Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Διάταξη: Εσωτερικοί κανονισμοί σε όλα τα σχολεία

Δημοσίευση: 28/05/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με το άρθρο 37  του  πολυνομοσχεδίου του υπ. Παιδείας που κατατέθηκε σήμερα , προς ψήφιση, στη Βουλή,  προβλέπεται ότι κάθε σχολική μονάδα οφείλει, ήδη από το σχολικό έτος 2020-2021, να έχει εγκεκριμένο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, στον οποίο αναφέρονται τα θέματα σχετικά με την λειτουργία της.

Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας συντάσσεται ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας και με τη συμμετοχή όλων των μελών του συλλόγου διδασκόντων, των μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων καθώς και εκπροσώπου του οικείου Δήμου.

Στις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχει και το προεδρείο του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου.

Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας εγκρίνεται από τον Συντονιστή εκπαιδευτικού έργου καθώς και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από εισήγηση του Ι.Ε.Π., μπορεί να εκδίδεται πρότυπος κανονισμός λειτουργίας των σχολικών μονάδων, όπου προσδιορίζονται οι άξονες αναφοράς και ειδικότεροι κανόνες σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία της σχολικής μονάδας, τη συνεργασία με τους γονείς και κηδεμόνες και τους συλλόγους τους, καθώς και με τα μαθητικά συμβούλια, θέματα συμπεριφοράς των μαθητών/τριών και αρμονικής συνεργασίας μεταξύ των μελών της σχολικής μονάδας εν γένει, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Άρθρο 37
Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας σχολικών μονάδων

1. Κάθε σχολική μονάδα οφείλει από το σχολικό έτος 2020-2021, να έχει εγκεκριμένο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας στον οποίο αναφέρονται τα θέματα σχετικά με τη λειτουργία της. Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας συντάσσεται ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας και με τη συμμετοχή όλων των μελών του συλλόγου διδασκόντων, των μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, καθώς και εκπροσώπου του οικείου Δήμου. Στις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου συμμετέχει και το Προεδρείο του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου.

2. Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας εγκρίνεται από τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου, ο οποίος έχει την παιδαγωγική ευθύνη της σχολικής μονάδας, καθώς και από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης.

3. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από εισήγηση του Ι.Ε.Π. μπορεί να εκδίδεται πρότυπος κανονισμός λειτουργίας των σχολικών μονάδων, με τον οποίο προσδιορίζονται οι άξονες αναφοράς και ειδικότεροι κανόνες σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία της σχολικής μονάδας, τη συνεργασία με τους γονείς και κηδεμόνες και τους συλλόγους τους καθώς και με τα μαθητικά συμβούλια, θέματα συμπεριφοράς των μαθητών και μαθητριών και αρμονικής συνεργασίας μεταξύ των μελών της σχολικής μονάδας εν γένει, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Σχόλια (4)

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
29 Μάιος 2020 15:30

Αυτό πάλι δεν το καταλαβαίνω. Εφόσον μιλάμε για εσωτερικό κανονισμό, τι δουλειά έχουν όλοι αυτοί οι εξωσχολικοί παράγοντες που θα συμμετέχουν στην κατάρτισή του; Ούτε το ΔΣ του συλλόγου γονέων-κηδεμόνων, ούτε πολύ περισσότερο εκπρόσωπος του δήμου δεν μπορούν να έχουν θέση σε μια τέτοια συζήτηση για το ποιοι εσωτερικοί κανόνες θα διέπουν την καθημερινότητα του σχολείου. Μήπως θα πρέπει όλοι αυτοί να καλούνται και σε κάθε συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων και να έχουν άποψη; Ή μήπως όλα αυτά προοιωνίζονται τη διαφαινόμενη προοπτική να περάσει εξολοκλήρου ο έλεγχος των σχολείων στην τοπική αυτοδιοίκηση και να ζήσουμε πολύ χαριτωμένες μέρες με ημιμαθείς δερβέναγες πάνω από το κεφάλι μας;

 
Γκίν. Γεώργιος
29 Μάιος 2020 19:06

Ίσως για εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει κάποιο νόημα η απορία της παρουσίας τους. Αλλά οι εκπρόσωποι των γονέων και ειδικά οι εκπρόσωποι των μαθητών του σχολείου, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, φρονώ ότι πρέπει να έχουν οπωσδήποτε παρουσία στη σύνταξη του κανονισμού. Φυσικά την οριστική έγκριση του κανονισμού πρέπει να την έχει το Συμβούλιο των Διδασκόντων και μόνον αυτό.

 
Quixotakis
29 Μάιος 2020 21:33

Πρωί, 8 και 20 περίπου, ο διευθυντής και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί στεκόμαστε ενώπιον των παραταγμένων μαθητών στην αυλή του σχολείου αλλά και πλαγίως αρκετών γονέων και μαθητών που στέκονται στο πεζοδρόμιο του σχολείου και περιμένουν να γίνει η προσευχή για να ανοίξει η κεντρική είσοδος. Έξω πρέπει να βρίσκονται 40 με 50 μαθητές.
- Πες κάτι!
- Τι να πω; Εκατό φορές τα ίδια και τα ίδια;
- Πες! Καφενείο έχουμε γίνει!
- Παιδιά, προσέξτε σας παρακαλώ! Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Σχολείου...
Όση ώρα ο διευθυντής εξηγεί, εγώ κοιτώ έξω, άλλοι συζητούν μεταξύ τους, μερικοί αστειεύονται και κάποιοι συμβουλεύουν χαμηλόφωνα τα παιδιά τους...
Μετά από λίγο, είμαστε όλοι στις τάξεις και το μάθημα έχει ξεκινήσει.
Εννιά παρά είκοσι μπαίνει συνήθως στην τάξη και ο τελευταίος που μένει σχεδόν δίπλα στο σχολείο! Δεν μου λέει τίποτε, δεν τον αφήνω να με διακόψει, του κάνω νόημα και καταλαβαίνει. Δεν φταίει το παιδί!...

 
Ελεύθερος
30 Μάιος 2020 04:36

Τα σοσιαλιστικά συνοικιακά συμβούλια του Ανδρέα Παπανδρέου ωχριούν μπροστά τους. Οι αριστερίστικες εμμονές στις ατέρμονες συνεδριάσεις εισβάλλουν στα σχολεία με βούλλα της Νέας Δημοκρατίας!

Συμφωνώ με τον προλαλήσανατα ανήσυχο. Η εισπήδηση του Συλλόγου Γονέων και ιδίως των της τοπικής αυτοδιοικήσεως στα του σχολείου τίποτε καλό δεν προοιωνίζεται.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.