Placeholder

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επιστολή Καθηγητών Ελληνικού Σχολείου Βρυξελλών

Οικονομικοί λόγοι οδήγησαν πολλούς συναδέλφους σε παραίτηση τα προηγούμενα χρόνια και με βάση τις παρούσες συνθήκες ίσως τα σχολεία αυτά θα έχουν πρόβλημα στελέχωσης.
Δημοσίευση: 03/06/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Εν μέσω δύσκολων συνθηκών το Υπουργείο έχει κληθεί να αντιμετωπίσει μία κατάσταση πρωτόγνωρη. Επιτείνεται η δυσχέρεια για τους καθηγητές και τις καθηγήτριες που έχουν αποσπασθεί στο εξωτερικό, μια και έχουν ταυτόχρονα ανειλημμένες οικογενειακές και οικονομικές υποχρεώσεις και στην Ελλάδα και στη χώρα απόσπασής τους.

Κατανοούμε τον όγκο των προβλημάτων στα οποία καλείστε να δώσετε λύση, αλλά θα θέλαμε να ενημερωθούμε άμεσα σχετικά με

  1.  για τους εκπαιδευτικούς που ολοκληρώνουν την 4η χρονιά απόσπασης στο εξωτερικό, αν θα υπάρξει παράταση του επιμισθίου και για 5η χρονιά για τις ανάγκες της υπηρεσίας,
  2. για τους εκπαιδευτικούς που ολοκληρώνουν την 3η χρονιά απόσπασης στο εξωτερικό, αν θα υπάρξει διετής παράταση του επιμισθίου για τις ανάγκες της υπηρεσίας,
  3. για τους εκπαιδευτικούς που ολοκληρώνουν την 5η χρονιά απόσπασης στο εξωτερικό, αν θα υπάρξει παράταση για 6η χρονιά για τις ανάγκες της υπηρεσίας,

προκειμένου να μην έρθουν οι εκπαιδευτικοί προ τετελεσμένων γεγονότων στις παρούσες ήδη αγχωτικές συνθήκες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε οικονομικές δυσχέρειες που δημιουργήθηκαν ειδικά σε εμάς στο Βέλγιο λόγω της πρόσφατης καθυστέρησης κατάθεσης του επιμισθίου που οδήγησαν σε πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης των εκπαιδευτικών. Τονίζουμε ότι η διαβίωση σε πόλεις όπως οι Βρυξέλλες, που έχουν ένα τόσο υψηλό κόστος ζωής, σε συνάρτηση με το χαμηλό επιμίσθιο δημιουργούν συνθήκες πιεστικές και οπωσδήποτε δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε μορφή αποταμίευσης. Ως εκ τούτου, είμαστε άμεσα εξαρτημένοι από την κατάθεση του επιμισθίου.

Οικονομικοί λόγοι οδήγησαν πολλούς συναδέλφους σε παραίτηση τα προηγούμενα χρόνια και με βάση τις παρούσες συνθήκες ίσως τα σχολεία αυτά θα έχουν πρόβλημα στελέχωσης.

Γνωρίζοντας ότι έχετε σταθερό στόχο την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων του εξωτερικού, περιμένουμε εναγωνίως την απάντησή σας.

Ομάδα καθηγητών-τριών του Ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου Βρυξελλών

(Ακολουθούν τα ονόματα)

Σχόλια (18)

 
Δημήτρης εκπαιδευτικός μηχανικός
12 Ιουν 2020 01:18

Επανέρχομαι με δύο γραμμές και μόνο. Δέχομαι το λάθος στη λέξη ,δεν θυμάμαι πραγματικά αν μου έχει ξεφύγει κάτι άλλη φορά... ελπίζω πώς όχι...αν δείτε την ώρα είναι 1-33 το βράδυ γιατί μέχρι εκεί την ώρα κάποιοι δουλεύουμε ακόμα ..για να σωθεί ότι μπορεί, από αυτή την χαμένη χρονιά για να βοηθηθούν τα παιδιά στις γερμανικές εξετάσεις που γίνονται εκτός ελληνικού σχολείου ,χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι γι'αυτό ... ακόμα υπάρχουν άνθρωποι με φιλότιμο...δεν θα μπω σε καμιά αντιπαράθεση με κανέναν ...η συνείδηση μου θα διαφυλάξει την θετική και την αρνητική κριτική. Αλλά καλό είναι όσοι και όπως μπορούν να συνδράμουν για να σωθεί έστω ένα μικρό κομμάτι τής ελληνικής παιδείας μας στο εξωτερικό. Η κερκόπορτα έχει διπλή όψη είναι στο χέρι μας ,η πλευρά ανοίγματος...

 
Εκπεδευτηκώς
11 Ιουν 2020 10:41

@Μητέρα
Είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ αναφαίρετο δικαίωμα να κάνουμε λάθη... που να σβήνονται με τη γομολάστιχα. Για τα λάθη που δεν σβήνονται, να ανησυχούμε.
Εκπαιδευτικός, μπορεί να είναι οποιασδήποτε ειδικότητας και όχι απαραίτητα ΠΕ02. Ένας γυμναστής πχ, δεν πήρε πτυχίο για την αλάνθαστη ορθογραφία του.
Εύχομαι εσείς στη δουλειά σας, να είστε αλάνθαστη.

 
Μητέρα
10 Ιουν 2020 21:54

@προς Κωνσταντίνα
Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μου να τοποθετηθώ με όποιον τρόπο θεωρώ σωστό.
Τα ορθογραφικά λάθη από εκπαιδευτικούς είναι αδικαιολόγητα.Τελεία και παύλα.

 
Κωνσταντίνα
10 Ιουν 2020 16:33

@ προς Μητέρα

Αγαπητή μητέρα απαντήσατε στον δάσκαλο "Δημήτρη" με παρατήρηση για ένα αστείο ορθογραφικό λάθος(προφανώς από κεκτημένη ταχύτητα) μέσα σε ένα κείμενο δεκάδων λέξεων γραμματικώς αλλά και συντακτικώς σωστό. Δυστυχώς βλέπετε το δεντράκι και χάνετε για να μη πω χάσατε ολόκληρο το δάσος αφού δε τοποθετηθήκατε στην ουσία του προβλήματος.

 
Μητέρα
09 Ιουν 2020 17:19

@προς ΔΗΜΗΤΡΗ
Αγαπητέ εκπαιδευτικέ,

εύχομαι να μην διδάσκετε στα παιδιά μου.Χρησιμοποιείτε το ρήμα "εννοείτε" αλλά προφανώς πρέπει να χρησιμοποιήσετε το απρόσωπο ρήμα "εννοείται".....Τραγικό λάθος από εκπαιδευτικό.

 
Dimitris
09 Ιουν 2020 17:00

@ΔΗΜΗΤΡΗΣ Εξαιρετικό το σχόλιο σου και εμπεριστατωμένο. Δυστυχώς δεν υπήρξε ούτε υπάρχει κανένας σχεδιασμός και καμία προοπτική από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας αλλά ούτε και του Υπουργείου Εξωτερικών, αφού τα σχολεία αυτά θα μπορούσαν να λειτουργούν σας Εστίες Ελληνικού Πολιτισμού ανά τον κόσμο. Το μόνο που γίνεται είναι αμφότερα τα Υπουργεία και οι κυβερνήσεις να κοροϊδεύουν όλους τους ανά την υφήλιο ομογενείς τάζοντας τους ανέφικτα εκλογικά δικαιώματα μόνο για να τους δελεάσουν να φέρουν ρευστό ή συνάλλαγμα για να ξοδέψουν στις πολυήμερες διακοπές τους στην Ελλάδα ή να το επενδύσουν αγοράζοντας ακίνητα για τα οποία θα πληρώνουν μια ζωή χαράτσια.

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
09 Ιουν 2020 01:33

Ως παιδί μεταναστών και τώρα Εκπαιδευτικός αποσπασμένος .. εννοείτε ότι όλοι έχουνε γνώμη και καλά κάνουν αλλά....κάποτε οι εκπαιδευτικοί ερχόταν από της 1η Σεπτεμβρίου για 5 έτη με σεβαστό επιμίσθιο κανένα κενό στα σχολεία και με επιδότηση το 80% του γερμανικού κράτους δηλ. μισθοί, ενοίκια και κτλ. τώρα το επιμίσθιο 1296 ε για τον κάθε καθηγητή, ενώ το γερμανικό κράτος δίνει 2800 ε το μήνα, για κάθε εκπαιδευτικό τώρα ... και 100% επιδότηση στα δημοτικά και γυμνάσια ..άρα τα άλλα που πάνε....στον Καιάδα.... όταν ο μέσος όρος ενοικίου είναι 1300 ε ..... φέτος οι ελλείψεις στη Βαυαρία θα είναι 52 δάσκαλοι και καθηγητές ..με στοιχεία όχι στον αέρα...λόγου της κατάστασης ακόμα δεν υπάρχει καν προκήρυξη δηλ .αν έρθει κάποιος από Ελλάδα, θα έρθει περίπου τέλος Οκτωβρίου. Δυστυχώς μετά από 4 προκηρύξεις την προηγούμενη χρονιά τα κενά δεν συμπληρώθηκαν ποτέ...φέτος ας μην είμαστε με το καλάθι στο χέρι και εκφράσεις...καλό ταξίδι ..ας πάνε πίσω ...το ξέραν όλοι μας και κτλ Είναι λειτούργημα αυτό που κάνουμε και κανένας δεν θα μας αλλάξει γνώμη. ( εγώ επιστρέφω του χρόνου) ...αλλά οι γονείς μου μετανάστες κάποτε, τώρα συνταξιούχοι στην Ελλάδα πάλεψαν γι΄ αυτά τα σχολεία ...γι αυτό τους τον κόπο είμαι ακόμα εδώ.....αλλά η ταφόπλακα της ελληνικής εκπαίδευσης έχει μπει σταδιακά στο καλούπι της. Από όλες τις κυβερνήσεις την τελευταία δεκαετία οπότε... Από την πλευρά μας δεκάδες επιστολές έχουν φτάσει στο υπουργείο για όλα αυτά...αλλά...αλλά....ο καθένας ας αναλογιστεί την ευθύνη του ...κάποτε οι γονείς μας ήταν υπολογίσιμη δύναμη..για το προξενείο για το υπουργείο ....τώρα δυστυχώς ο μόνος αντίπαλος είναι ο δασκαλάκος που είχε το θράσος να έρθει από Ελλάδα.....

 
Δημόπουλος Ιωαννης
05 Ιουν 2020 20:29

Σωστα πολυ σωστα Ελενα .
Να σταματησουν να πανικοβαλουν τους γονεις.
Τα ιδια κανανε περσυ τα ιδια φετος και τα ιδια θα συνεχισουν και του χρονου στο τελος θα ζητησουν και μονιμη εγκατασταση.

 
Ελενα
04 Ιουν 2020 23:57

Με κάθε ευκαιρία οι ήδη αποσπασμένοι ζητάνε παράταση της απόσπασης κ επιπλέον χρόνια με επιμισθιο....αυτό είναι άδικο για όσους περιμένουν να αποσπαστούν ...είναι ήδη πολλά τα 4 χρόνια με επιμισθιο κ τα δυο επιπλέον χωρίς....πολύ άδικο για όσους περιμένουν να αποσπαστούν....αν δε συμπληρωθούν τα κενά με νέους ανθρώπους τότε μόνο να ζητάνε οι παλιοί να ξαναγυρίσουν....κ τα έξι χρόνια είναι υπερβολικά πολλά για τις ελάχιστες θέσεις που επιθυμούν κ άλλοι...

 
B.Κ.
04 Ιουν 2020 21:12

Πράγματι τα περισσότερα σημεία έχουν ήδη απαντηθεί στο Πολυνομοσχέδιο, μια και η επιστολή απεστάλη στην Υπουργό στις 6 Απριλίου 2020. Εντούτοις, η εμπειρία έχει δείξει ότι τα σχολεία της ομογένειας πάσχουν από κενά καθηγητικού προσωπικού. Η φετινή συγκυρία δυσκολεύει τις καταστάσεις αλλά η επίκληση σε αυτήν δεν είναι σε καμία περίπτωση απειλητική ή εκβιαστική. Συνάδελφοι και συναδέλφισσες που ξέρουν τις ελλείψεις από πρώτο χέρι επισημαίνουν τις δυσκολίες και από άλλες χώρες και ανησυχούν για τη στελέχωση των σχολείων αυτών. Με δεδομένες τις υψηλές τιμές διαβίωσης στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, φαίνεται λογικό να αξιοποιηθεί το προσωπικό που ήδη έχει διαμείνει σε τέτοιες χώρες, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δύσκολη επόμενη σχολική χρονιά και μάλιστα με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο. Ας μην ξεχνούμε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν όσοι και όσες ήρθαν, τις καθυστερήσεις της καταβολής του επιμισθίου και άλλα πολλά. Μία πρόταση με βάση τη λογική και το κοινό καλό κατατίθεται εδώ και όχι μία ωφελιμιστική, πλάγια προσέγγιση του ζητήματος.

 
Δάσκαλος
04 Ιουν 2020 17:06

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει φέτος (δεν μπαίνω στη διαδικασία να το αναλύσω).
Είναι δικαίωμά μας η επιστροφή στην Ελλάδα στο τέταρτο έτος απόσπασης φέτος και αυτό θα πράξουμε.

Καλή επιτυχία σε όσους μείνουν και σε όσους τολμηρούς αποφασίσουν -όταν με το καλό αρχίσει η διαδικασία- να έλθουν.

 
Χαρά
04 Ιουν 2020 06:54

Άλλο η άμεση τοποθέτηση εκπαιδευτικών άλλο η πίεση παράτασης , μια μέθοδο πίεσης κάθε φορά. Φυσικά οι αμοιβές με άλλες κατηγορίες δε συγκρίνονται. Όταν όμως συμπληρώνεις τις αιτήσεις έχεις ενημερωθεί για όλα αυτά. Κάθε φορά φορά βλέπουμε σχετικές αναρτήσεις για παράταση .

 
Δημήτρης γονεας
03 Ιουν 2020 23:10

Τι να πει κανείς?? Θα φύγουν απ' ότι διάβασα αρκετοί...οι επόμενοι που θα ρθουν (όταν κ άμα κατά τον δεκεμβριο ιανουαριοφλεβαρη) κ πάει η χρονιά για τα παιδιά μας ...τι σας νοιάζει άλλωστε...κάντε ότι χρειάζεται να μείνουν οι εκπαιδευτικοι επιτέλους!!!!! τι οχι?

 
Αριστείδης
03 Ιουν 2020 17:59

Και τα τρία ερωτήματα που βάζουν οι υπογράφοντες το κείμενο έχουν απαντηθεί από τη νομοθεσία και από το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται.

α) για τους εκπαιδευτικούς που ολοκληρώνουν την 4η χρονιά απόσπασης στο εξωτερικό:
συνεχίζουν κανονικά το 5ο έτος χωρίς επιμίσθιο, όπως άλλωστε είχαν αιτηθεί πέρσι. Αν παραιτηθούν ενώ πήραν το επιμίσθιο για το τέταρτο έτος αθετούν την υπογραφή τους. Φυσικά είναι δικαίωμά τους εφόσον το ελληνικό κράτος δεν τους υποχρεώνει να επιστρέψουν το επιμίσθιο αν κάνουν ανάκληση της απόσπασης του 5ου έτους.

β) για τους εκπαιδευτικούς που ολοκληρώνουν την 3η χρονιά απόσπασης στο εξωτερικό:
προβλέπεται ένα ακόμα έτος με επιμίσθιο και ένα ακόμα χωρίς επιμίσθιο. Μπορούν να το αιτηθούν φέτος σε λίγες μέρες που θα βγει η προκήρυξη παράτασης αποσπάσεων για το 2020-21 και φυσικά να το πάρουν. Βέβαια είναι σίγουρο ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα ζητούν να τους δοθεί και άλλο ένα έτος με επιμίσθιο αν και θα έχουν συμφωνήσει να κάνουν ένα (με επιμίσθιο)+ένα (χωρίς επιμίσθιο)

γ) για τους εκπαιδευτικούς που ολοκληρώνουν την 5η χρονιά απόσπασης στο εξωτερικό:
φυσικά και θα υπάρξει παράταση (χωρίς επιμίσθιο), όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί.

Κοινώς, όλα είναι ρυθμισμένα και δε συντρέχει κανένας λόγος πανικού. Και το σημαντικότερο: το να επικαλείται κανείς τις δύσκολες συνθήκες, τους θανάτους και την οικονομική κρίση για να διεκδικεί επιμίσθια, ενώ έχει εξαντλήσει το νόμιμο δικαίωμα αποτελεί θράσος προς τα θύματα, νεκρούς, ανέργους, απολυμένους. Όποιος δεν μπορεί να μείνει με τους όρους που έχει υπογράψει και αιτηθεί, ας επιστρέψει στην Ελλάδα. Είναι και εκεί πολύτιμος. Τα σχολεία του εξωτερικού μπορούν να στηριχτούν από νέους αποσπασμένους και από όσους χρόνια θέλουν να μένουν χωρίς επιμίσθιο για οικογενειακούς λόγους.

 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ-Ανεξάρτητη
03 Ιουν 2020 15:12

Αρχίζω το σχόλιο μου διευκρινίζοντας ότι ούτε εκπαιδευτικός είμαι ούτε στέλνω τα παιδιά μου στο συγκεκριμένο σχολείο.Ως γονιός όμως δύο μεγάλων παιδιών γνωρίζω τι σημαίνει να χάνονται διδακτικές ώρες και μάλιστα στο λύκειο,ειδικότερα στην κατεύθυνση που οι μαθητές ετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Με λύπη μου όμως διέκρινα μια εμπάθεια(ιδίωμα των Ελλήνων,όπως όλοι το ξέρουμε)στο πρόσωπο των εκπαιδευτικών και η αλήθεια είναι αναρωτήθηκα το γιατί...δυσαρέσκεια ως προς την διεκπεραίωση των καθηκόντων τους(που αυτά συμβαίνουν σε όλα τα σχολεία του κόσμου) ή άραγε για το περιβόητο
επιμίσθιο το οποίο πηγαίνει εξ΄ολοκλήρου στο ενοίκιο του σπιτιού; Ζω στο Βέλγιο και γνωρίζω.Όλα τα σχόλια θα πρέπει να είναι προς όφελος των μαθητών και του Ελληνικού σχολείου,που μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού είναι σίγουρο ότι το Ελληνικό σχολείο Βρυξελλών θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης.
Παρατήρηση: το Βέλγιο είναι η πρώτη χώρα σε κρούσματα και θανάτους παγκοσμίως αναλογικά με τον πληθυσμό του.

 
ΕΛΕΝΗ-μητέρα
03 Ιουν 2020 13:38

Έχουμε παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο και θέλουμε εγκαίρως να στελεχωθούν. Ζήσαμε διαστήματα που τα παιδιά μας δεν είχαν βασικές ειδικότητες. Πρέπει δηλαδή να κρίνονται οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να παραμείνουν; Για όνομα του θεού. Για όσα χρόνια προσφέρει κάποιος τις υπηρεσίες του πρέπει να αμείβεται κανονικά. Αυτού του είδους οι μεσοβέζικοι νόμοι φέρνουν μόνο προβλήματα και χαμηλής ποιότητας παιδεία. Στα ευρωπαϊκά σχολεία οι αποσπάσεις είναι εννέα χρόνια και οι αποδοχές ολόκληρες (ούτε 3+2, ούτε 4+1) και πέντε φορές πιο υψηλές. Μήπως τα παιδιά μας είναι "παιδιά ενός κατώτερου θεού" και οι εκπαιδευτικοί τους μαζί;

 
Γονεας
03 Ιουν 2020 13:21

Κανεις αναντικαταστατος ,ευχαριστουμε για οσα προσφερατε και με ιδιαίτερη χαρα θα υποδεχτουμε τους νεοαποσπαμενους.Καντε τοπο για τα νιατα λενε στο χωριο μου.Γεια σας καλο ταξιδι χαιρετισμούς στην πατρίδα.

 
Ιωάννης
03 Ιουν 2020 10:06

Ουσιαστικά η παράταση ενδιαφέρει από αυτά που διαβάζουμε. Τι προέβλεπε η νομοθεσία για την απόσπαση στο εξωτερικό όταν συμπληρώθηκαν οι αιτήσεις τους; Γιατί αρχίζουν να πιέζουν για περαιτέρω διαμονή; Οκά ήταν γνωστά από την αρχή πριν αποσπαστούν. Δε καταλαβαίνω το λόγο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ