Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύγκλητος ΓΠΑ: Μεροληπτική η διάταξη για τις Πρυτανικές εκλογές

Δημοσίευση: 05/06/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ του Γ.Π.Α. (Συνεδρία: 571/03.06.2020)

Η Σύγκλητος του ΓΠΑ θεωρεί ομόφωνα ότι η παντελής στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών καθώς και των αρχών των μονομελών οργάνων διοίκησης, όλων των πλην μελών ΔΕΠ κατηγοριών προσωπικού (Λέκτορες Εφαρμογών, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό-ΕΕΠ, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό-ΕΔΙΠ, Ειδικό Τεχνικό, Εργαστηριακό Προσωπικό-ΕΤΕΠ, Διοικητικό Προσωπικό-ΔΠ), όπως προτείνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που είδε το φως της δημοσιότητας και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων για ψήφιση στο προσεχές διάστημα, δίνει την εντύπωση μεροληψίας και επιλεκτικής μεταχείρισης των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας από την πλευρά του συντάκτη, ενώ δημιουργεί αίσθημα αποστροφής, αδικίας και απογοήτευσης στις κατηγορίες αυτές του προσωπικού, χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα Ιδρύματα.

Σημειώνεται ότι από το 1982, με την εφαρμογή του ν.1268/82, μέχρι σήμερα, παρά την εναλλαγή Κυβερνήσεων και Υπουργών, ουδέποτε έχει αποκλειστεί η δίκαιη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην ανάδειξη των αρχών διοίκησης του δημόσιου πανεπιστημίου, με μια μικρή εξαίρεση το 2011 (ν.4009/2011-νόμος Διαμαντοπούλου). Κατόπιν αυτών η Σύγκλητος του ΓΠΑ ζητά την απόσυρση των συγκεκριμένων διατάξεων.

Σχόλια (5)

 
μελος δεπ
05 Ιουν 2020 12:08

ο νομος διαμαντοπουλου δεν ειναι μικρη εξαιρεση

 
Ενδιαφέρον
06 Ιουν 2020 21:19

Δεύτερη σύγκλητος που βγάζει παρόμοιο ψήφισμα.

 
ΕΤΕΠ
07 Ιουν 2020 12:28

Μπράβο στο ΓΠΑ.
Λέει τα πράγματα όπως πρέπει να είναι χωρίς τις αοριστίες και τις γενικολογίες των περισσοτέρων ΑΕΙ της χώρας τα οποία είτε δεν θέλουν να έρθουν σε αντιπαράθεση με το Υπουργείο Παιδείας είναι βολεύονται από την αφαίρεση δικαιώματος ψήφου στις κατηγορίες ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ & Διοικητικού προσωπικού.
Αυτό που ενδεχομένως δεν έχουν αντιληφθούν τα περισσότερα μέλη ΔΕΠ αλλά και οι περισσότερες πρυτανικές αρχές είναι ότι το μέτρο αυτό είναι το πρώτο βήμα ώστε στην συνέχεια να τους αφαιρεθεί αφαιρεθεί και από αυτούς το δικαίωμα ψήφου διότι σε επόμενο νομοσχέδιο (στο μέλλον) η θέση του πρύτανη θα προκηρύσσεται (πχ manager όπως σε πολλά ξένα πανεπιστήμια ή διοικητής όπως στα Νοσοκομεία κ.α.) και δεν θα εκλέγεται όπως τώρα.
Αυτό είναι το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ στην Ελλάδα

 
Πανεπιστήμια
07 Ιουν 2020 17:00

Όταν η χρηματοδότηση προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν υπάρχει αυτοδιοίκηση οργανισμού.

Το υπουργείο πρέπει με κάποιο τρόπο (πχ. αξιολόγηση καθε πενταετία) να ελέγχει τη διοίκηση των δημοσίων ΑΕΙ, γιατί στο παρελθόν είχαν εμφανιστεί προβλήματα

 
Κωνσταντίνος ΕΔΙΠ
08 Ιουν 2020 14:10

Μπράβο στο ΓΠΑ.

Πέρα από το βασικό αναφαίρετο δικαίωμα της ψήφου, γίνεται αντιληπτό το πόσο λίγο υπολογίζει τις συγκεκριμένες κατηγορίες προσωπικού η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου. Είναι ατυχές, αν μη τι άλλο, να αντιμετωπίζεις με τέτοιου βαθμού απαξίωση προσωπικό όλων των βαθμίδων πλην ΔΕΠ, όταν είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο χωρίς ΕΔΙΠ, χωρίς ΕΕΠ, χωρίς ΕΤΕΠ και χωρίς Διοικητικό προσωπικό με την κάθε κατηγορία να έχει διακριτό και απολύτως απαραίτητο έργο.
Μπορεί οι κλάδοι ΕΕΠ και ΕΔΙΠ ως διδακτικό προσωπικό να είναι πιο κοντά στα μέλη ΔΕΠ (μισθολόγιο, επιδόματα, διδακτικές υποχρεώσεις κτλ) όμως είναι τραγικό να υπάρχει η πεποίθηση ότι μόνο τα ΔΕΠ μπορούν να έχουν δυνατότητα ψήφου (γνώμη και άποψη) για τα όργανα διοίκησης και όλοι οι υπόλοιποι να ονομάζονται λοιπό προσωπικό που δεν έχει δικαίωμα ψήφου.
Στο σχολιασμό του 3/6/20 ο Υφυπουργός αναφέρθηκε σχετικά λέγοντας πως οι Λέκτορες και οι Επίκουροι δυνητικά μπορούν να εκλεγούν σε θέσεις Αν. Καθηγητή και Καθηγητή. Κύριε Υπουργέ, όταν οι Λέκτορες και οι Επίκουροι καταθέσουν για εξέλιξη η προκήρυξη είναι ανοικτή και μπορεί κάθε επιστήμονας με το κατάλληλο γνωστικό αντικείμενο να υποβάλει τα χαρτιά του (μπορεί να είναι κάποιος μεταδιδάκτορας ή και κάποιο μέλος ΕΔΙΠ ή ΕΕΠ ή/και ΕΤΕΠ με διδακτορικό). Άρα με το σκεπτικό σας στις 3/6/20 δυνητικά όλοι μπορούν να γίνουν Αν. Καθηγητές και Καθηγητές, εκτός και αν θεσπίσετε νόμο όπου οι Λέκτορες θα γίνουν οπωσδήποτε καθηγητές μετά το πέρας 10+ χρόνων και θα είναι με κλειστές διαδικασίες.
Το μόνο που κάνετε είναι να προκαλείτε τριβές σε κατηγορίες προσωπικού που στηρίζουν το ακαδημαϊκό έργο τόσο σε προπτυχιακό επίπεδο όσο και σε μεταπτυχιακό.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ