Placeholder

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Με την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων να επιδοθεί και η βαθμολογία του β΄ τριμήνου;

Δημοσίευση: 03/06/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Της Ευφροσύνη Χαραλαμπίδου, Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου δασκάλων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Α.Μ.Θ.

Αφορμή για την κατάθεση των σκέψεων μου ήταν η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και το ερώτημα που μου τέθηκε ως προς την επίδοση στους μαθητές της βαθμολογίας του β΄ τριμήνου του σχολικού έτους 2019-2020. Με την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων στις 10 Μαρτίου 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το β΄ τρίμηνο ολοκληρώθηκε αλλά δεν πραγματοποιήθηκε η επίδοση των ελέγχων προόδου.

Οι οδηγίες των σχετικών εγκυκλίων του ΥΠΑΙΘ ήταν οι εξής:

1.    ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση γονέων/κηδεμόνων για την πρόοδο των μαθητών –βαθμολογία β’ τριμήνου» (με αριθμ. πρωτ. Φ.7/ΦΜ/35640/Δ1/10-3-2020 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ)

Αναφορικά με την ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων για την πρόοδο των τέκνων τους και την επίδοση βαθμολογίας β’ τριμήνου (άρθρο 14, παρ.4, του Π.Δ. 79/17 ΦΕΚ 109Α’) στις σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπ/σης και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων/συναθροίσεων σε κλειστό χώρο, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με συγχρωτισμό μαθητών/τριών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικού προσωπικού, σας ενημερώνουμε τα εξής:

α) Οι γονείς/κηδεμόνες μαθητών/τριών που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο και στην Α’ και Β΄ τάξη Δημοτικού δύνανται να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους διδάσκοντες προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των τέκνων τους.

β) Αναφορικά με την επίδοση των ελέγχων για τους μαθητές/τριες που φοιτούν στη Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ΄ τάξη, οι Σύλλογοι Διδασκόντων, με απόφασή τους, προβαίνουν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να παραδίδονται οι έλεγχοι προόδου β΄ τριμήνου σε κλειστό και σφραγισμένο φάκελο στην τσάντα του κάθε μαθητή, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία γονέων & κηδεμόνων στο σχολείο.

Με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας και του Συλλόγου Διδασκόντων ενημερώνονται οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών.

2.    ΘΕΜΑ: «Βαθμολογία β’ τριμήνου» (με αριθμ. πρωτ. Φ7/ΚΓ/40094/Δ1/23-3-2020 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ)

Αναφορικά με την επίδοση βαθμολογίας β’ τριμήνου για τους μαθητές/τριες που φοιτούν στη Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ΄ τάξη, παρακαλούμε όπως καταχωρηθεί στο myschool μέχρι την Παρασκευή 27-03-2020.

Ο «έλεγχος προόδου» θα παραδοθεί στους γονείς/κηδεμόνες με την έναρξη λειτουργίας των σχολείων.

3.    «Ενημέρωση γονέων/κηδεμόνων για την πρόοδο των μαθητών –βαθμολογία β’ τριμήνου» (με αριθμ. πρωτ. Φ1/52512/ Δ2 /7-5-2020 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ για τη δευτεροβάθμια)

ΘΕΜΑ: «Ενεργοποίηση Λειτουργικότητας Αποστολής Βαθμολογίας μέσω του ΠΣ myschool»

Σας ενημερώνουμε ότι, λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι άμεσοι κίνδυνοι από τη διάδοση του νέου κορωνοϊού COVID-19, στο Π.Σ. του myschool έχει ήδη υλοποιηθεί λειτουργικότητα που επιτρέπει τη δημιουργία ενός αρχείου excel με όλα τα στοιχεία που χρειάζονται οι εκπαιδευτικοί για την δημιουργία ηλεκτρονικού μηνύματος (e-mail), ώστε να σταλεί η βαθμολογία όλων των μαθητών/τριών στους κηδεμόνες τους ηλεκτρονικά χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας τους στις σχολικές μονάδες.

Τα παραπάνω αποσπάσματα προέρχονται από τις τρεις σχετικές με την επίδοση βαθμολογίας του β΄ τριμήνου εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ. Οι δύο πρώτες αφορούν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έχουν ημερομηνία Μαρτίου, δηλαδή τις πρώτες ημέρες της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Η τρίτη με ημερομηνία Μαΐου αφορά τα σχολεία της δευτεροβάθμιας. Ο προβληματισμός που τίθεται είναι εάν με την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων θα πρέπει να δοθεί η βαθμολογία του β΄ τριμήνου στους μαθητές και αν ναι, πότε και με ποιον τρόπο.

Επειδή δεν υπάρχει κάποιο νεότερο έγγραφο που να το καθορίζει και η βαθμολογία στο δημοτικό σχολείο συνδέεται όχι μόνο με την επίδοση του μαθητή στα μαθήματα αλλά και με άλλα χαρακτηριστικά (με αρ.πρωτ.Φ.7Α/ΦΜ/212191/Δ1/04-12-2017/εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ).

Επειδή τα παιδιά έχουν ανάγκη να τους υποδεχθούν οι αγαπημένοι τους δάσκαλοι με μια άλλη αγκαλιά, πιο μακρινή αλλά εξίσου τρυφερή και ζεστή.

Επειδή οι μαθητές μετά από τόσο καιρό μακριά από το φυσικό περιβάλλον τους, το σχολείο, τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους, χρήζουν πρωτίστως ψυχολογική στήριξη για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες υγιεινής, συμπεριφοράς και κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Επειδή σε συμπληρωματικές οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων στο δημοτικό σχολείο γίνεται αναφορά στην πιθανή αξιοποίηση των βιβλίων και την επόμενη χρονιά, δηλαδή μπορεί να μην ολοκληρωθεί η ύλη (με αριθμ. πρωτ. Φ.20/57807/Δ1/18-5-2020 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ).

Επειδή κατά την ενημέρωση για τη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών διευκρινίζεται ότι δεν θα διεξαχθούν εξετάσεις και ότι η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών τετραμήνων (Ενημέρωση για τη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, ανακτημένο στις 29-4-2020, https://www.minedu.gov.gr/koronoios-kentriki).

Για τους παραπάνω λόγους είναι παιδαγωγικά ορθό να αφιερωθεί χρόνος για να ενημερωθούν οι μαθητές μας για τον ιό αλλά και για να τους ενθαρρύνουμε να μιλήσουν για τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με τον ιό (με αριθμ. πρωτ. 51380/Δ2/05-05-2020 εγκύκλιος οδηγιών του ΥΠΑΙΘ). Αυτές τις πρώτες ημέρες είναι σημαντικό να είμαστε αρωγοί στην ομαλή επάνοδο των μαθητών και στην προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες. Δεν χρειάζεται να αποπροσανατολιστούν και να αγχωθούν με θέματα βαθμολογίας. Ας περιμένουμε νεότερες οδηγίες ή ας δοθούν οι βαθμοί και των δύο τριμήνων με τη λήξη του σχολικού έτους. Ωστόσο ο κάθε σύλλογος διδασκόντων έχοντας υπόψη τις σχετικές εγκυκλίους μπορεί να λάβει τις αποφάσεις του.

Σχόλια (1)

 
Γεωργοδασκαλος
03 Ιουν 2020 17:58

Σωστά και πάνω από όλα λογικά... Το δεύτερο δεν είναι αυτονόητο για πολλούς

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ