Διαμαρτυρία Κοινωνιολόγων για την κατάργηση της Κοινωνιολογίας

30/05/2020

Ενημερώθηκε: 30/05/2020, 08:53

Άκουσε το άρθρο

Ως Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τον εξοβελισμό και την κατάργηση της Κοινωνιολογίας από το Γενικό Λύκειο μετά από 35 χρόνια συνεχούς διδασκαλίας, όπως διαπιστώνουμε από την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην διαβούλευση και το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή.

Η κυρία Νίκη Κεραμέως, αν και Κοινωνική Επιστήμων, καταργεί:

1)    την Κοινωνιολογία από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στην Ομάδα Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών αλλά και ως μάθημα Γενικής Παιδείας στην Γ΄ Λυκείου και

2)    όλα τα μαθήματα των Κοινωνικών Επιστημών στην Β΄ Λυκείου, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών και Σύγχρονος Κόσμος.

Επισημαίνουμε ότι η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή στην Γ΄ Γυμνασίου και η Πολιτική Παιδεία στην Α΄ Λυκείου δεν είναι αμιγώς μαθήματα Κοινωνιολογίας και προφανώς δεν καλύπτουν τις ανάγκες επιστημονικής γνώσης και ουσιαστικής στήριξης των μαθητών στη σύγχρονη και πολύπλοκη κοινωνική πραγματικότητα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ

Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Κ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ       
    
                                                
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ                                        ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ          

Σχόλια (23)

Γ Λυκείου
|

Καλώς φεύγει πανελλαδικά. Μας έχει καταβάλλει ψυχολογικά όλους. Αλλά θα μπορούσε να διδάσκεται σε άλλες τάξεις ή σαν γενικής παιδείας μάθημα.

Θοδωρής
|

Η κοινωνιολογία ως κοινωνική επιστήμη πρέπει να αναδείξει τα πλεονεκτήματά της στην κοινωνική έρευνα. Δεν έχει σημασία τι λέει ο καθένας αλλά τι μπορεί να προκύψει και να αποδειχτεί από την κοινωνική έρευνα. Όποιος έχει κάνει μεταπτυχιακό ξέρει πόσο παρωχημένα είναι τα σχολικά εγχειρίδια. Κανένας φοιτητής στην αρχή δεν ξέρει να ετοιμάσει μια σοβαρή εργασία με τυποποιημένους κανόνες . Η κοινωνιολογία θα πρέπει να εστιάζει στη δημιουργία δεξιοτήτων στη κοινωνική έρευνα.
Αυτό δεν μπορεί να αναπληρωθεί από κανένα φιλολογικό μάθημα.

ΠΑΠΑΣ
|

Δεν ξέρω άν πρέπει να εξετάζονται τα παιδιά στην Κοινωνιολογία ή σε κάποιο μάθημα που αφορά τη νομική επιστήμη ή την οικονομία ή κάποιο άλλο, όμως είναι κατάντια με εξετάζονται σε κάτι που δεν υπάρχει και δεν αφορά κανέναν παρά μόνο είκοσι πανεπιστημιακούς που προσπαθούν να μας πείσουν για μια ανάγκη που κανείς άλλος δεν την καταλαβαίνει εκτός από εκείνους.....!!!

Επιστήμη της Κοινωνιολογίας
|

H κοινωνιολογία ξεκινά από τον Max Weber και τον Εmile Durkheim και φτάνει μέχρι τις ημέρες μας να ενσωματώνει στοιχεία από άλλους κλάδους (ψυχολογία, οικονομία, ανθρωπολογία, πληροφορική, βιολογία).

Δεν έχει σχέση με πολιτική τοποθέτηση

Απάντηση στον "Όπως τα λες"
|

Σού αναφέρω γιατί φαίνεται ότι είσαι απλώς άσχετος τούς κλασικούς και μεταγενέστερους κοινωνιολόγους οπως: ΝΤΥΡΚΕΜ,ΒΕΜΠΕΡ,ΚΟΝΤ,ΜΕΡΤΟΝ,ΠΑΡΣΟΝΣ, ΚΟΥΛΕΥ , ΓΚΟΦΜΑΝ ,ΓΚΙΤΕΝΣ ,ΡΑΙΤ ΜΙΛΣ, ΜΙΝΤ ,ΣΠΕΝΣΕΡ , ΟΥΡΧΙΧ ΜΠΕΚ και πολλούς άλλους που αναφέρονται στο βιβλίο που δεν είναι ούτε μαρξιστές ούτε νεοφιλελεύθεροι. Απλά είναι κοινωνικοί επιστήμονες και ερευνητές της κοινωνικής πραγματικότητας. Τις αμπελοφιλοσοφιες να τις αναζητήσεις αλλού. Αλλά εσύ μάλλον βλέπεις άλλο έργο. Η κοινωνία φίλε είναι σύνθετη και απαιτεί συνεχώς επανατοποθέτηση και με βάση τις τεχνολογικές μεταβολές ανασχεδιασμό δράσεων. Η κοινωνιολογία είναι αυτόνομη επιστήμη δεν υπηρετεί ούτε τον μαρξισμό ούτε τον νεοφιλελευθερισμό . Και αν χρειάζεται να αλλάξει το βιβλίο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθεί το μάθημα από το λύκειο.

Ert
|

Νομίζω επιβεβαιώνονται πανηγυρικά.

Anastasia
|

Απάντηση στον/στην "όπως τα λες"
ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΟΙ; Αν είσαι εκπαιδευτικός νομίζω ότι πρέπει να παραιτηθείς. Είσαι εκτός πραγματικότητας. Μόνο για ανέκδοτοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο

Anastasia
|

αγαπητέ ert, μην παπαγαλίζεις. Διάβασε το νόμο της υπεραξίας του Μαρξ, κατανόησε το νόμο της υπεραξίας του Μαρξ, αν βέβαια μπορείς, έτσι για μια πρώτη επαφή και μετά τα ξαναλέμε. Αγαπητέ, ότι είπε ο Μαρξ, το βιώνεις εσύ σήμερα. Επιτέλους φτάνει με την άγνοιά σας. Και αν το παίζεις φιλελεύθερος, δέξου το μισθό που παίρνεις αν είσαι εκπαιδευτικός, μην απεργήσεις ποτέ, δέξου τις κάμερες στην τάξη, δέξου την προπαγάνδα και στο σχολείο, και πες στα παιδιά σου να μην κρίνουν, να μην σκέφτονται, αλλά να παπαγαλίζουν και να έχουν την ψευδαίσθηση ότι ο πολιτικός και ο οικονομικός φιλελευθερισμός της χώρας τους θα τους εξασφαλίσει την οικονομική και κοινωνική τους ευημερία.

A.Ι.
|

Και μετά από αυτά που διαβάζω, εγώ θέλω να αλλάξω τον κόσμο. Αγαπητοί συνάδελφοι, αντιμαρξιστές, δήθεν, διαβάστεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

ANASTASIA
|

Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω απογοητευτεί τόσο, ως άνθρωπος και ως κοινωνιολόγος. Διαπιστώνω, από τα σχόλια που διαβάζω, ότι αυτή η χώρα πάει πίσω συνεχώς γιατί οι πολίτες της αρνούνται να πάνε μπροστά.

Όπως τα λες...
|

@Κοινωνιολογια... μαθημα ανευ ουσίας.
Η τοποθέτηση σου είναι άκρως ρεαλιστική, συμφωνώ και επαυξάνω. Όντως θα έπρεπε ήδη να έχει αποσυρθεί το μάθημα από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Όποιος θέλει να ασχοληθεί με τους αμπελοφιλόσοφους μπορεί να το κάνει όποτε θέλει στη ζωή του.

Σχολείo
|

Το μάθημα κοινωνική και πολιτική αγωγή στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, το διδάσκουν κοινωνιολόγοι; Ποιοι το διδάσκουν, αν δεν τον διδάσκουν αυτοί;
Καλύτερα είναι στην τρίτη λυκείου να υπάρχει μάθημα γενικής παιδείας κοινωνικής και πολιτικής παιδείας.
Τα νέα μαθήματα της τρίτης γενικού λυκείου να είναι τα εξής:
1, αρχαία Ελληνική γλώσσα (2 ώρες. Και 2 ώρες στην πρώτη λυκείου).
2, νέα Ελληνική γλώσσα (2 ώρες).
3, θρησκευτικά (2 ώρες).
4, φυσική αγωγή (2 ώρες).
5, Αγγλική γλώσσα (2 ώρες).
6, ιστορία (2 ώρες).
7, μαθηματικά και στατιστική (2 ώρες).
8, βιολογία (2 ώρες).
9, πληροφορική (2 ώρες).
10, κοινωνική και πολιτική παιδεία (2 ώρες).

εκπαιδευτικος εν ενεργεια
|

To Baccalaureate εχει και κοινωνιολογία κ ανθρωπολογία, αλλα τι ξερουν αυτοί, ε;
Και Λατινικά Και Κοινωνιολογία και Μαθηματικα

Dimitris
|

Η κοινωνιολογία έχει σίγουρα το ενδιαφέρον της ως επιστήμη (παρά το γεγονός ότι όντως οι διδάσκοντες τείνουν να εμμένουν στα απλοϊκά, μαρξιστικά τσιτάτα του 19ου αιώνα). Δεν έχει όμως θέση στις Πανελλήνιες, γιατί δεν είναι μαθησιακό αντικείμενο υποδομής ενός εφήβου αλλά μια ακόμα κοινωνική επιστήμη, την οποία κάλλιστα μπορεί κάποιος να διαβάσει μόνος του ή να διδαχθεί ως εισαγωγικό μάθημα σε κάποιο από τα πολλά σχετικά τμήματα της Παντείου (και όχι μόνο). Tα ζητήματα που θέτει το σχετικό εγχειρίδιο ούτως ή άλλως συζητώνται και στο μάθημα της Γλώσσας. Και στο κάτω κάτω, γιατί Κοινωνιολογία και όχι Ψυχολογία, Φιλοσοφία ή Πολιτική Οικονομία; Κάποτε παρόμοιος καυγάς γινόταν μεταξύ Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Οικονομίας στην 4η δέσμη ...Το ότι το μάθημα αυτό βρέθηκε απέναντι από τα Λατινικά (ένα γλωσσικό μάθημα υποδομής που εισάγει στους μηχανισμούς και τη δομή μιας κλασικής γλώσσας) είναι από τα παράδοξα που συναντά κανείς στη ημιμαθή χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας...

Κοινωνιολογία
|

Να γίνει αλλαγή βιβλίου και ύλης, το ίδιο και στα Λατινικά. Φτάσαμε 2020 και ακόμα δεν έχουμε λύσει τα προφανή - ποια μαθήματα πρέπει να διδάσκονται στο Λύκειο και σε ποια τάξη.

Κοινωνιολογια... μαθημα ανευ ουσίας.
|

Τι προσφερει ενα μαθημα που ασχολειται με τις εμμονες ενός θεωρητικου που ονειρευοταν επαναστασεις βλ.Μαρξιστική θεωρία, ενός υλιστή που ονειρευόταν την διατηρηση των κοινωνικων ταξεων σε φτωχους και πλουσιους βλ φονξιαλιστικη θεωρία και Παρσον και μια μπουρδολογικη θεωρια του Μπουρδιε . Μια<< επιστημη>> ,που αναστοχαζεται και αναμασα θεωριες ανθρωπων που δεν δινουν λυσεις διαπιστωνουν καποια προβληματα ο καθενας αναλογα τα βιώματα και την ιδεολογια του και καλει τον αναγνωστη η τον στοχαστη που την μελετα επι της ουσίας να ταυτιστει με καποια απο αυτες, αναλογα παλι με το ιδεολογικο και κοινωνικο του προσημο. Κοινως μια τρυπα στο νερο να εχουμε να αμπελοφιλοσοφουμε.Καλως καταργειται, επρεπε απο φετος να τεθει εκτος πανελληνιων.

ΠΕ 78 ( πρώην ΠΕ 13 Νομικών )
|

Ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων με τον πιο επίσημο τρόπο καταγγέλλει την κατάργηση των μαθημάτων κοινωνικών επιστημών από τα ΩΠ σπουδών της Β και Γ Λυκείου. Θέλουμε εξηγήσεις που να στηρίζονται σε απτές αποδείξεις ότι το υπουργείο πράγματι έχει αποφασίσει την κατάργηση των μαθημάτων κοινωνικών επιστημών από το Λύκειο

ΠΕ04
|

Γιατί δεν καταργούμε την Κοινωνιολογία από τα Πανεπιστήμια; ετσι ώστε να μην υπάρχει ροπή προς τις Παρωχημένες και κοινωνιοδιαλυτικες ιδεολογίες; Να διδασκόμαστε μόνο για τον νέο φιλελεφθερισμό και τις "ανθρώπινες" αξίες του. Καλό θα ήταν να αλλάξεις και το όνομα σου σε ΥΕΝΕΔ, θα ήταν πιο δόκιμο.

Απάντηση στον ert
|

Αν η κοινωνιολογία είναι παρωχημένη τα λατινικά είναι νεκρή γλώσσα. Αλλά αμφιβάλλω αν έχεις διαβάσει το βιβλίο. Διαφορετικά θα ήξερες ότι διδάσκεται ο Λειτουργισμος, και η συμβολική αλληλεπίδραση που διδάσκεται και στα καλύτερα πανεπιστήμια των Η.Π.Α. στα οποία σπούδασαν τόσο η υπουργός οσο και ο πρωθυπουργός τής χώρας μας. Όσο για τους διδάσκοντες τους γνωρίζεις προσωπικά και έχεις άποψη ; Το μόνο που φαίνεται να έχεις είναι μία ιδεοληψία. Σού θυμίζω ότι το ίδιο βιβλίο διδάσκεται εδώ και 17 χρόνια με διαφορετικές κυβερνήσεις . Τέλος δεν επιδιώκουμε την κατάργηση των λατινικών αλλά την διδασκαλία και των δύο μαθηματων.

filologue
|

@Ert
Τα είπες όλα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει.
Σε όλη την Ευρώπη η Κοινωνιολογία εξωβελίζεται από τα Προγράμματα Σπουδών, ενώ οι αντίστοιχες Σχολές Τριτοβάθμιας αναζητούν φοιτητές επί ματαίω...
Μόνον στην Ελλάδα οι Κοινωνιολόγοι ωρύονται για την χρησιμότητα του αντικειμένου τους....

Ert
|

Καταργείται διότι τόσο το βιβλίο όσο και οι διδάσκοντες ρέπουν προς την μαρξιστική προπαγάνδα, δηλαδή μια κοινωνιοδιαλυτική και παρωχημένη ιδεολογία του 19ου αιώνα.

Ανώνυμος
|

Γιατί καταργείται η κοινωνιολογία; Διότι μαθαίνει στους μαθητές να κρίνουν, να προβληματιζονται στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, να αμφισβητούν. Φαίνεται για την υπουργό ότι αυτό ενοχλεί. Λές και δεν υπάρχουν στην κοινωνία ανισότητες, τάξεις, φτώχεια ή ανεργία.
Κάτι να γίνει πρίν ψηφιστεί το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο.

Χρυσουλα
|

Αν όντως υπάρχει τέτοια περιπτωση εξοβελιζει όλες τις κοινωνικές επιστήμες από το λυκειο η κυρία υπουργός κρίμα είναι και νέος άνθρωπος και κοινωνική επιστημών! Τέτοια ιδεοληψία με το αντικείμενο και τους κοινωνιολογους γιατί;ας παρεμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργος ως κοινωνικός επιστημων να τη μαζέψει όλο γκάφες κάνει στη παιδεια τον εκθέτει!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ