Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΠΟΣΔΕΠ: Για τους επικείμενους καταλογισμούς της αναδρομικής απόδοσης 7% στους ΕΛΚΕ από επιχειρηματική δραστηριότητα, και για αναδρομικούς καταλογισμούς ΕΦΚΑ

Δημοσίευση: 03/06/2020
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Alt Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Title Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εν όψει της επικείμενης εφαρμογής του άρθρου 35 του ν. 4559/2018 για την παρακράτηση του 7% υπέρ των ΕΛΚΕ, που τελεί προσωρινά λόγω κορωνοϊού σε αναστολή, και διαπιστώνοντας σοβαρά προβλήματα ως προς το ποια εισοδήματα περιλαμβάνονται στα στοιχεία που παρέχει η ΑΑΔΕ και ποια από αυτά πραγματικά υπόκεινται κατά το νόμο σε κρατήσεις, καθώς θα προκληθεί τεράστια αναστάτωση στο σύνολο σχεδόν των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ λόγω μη σύννομων καταλογισμών, η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ

- υιοθετεί την ανάλυση και τις προτάσεις για την επίλυσή τους του συναδέλφου Κωνσταντίνου Καραμάνη, καθηγητή Λογιστικής στο ΟΠΑ, που έχουν υποβληθεί στα αρμόδια υπουργεία [1]

- στις περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στο προαναφερθέν έγγραφο προσθέτει την ειδική αμοιβή («κλινικό επίδομα») των μελών ΔΕΠ για το κλινικό - εργαστηριακό έργο που προσφέρουν σε πανεπιστημιακές κλινικές ενταγμένες σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ [2], και την αμοιβή των ιατρών μελών ΔΕΠ για απογευματινά ιατρεία στο Νοσοκομείο, καθώς αυτή δεν θεωρείται για τους ιατρούς του ΕΣΥ εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ ζητά να διευκρινιστεί το χρονικό όριο της αναστολής των καταλογισμών που ορίζεται από το άρθρο 52 της ΠΝΠ 30-03-2020 (ΦΕΚ A’ 75) και να παραταθεί επαρκώς προκειμένου τα αρμόδια Υπουργεία να κάνουν έγκαιρα τις απαραίτητες ενέργειες.

Παράλληλα επαναλαμβάνει το αίτημα εφαρμογής από τον ΕΦΚΑ της οδηγίας του υπουργείου Εργασίας Δ.15/Γ’/οικ4624/106, 5/2/2019 σύμφωνα με την οποία, λόγω ασάφειας,
ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταλογιστεί για τίτλους κτήσης που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν δεν πρέπει να αναζητούνται [3].

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού

Ο Πρόεδρος Ιωάννης Νηματούδης Καθηγητής
Ο Γραμματέας Γιώργος Λιτσαρδάκης Καθηγητής

[1] Εισήγηση του Καθηγητή Λογιστικής Κ.Καραμάνη για τον καταλογισμό του 7%, 20-5-2020

http://www.posdep.gr/index.php?option=com_docman&Itemid=207&task=doc_dow...

[2] βλ. #5 στο Υπόμνημα ΕΓ ΠΟΣΔΕΠ προς τον Υπ. Εργασίας, 14-2-2020, http://www.posdep.gr/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=2...

[3] βλ. #4 στο Υπόμνημα ΕΓ ΠΟΣΔΕΠ προς τον Υπ. Εργασίας, 14-2-2020, http://www.posdep.gr/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=2...

Ετικέτες: 
ΠΟΣΔΕΠ

Σχόλια (3)

 
ταλαιπωρία ΔΕΠ
03 Ιουν 2020 22:49

βλέπω να τρέχουν όλα τα ΔΕΠ σε εφορίες, λογιστές και δικηγόρους. Για άλλη μια φορά θα ταλαιπωρούμαστε επειδή δεν γινόταν έλεγχος όταν έπρεπε. Τώρα μετά από 15 χρόνια περιμένετε να βρω τα στοιχεία να αποδείξω αν έχω πληρώσει, αν έχω πληρωθεί κτλ κτλ.
Ήμαρτον, καλά γράφουν παραπάνω, 5 χρόνια πίσω, ώστε να μην ταλαιπωρούνται χιλιάδες ΔΕΠ, συνταξιούχοι και ίσως κληρονόμοι, γιατί εφόσον θα γίνει έλεγχος θα πρέπει να γίνει για όλους.
Ένα στοιχείο που έχω ακούσει και φοβάμαι, είναι ότι αυτό θα το αναλάβουν 1-2 υπάλληλοι ανά ίδρυμα, και δεν είμαι σίγουρος ότι θα ελέγχονται για τυχόν παραλείψεις και λάθη. Ήδη στο Ίδρυμα μου έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται οι υπάλληλοι, προϊστάμενοι και ο ίδιος ο Αντιπρύτανης Έρευνας φοβούμενοι διώξεις από ΔΕΠ και περαιτέρω απαξίωση του έργου τους..

 
κρατήσεις γιατί??
03 Ιουν 2020 10:02

αυτό με τις κρατήσεις του ΕΛΚΕ χωρίς αντίκρυσμα δεν το καταλαβαίνω....
Για παράδειγμα ένα ΔΕΠ φέρνει έργο στον ΕΛΚΕ και του κρατάνε 15% επί όλου του έργου, μετά αν πάρει αμοιβή του κρατάνε και 7%. Για ποιό λόγο άραγε?? Δεν προσφέρει το ΔΕΠ στο ίδρυμα με την συμμετοχή του σε έργα?? Στην αξιολόγηση, στην πιστοποίηση, στην διδασκαλία των φοιτητών??
Το 7% είναι αδικαιολόγητο λες και το ίδρυμα κάνει για το ΔΕΠ και όχι το ΔΕΠ για το ίδρυμα...Καλό θα ήταν, να δημιουργηθούν υπηρεσίες υποστήριξης προς τα ΔΕΠ, που εφόσον επιθυμεί να τις χρησιμοποιεί με το 7%. Όπως υποστήριξη στην σύνταξη προτάσεων, στην αναζήτηση εταίρων, στην προώθηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, γραμματειακή υποστήριξη κτλ.

 
υπάρχει πρόβλημα για παλαιότερα έτη
03 Ιουν 2020 09:13

σε όσους διατηρούν βιβλία, μετά την πενταετία δεν υπάρχει υποχρέωση να διατηρείς τα βιβλία. Εδώ υπάρχει περίπτωση να πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας για 20 χρόνια πίσω. Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει αυτό??
Προτείνω, όπως έγινε για ΔΕΠ και τις εταιρίες την χρήση της περαίωσης (αφού αφαιρεθούν τα μη συναφή ποσά) για να μην πω παραγραφή πέραν της πενταετίας.
Σε προηγμένες χώρες, είναι υποχρέωση των υπηρεσιών να ελέγχουν εντός συγκεκριμένες χρονικής περιόδου και μετά από την πενταετία, δεν ασχολούνται πλέον. Στην Ελλάδα, δεν ασχολούνται ποτέ και έρχονται μετά από 20 χρόνια να σε ψάξουν...ας μπει ένα τέλος, στο άραγμα των εκλεκτικών μηχανισμών και στο κυνηγητό του πολίτη.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.