Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Την εξέλιξη των διδακτόρων Ε.ΔΙ.Π φέρνει στη Βουλή ο Αμυράς

Δημοσίευση: 22/05/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τη δυνατότητα να εξελίσσονται ιεραρχικά ζητούν οι διδάκτορες μέλη του μόνιμου Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των ελληνικών πανεπιστημίων με αυξημένα προσόντα (διδακτορικά, μεταδιδακτορικές έρευνες, δημοσιεύσεις, ερευνητικό έργο, αυτοδύναμο διδακτικό έργο κ.ά.) μέσω της σχετικής Αναφοράς που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Με την επιστολή τους η «Πρωτοβουλία Διδακτόρων ΕΔΙΠ»  γνωστοποιεί την ακαδημαϊκή ασυμμετρία όπου ερευνητές, επιστήμονες και πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι, υψηλού επιπέδου, στερούνται της δυνατότητας της θεσμικής αναγνώρισης και εξέλιξής τους ενώ την ίδια ώρα οι καθηγητές εφαρμογών των πρώην Τ.Ε.Ι. με πτυχίο ή μεταπτυχιακό γίνονται άμεσα και χωρίς κρίση λέκτορες εφαρμογών με δικαίωμα εξέλιξης, όταν αποκτήσουν διδακτορικό (ΦΕΚ Α΄38/2.3.2018).

Επισημαίνεται ότι οι διδάκτορες Ε.ΔΙ.Π. ζητούν να μπορούν να εξελιχθούν στη βαθμίδα του λέκτορα με ανοιχτή διαδικασία, κατόπιν κρίσης ώστε να τους παρέχεται η θεσμική αναγνώριση για το έργο που επιτελούν.

Σχόλια (83)

 
Δρ ΕΔΙΠ σε αναμονη πέντε χρονια
24 Μάιος 2020 14:30

Θερμα συγχαρητήρια στον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Αμυρα! Πρέπει το θέμα της εξέλιξης των Δρ ΕΔΙΠ να τακτοποιηθεί στο ερχόμενο νομοσχέδιο. Αναμένουμε τις κινήσεις της κ.Κεραμεως.

 
Μετατροπή Λεκτόρων Εφαρμογών σε ΕΤΕΠ ΕΔΙΠ και όχι το ανάποδο
24 Μάιος 2020 15:35

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η μετατροπή των θέσεων των Λεκτόρων εφαρμογών (με ή χωρίς διδακτορικό) που προσλήφθησαν με δικαστική απόφαση σε θέσεις ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στηριχτούμε σε μια ψηφοθηρική διάταξη για να μετατραπούν οι ΕΔΙΠ σε καθηγητές!!!

 
ΔΕΠ ΑΕΙ Αθηνας
24 Μάιος 2020 15:46

Ναι στην εξέλιξη των Δρ ΕΔΙΠ.Ειναι ένα δημοκρατικό αίτημα των ΕΔΙΠ οι οποίοι έχουν προσφέρει πολλά δέκα χρονια στα πανεπιστήμια και τώρα την εποχή του κορωνοιου στήριξαν τα πανεπιστήμια ακόμη περισσότερα

 
Τιλεει
24 Μάιος 2020 16:10

Αυτή τη στιγμή ποιός εμποδίζει έναν ΕΔΙΠ να θέσει υποψηφιότητα σε οποιαδήποτε ανοιχτή θέση ΔΕΠ και να εκλεγεί; κανένας απολύτως. Αρα είναι άλλο ένα συντεχνιακό αίτημα, όπου χωρίς να το λεει κανένας, θέλουμε θέσεις φωτογραφικές για να μετατρεψουμε ΕΔΙΠ σε ΔΕΠ. Καληνύχτα Ελλάδα. Ελπίζω να μη μασήσει η κυρία Κεραμέως.

 
@ΔΕΠ ΑΕΙ Αθήνας
24 Μάιος 2020 16:52

Τι σχέση έχει όλο αυτό με τη δημοκρατία; Τα "δημοκρατικά αιτήματα" έχουν γίνει συνώνυμα δυστυχώς με τις παντός είδους εξυπηρετήσεις. Είναι αντιδημοκρατικό να υπάρχουν διακριτές κατηγορίες προσωπικού δηλάδη; Αντιδημοκρατικό να μη γίνονται οι ΕΔΙΠ Λέκτορες, αντιδημοκρατικό να μη γίνονται ΟΛΟΙ οι Λέκτορες πρωτοβάθμιοι καθηγητές (άλλη πληγή κι εκείνο), αντιδημοκρατικό να μη γίνονται όλοι Πρόεδροι και Διευθυντές, ε;. Αφήστε τη δημοκρατία ήσυχη και μην επικαλείστε το όνομά της επί ματαίω.

 
Υποψήφιος πρύτανης ΑΕΙ
24 Μάιος 2020 16:53

Η τελευταία σύνοδος των πρυτάνεων που έγινε τον Απρίλιο 2020 ανοιξε τον δρόμο για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων των Δρ ΕΔΙΠ και ΕΕΠ στο ερχόμενο νομοσχέδιο. Πρέπει συνεπως να υπάρξει στο ερχόμενο νομοσχέδιο σχετική διάταξη νόμου η οποια θα δίνει τη δυνατότητα της ιεραρχικής εξέλιξης στους Δρ ΕΔΙΠ και ΕΕΠ. Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα μέσα στα πανεπιστήμια το οποιο θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να επιλυθεί άμεσα. Συμφωνω εν κατακλείδι με την αναφορά του βουλευτή της ΝΔ κ.Αμυρα προς την κ.Κεραμεως η οποια θα πρέπει να θεσμοθετήσει επειγοντως για το θέμα.

 
Acis
24 Μάιος 2020 17:24

Αυξάνουν οι φωνές για την εξέλιξη των Δρ ΕΔΙΠ αλλά και ΕΤΕΠ που έχουν Διδακτορικό σε θέσεις Λέκτορα. Όλοι στην Εκπαιδευτική κοινότητα βλέπουν-αναγνωρίζουν το δίκαιο αίτημα, εκτός από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Κ. Υπουργέ τολμήστε, δεν είναι όλα Αριθμοί...

 
ποιος πληρώνει
24 Μάιος 2020 17:31

ο κος. Αμυράς να συνοδεύσει την πρόταση με οικονομοτεχνική μελέτη.
Αν εκλεγούν οι ΕΔΙΠ σε λέκτορες που θα βρεθούν τσ χρήματα?? από τις πιστώσεις των συνταξιοδοτήσεων, από τις πιστώσεις για νέες θέσεις??
Και ας μην ξεχνάμε ότι στην συνέχεια θα πρέπει να συμπληρωθούν οι θέσεις των ΕΔΙΠ ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

 
Εδιπ
24 Μάιος 2020 17:51

Τροπολογία να φέρουν. Εκεί θα δούμε ποιοι το στηριζουν και ποιοι οχι το δίκαιο αυτό αίτημα.

 
Πολιτης
24 Μάιος 2020 18:05

Από τη μέχρι σήμερα πληροφόρηση που έχω μέσω του esos νομίζω ότι μπορεί εύλογα ο καθένας να υποστηρίξει τη βασιμότητα του αιτήματος, το οποίο μόνο θετικά θα έχει για το ελληνικό πανεπιστημιο

 
ΔΕΠ
24 Μάιος 2020 18:07

Το υπουργείο πρέπει επιτέλους να σκεφτεί ορθολογικά. Ας εξετάσει την αναλογία κόστους οφέλους από μια τέτοια πρωτοβουλία. Δε βλέπω κανένα κόστος και διακρίνω πάρα πολλά οφέλη για τα ιδρύματα και κατ' επέκταση για το παραγόμενο έργο.

 
ΔΕΠ
24 Μάιος 2020 18:08

Επιτέλους δώστε μια λύση...το υπουργείο πρέπει να πράξει άμεσα ώστε να ενισχύσει τα ιδρύματα με αυτό το αξιόλογο επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικο

 
πανεπιστημιακός
24 Μάιος 2020 18:32

Η εξέλιξη των Διδακτόρων Ε.ΔΙ.Π. σε μέλη Δ.Ε.Π., ύστερα από αξιολόγηση, είναι ένα χρόνιο και δίκαιο αίτημα. Πολλοί διδάσκοντες Ε.ΔΙ.Π. με πολλά τυπικά προσόντα, είναι εγκλωβισμένοι στη στασιμότητα, καθώς στα τμήματα που υπηρετούν προκηρύσσονται θέσεις σε άλλα αντικείμενα, αφού οι διδάκτορες Ε.ΔΙ.Π. καλύπτουν ήδη τις ανάγκες. Είναι πολύ λογικό να ζητούν εξέλιξη, ύστερα από κρίση. Δεν ζητούν χάρη. Όποιος έχει να προσόντα να εξελιχθεί. Μπράβο στον κ. Αμυρά!

 
Μετατάξεις στα ΑΕΙ 2020
24 Μάιος 2020 19:03

Εκκρεμούν οι μετατάξεις σε ΑΕΙ για την τρέχουσα χρονιά. Περιμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 
Μέλη ΕΔΙΠ
24 Μάιος 2020 19:26

Οι θέσεις ΕΔΙΠ δεν προκηρύχθηκαν με ανοικτές διαδικασίες και δεν είχαν ως στόχο να αποτελούν προθάλαμο για θέσεις μελών ΔΕΠ.

Τα πανεπιστήμια χρειάζονται εξωστρέφεια και νέους ανθρώπους, όχι ανακύκλωση προσώπων από διαφορετικούς κλάδους μέσα στο ίδιο ίδρυμα ή και την ίδια σχολή.

 
Σχέδιο ενοποίησης ΑΕΙ
24 Μάιος 2020 19:36

Αξιολογήθηκαν μέσω ΑΣΕΠ οι ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ για τις θέσεις που υπηρετούν; Γιατί είναι δίκαιο το αίτημα κάθε κλάδου που με κλειστές διαδικασίες επιθυμεί μετακίνηση σε καθηγητική θέση, δηλαδή αυτόματη αναβάθμιση, χωρίς να ενδιαφέρεται για την ποιότητα εκπαίδευσης και έρευνας;

Καμια ανάγκη δεν καλύπτουν τα δεκάδες υποστελεχωμένα τμήματα σε όλη την επικράτεια. Το υπουργείο και τα μέλη ΔΕΠ οφείλουν να καταθέσουν σχέδιο συνενώσεων των σχολών/τμημάτων αντί να ζητούν νέες προσλήψεις.

Για παράδειγμα, δε θα χρειαζόμασταν τόσες θέσεις προσωπικού στα ΑΕΙ εάν τρία ομοειδή τμήματα με 20 μέλη ΔΕΠ σχημάτιζαν ένα ενιαίο τμήμα με 50 μέλη ΔΕΠ και επαρκές επικουρικό και εργαστηριακό προσωπικό (βλ. σχολές Μηχανικών ΤΕΙ με αντίστοιχες Πολυτεχνικές Σχολές)

Οι θέσεις εισακτέων κάθε χρόνο ξεπερνούν τις 70.000 αλλά οι απόφοιτοι είναι λιγότεροι από 40.000 - για ποια "τεράστια" κενά μιλάμε;

 
Ποτς γένεν ατό;
24 Μάιος 2020 19:47

"Οι διδάκτορες Ε.ΔΙ.Π. ζητούν να μπορούν να εξελιχθούν στη βαθμίδα του λέκτορα με ανοιχτή διαδικασία, κατόπιν κρίσης ώστε να τους παρέχεται η θεσμική αναγνώριση για το έργο που επιτελούν": πώς μπορεί να γίνει αυτό, αφού η βαθμίδα του λέκτορα δεν υπάρχει πια; Εκτός και αν δεν είναι ανοιχτή η διαδικασία και μιλάμε, για μοίρασμα τίτλων και σχετικών επιδομάτων.

Και μιλάμε νομίζω για μετάταξη, όχι για εξέλιξη. Θα μπορώ και εγώ να μεταταγώ σε ΔΕΠ ή μόνο όσοι έτυχε να είναι ΕΔΙΠ? Έχω διδακτορικό και πλούσιο ερευνητικό έργο (όχι όμως άκρες)...

 
kostas delidis
24 Μάιος 2020 19:48

Η απόκτηση-κατοχή κάποιου διδακτορικού δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση ενδεικτικό επιστημονικής ολοκλήρωσης. Η επιμονή των ΕΔΙΠ διδακτόρων για εξέλιξη εμπεριέχει χαρακτηριστικά μεροληπτικής αντιμετώπισης ! Μπορεί να έχουν γίνει πολλές μεροληπτικές αναβαθμίσεις, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί προηγούμενο για επανάληψη. Οι κάτοχοι διδακτορικού ΕΔΙΠ καλό θα ήταν να εστιάσουν την προσπάθεια τους για ανέλιξη στη διαδικασία ανέλιξης μέσω ελεύθερων προκηρύξεων !!

 
Επετηρίδα για μέλη ΔΕΠ
24 Μάιος 2020 19:50

Πότε και από πού προέκυψε ότι οι θέσεις ΕΔΙΠ αποτελούν σκαλοπάτι για την εκλογή σε θέση μέλους ΔΕΠ; Είναι τα μέλη ΕΔΙΠ με διδακτορικό μια ιδιότυπη επετηρίδα για "αναβάθμιση" συχνά στην ίδια σχολή όπου υπηρετούν;

Περίεργες αντιλήψεις και κακή αρχή για το πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα, να αναπαραγονται στρεβλώσεις προηγούμενων δεκαετιών.

 
ΔΕΠ ΠΑΔΑ
24 Μάιος 2020 19:59

Έχει ωριμάσει η στιγμή για να συζητηθεί το αίτημα των διδακτόρων ΕΔΙΠ. Εν μέσω αυτής της δύσκολης κατάστασης και την αναμενόμενης κατάτμησης του διδακτικού έργου λόγω του νέου κορονοϊού θα χρειαστούν πολύ σύντομα κατάλληλα άτομα να αναλάβουν επιπρόσθετες διδακτικές ανάγκες που θα προκύψουν. Οι διδάκτορες ΕΔΙΠ που διαθέτουν σημαντικό ερευνητικό έργο μπορούν να συνεισφέρουν στην άμβλυνση της κατάστασης και παράλληλα να αναγνωριστεί το μακροχρόνιο ακαδημαϊκό έργο τους.

 
Δημήτρης, ΔΕΠ ΑΠΘ
24 Μάιος 2020 21:15

Κάθε χρόνο τα Πανεπιστήμια προκηρύσσουν θέσεις ΔΕΠ.

Τα ΕΔΙΠ μπορούν να υποβάλλουν χαρτιά εδώ και πάνω από μια δεκαπενταετία για να καταλάβουν ΔΕΠ στο ίδιο ή και σε άλλο Πανεπιστήμιο.

 
μελος δεπ
24 Μάιος 2020 21:57

Γιατι;;; Εμεις που εξελιχθήκαμε κανονικα με ανοικτες διαδικασιες;;;
Όλα ανοικτά!!!
Απαράδεκτη κατάσταση.

 
ΕΔΙΠ
24 Μάιος 2020 22:33

Πολλά μπράβο στην πρόταση Αμυρά που πάει κόντρα στο ρεύμα και επιχειρεί να αποκαταστήσει μια αδικία. Και για όσους επιμένουν να αντιδρούν έχω να πω πως από μένος έχουμε χορτάσει, αυτό που θέλουμε είναι να κοιτάμε μπροστά.

 
Μέλος συγκλήτου ΑΕΙ
24 Μάιος 2020 22:35

Το αίτημα των ΕΔΙΠ είναι δίκαιο. Δε γίνεται από τη μια μεριά να τους θεωρούμε ικανούς για να αναλαμβάνουν αυτοδύναμα μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, να μπορούν να είναι ΕΥ σε ερευνητικά έργα και από την άλλη να τους απαγορεύουμε την εξέλιξη. Η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει άμεσα.

 
ΕΔΙΠ ΠΠ
24 Μάιος 2020 22:46

Τι εστί "«Πρωτοβουλία Διδακτόρων ΕΔΙΠ»?? Αποτελούν κάποιο θεσμοθετημένο όργανο?? Εκλεγμένοι εκπρόσωποι?? Ως τι, τους εκπρόσωποι ο κος Αμυράς??

 
Μετατάξεις Ε.ΔΙ.Π.
24 Μάιος 2020 22:48

Οι μετατάξεις εκπαιδευτικών σε θέσεις Ε.ΔΙ.Π. για το 2020 πότε θα ανακοινωθούν; Σε λίγο "μπαίνει" ο Ιούνιος...

 
ΔΕΠ ΕΚΠΑ
24 Μάιος 2020 23:03

Λογικό το αίτημα. Δε μπορεί να ονομάζονται λέκτορες κάποιοι χωρίς διδακτορικό και να απαγορεύεται η εξέλιξη σε κάποιους άλλους που κρίνονται κάθε χρόνο. Γιατί κάθε χρόνο κρίνεται ένας δρ. ΕΔΙΠ για να αναλάβει αυτοδύναμο μάθημα. Δεν είναι στα συμβατικά του καθήκοντα. Το θέμα αυτό πρέπει να κλείσει άμεσα.

 
Θεμέλια των ΑΕΙ
24 Μάιος 2020 23:06

Το Υπουργείο πρέπει να μελετήσει πόσες και ποιες σχολές είναι βιώσιμες στην Ελλάδα και ποιος πρέπει να είναι ο χάρτης των ΑΕΙ (όχι περισσότερα από 10 συνολικά για όλη τη χώρα). Μετά, να καλυφθούν οι όποιες νέες θέσεις προκύψουν με ανοικτές διαδικασίες, που σίγουρα δε θα έχουν σχέση με τη σημερινή κατάσταση.

Κακώς έχουν θεμελιωθεί έτσι τα πανεπιστήμια, με διάσπαρτα τμήματα, ώστε την τελευταία δεκαετία να γίνονται αναθέσεις διδασκαλίας ακόμα και υποχρεωτικών μαθημάτων σε ΕΔΙΠ και πανεπιστημιακούς υποτροφους.

Πρέπει επιτέλους να διορθωθούν τα προβλήματα στη ρίζα τους ώστε να μη συντηρούμε τεχνητές ανάγκες - κατακερματισμός γνωστικών αντικειμένων, πολλά ομοειδή τμήματα χωρίς σχεδιασμό, άρα διογκωμένες προσλήψεις προσωπικού και πληθώρα απασχολούμενων συμβασιούχων.

Οι ΕΔΙΠ ζητούν ΤΩΡΑ κλειστές διαδικασίες για θέση μέλους ΔΕΠ (Λέκτορα) και ...μετά από πέντε χρόνια "ανοικτές διαδικασίες" για θέση Επίκουρου, όπου ο εσωτερικός υποψήφιος κάθε τμήματος προφανώς θα έχει πλεονέκτημα.

Στην ουσία, όμως, έτσι διαιωνίζεται η εσωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ, όπως ακριβώς συνέβη και με το προσωπικό των ΤΕΙ (που για άλλη μια φορά δημιουργήθηκε προηγούμενο, με την εξέλιξη των καθηγητών εφαρμογών).

 
Αναπληρωτής Πρύτανη ΑΕΙ περιφέρειας
24 Μάιος 2020 23:10

Αξιότιμη κ.Υπουργε,
Ναι στην δυνατότητα εξελιξης των Δρ ΕΔΙΠ και ΕΕΠ. Προχωρήστε στην νομοθέτηση στο ερχόμενο νομοσχέδιο. Η πανεπιστημιακή κοινότητα στην πλειοψηφία της είναι θετική και θα λύσει πολλά προβλήματα στα πανεπιστήμια ειδικά στην περιφέρεια.

 
Αρθούρος
24 Μάιος 2020 23:31

Απ'αυτά που έχω διαβάσει στο εσοσ παλιότερα,οι ΕΔΙΠ ζητούν κάτι δίκαιο όχι μόνο γιατί αδικήθηκαν από την αναβάθμιση μη διδακτόρων σε θέσεις λεκτόρων στην προηγούμενη συγχώνευση ΑΕΙ και ΤΕΙ,αλλά γιατί δεν πρόκειται να πάρουν θέσεις συναδέλφων τους που είναι ήδη μέλη ΔΕΠ. Και ποιός μας λέει ότι πρέπει να καταργηθεί η θέση του λέκτορα; Επειδή αυτό τηρείται διεθνώς;Και γιατί πρέπει οπωσδήποτε να προσαρμοζόμαστε με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε εξελίξεις που αφορούν άλλες χώρες των οποίων τα πανεπιστήμια λειτουργούν εδώ και 700 έτη,ενώ τα περισσότερα δικά μας ιδρύθηκαν μόλις πριν από 50 έτη;Έτσι,η επαναφορά της θέσης του λέκτορα από την προηγούμενη κυβέρνηση,γιά να τακτοποιηθούν καθηγητές εφαρμογών χωρίς διδακτορικό,ήταν πολιτική απόφαση που ζύγισε την παραπάνω κατάσταση και εκτίμησε την υπάρχουσα ανάγκη.
Έχουν ιδρυθεί πολλά νέα τμήματα,τα οποία δεν έχουν μέλη ΔΕΠ. Από την άλλη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους,δηλαδή διδάσκουν,αρκετοί λέκτορες εφαρμογών.Διδάσκουν επίσης και οι ΕΔΙΠ. Ας τους κάνουν κι εκείνους λέκτορες εφαρμογών αφού διδάσκουν,λαμβάνοντας όμως μέριμνα να έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα και υποχρεώσεις με εκείνους.Έτσι,δε θα ενοχληθούν τα υπόλοιπα μέλη ΔΕΠ. Αν μάλιστα ανησυχούν και τόσο,ας γίνουν αυτές οι θέσεις προσωποπαγείς όπως είναι κι εκείνες των λεκτόρων εφαρμογών,χωρίς φυσικά καμία επιβάρυνση γιά το Δημόσιο.Έτσι,δε θα υπάρχει ούτε οικονομικό,ούτε πολιτικό κόστος,ενώ τα νέα τμήματα θα ισχυροποιηθούν και οι νέοι λέκτορες δε θα ζούν στην ανασφάλεια που ζούν σήμερα.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.