Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Β. Διγαλάκης: «Το έργο μας για την ενδυνάμωση και την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων συνεχίζεται με πρόγραμμα και συνέπεια»

Δημοσίευση: 01/06/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τους τρεις βασικούς άξονες των επικείμενων αλλαγών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παρουσίασε σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων “Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις” στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα, για τα πανεπιστήμια, από την ίδρυση και λειτουργία προπτυχιακών ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών, αποκλειστικά για αλλοδαπούς φοιτητές, σημειώνοντας ότι είναι μία πρωτοβουλία που δίνει στα ελληνικά ιδρύματα τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν ελεύθερα την επιστημονική κατάρτιση και το καταξιωμένο έμψυχο δυναμικό τους και ανοίγει τον δρόμο για τη διεθνοποίησή τους.

Πρόκειται για προγράμματα σπουδών τα οποία θα πιστοποιηθούν πριν από την έναρξη λειτουργίας τους και θα αξιολογούνται, ενώ επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα συνεργασίας με διεθνούς εμβέλειας εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες κάνουν πραγματικότητα το όραμα της εξωστρέφειας των ελληνικών Πανεπιστημίων, ενώ συγχρόνως θα προσελκύσουν έλληνες επιστήμονες που ζουν στη χώρα μας ή στο εξωτερικό, υπογράμμισε ο κ. Διγαλάκης.

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων επισήμανε, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν το αντίθετο, ότι υπέρ της δημιουργίας αυτών των προγραμμάτων έχει ταχθεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Mάλιστα, όπως κατέθεσε και στα πρακτικά της Bουλής, σε τελευταία της ανακοίνωση που εξέδωσε στις 29 Απριλίου, αναφέρεται πως «χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση και λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και θερινών τμημάτων από τα Πανεπιστήμια. Αυτή η νομοθετική ρύθμιση ενισχύει το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων και την εξωστρέφειά τους».

Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι «αντισυνταγματική» και δεν συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ο κ. Διγαλάκης υπογράμμισε ότι «το Σύνταγμα δεν παραβιάζεται καθώς η υποχρέωση παροχής δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αφορά αποκλειστικά τους έλληνες φοιτητές. Τα ξενόγλωσσα προγράμματα απευθύνονται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς φοιτητές. Αφ’ ετέρου, η ενωσιακή νομοθεσία δεν θέτει περιορισμούς σχετικά με την εκπαίδευση που παρέχεται σε χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακόμη, διευκρίνισε ότι στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη και για τις διευκολύνσεις που απαιτούνται προκειμένου να καταστεί δυνατή η προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών στην Ελλάδα. «Υπάρχουν ρυθμίσεις, υπάρχουν μονάδες υποστήριξης των αλλοδαπών φοιτητών στα πανεπιστήμια και διαδικασίες με τις οποίες μπορούν οι αλλοδαποί φοιτητές να παίρνουν γρήγορα άδεια παραμονής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Διγαλάκης.

Για το θέμα των μετεγγραφών φοιτητών στα πανεπιστήμια, υπενθύμισε ότι την περίοδο 2019 - 2020 οι εισακτέοι ανήλθαν σε 78.335 και οι μετεγγραφές σε 9.750 (ποσοστό περίπου 12,5%), σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι ο συνολικός αριθμός των μετεγγραφών, αλλά η μη ισόρροπη κατανομή, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των φοιτητών να συγκεντρώνεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ιδρύματα τόσο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια.

Ο κ. Διγαλάκης ανέφερε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι με βάση το ισχύον πλαίσιο υπήρξε περίπτωση φοιτητή, ο οποίος, ενώ εισήχθη με 4.500 μόρια σε τμήμα που δημιουργήθηκε με τις αλλαγές της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, πήρε μετεγγραφή σε τμήμα με βάση εισαγωγής τα 18.000 μόρια και τόνισε ότι αυτή είναι μία διαδικασία άδικη, που εκτός των άλλων δημιουργεί προβλήματα και στα ιδρύματα, επομένως πρέπει ν’ αλλάξει.

Για τον λόγο αυτό, καθιερώνεται πρόσθετο ακαδημαϊκό κριτήριο (βάση εισαγωγής μείον 2.750 μόρια) και συγχρόνως εξορθολογίζονται τα υφιστάμενα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για την αποφυγή καταστρατήγησης των κανόνων. Ο κ. Διγαλάκης συμπλήρωσε ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης αλλαγής σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρει ότι «σε θετική κατεύθυνση κινείται και η εισαγωγή ακαδημαϊκού κριτηρίου στις μετεγγραφές που αναμένεται να συμβάλλει στην αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών εν γένει».

Τέλος, ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε στις αλλαγές που προβλέπονται στη διαδικασία ανάδειξης Πρυτανικών Αρχών, σημειώνοντας ότι θεσμοθετείται το ενιαίο ψηφοδέλτιο Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων για να υπάρξει κυβερνησιμότητα στα ιδρύματα, προβλέπεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη διασφάλιση του αδιάβλητου και τη διευκόλυνση συμμετοχής στη διαδικασία, αλλάζει το εκλεκτορικό σώμα και καθιερώνεται η τετραετής θητεία για να μπορούν οι Πρυτανικές Αρχές να έχουν τον αναγκαίο χρόνο για την ολοκλήρωση του έργου τους.

«Ορίζουμε ότι το εκλεκτορικό σώμα απαρτίζεται από τα μέλη ΔΕΠ και τους υπηρετούντες λέκτορες. Αυτό γίνεται με βάση την αρχή τού εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Δηλαδή, όποιοι δυνητικά στο μέλλον, μετά την εξέλιξή τους, έχουν τη δυνατότητα να είναι υποψήφιοι, είτε για θέση πρύτανη είτε για θέση αντιπρύτανη, αυτοί μπορούν να ψηφίσουν για την εκλογή πρύτανη και αντιπρύτανη. Όλοι οι φορείς του πανεπιστημίου εκπροσωπούνται στα ανώτατα διοικητικά όργανα του ιδρύματος, των σχολών και των τμημάτων και αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει», διευκρίνισε ο κ. Διγαλάκης.

Σχόλια (18)

 
γαλάζιος
01 Ιουν 2020 23:31

Τα int. master έχεις καθυστερήσει αρκετά και έχει αρχίσει να προκαλεί δυσφορία στους κύκλους των ενδιαφερομένων..

 
Αριστοτέλης Γκιόλμας
02 Ιουν 2020 09:34

Ο αποκλεισμός των ΕΔΙΠ από τα εκλεκτορικά σώματα κάθε είδους, όλων των ΑΕΙ, είναι ενέργεια πρωτοφανής για τα χρονικά των Πανεπιστημίων, από το 1982. Αποστερεί από το δικαίωμα να εκφράσουν γνώμη, για τα όργανα διοίκησης, άνθρωποι με πολύ πλούσια προσόντα, που συνεισφέρουν ουσιωδώς, ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ της λειτουργίας των Σχολών. Ως απόφαση μας βρίσκει καθολικά αντίθετους, και θα αντιταχθούμε σθεναρά σε αυτήν.
Δρ. Αριστοτέλης Γκιόλμας.
Φυσικός. ΕΔΙΠ.
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ.
Μέλος του ΔΣ των ΕΔΙΠ το ΕΚΠΑ.

 
Άκρον άωτον της υποκρισίας
02 Ιουν 2020 10:17

Λέει ο Υφυπουργός: "Ορίζουμε ότι το εκλεκτορικό σώμα απαρτίζεται από τα μέλη ΔΕΠ και τους υπηρετούντες λέκτορες. Αυτό γίνεται με βάση την αρχή τού εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Δηλαδή, όποιοι δυνητικά στο μέλλον, μετά την εξέλιξή τους, έχουν τη δυνατότητα να είναι υποψήφιοι, είτε για θέση πρύτανη είτε για θέση αντιπρύτανη, αυτοί μπορούν να ψηφίσουν για την εκλογή πρύτανη και αντιπρύτανη.".

Δηλαδή, ο Υφυπουργός λέει ότι οι λέκτορες και οι επίκουροι έχουν δικαίωμα ψήφου, διότι μελλοντικά ίσως γίνουν αναπληρωτές και καθηγητές και ίσως αποκτήσουν δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Με τη λογική αυτή, θα πρέπει να ψηφίζουν και οι φοιτητές, οι ΕΔΙΠ, οι ΕΤΕΠ και οι διοικητικοί, διότι μελλοντικά κάποια από αυτούς θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, καθώς θα γίνουν αναπληρωτές καθηγητές και καθηγητές. Όλοι έχουν τη δυνατότητα...

Επίσης, με τη λογική του Υφυπουργού, κακώς ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές όσοι είναι κάτω από 256 ετών, γιατί δεν έχουν δικαίωμα εκλέγεσθαι...

Ντροπή ...

 
Άκρον άωτον της υποκρισίας: Διόρθωση
02 Ιουν 2020 11:23

Επίσης, με τη λογική του Υφυπουργού, κακώς ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές όσοι είναι κάτω από 25 ετών, γιατί δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ...

 
M@ISON
02 Ιουν 2020 11:27

Τι θα γινει με τους αποφοιτους των ΤΕΙ και την ΑΣΠΑΙΤΕ βρε Βασίλη;;;;;;;
Μας φάγανε τα κολέγια....<3

 
Άστοχες αναλογίες
02 Ιουν 2020 13:58

Οι λέκτορες και οι επικούροι έχουν ΗΔΗ εκλεγεί σε θέση μέλους ΔΕΠ επί θητεία, κάτι που φυσικά δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνει για τους φοιτητές και τις άλλες κατηγορίες προσωπικού.

Με τη δική σας λογική δεν πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστές κατηγορίες εργαζομένων, δεν πρέπει να υπάρχουν διοικητικά συμβούλια στις επιχειρήσεις γιατί δυνητικά όλοι οι ενήλικες μπορούν κάποια στιγμή με κάποια διαδικασία να ενταχθούν παντού.

Ο πολίτης που είναι 18 ετών είναι φυσιολογικό να γίνει 25 και 45 ετών, η ηλικία πλέον έχει καθιερωθεί ως το μόνο κριτήριο για την ψήφο στις εκλογές και ο χρόνος είναι ίδιος για όλους τους ανθρώπους. Σε κοινωνίες άλλων εποχών υπήρχαν άλλοι περιορισμοί, οικονομικοί ή φύλου. Δεν είναι δεδομένο όμως ότι ο κάθε πολίτης θα γίνει αγρότης ή φιλόλογος ή πολιτικός μηχανικός για να έχει θέση σε κάποιο σύλλογο ή επιμελητήριο.

@ Άκρον άωτον της υποκρισίας

 
Τραγικά άστοχος
02 Ιουν 2020 14:43

@ Άστοχες αναλογίες
Οι λέκτορες και οι επικούροι έχουν ΗΔΗ εκλεγεί σε θέση μέλους ΔΕΠ επί θητεία, αλλά ΟΥΔΕΙΣ εξασφαλίζει ότι θα γίνουν αναπληρωτές καθηγητές...Μεσολαβούν διαδικασίες κρίσης και ΟΥΔΕΙΣ μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα τις περάσει...Επομένως ο ισχυρισμός του κ. Διγαλάκη είναι απλά εξωφρενικός....

 
Διασύρεστε....
02 Ιουν 2020 15:01

@Άστοχες αναλογίες
Δηλαδή συμφωνείτε με τον κ. Διγαλάκη πως επειδή κάποιος έχει (μικρές ή μεγάλες) πιθανότητες να αποκτήσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στο μέλλον (δεν το έχει στο παρόν) έχει το δικαίωμα ψήφου στο παρόν. Θα μπορούσατε να αναφέρετε άλλον οργανισμό που να λειτουργεί έτσι; Είναι μοντέλο ανάπτυξης και ένδειξη εξωστρέφειας αυτό; Είναι σοβαρός υφυπουργός αυτός που λέει αυτές τις επικίνδυνες σκέψεις;

 
Σωστή απόφαση
02 Ιουν 2020 15:09

Πουθενά στον κόσμο δε ψηφίζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι ή εργαζόμενοι σαν τους ΕΔΙΠ για τη διοίκηση των πανεπιστημίων.

Οι ΕΔΙΠ και οι ΕΤΕΠ είχαν σαν κλάδος συγκεκριμένες αρμοδιότητες και έπρεπε να παραμείνουν σε αυτές, αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια είναι λάθος όπως και οι καθηγητές εφαρμογών.

 
Κατηγορίες προσωπικού στα ΑΕΙ
02 Ιουν 2020 15:13

Οι λέκτορες και οι επίκουροι καθηγητές ανήκουν σε μια ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ προσωπικού (μέλη ΔΕΠ) ενώ τα υπόλοιπα μέλη του προσωπικού ανήκουν σε άλλες κατηγορίες. Το δικαίωμα συμμετοχής στις πρυτανικές εκλογές αφορά αποκλειστικά τα μέλη ΔΕΠ ως κατηγορία προσωπικού όχι τις άλλες κατηγορίες προσωπικού, δεν μπορεί ο διοικητικός ή ο ΕΔΙΠ να εκλεγούν σε θέση αντιπρύτανη.

@ Τραγικά άστοχος
02 Ιουν 2020 14:43

Οι λέκτορες και οι επικούροι έχουν ΗΔΗ εκλεγεί σε θέση μέλους ΔΕΠ επί θητεία, αλλά ΟΥΔΕΙΣ εξασφαλίζει ότι θα γίνουν αναπληρωτές καθηγητές...Μεσολαβούν διαδικασίες κρίσης και ΟΥΔΕΙΣ μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα τις περάσει...Επομένως ο ισχυρισμός του κ. Διγαλάκη είναι απλά εξωφρενικός....

 
Μέλη ΔΕΠ
02 Ιουν 2020 17:48

Τα μέλη ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ δεν είναι μέλη ΔΕΠ, σε αντίθεση με τους λέκτορες και τους επίκουρους καθηγητές. Αυτή είναι η βάση του νομοσχεδίου.

 
@Αστοχες Αναλογίες
02 Ιουν 2020 19:01

Δηλαδή μας λέτε ότι το υπουργείο των αρίστων έχει προεξοφλήσει ότι κάποιος που είναι τώρα λέκτορας ή επίκουρος θα γίνει οπωσδήποτε αναπληρωτής καθηγητής ή καθηγητής; Πώς το ξέρει; Αφού προβλέπονται κρίσεις. Και στις κρίσεις αυτές μπορεί να πάρει κάποιος άλλος τη θέση.

Ή μήπως δεν μπορεί?....

Ντροπή...

 
Αμυράς;
02 Ιουν 2020 20:11

Στο τελευταίο ερώτημα του κ. Αμυρά για την εξέλιξη των Δρ. ΕΔΙΠ θα απαντήσετε; Δώστε σας παρακαλώ μια απάντηση σύντομα για να ξέρουμε πώς να κινηθούμε...

 
Μέλος δεπ
02 Ιουν 2020 22:42

πολύ ορθά κ. Υπουργέ.

 
ΕΔΙΠ MSc, PhD
03 Ιουν 2020 10:39

Αφού δεν θεωρείτε ότι οι ΕΔΙΠ ανήκουν στο ακαδημαϊκό προσωπικό των ΑΕΙ, γιατί με νόμους, τους έχει ανατεθεί διδακτικό και ακαδημαϊκό έργο τα τελευταία χρόνια; Γιατί διδάσκουν σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα και επιβλέπουν πτυχιακές και μεταπτυχιακές διατριβές επίσημα; Δεν είναι διοικητικοί υπάλληλοι.....

 
Συμβασιούχοι στα ΑΕΙ
03 Ιουν 2020 15:13

Για οικονομικούς λόγους, αφού τα πανεπιστήμια δεν έχουν πιστώσεις για μόνιμο προσωπικό ή συμβασιούχους με το καθεστώς ΠΔ 407/80, οι ΕΔΙΠ καλύπτουν διδακτικές ανάγκες την τελευταία δεκαετία. Είναι απλώς μια πρόχειρη λύση που έγινε επειδή δεν υπάρχει θέληση για μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ.

Το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, με συνενώσεις ιδρυμάτων και σχολών, ώστε να σταματήσουν τα αίτια αυτών των στρεβλώσεων, να γίνεται ανάθεση υποχρεωτικών μαθημάτων σε μη μόνιμα μέλη ΔΕΠ.

ΕΔΙΠ MSc, PhD
03 Ιουν 2020 10:39

Αφού δεν θεωρείτε ότι οι ΕΔΙΠ ανήκουν στο ακαδημαϊκό προσωπικό των ΑΕΙ, γιατί με νόμους, τους έχει ανατεθεί διδακτικό και ακαδημαϊκό έργο τα τελευταία χρόνια; Γιατί διδάσκουν σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα και επιβλέπουν πτυχιακές και μεταπτυχιακές διατριβές επίσημα; Δεν είναι διοικητικοί υπάλληλοι.....

 
@Συμβασιούχοι στα ΑΕΙ
03 Ιουν 2020 20:09

Και τι θα πρέπει να κάνουν τα μέλη ΕΔΙΠ αγαπητέ; Διδακτικό προσωπικό είναι! Να υπενθυμίσω ότι οι Δρ. ΕΔΙΠ έχουν ανάθεση αυτοδύναμου διδακτικού έργου ήδη από το νόμο Διαμαντοπούλου, δηλαδή πριν αρχίσει η κρίση. Επίσης, τα περισσότερα μέλη ΕΔΙΠ ήταν ΠΔ407/80 μια δεκαετία πριν από εσάς, όποτε συγκρατηθείτε γιατί δεν σας φταίει κανείς να ακούει παράλογα πράγματα επειδή θέλετε να είστε ΠΔ406/80 στην Αθήνα και όχι εκεί που πηγαίνετε (και πηγαίναμε).

 
Λογική της επετηρίδας
04 Ιουν 2020 11:47

Τα πανεπιστήμια πρέπει να σταματήσουν να καλύπτουν πάγιες ανάγκες σε έρευνα και διδασκαλία με πλάγιους τρόπους. Επίσης, τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να λειτουργούν με τη λογική της επετηρίδας, και να θεωρείται φυσιολογικό να μετακινούνται εργαζόμενοι "εσωτερικά" από τη μια κατηγορία προσωπικού στην άλλη (από ΕΤΕΠ σε ΕΔΙΠ, και κατόπιν σε θέση μέλους ΔΕΠ).

Η οικονομική κρίση ξεκίνησε το 2009 και γι'αυτό οι νόμοι που ακολούθησαν προσπαθούσαν με τη διαρκώς μειούμενη χρηματοδότηση να συντηρήσουν δεκάδες υποστελεχωμένα τμήματα που ιδρύθηκαν με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις την προηγούμενη περίοδο, από το 1980 μέχρι τότε. Αυτό είναι ανέφικτο.

Στην περιφέρεια πρέπει να παραμείνουν λίγα ΑΕΙ, όχι παραπάνω από 5, ώστε να είναι ισχυρά και βιώσιμα τα τμήματά τους. Αλλιώς σε δέκα χρόνια πάλι θα αντιμετωπίζουν προβλήματα στελέχωσης: πρέπει τα υποχρεωτικά μαθήματα σε κάθε σχολή να καλύπτονται από το μόνιμο προσωπικό των καθηγητών (μέλη ΔΕΠ) όχι συμβασιούχους, πανεπιστημιακούς υποτροφους, ΕΔΙΠ κτλ.

@Συμβασιούχοι στα ΑΕΙ
03 Ιουν 2020 20:09

Και τι θα πρέπει να κάνουν τα μέλη ΕΔΙΠ αγαπητέ; Διδακτικό προσωπικό είναι! Να υπενθυμίσω ότι οι Δρ. ΕΔΙΠ έχουν ανάθεση αυτοδύναμου διδακτικού έργου ήδη από το νόμο Διαμαντοπούλου, δηλαδή πριν αρχίσει η κρίση. Επίσης, τα περισσότερα μέλη ΕΔΙΠ ήταν ΠΔ407/80 μια δεκαετία πριν από εσάς, όποτε συγκρατηθείτε γιατί δεν σας φταίει κανείς να ακούει παράλογα πράγματα επειδή θέλετε να είστε ΠΔ406/80 στην Αθήνα και όχι εκεί που πηγαίνετε (και πηγαίναμε).

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ