Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υπόμνημα της Ομοσπονδίας των υπαλλήλων των ΑΕΙ για το πολυνομοσχέδιο

Δημοσίευση: 04/06/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Προς Τον Πρόεδρο της Βουλής

Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

Πέρα από τις σοβαρές παρεμβάσεις στο σχολείο, οι οποίες μας βρίσκουν συνολικά αντίθετους και υιοθετούμε τα αιτήματα των συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών και του γονεϊκού κινήματος, θέλουμε να αναφερθούμε στο κομμάτι του νομοσχεδίου που έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα:

-Αναφορικά με το Κεφάλαιο Α’ που αφορά στη διαδικασία ανάδειξης Πρυτανικών Αρχών:

- Με το άρθρο 68, στο οποίο ορίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία ανάδειξης Πρυτανικών Αρχών έχουν μόνο τα μέλη ΔΕΠ, αποκλείονται από τις διαδικασίες οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - Διοικητικοί υπάλληλοι, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ - και οι φοιτητές, αγνοώντας την ουσιαστική συμβολή όλων των παραπάνω στη λειτουργία των ΑΕΙ.  Συνολικά, ο αποκλεισμός εργαζομένων και φοιτητών πλήττει καθ’ αυτή την δημοκρατική λειτουργία των ιδρυμάτων. Πρόκειται για μια αντιδραστική και μονομερή απόφαση, η οποία μας βρίσκει κάθετα αντίθετους! Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται όλες οι προσπάθειες που γίνονται στην κατεύθυνση περιορισμού ή και πλήρους κατάργησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το πανεπιστήμιο - επιχείρηση να διευθύνεται από διοικήσεις κατάλληλα προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της αγοράς, όπως αυτές που θα αναδεικνύονται και με την εφαρμογή των ρυθμίσεων για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών. Αντίθετους μας βρίσκει επίσης και η καθιέρωση της αποκλειστικά ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (άρθρο 70), ενός μέσου ξένου προς τις ζωντανές, δημοκρατικές διαδικασίες, με στόχο να εμποδιστούν οι παρεμβάσεις διεκδίκησης των εργαζομένων στα ιδρύματα, των φοιτητών, των διδασκόντων.

Ζητάμε συμμετοχή των εργαζομένων με ισότιμη ψήφο και κατάργηση του άρθρου 70, όπου προβλέπεται η αποκλειστικά ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Αναφορικά με το Κεφάλαιο Β’ και το νέο πλαίσιο για τις μετεγγραφές φοιτητών:

Οι ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές (άρθρο 73) προσθέτουν καινούρια εμπόδια στην προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά και οι γονείς τους για να σπουδάσουν, εισάγοντας και βαθμολογικά κριτήρια.

Προφανώς και δεν καθιστούν το σύστημα μετεγγραφών «δικαιότερο». Ίσα-ίσα, έρχονται και προστίθενται στην πλήρη απαξίωση της φοιτητικής μέριμνας, την οποία πληρώνουν οι οικογένειες των φοιτητών με υπέρογκα ποσά για να ολοκληρώσουν τα παιδιά τις σπουδές τους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Επιπλέον, οι ρυθμίσεις αυτές σε συνδυασμό με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προηγήθηκαν όπως η εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ, η δήθεν Ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, θα διαμορφώσουν Ιδρύματα, αποφοίτους και πτυχία α και β κατηγορίας. Ιδρύματα «αριστείας» για τους λίγους και Ιδρύματα για την πλειοψηφία των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

Ζητάμε την απόσυρση του άρθρου 73.

-    Αναφορικά με το Κεφάλαιο Γ’  και τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών:

Θεωρούμε ότι με το πρόσχημα των ξενόγλωσσων φοιτητών και σε συνέχεια των αντίστοιχων ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, η κυβέρνηση ενισχύει την αγορά προγραμμάτων και τίτλων σπουδών. Έχουν ήδη ξεκινήσει προγράμματα με δίδακτρα – όπως στην Σχολή της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, τα οποία θα επεκταθούν. Θα προωθηθούν συμπράξεις με πανεπιστήμια του εξωτερικού, θερινά προγράμματα κ.α. Αυτό, δηλαδή, που ετοιμάζεται είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων του πανεπιστημίου επιχείρηση, που θα εμπορεύεται προγράμματα σπουδών και άλλα «προϊόντα» και «υπηρεσίες». Θα αξιοποιούνται οι ελλιπείς υποδομές των Ιδρυμάτων για τον «ακαδημαϊκό τουρισμό», υποβαθμίζοντας στην πραγματικότητα την ποιότητα των σπουδών. Η απελευθέρωση της αγοράς πιστοποιητικών, τίτλων και δεξιοτήτων στα Πανεπιστήμια υποβαθμίζει περαιτέρω τα πτυχία, ενισχύει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους αποφοίτους και τη λογική της διαρκούς συγκέντρωσης «προσόντων» επί πληρωμή.

Την ίδια στιγμή, ανοίγει ο δρόμος για να εφαρμοστούν και να γενικευτούν τα δίδακτρα στα προπτυχιακά.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Για το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΔΠΤΕ

Η Πρόεδρος
 
Νίκη Χρονοπούλου

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ