράτος. Μου βαλε μάλιστα ιδέα. Δεν έχω ζητήσει ποτέ απαλλαγή αλλά μάλλον τώρα θα το κάνω.

 
Ελένη
22 Μάιος 2020 22:57

Το να φοράς μάσκα τόσες ώρες και με την ζέστη του καλοκαιριού θα είναι πράγματι ανυπόφορο. Άραγε θα ρωτηθουμε αν μπορούμε να το αντεξουμε, η θα μας υπόχρεωσουν να πάμε για επιτήρηση μπορούμε δεν μπορούμε;
Στα σούπερ μάρκετ πάντως ήδη τις μάσκες τις έχουν κατεβασμένες στο πιγούνι γιατί δεν μπορούν να πάρουν ανασα

 
Νίκος
23 Μάιος 2020 02:37

Προβλέπεται να γίνει χαμός για το ποιός θα μπαίνει "διάδρομο"!!

 
teacher
23 Μάιος 2020 09:23

Είναι τουλάχιστον παραδοξο να μην είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος όπου ο εκπαιδευτικός μιλάει συνεχώς και να είναι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, όπου δεν πρέπει να μιλάει καθόλου.

 
Πλατάρος Γιάννης
23 Μάιος 2020 10:30

Ο Στράτος έχει δίκιο. Απόλυτο.
Υπάρχουν πολλοί που έχουν δυσανεξία στην μάσκα ψυχολογική ή μη. Αυτοί θα φέρουν ένα χαρτί και θα απαλλαγούν.
Τα παλιά τα χρόνια είχαμε βιομηχανία τέτοιων χαρτιών. Τώρα έχουμε εκθετική μείωση λόγω ένδειας, ας ειναι ευτελείς οι αμοιβές επιτηρητων.
Εχει βελτιωθει και το επίπεδο των συναδέλφων μέσω επιτυχοντων μέσω ΑΣΕΠ . Τίποτα δεν είναι τυχαίο...

 
george
23 Μάιος 2020 11:19

Τη στιγμή που οι γιατροι μετα απο 3 μήνες ακόμα διαφωνουν για το αν η μασκα προστατευει η οχι, ειδηκα αν δεν την φοράνε ολοι σε ενα χώρο, το θεωρω καψόνι χώρις νοημα

 
Πρόεδρος ΒΚ
23 Μάιος 2020 11:49

Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αρχή όταν γίνεται ο έλεγχος στοιχείων και η επικόλληση αριθμητηριων. Αντίστοιχα και στο τέλος κατά την αποχώρηση με τα αυτοκόλλητα. Στο ενδιάμεσο της εξέτασης οι επιτηρητές κάθονται διακριτικά δεν πηγαινοερχονται... Άρα δεν χρειάζονται και τηρούνται οι αποστάσεις. Και φυσικά να σταλούν στα ΕΚ μιας χρήσης.

 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ
23 Μάιος 2020 12:43

ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΥΜΑΤΑ...ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ!!!

 
ταλαιπωρος
23 Μάιος 2020 14:59

59 προς 60 ετων
παντα με καλουν επιτηρητη
κατά χρονικες περιοδους εμφανιζω ασθματικη αναπνοη
ιδιως μετα από ιωσεις
γυαλια πρεσβυωπιας (αυτονοητο)
πως θα αντεξω και τη μασκα

γραφω οσο γινεται πιο συντομα
πολλα-παρα πολλα προβληματα
και ερχεται και αξιολογηση-απειλη
ολο πρεπει-διαταγες για τους καθηγητες

 
ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
23 Μάιος 2020 15:01

Ο Μητσοτάκης , η Κεραμέως και οι λοιποί , γιατί δε φορούσαν μάσκα όταν επισκέφτηκαν το σχολείο στο Παγκράτι ;

 
Quixotakis
23 Μάιος 2020 16:33

@ ταλαίπωρος
Σας συνιστώ το «κρητικό ίαμα», που παρασκευάζεται από φασκόμηλο, δίκταμο και θυμάρι. Πάρτε ένα κατσαρολάκι, ρίξτε μέσα τα βότανα με λίγο νερό και μόλις αρχίσει η βράση, σβήστε, σταθείτε δίπλα και αρχίστε να αναπνέετε βαθιά. Αλλάζετε τα βότανα όταν χαθεί το άρωμά τους.
Να το κάνετε συχνά και σε λίγο καιρό θα είστε έτοιμος για ορειβασία!
Θα βοηθήσει και κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης αλλά νομίζω πως γι' αυτήν θα χρειαστείτε και άλλα «ιάματα». Εσείς γνωρίζετε καλύτερα γι' αυτά...

 
vasog
23 Μάιος 2020 16:37

Υιοθετήστε την άποψη του προέδρου ΒΚ ,αλλιώς θα υπάρξει πρόβλημα με τους επιτηρητές.

 
foros1
23 Μάιος 2020 18:26

Ένα 10 - 20% των εκπαιδευτικών ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, συνήθως με περισσότερα του ενός υποκείμενα νοσήματα λόγω ηλικίας.
Από αυτούς οι μισοί τουλάχιστον έχουν δικαίωμα να βγουν άμεσα στην σύνταξη αλλά διστάζουν, κυρίως, για οικονομικούς λόγους (προσωρινή σύνταξη ίση με μισό μισθό για 2-3 χρόνια!).
Πιστεύω πως είναι προς το συμφέρον και του υπουργείου, να δώσει κάποιο κίνητρο, όσοι μπορούν, να φύγουν στην σύνταξη και να έρθουν νέοι άνθρωποι χωρίς τα προβλήματα υγείας που κουβαλάει ένας 60+.
Ειδάλλως προβλέπεται μια χρονιά γεμάτη προβλήματα με άδειες, αλλά και τόν φόβο να σταθούν "σωστά" μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας.
Όταν ο ηλικιωμένος εκπαιδευτικός "κουβαλάει" επάνω του τα υποκείμενα νοσήματα που αναφέρονται για αυτούς που "χάνονται", με τι ψυχολογία και όρεξη μπορεί να προσφέρει μέσα σε μια τάξη δίπλα σε πιθανόν πολλούς φορείς?

 
Quixotakis
23 Μάιος 2020 18:26

Αλληγορικά σχήματα και αντιφράσεις μου προκαλούν σύγχυση, ν' ανεβώ κι εγώ στο βελτιωμένο επίπεδο όλων αυτών που ήρθαν μέσω ΑΣΕΠ ή να καθίσω εδώ στο ψηλό χαράκι;

 
foros1
23 Μάιος 2020 19:31

Για όσους έχουν πρόβλημα με τις μάσκες, δεν ξέρω αν θα μπορούσε να βοηθήσει και η προσωπίδα.
Ήδη η τιμή της έχει πέσει κάτω από 10€, και δεν δυσκολεύει την αναπνοή.
Ας μας πει κάποιος ειδικός.

 
Προβληματισμένος
24 Μάιος 2020 15:01

Εφόσον οι επιτηρητές θα φοράνε μάσκα, τότε να προβλεφθούν 3 επιτηρητές ανά αίθουσα ώστε να εναλλάσονται μεταξύ τους.

 
ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΑΝΤΗ
24 Μάιος 2020 18:36

Παιδιά μας "δουλεύουν" ΚΑΝΟΝΙΚΑ!!! Ο κ. πρωθυπουργός, η κ. υπουργός και η κ. υφυπουργός Παιδείας ΔΕΝ φορούσαν μάσκες στην επίσκεψη στο 7ο Γυμνάσιο Αθηνών μια εβδομάδα πριν!! Επίσης, εφόσον τώρα είναι προαιρετική η χρήση, και το τονίζω, που είμαστε μέσα στην τάξη και διδάσκουμε, άρα μιλάμε και συνέχεια (γιατί οι μαθητές μας βρίσκονται σε φάση ύπνωσης-αποβλάκωσης από τις άπειρες ώρες που έχουν περάσει μπροστά σε οθόνες), γιατί στις πανελλαδικές που θα είναι και ένα μήνα μετά, άρα κατά τα λεγόμενα των "ειδικών" θα είναι και καλύτερα τα πράγματα, θα πρέπει να φοράει ο επιτηρητής μάσκα;;; Ο οποίος βρίσκεται συνήθως σε μια συγκεκριμένη θέση, γιατί κανείς δεν περιφέρεται συνεχώς ώστε να ενοχλεί τους μαθητές, και φυσικά ΔΕΝ μιλάει!!! Ε, τότε λοιπόν με αυτό το σκεπτικό να φορέσουν και οι μαθητές, γιατί μπορεί κάποιος να φταρνιστεί! Μήπως και γάντια;; Για να μην πιάσουν οι επιτηρητές τα .... μολυσμένα τετράδια των μαθητών;;;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.