ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Μπροστά στις εξετάσεις: με λογισμό και μ΄όνειρο!

Μη φοβηθείτε και μην αγχωθείτε σε τούτο το ταξίδι και προπαντός μην παρασυρθείτε από Σειρήνες που υπάρχουν γύρω σας. Ο Οδυσσέας μπορεί να απόλαυσε το τραγούδι των Σειρήνων, αλλά φρόντισε να δεθεί σφιχτά στο κατάρτι από τους συντρόφους του.
Δημοσίευση: 13/06/2020
Εξετάσεις
Alt Text: 
Εξετάσεις
Title Text: 
Εξετάσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Γεωργία Γιώτα, φιλόλογος

Και ο χρόνος κύλησε, μέσα από δυσκολίες, αναβολές, μεταβολές, απαγορεύσεις, περιορισμούς, αλλαγές  και έφτασε πάλι ο Ιούνιος. Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, αν και σηματοδοτεί την έναρξη μιας ήρεμης, χαλαρής, ξένοιαστης, χαρούμενης περιόδου που συνδέεται με ανάπαυλα και διακοπές, ωστόσο έχει συνδεθεί και με στιγμές έντασης και πίεσης για την εκπαιδευτική κοινότητα που απορρέουν από τη συμμετοχή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ως γονείς και εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο συν-βιώνουμε, συν-πάσχουμε, συν-αισθανόμαστε την ένταση και  τα συναισθήματά τους. Γιατί κάθε χρόνο τα παιδιά μπορεί να είναι διαφορετικά, αλλά οι καταστάσεις και τα  συναισθήματα δεν αλλάζουν. Η πίεση, η αγωνία, η επιθυμία, οι φιλοδοξίες, οι στόχοι και τα όνειρα των παιδιών μάς επηρεάζουν ξανά και ξανά και μας καθιστούν συμμέτοχους και συγκοινωνούς. Αλλά αυτή η «μέθεξη»  σμιλεύει την ψυχή, αναζωογονεί το νου και ενίοτε συμπαρασύρει και το σώμα στη νέα κατάσταση. Και είναι τούτη η στιγμή, η ιδιαίτερη, η φορτισμένη, η ευλογημένη, κατά την οποία έχουμε να σας πούμε πολλά…

Αγαπημένα μας παιδιά, παιδεύεστε και εκπαιδεύεστε  πολλά χρόνια, όχι ασφαλώς για μία στιγμή. Όποιες γνώσεις αποκομίσατε, όποια εφόδια κερδίσατε, όποιες μάχες δώσατε, σας έκαναν σίγουρα καλύτερους και βέλτιστους. Θυμηθείτε τεστ και διαγωνίσματα, προφορικές εξετάσεις, ασκήσεις που λύσατε,  απορίες που εκφράσατε, ακόμα και όσα από συστολή ή αβεβαιότητα δεν μοιραστήκατε στην τάξη. Τις φορές που πέσατε, πονέσατε, κλάψατε και απογοητευτήκατε, αλλά και τις φορές που σηκωθήκατε με πείσμα δίνοντας  υπόσχεση στον εαυτό σας για μια διαφορετική αντιμετώπιση την επόμενη φορά. Οι σχέσεις με τους συνομηλίκους και με τους καθηγητές σάς δίδαξαν επίσης πολλά και ίσως πιο σημαντικά, πιο ουσιαστικά πράγματα για τη ζωή. Η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η ευγένεια, ο αλτρουισμός δεν μαθαίνονται μέσα από τα βιβλία, αλλά γίνονται βίωμα μέσα από την κοινωνική μάθηση, την παρατήρηση και την υιοθέτηση προτύπων συμπεριφοράς.  Όλα αυτά έχουν οπλίσει τη φαρέτρα του νου και της ψυχής σας με πολύ χρήσιμα όπλα που από δω και πέρα θα χρησιμοποιείτε στις καθημερινές  επαφές.

Και να η πρώτη ευκαιρία… Με ψυχραιμία, με σύνεση, «με λογισμό και μ΄ όνειρο» δώστε τις εξετάσεις σας. Και μην ξεχνάτε πως η επιτυχία είναι μια ιδιαίτερη λέξη που λαμβάνει τις διαστάσεις και το νόημα που εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε να της δώσουμε και πως μια φαινομενική «αποτυχία» τώρα μπορεί παρακάτω να δώσει ευκαιρία για μια ουσιαστική επιτυχία που να ταιριάζει στα δικά σας μέτρα και σταθμά. Δύο συμβουλές συγκρατήστε: κάθε προσπάθεια και δοκιμασία στη ζωή να τις δίνετε με αξιοπρέπεια, περηφάνια και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Οι δάσκαλοί σας είμαστε εδώ για να γευτούμε τη χαρά σας, αλλά και να σηκώσουμε λίγο βάρος από την πίκρα, το θυμό ή την απογοήτευσή σας, όλα προσωρινά και θεραπεύσιμα. Αδράξτε την κάθε μέρα. Ρουφήξτε τη ζωή μέχρι το μεδούλι.

Διεκδικήστε τα δικαιώματά σας. Αγωνιστείτε για ένα καλύτερο κόσμο, όχι μόνο για εσάς, αλλά και για τους άλλους. Ερωτευθείτε ανθρώπους, αγαπήστε χαρακτήρες και συμπεριφορές. Νιώστε και κατανοήστε. Η αληθινή ζωή ξεκινάει από τώρα. Μην αφήσετε κανέναν  να σας αποπροσανατολίσει και τίποτα να σας απογοητεύσει. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι ΜΙΑ μάχη. Όχι Η μάχη. Και σίγουρα δεν είναι ο πόλεμος.

Αναμφίβολα το διάστημα που διανύσαμε ήταν και δύσκολα διαχειρίσιμο και επώδυνο εξαιτίας της πανδημίας. Πόσο μάλλον για εσάς, που είχατε ανάγκη την ηρεμία και την ασφάλεια. Όμως αποδείξατε ότι εσείς είστε και υπεύθυνοι και συνεργάσιμοι και ώριμοι. Απτό παράδειγμα η συμπεριφορά σας κατά την επαναλειτουργία των σχολείων.

Ζήστε λοιπόν τη στιγμή! Γευτείτε τη! Απολαύστε τη! Είναι η στιγμή της προσπάθειας. Είναι η στιγμή της δικαίωσης. Είναι μια σημαντική ευκαιρία κατά την οποία οι κόποι του παρελθόντος συμπλέουν με μια δοκιμασία του παρόντος για να τροφοδοτήσουν τα όνειρα του μέλλοντος. Αλλά τα όνειρα είναι απαιτητικά. Απαιτούν και απορροφούν  μεγάλα αποθέματα ενέργειας και σίγουρα δεν βασίζονται σε μία στιγμή, αλλά σε πολλές στιγμές που η ζωή θα προσφέρει  στη συνέχεια του ταξιδιού,  Γι΄αυτό δώστε τούτο τον προσωπικό  αγώνα με ηρεμία, νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση, πίστη, αξιοπρέπεια. «Σαν έτοιμοι από καιρό, σαν θαρραλέοι». Τα μάτια σας να είναι στραμμένα στον ουρανό, αλλά τα πόδια σας να πατούν στέρεα τη γη. Τέτοιες μάχες, μεγάλες ή μικρές, σημαντικές ή αδιάφορες, με περισσότερες ή λιγότερες απώλειες, μάχες του μυαλού ή της καρδιάς θα κληθείτε να δώσετε πολλές. Και αυτή είναι μία μόνο από τις πολλές.

Μόνο εσείς έχετε την ευλογία να γνωρίζετε τον εαυτό σας, τις δυνάμεις, τις δυνατότητες, τις ικανότητές σας. Μόνο εσείς ξέρετε πώς νιώθετε και τι σκέφτεστε, γιατί μόνο εσείς κατέχετε τα κλειδιά της συνείδησής σας. Οι γονείς, οι δάσκαλοί σας ήμασταν  και θα είμαστε εδώ κάθε φορά που εσείς θα μας δίνετε (πια) αυτό το δικαίωμα. Να μοιραστούμε τις αγωνίες πριν τους αγώνες σας,  τις ελπίδες κατά τη διάρκεια κάθε προσπάθειας, τη χαρά σε κάθε νίκη, τη λύπη ή την πικρία σε ενδεχόμενη αποτυχία.

Η αποτυχία αποτελεί μεγάλο μάθημα. Ίσως από τα μεγαλύτερα μαθήματα της ζωής, γιατί έχει την κρυμμένη δύναμη να σας πεισμώσει, να σας καταστήσει πυράντοχους σε  επόμενη δοκιμασία, να διδάξει λάθη στρατηγικής και τρόπους προφύλαξης. Άρα να σας καταστήσει περισσότερο έμπειρους, νουνεχείς και  αποτελεσματικούς. «Όλοι θέλουν να ζήσουν στην κορυφή του βουνού, αγνοούν όμως  ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στον τρόπο που κατεβαίνουν την απόκρημνη πλαγιά». Γιατί τότε απλώς…η αδρεναλίνη χτυπά κόκκινο και το κόκκινο, χρώμα του πάθους, της έντασης, της δημιουργίας, είναι το χρώμα που λατρεύετε και από το οποίο έλκεστε, όσο η φρεσκάδα της ηλικίας και της καρδιάς το επιτρέπουν. Μη φοβηθείτε και μην αγχωθείτε σε τούτο το ταξίδι και προπαντός μην παρασυρθείτε από Σειρήνες που υπάρχουν γύρω σας. Ο Οδυσσέας μπορεί να απόλαυσε το τραγούδι των Σειρήνων, αλλά φρόντισε να δεθεί σφιχτά στο κατάρτι από τους συντρόφους του. Κι εσείς όμως έχετε τον τρόπο να προφυλάξετε τον εαυτό σας. Οι γονείς και οι δάσκαλοι  σας εφοδιάζαμε όλο τον καιρό που παρακολουθούσαμε να ανθίζετε με τα εφόδια της παιδείας, των αξιών, του ήθους.  Ο πρώτος στόχος, η πρώτη «Ιθάκη» σας περιμένει. Και όταν ανακαλύψετε τις ομορφιές της, θα μάθετε πολλά και θα εξελιχθείτε σε καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο άνθρωπο.

Και όταν περάσουν όλα αυτά, όταν γίνουν βίωμα και αποτυπωθούν στην ψυχή σας, «προχωρήστε μπροστά και σβήστε τα ίχνη μας, όπως η φύση προστάζει…»!

Με πίστη, με δύναμη για την προσπάθεια και την επιτυχία!

Ετικέτες: 
ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΩΤΑ

Σχόλια (1)

 
Ωραίο κείμενο
15 Ιουν 2020 02:24

Για μια άχαρη διαδικασία σε ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον, μακάρι να είχαμε φτιάξει σχολεία ώστε μετά από 12 (14) χρόνια φοίτησης να έβγαιναν οι νέοι άνθρωποι και να συνέχιζαν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια γεμάτοι εφόδια και αισιοδοξία.

Ελπίζουμε ότι σε 5-10 χρόνια τα πράγματα θα έχουν βελτιωθεί, βέβαια μάλλον τα ίδια έλεγαν και οι άνθρωποι το 1980 και το 2000, αλλά πάντα συνεχίζεται η προσπάθεια: τώρα έχουμε και το web, ώστε τα σημερινά παιδιά του Δημοτικού θα έχουν ένα πλούτο ερεθισμάτων που δεν υπήρχε ποτέ παλιότερα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ