ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Διαδικτυακή συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με εκπροσώπους Αμερικάνικων Πανεπιστημίων

Για την εκπόνηση κοινών Προγραμμάτων Σπουδών με τα ελληνικά Πανεπιστήμια
Δημοσίευση: 09/06/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Διαδικτυακή συνάντηση, παρουσία της υπουργού Ν. Κεραμέως και του υφυπουργού Β. Διγαλάκη θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός  Κ. Μητσοτάκης με εκπροσώπους Αμερικάνικων Πανεπιστημίων.

 Το “μενού”  της  διαδικτυακής συνάντησης, στην οποία θα μετέχουν και εκπρόσωποι των ελληνικών Πανεπιστημίων, θα περιλαμβάνει:

  1.        την  εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών,
  2.        τη  συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας,
  3.         την  ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας, και,
  4.         άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των αμερικάνικών Πανεπιστημίων το νέο νομικό πλαίσιο για τα Ξενόγλωσσα Προγράμματα, το οποίο ψηφίζεται αύριο, Τετάρτη στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε   προγραμματισμένη επίσκεψη Πρυτανικών Αρχών 28 Πανεπιστημίων της Αμερικής στην Αθήνα, για τον περασμένο Μάρτιο, αλλά αναβλήθηκε, λόγω Κορωνοϊού.

Στην Ελλάδα επρόκειτο να έρθουν αντιπροσωπείες 28      Αμερικάνικων Πανεπιστημίων, εκ των οποίων κάποια με “βαρύ” όνομα, όπως:   Harvard, Columbia, Berkeley, Princeton, Tufts, New York University, Johns Hopkins.

Με τις διατάξεις των άρθρων από 82 έως 95 του  πολυνομοσχεδίου του υπ. Παιδείας που ψηφίζονται αύριο στη Βουλη,παρέχεται η δυνατότητα διοργάνωσης προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου σε άλλες γλώσσες (Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών – Ξ.Π.Σ.) πλην της ελληνικής, χωρίς να απαιτείται η σύμπραξη ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) με το Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), όπως ίσχυε περιοριστικά μέχρι σήμερα. Βασικός στόχος του νέων αυτών ρυθμίσεων είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που κρίνεται ότι θα συμβάλλει και στην ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Ειδικότερα, οι σχετικές ρυθμίσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα των Α.Ε.Ι., της αυτονομίας και της εξωστρέφειάς τους και την ανάδειξη της χώρας μας σε διεθνή πόλο έλξης για αλλοδαπούς πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να σπουδάσουν στην Ελλάδα.

Η πρόβλεψη απλοποιημένων προς τούτο διαδικασιών, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενισχύει το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων, τηρουμένων βεβαίως των ασφαλιστικών δικλείδων διασφάλισης της ποιότητας κατά τις κείμενες διατάξεις.

Τα εν λόγω προγράμματα απευθύνονται σε αλλοδαπούς πολίτες χωρών εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι κατ’ ελάχιστον απόφοιτοι λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων που εδρεύουν στην αλλοδαπή, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τις τελευταίες δυο τάξεις του λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου σε χώρα της αλλοδαπής.

 

Σχόλια (3)

 
Έλλειψη κινήτρων
10 Ιουν 2020 13:21

Για ποιο λόγο να επιθυμεί κάποιος πολίτης από τις ΗΠΑ να αποκτήσει πτυχίο απο ελληνικό πανεπιστήμιο; Ούτε τα ελληνικά ΑΕΙ όπως έχουν διαμορφωθεί είναι ανταγωνιστικά για να προσελκύσουν ξένους καθηγητές ή ερευνητές πέρα από παραμονή λίγων μηνών.

 
Συνεργασίες με εξωτερικό
09 Ιουν 2020 15:08

Για να έχει μέλλον μια τέτοια προσπάθεια πρέπει να σχεδιαστεί σε βάθος 4-5 ετών, με κίνητρα για ξένους ερευνητές να έρθουν στην Ελλάδα.

 
μπράβο
09 Ιουν 2020 14:27

εξαιρετική προσπάθεια, μπράβο στο τόλμημα.

σύντομα τα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια θα μπορούν να στέλνουν φοιτητές και καθηγητές στην Ελλάδα για σπουδές, όπου θα αξιοποιούνται οι υποδομές των δημόσιων Πανεπιστημίων (στέγαση, σίτιση, εργαστήρια κτλ) και ταυτόχρονα θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι σε αυτά τα προγράμματα που θα έχουν επιλέγει με ανοικτές διαδικασίες.

Πολύ φοβάμαι όμως, ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον αντίστοιχο της προσδοκίας...και αν ρωτάτε γιατί, θα σας απαντήσω, γιατί το πτυχίο που κρατάει κανείς στο χέρι, ιδιαίτερα όταν πληρώνει για αυτό, απαιτεί να έχει αντίκρισμα στην διεθνή αγορά....Εκτός και αν πιστεύετε ότι κάποιοι θα έρθουν να σπουδάσουν εδώ και μετά θα μείνουν να δουλέψουν στην Ελληνική Βιομηχανία.

Αν μπορεί κάποιος πάντως, ας με ενημερώσει..το ξενόγλωσσο πρόγραμμα του ΕΚΠΑ, πόσους φοιτητές και πόσα έσοδα έχει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του???

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ