Ψήφισμα Συλλόγου Ε.ΔΙ.Π. του Δ.Π.Θ.

Δημοσίευση: 03/06/2020

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων περιλαμβάνει  άκρως αντιδημοκρατικά άρθρα, τα οποία αποκλείουν το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων από το σώμα των εκλεκτόρων για την εκλογή του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων του Πανεπιστημίου που ανήκουν, αλλά και από τη διαδικασία εκλογής Κοσμήτορα, Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου Τμήματος και Διευθυντή Τομέα. Με τα παραπάνω άρθρα, το Υπουργείο στερεί από ένα σημαντικό κομμάτι του μόνιμου προσωπικού ενός αυτοδιοίκητου οργανισμού το αναφαίρετο δικαίωμα του εκλέγειν των αιρετών οργάνων της διοίκησής του.

Τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. εκλέγονται και εξελίσσονται με διαδικασίες κρίσης, ενώ παρέχουν κάθε μορφής διδακτικό έργο –σε αυτό συμπεριλαμβάνονται η αυτοδύναμη διδασκαλία και η επίβλεψη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διατριβών–  και διαθέτουν πολύπλευρο επιστημονικό-ερευνητικό έργο, με πλούσια και αξιόλογη συγγραφική δραστηριότητα, δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, και συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα. Στήριξαν και στηρίζουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο με όλες τους τις δυνάμεις και σε καιρούς δύσκολους, λόγω των οικονομικών συνθηκών και της έλλειψης διδακτικού προσωπικού. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι ο αποκλεισμός των μελών Ε.ΔΙ.Π. από τη διαδικασία ανάδειξης των Πρυτανικών αρχών, του Κοσμήτορα, Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου Τμήματος και Διευθυντή Τομέα  συνιστά απαξίωση του έργου και της συμβολής τους στην εύρυθμη λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Ζητούμε την απόσυρση των συγκεκριμένων άρθρων από το προτεινόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα η συμμετοχή όλων των μελών του οργανισμού στην εκλογή των διοικητικών αρχών.

Εκ μέρους του Συλλόγου,

Ο Πρόεδρος    Ο Γραμματέας,

Αθανάσιος Τσελεμπόνης   Κυριάκος Σγουρόπουλος

Ετικέτες:
ΕΔΙΠ

Αριστέα
03 Ιουν 2020 08:58

Υπάρχουν κάτοχοι διδακτορικών, οι οποίοι στερούνται όλων των ευκαιριών να αναδείξουν την αξία τους, ενώ οι ΕΔΙΠ έχουν την ευκαιρία δεδομένη. Η λύση είναι η δημόσια προκήρυξη των θέσεων ΔΕΠ.
Εξ αρχής γνώριζαν οι ΕΔΙΠ ότι τελούν σε γκρίζα ζώνη. Πρέπει τώρα να έχουν επίγνωση των συνεπειών που απορρέουν.
Εκτός εάν τεθεί ως ασφαλιστική δικλίδα μια ποσοστιαία απορρόφηση των ΕΔΙΠ (π.χ. μία πρόσληψη ΕΔΙΠ και εννέα Διδάκτορες με δημόσια προκήρυξη) ώστε να μην αδικούνται οι εξωτερικοί Διδάκτορες αλλά και οι ΠΔ 407 ή ακόμη και όσοι συμμετέχουν αμισθί σε διδακτικές διαδικασες.
Δίκαια πράγματα.

ΕΔΙΠ στα ΑΕΙ
04 Ιουν 2020 12:20

Ακριβώς η έλλειψη προσωπικού οδηγεί στην ανάγκη αξιοποίησης των ΕΔΙΠ, που υπο κανονικές συνθήκες δε θα είχαν αυτοδύναμο διδακτικό έργο ούτε θα επέβλεπαν εργασίες. Στην έρευνα πρόκειται για άλλη μια μορφή ανάθεσης συμβάσεων έργου (όπως γινόταν παλιότερα με τους ΠΔ 407/80), αφού για τη θέση ΕΤΕΠ ή ΕΔΙΠ οι διαδικασίες είναι εσωτερικές σε κάθε τμήμα ή σχολή και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από το υπουργείο ή άλλους εξωτερικούς αξιολογητές.

Κάποιοι επιλέχθηκαν σε αυτές τις θέσεις (ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ) και έκτοτε απολαμβάνουν την ασφάλεια της μονιμότητας. Η ποσόστωση στη μονιμοποίηση δεν έχει ακαδημαϊκή λογική (γιατί 1 στους 10 και όχι 2;).

Τα πανεπιστήμια οφείλουν πρώτα να ξεκαθαρίσουν τη δομή και την αποστολή τους, σε ποια αντικείμενα εντοπίζονται πραγματικά κενά, και έπειτα να ζητούν χρηματοδότηση για νέες θέσεις προσωπικού.