Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας : Δεν είναι σχολεία ελίτ τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

Δημοσίευση: 03/06/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Ενοχλούμαι πολύ όταν ακούω ότι τα σχολεία τα πρότυπα και πειραματικά ή τα πρότυπα σχολεία είναι σχολεία ελίτ. Είναι σχολεία δημόσια. Είναι σχολεία, τα οποία μπορεί να πάει παιδί οποιασδήποτε οικογένειας που αυτή τη στιγμή μπορεί να ξεκινήσει από το χωριό».

Τα παραπάνω είπε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, απευθυνόμενη  στους Βουλευτές της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, προκαλώντας την αντίδραση του Ν. Φίλη

Ν. Φίλης:  Θέλει να πάει φροντιστήριο.

Σ. Ζαχαράκη: Θα σας πω, κύριε Φίλη. Έχουμε δει πάρα πολλές περιπτώσεις παιδιών από το ελληνικό δημόσιο σχολείο, τα οποία πέρασαν στα πρότυπα σχολεία μόνο με τις γνώσεις, οι οποίες έχουν αποκτήσει στην τάξη. Υποβαθμίζουμε, κύριε Φίλη, τη δουλειά που γίνεται στο ελληνικό δημόσιο σχολείο στην έκτη δημοτικού; Εγώ δεν το κάνω.

Ν. Φίλης:  Δεν πάνε τα πιο άξια παιδιά. Στην πραγματικότητα να μιλάτε.

Σ. Ζαχαράκη: Κύριε Φίλη, νομίζω ότι σήμερα έχετε εκφράσει την άποψή σας για το θέμα των πρότυπων σχολείων. Αφήστε λοιπόν να καταθέσουμε κι εμείς απόψεις μας περί του πρότυπου σχολείου. Του πρότυπου σχολείου που κατά τα χρόνια έχει αφήσει εξαιρετικούς επιστήμονες, ανθρώπους που η οικογένεια τους δεν μπορούσε πιθανότατα να πάει στο ιδιωτικό σχολείο. Πήγε όμως κατ’ επιλογήν στο πρότυπο σχολείο και αυτή τη στιγμή κοσμούν είτε είναι άνθρωποι στην επιστημονική κοινότητα, οπουδήποτε. Ο καθένας έχει εντρυφήσει και έχει να θυμάται ότι πήγε στο καλό πρότυπο σχολείο, το οποίο αυτή τη στιγμή ενισχύουμε. Αντιθέτως, το σχολείο αυτό με τη διάχυση καλών πρακτικών, με τους ομίλους που πλέον μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από άλλα σχολεία, μπορούν αυτή τη στιγμή να δώσουν βέλτιστες πρακτικές στα όμορα σχολεία.

 

Σχόλια (14)

 
Βαλής
03 Ιουν 2020 10:09

Εφόσον είναι με κλήρωση η εγγραφή στο δημοτικό θα έπρεπε στην αλλαγή βαθμίδας να δίνεται η δυνατότητα από την αρχή σε όλους για εγγραφή. Δεν κληρονομείται η θέση στα πειραματικά.

 
βιοτετοιος
03 Ιουν 2020 12:40

φυσικα οι σχολες πληροφορικης του πεδιου οικονομιας πληροφορικηςθα επιλεξουν βασικο πληροφορικη αντι μαθηματικα .τι μηπωε οχι,,αφου η πληροφορικη ειναι τα νεα μαθηματικα

 
Sofos
03 Ιουν 2020 14:54

Ναι όταν τελειώνουν οι μαθητές την ΣΤ να σκορπιζονται προκειμένου να ικανοποιηθουν οι.. '' ατυχοι'' της 1ης κλήρωσης. Έλεος... Τα σύνδεδεμενα Πειραματικά δέχονται ακόμα περισσότερους στην Α Γυμνασίου. Αυτή η κατσίκα του γείτονα δεν ψοφάει με τίποτα

 
@Βαλής
03 Ιουν 2020 17:08

τα συνδεδεμένα Πειραματικά κάνουν νέα κλήρωση στην Α΄ Γυμνασίου και παίρνουν ένα ακόμα τμήμα...

 
Πρότυπα Πειραματικά
03 Ιουν 2020 21:50

Αλλαγές από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο είναι συνηθισμένες, πιο δύσκολα από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Είναι σωστή παρατήρηση ότι μεγάλο ποσοστό μαθητών παρακολουθούν φροντιστήριο για τις εξετάσεις για τα πρότυπα σχολεία.

Κανονικά, η κλήρωση σε αυτά τα σχολεία θα έπρεπε να γίνεται ανάμεσα στους μαθητές που έγραψαν ένα ελάχιστο βαθμό, πχ. 15/20, ώστε να υπάρχει αντιπροσωπευτικό δείγμα και να δοκιμάζονται νέες εκπαιδευτικές τεχνικές σε ομοιογενή τάξη όπου δεν υπάρχουν παιδιά με εμφανείς μαθησιακές αδυναμίες.

 
@α-sofos
03 Ιουν 2020 22:23

δεν θα σκορπίζονται, θα πηγαίνουν στο σχολείο της γειτονιάς τους όπως η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών

 
Λευτέρης
03 Ιουν 2020 23:06

Δεν «σκορπίζονται» πάνε στο σχολείο της γειτονιάς τους. Όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Δεν είναι κληρονομικό δικαίωμα .

 
Ελεος!!!
03 Ιουν 2020 23:45

Προφανώς και είναι σχολεία ελιτ κα Ζαχαράκη. Αν είχατε μελετήσει λίγο το θέμα θα είχατε καταλάβει τα προβλήματα που δημιουργούν και στους μαθητές που φοιτούν σε αυτά και στα σχολεία της γειτονιάς που αποψιλώνονται από τους καλούς μαθητές. Σχολεία βιτρίνας χωρίς κανένα κοινωνικό ρόλο, αυτό είναι. Βέβαια εσείς ενεργείτε σύμφωνα με την ιδεολογία σας, της δημιουργίας διαχωριστικών γραμμών και στην εκπαίδευση. Ελπίζω οι εργαζόμενοι,που δεν έχουν τα χρήματα να στείλουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια για την κατάλληλη προετοιμασία για συμμετοχή σε εισαγωγικές σε κάποιο πρότυπο σχολείο, να καταλάβουν πολύ καλά τι ακριβώς επιχειρείτε. Εξ άλλου το Περιστέρι είπαμε, βγάζει ψυκτικούς!

 
Τ
04 Ιουν 2020 10:18

@ πρότυπα πειραματικά. Συμφωνώ πως αυτός ο τρόπος εισαγωγής θα ήταν σαφώς δικαιότερος. Ας περνούσαν απευθείας τα παιδιά που πέτυχαν μια μέγιστη βαθμολογία και οι υπόλοιποι που ξεπερνούν το μίνιμουμ όριο να έμπαιναν σε κλήρωση. Τώρα τα περισσότερα παιδιά που εισάγονται βρίσκονται στο συν πλην εως 5 μονάδες και κάποια που ισοβαθμούν στο τέλος της ουράς μπαίνουν ούτως η άλλως σε κλήρωση.
Επισης κακως αποσύρθηκε το άρθρο που ζητούσε εξετάσεις εκ νέου για το Λύκειο. Πρέπει να το ξανασκεφτούν και να μην υποκύπτουν αλλιως δεν μας πείθουν για τις αγνες προθεσεις τους. Ωστόσο πρέπει να χαλαρώσουν το σύστημα εισαγωγής για να μη φοβάται κανεις να δώσει εξετάσεις.
Και τα παιδιά των πειραματικών να αλλάζουν. Να επωφελούνται περισσότεροι.

 
Sofos
04 Ιουν 2020 11:48

Φυσικά και σκορπιζονται γιατί δεν είναι παιδιά από μια γειτονιά αλλά από πολλές. Τα παιδιά της ίδιας γειτονιάς θα πάνε όλα σε ένα Γυμνάσιο ή σε δύο. Το ότι εισάγονται περισσότεροι με κλήρωση στο Γυμνάσιο δεν είναι αρκετό. Παιδαγωγική αντιμετώπιση ουδεμία. Το μόνο που νοιάζει είναι να φύγουν για να μπουν άλλοι αλλά ευτυχώς δεν εισακουγονται οι μισαλλοδοξοι.

 
ΕΝ ΔΥΝΆΜΕΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
04 Ιουν 2020 15:09

ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΉ ΥΠΗΡΧΑΝ 2 ΓΥΜΝΆΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΌ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΆ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΌ ΕΙΧΕ 2 ΤΜΗΜΑΤΑ !!!!! ΕΠΑΙΡΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΛΑ ΤΑ 10ΑΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΥΠΌΛΟΙΠΑ!!!! ΤΟ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ ΓΝΩΣΤΌ!!!!!

 
Πρότυπα σχολεία
04 Ιουν 2020 16:30

Μετά θα περάσουν στο Πανεπιστήμιο, θα είναι σε διαφορετικές πόλεις και τα περισσότερα θα προχωρήσουν στη ζωή τους και θα δημιουργήσουν νέο κύκλο επαφών. Μην δραματοποιούμε μια φυσική κατάσταση.

 
Θυμιος
05 Ιουν 2020 09:42

Έπρεπε να συνδεθούν και με σχολές κατευθείαν Χωρίς εξετάσεις και την τριτοβάθμια να το πάμε το δικαίωμα μέχρι τέλος.

 
woody
05 Ιουν 2020 11:41

Για να διεκδικήσεις μια θέση στα πρότυπα που υπάρχουν μέχρι σήμερα , θα πρέπει να πας το παιδί σου τουλάχιστον για 1 έτος (αν δεν πας ιδιαίτερο 2 χρόνια) σε κοινό φροντιστήριο με ετήσιο κόστος 1.300 € .
Επίσης , για να φύγουμε από οποιοδήποτε αφήγημα , δεν υπάρχει παιδί να πετύχει στις εξετάσεις των προτύπων , με τα εφόδια του δημόσιου σχολείου χωρίς ενισχυτική διδασκαλία.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.