ΒΟΥΛΗ

Διάταξη: Επανέρχεται η Τράπεζα Θεμάτων από το νέο σχολικό έτος για την Α Λυκείου

Δημοσίευση: 28/05/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων για κάθε τύπο Λυκείου από το νέο σχολικό έτος 2020-2021 για την Α′ τάξη, από το σχολικό έτος 2021-2022 για τη Β′ τάξη και από το σχολικό έτος 2022- 2023 για τη Γ′ τάξη, προβλέπει το άρθρο 9 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου `Παιδείας, που κατατέθηκε σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τη διάταξη:

1. Για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στις προαγωγικές εξετάσεις της Α′ και Β′ τάξης κάθε τύπου Λυκείου και στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ′ τάξης κάθε τύπου Λυκείου, τα θέματα των εξετάσεων ορίζονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) με τυχαία επιλογή από Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (Τ.Θ.Δ.Δ.) και κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Η εξεταστέα ύλη των μαθημάτων του προηγούμενου εδαφίου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής το αργότερο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

2. Η Τ.Θ.Δ.Δ συστήνεται και λειτουργεί στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.). Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ι.Ε.Π., ρυθμίζεται η οργάνωση και λειτουργία της Τ.Θ.Δ.Δ., ο τρόπος υποβολής, αξιολόγησης, επιλογής και εισαγωγής θεμάτων σε αυτήν, ο τρόπος πρόσβασης σε αυτήν, η διαδικασία τυχαίας επιλογής θεμάτων την ημέρα διεξαγωγής των προαγωγικών ή απολυτήριων εξετάσεων, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.

Σχόλια (6)

 
Μακριά από τις Τράπεζες
16 Αυγ 2020 19:29

Μα είναι δυνατόν να υπάρχει κάτι που αρχίζει από Τράπεζα και να είναι για το καλό μας?....

 
Γιαννης
16 Αυγ 2020 16:05

Πραβο σας. Θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο χρήματα, για περισσότερα φροντιστήρια.Αλλά δεν σας διαφέρει ότι δεν έχουμε χρήματα. Τα περισσότερα μαθήματα που γίνονται στο σχολείο εινε ανούσια για τα παιδιά. Έχετε κλείσει τα μάτια και τα αυτιά σας για ένα σύστημα που θα μάθουν τα παιδιά στο σχολείο τα μαθήματα τους με μαθήματα που θα τους χρησιμεύουν στην μετά ζωή τους.
Αν δεν ξέρετε δείτε σύστηματα..Ευρώπης.Υπομονή θα σας το ζεπληροσουμε όταν γίνουν εκλογές! !!!

 
Γιώργος
17 Ιουν 2020 11:20

@Γονιός
Η Τράπεζα Θεμάτων είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση αρκεί να εφαρμοστεί όπως πρέπει. Τι εννοώ: Τα θέματα να είναι λογικά, σταθμισμένα και αντιπροσωπευτικά. Να ανανεώνονται και να αφαιρούνται όσα έχουν αστοχίες. Με αυτόν τον τρόπο αμβλύνονται οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων σχολείων ( αστικών, επαρχιακών, "καλών" ιδιωτικών κτλ). Η ΤΘ επιβάλλει στους εκπαιδευτικούς την ολοκλήρωση της ύλης ενώ αλλιώς ο καθένας έχει τη δυνατότητα να διδάσκει ότι θέλει, όπως θέλει και .. αν θέλει. Η πίεση των γονιών λοιπόν πρέπει να είναι προς τους εκπαιδευτικούς να κάνουν ΣΩΣΤΑ τη δουλειά τους (πάρα πολλοί είναι ευσυνείδητοι - όχι όμως όλοι) αλλά και προς το υπουργείο έτσι ώστε τα προγράμματα σπουδών να είναι σύγχρονα, ρεαλιστικά και κυρίως να μην εξουθενώνουν τα παιδιά. Με μια εξορθολογισμένη διδασκαλία και χρήση της ΤΘ από τον εκπαιδευτικό σε συνεργασία με το μαθητή, η ΤΘ περιορίζει το φροντιστήριο και το ιδιαίτερο, εντατικοποιεί το μαθητή και τον ανεβάζει επίπεδο.

 
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
01 Ιουν 2020 23:12

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ!

 
Παντού υπάρχει τράπεζα θεμάτων
01 Ιουν 2020 18:31

Τράπεζα θεμάτων υπάρχει και στα πιστοποιητικά γνώσης Η/Υ, Ξένων γλωσσών κλπ... Εκεί γιατί γίνεται αποδεκτή χωρίς αντιδράσεις;

 
Γονιός
30 Μάιος 2020 00:08

Σκέψεις...Με την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, εμείς οι γονείς θα πρέπει να ανησυχούμε πιο πολύ από όλους. Τώρα θα πρέπει να πληρώσουμε πιο πολλές ώρες σε φροντιστήρια και γιατί όχι και σε ιδιαίτερα με τους καθηγητές της τάξης. Και όλο αυτό για μια ανούσια αποστήθιση πλήθους θεμάτων, στείρας γνώσης, για ένα σύστημα οπισθοδρομικό.. νομοσχέδιο που σου υπενθυμίζει ότι ειδικά η δημόσια παιδεία πρέπει να πληρώνεται αδρά..

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.