ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τηλεδιάσκεψη Πρωθυπουργού για τη συνεργασία 27 κορυφαίων Πανεπιστημίων των ΗΠΑ με ελληνικά ΑΕΙ

Η λίστα των αμερικανικών πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα
Δημοσίευση: 16/06/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τηλεδιάσκεψη με στόχο την προώθηση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με έμφαση στην πολύπλευρη συνεργασία των ελληνικών ιδρυμάτων με 27 κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Mητσοτάκης.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Βασίλης Διγαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Απόστολος Δημητρόπουλος.

Την αμερικανική πλευρά εκπροσώπησαν o επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης των ΗΠΑ Allan Goodman,.ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Jeffrey Pyatt και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας.

«Στα δημόσια πανεπιστήμιά μας υπάρχει ένα εκπληκτικό σύνολο ταλαντούχων ανθρώπων με πάρα πολύ μεγάλη αξία και δυνατότητες που δεν έχουν αναδειχθεί» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μετά την 7η Ιουλίου του 2019, «το πρώτο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να ανοίξουμε αυτό το σύνολο των ανθρώπων στον υπόλοιπο κόσμο, ενισχύοντας τη διεθνή του παρουσία, και ουσιαστικά να τους δώσουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουν συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού».

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας που εγκαινίασε τον περασμένο Σεπτέμβριο το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, από κοινού με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (Institute of International Education – IIE) και στοχεύει στη διευκόλυνση της προσέγγισης Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες, όπως η εκπόνηση κοινών και διπλών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή φοιτητών από χώρες του εξωτερικού σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, οι «ανταλλαγές» φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας, καθώς και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα Ιδρύματα θα αποφασίσουν.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάζει αυτονόητο ενδιαφέρον για πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια ως προς την ανάπτυξη συνεργασιών, όχι μόνο επειδή είναι απολύτως λογικό να σπουδάζει κανείς μια σειρά από αντικείμενα στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα, αρχαία ελληνικά, ιστορία και αρχαιολογία, αλλά επίσης διότι τα πανεπιστήμιά μας είναι ιδρύματα ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει αμέσως μετά απευθυνόμενος στην εκπαιδευτική κοινότητα:  «Ουσιαστικά θέλουμε εσείς να ορίσετε τους τομείς ενδιαφέροντος και εμείς να μην παρεμβαίνουμε αλλά να επιτρέψουμε στα ίδια τα πανεπιστήμια να συνάψουν συνεργασίες με δική τους πρωτοβουλία. Αυτό μπορεί να φαίνεται αυτονόητο για εσάς, ωστόσο στο παρελθόν το Υπουργείο Παιδείας ασκούσε πολύ αυστηρό έλεγχο στα δημόσια πανεπιστήμια, και αυτό που εμείς κάναμε είναι να δώσουμε στα πανεπιστήμια τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες από μόνα τους και να προβαίνουν σε τέτοιου είδους συνεργασίες».
 
Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν όλα τα Ελληνικά πανεπιστήμια (εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη) και 27 κορυφαία Αμερικανικά πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών μέλη της περίφημης Ivy League που περιλαμβάνει τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

«Αυτό είναι μία μόνο αποτύπωση του ευρύτερου ενδιαφέροντός μας να προσφέρουμε στους ταλαντούχους νέους και νέες της Ελλάδας καλύτερες ευκαιρίες να σπουδάσουν σε ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία δεν θα είναι απομονωμένα, αλλά θα είναι ανοικτά στον κόσμο και θα τους παρέχουν τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση σε διεθνείς εμπειρίες» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στην τοποθέτησή της, υπογράμμισε τη σταθερή δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά και του υπουργείου Παιδείας ειδικότερα, να υλοποιήσουν το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και να στηρίξουν την εξωστρέφεια των Ανώτατων Ιδρυμάτων της χώρας. Η Υπουργός χαιρέτησε το γεγονός ότι, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΙΙΕ, η παρούσα συμμετοχή Αμρικανικών Πανεπιστημίων σε πρόγραμμα του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης της Αμερικής είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των 101 ετών λειτουργίας του.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε εκτενής ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με αφορμή και τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα και περιέχει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ, τη θεσμοθέτηση κοινών και διπλών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, τη διευκόλυνση της συμμετοχής αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης της εκ μέρους της ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, η προεδρεύουσα της Συνόδου των Πρυτάνεων, Χρυσή Βιτσιλάκη, καθώς και η διευθύνουσα σύμβουλος του Fulbright στην Ελλάδα Άρτεμις Ζενέτου.

*Geoffrey Pyatt: «Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο τόπο από την Ελλάδα»*

«Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο τόπο από την Ελλάδα όπου Αμερικανοί φοιτητές θα μπορούσαν να αποκτήσουν διεθνή εμπειρία και να συμπληρώσουν τις σπουδές τους» τόνισε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Geoffrey Pyatt προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα».

Για τα τέλη Μαρτίου 2020 είχε προγραμματιστεί η έλευση αντιπροσωπείας των συμμετεχόντων αμερικανικών πανεπιστημίων, συναντήσεις με Πρυτάνεις Ελληνικών Πανεπιστημίων και επισκέψεις σε αστικά και περιφερειακά Πανεπιστήμια, προκειμένου να δρομολογηθούν εν συνεχεία μακροπρόθεσμες συνεργασίες. Η αποστολή αναβλήθηκε εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού και συμφωνήθηκε ο επαναπρογραμματισμός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

*Ολόκληρη η παρέμβαση του Πρωθυπουργού (σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά)*:

«Είναι κρίμα που δεν μπορέσατε να έρθετε στην Ελλάδα τον Μάρτιο, είχαμε διοργανώσει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για όλους σας, αλλά όλα ανατράπηκαν λόγω της επιδημίας του COVID-19. Ευελπιστούμε όμως να σας υποδεχθούμε το φθινόπωρο όταν θα έχουμε ξεπεράσει αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο. Όπως ανέφερε η Υπουργός, η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει την πανδημία COVID-19 μάλλον καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Προβαίνουμε τώρα στη σταδιακή επαναλειτουργία όλων των κλάδων της οικονομίας και επανερχόμαστε κατά το δυνατόν στην κανονική ζωή. Ελπίζουμε ότι έως το φθινόπωρο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε όλα τα πανεπιστήμιά μας και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Γιατί λοιπόν είναι τόσο σημαντική αυτή η πρωτοβουλία για εμένα; Από την ανάληψη της διακυβέρνησης τον προηγούμενο Ιούλιο, θέσαμε τη μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος δημόσιας παιδείας στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Τονίζω τον όρο σύστημα δημόσιας παιδείας, επειδή στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθώς το Σύνταγμα της χώρας εξακολουθεί να απαγορεύει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ωστόσο, διαπιστώσαμε εξαρχής ότι στα δημόσια πανεπιστήμιά μας υπάρχει ένα εκπληκτικό σύνολο ταλαντούχων ανθρώπων με πάρα πολύ μεγάλη αξία και δυνατότητες που δεν έχουν αναδειχτεί. Συνεπώς, το πρώτο που έπρεπε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε αυτό το σύνολο των ανθρώπων στον υπόλοιπο κόσμο, ενισχύοντας τη διεθνή του παρουσία, και ουσιαστικά να τους δώσουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουν συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού. Συμμετέχουμε ήδη σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο συνεργασιών, αλλά αισθανθήκαμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα, συνάπτοντας συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων με έναν καλύτερα δομημένο τρόπο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Άλαν Γκούντμαν για όλα όσα έχει κάνει προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία, καθώς επίσης τον Πρέσβη κύριο Πάιατ και όλους όσοι έχουν εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάζει αυτονόητο ενδιαφέρον για πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια ως προς την ανάπτυξη συνεργασιών, όχι μόνο επειδή είναι απολύτως λογικό να σπουδάζει κανείς μια σειρά από αντικείμενα στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα, αρχαία ελληνικά, ιστορία και αρχαιολογία, αλλά επίσης διότι τα πανεπιστήμιά μας είναι ιδρύματα ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας χωρίς να είναι ιδιαίτερα γνωστά στον υπόλοιπο κόσμο. Συνεπώς, σας δίνεται μια ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για το σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα και για την ανάπτυξη συνεργασιών σε τομείς που σας ενδιαφέρουν. Προσφέρουμε μεγάλη δυνατότητα επιλογών ως προς τις μορφές των συνεργασιών που μπορούμε να αναπτύξουμε, όπως κοινά πτυχία, μαθήματα ξένων γλωσσών, θερινούς κύκλους μαθημάτων, ερευνητικές πρωτοβουλίες. Ουσιαστικά θέλουμε εσείς να ορίσετε τους τομείς ενδιαφέροντος και εμείς να μην παρεμβαίνουμε αλλά να επιτρέψουμε στα ίδια τα πανεπιστήμια να συνάψουν συνεργασίες με δική τους πρωτοβουλία. Αυτό μπορεί να φαίνεται αυτονόητο για εσάς, ωστόσο στο παρελθόν το Υπουργείο Παιδείας ασκούσε πολύ αυστηρό, κατ’ εμέ, έλεγχο στα δημόσια πανεπιστήμια, και αυτό που εμείς ουσιαστικά κάναμε είναι να δώσουμε στα πανεπιστήμια τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες από μόνα τους, και να προβαίνουν σε τέτοιου είδους συνεργασίες.

Έτσι, το πρόγραμμα αυτό είναι μια ευκαιρία για τα ελληνικά πανεπιστήμια να παρουσιάσουν όσα προσφέρουν σε διεθνές επίπεδο, και ειδικότερα μέσα από τη συνεργασία με τα αμερικανικά πανεπιστήμια. Είμαι βέβαιος ότι όσο περισσότερο εξοικειώνεστε με την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας, θα διαπιστώνετε ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης ισχυρών συνεργασιών ανάμεσα σε αμερικανικά και ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Η χώρα μας βγαίνει από μια δεκαετή κρίση και θεωρώ ότι βγαίνει ισχυρότερη από πριν. Η κυβέρνηση μας είναι προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις και η μεταρρύθμιση της παιδείας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά μας. Αυτό που κάνουμε εδώ είναι ουσιαστικά μία μόνο αποτύπωση του ευρύτερου ενδιαφέροντός μας να προσφέρουμε στους ταλαντούχους νέους και νέες της Ελλάδας καλύτερες ευκαιρίες να σπουδάσουν σε ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία δεν θα είναι απομονωμένα, αλλά θα είναι ανοικτά στον κόσμο και θα τους παρέχουν τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση σε διεθνείς εμπειρίες. Στο σημείο αυτό θα σταματήσω, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τη συμμετοχή σας, ελπίζω ότι, μετά τη συζήτηση αυτή, το ενδιαφέρον σας θα αυξηθεί, και είμαι βέβαιος ότι όταν αποφασίσετε να έρθετε στην Ελλάδα και συναντηθείτε με τα πανεπιστήμια, θα κατανοήσετε την πραγματική αξία του είδους των συνεργασιών που μπορείτε να συνάψετε. Ευελπιστώ, λοιπόν, ότι, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο και επιτραπούν οι πτήσεις προς την Ελλάδα, και η πανδημία περιοριστεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ, θα μπορέσουμε να σας δούμε από κοντά και να σας καλωσορίσουμε το φθινόπωρο».
 
Η λίστα των αμερικανικών πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι η ακόλουθη:
 
California Polytechnic State University
Columbia University
George Mason University
Harvard University - Harvard T.H. Chan School of Public Health
Indiana University System, Indiana University Bloomington
Johns Hopkins
Joliet Junior College
Lehigh University
NYU
Ohio Northern University
Princeton University
Rutgers University
Stockton University
Tufts University
University of Illinois at Urbana-Champaign
UMass Amherst
UC Berkeley
University of Alabama
University of Cincinnati
University of Delaware
University of Illinois at Chicago
University of Kentucky
University of South Alabama
University of Southern California - Viterbi School of Engineering
Wayne State University
William & Mary
York College of Pennsylvania

Sent from my iPhone

Σχόλια (11)

 
Τα Ελληνικα Πανεπιστημια που Συμμετειχαν;
17 Ιουν 2020 08:46

Kαλο θα ηταν να αναφερθουν. Και θα ηταν προτιμητεο να γινει οχι μονο τι συμφερει τα Αμερικανικα Πανεπιστημια, αλλα και τα Ελληνικα.

Γιατι θα χρησιμοποιηθουν ξανα και ξανα Ελληνικα μυαλα απο τους Αμερικανους. Να υπαρχουν προυποθεσεις απο την πολιτεια: για παραδειγμα θα παει ενας Ελληνας καθηγητης στην Αμμερικη για 3 χρονια αλλα υποχρεωνεται και ο Αμερικανος καθηγητης να ερθει για 3 χρονια. Να μην ειμαστε παντα με σκυμμενο το κεφαλι σαν Ελληνες.

 
hovercraft
16 Ιουν 2020 23:43

έχω την αίσθηση ότι δεν έχουν πατήσει στην γη κάποιοι κάποιοι...μα ποτέ όμως.
Κινούνται σε ένα στρώμα αέρα..που τροφοδοτείται από συμβούλους οι οποίοι λόγω μεγάλης προθυμίας, άγνοια κινδύνου (άλλωστε τι τους νοιάζει??) και ανεπάρκειας αναμασούν ότι έγγραφο βρουν μπροστά τους και πάμε πίσω 30 χρόνια.

Η συνταγή είναι να σχεδιάσεις για τα επόμενα 30 χρόνια, αλλά ποιος?? Συνεχίζουμε να διασχίζουμε τον βάλτο με το hovercraft, νομίζουμε ότι πετάμε, αλλά αρκεί να μυρίσουμε ώστε να επανέλθουμε στην πραγματικότητα.

 
ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
16 Ιουν 2020 16:53

Η μόνη βοήθεια που θα χρειάζονταν τα ελληνικά ΑΕΙ εξ ΗΠΑ θα ήταν κυρίως στην έρευνα και σε κοινά διδακτορικά, για μεταφορά τεχνογνωσία κυρίως σε θέματα οργάνωσης και διαχείρισης

Όπως γίνεται αυτή η συνεργασία θα καταλήξει (και μάλλον αυτό επιθυμεί η πολιτική ηγεσία) τα όποια "ταλαντούχα άτομα" να τροφοδοτούν και επίσημα την αμερικάνικη βιομηχανία και έρευνα .

Αυτό είναι το κατάντημα μιας χώρας που την ευθύνη της παιδείας την έχουν άτομα που είτε δεν σπούδασαν πότε στα Ελληνικά ΑΕΙ και δεν ενδιαφέρθηκαν για αυτά ποτέ (ούτε για τη χώρα) και έχουν και ξένο διαβατήριο (ποτέ δεν ξέρεις... πλέον) είτε άτομα που εργάστηκαν ένα φεγγάρι στις ΗΠΑ ..έγινανα κάτι ...και τώρα το εξαργυρώνουν από την ανάποδη....

 
Οbservator
16 Ιουν 2020 16:45

Ο όρος συνεργασία με τα αμερικάνικα ΑΕΙ είναι περισσότερο παραπλανητικός. Σκεφτείτε κάτι απλό, το οποίο δεν είναι ευρύτερα γνωστό στην ελληνική κοινωνία. Συνεργάζονται μεταξύ τους τα αμερικάνικα ΑΕΙ? Η απάντηση είναι όχι. Ο λόγος είναι ότι τα ΑΕΙ ανταγωνίζονται το ένα με το άλλο, για καλύτερους φοιτητές, για καλύτερο προσωπικό, για περισσότερη χρηματοδότηση της έρευνας. Επομένως, η συνεργασία των αμερικάνικών ΑΕΙ με τα ελληνικά ΑΕΙ μπορεί να έχει πρόσωπα: α) την οργάνωση ΠΠΣ με το όνομα κάποιου Πανεπιστημίου πως γίνεται στα ΗΑΕ όπου το αμερικάνικο Πανεπιστημιο έχει βασικό λόγο στην πρόσληψη προσωπικού, και β) ένα είδος καθεστώς Εrasmus το οποίο μπορεί να προβλέπει την τμηματική φοίτηση φοιτητών εκατέρωθεν οπου το ερώτημα είναι ποιός θα χρηματοδοτήσει την μετακίνηση.

 
Ηρεμία
16 Ιουν 2020 14:50

Δείτε την μεγάλη εικόνα ένα από τα πανεπιστήμια της Ελλάδας (τα οποία είναι γεμάτα με σκουπίδια και μπογιές από παρατάξεις), θα συνεργαστούν με αμερικανικά ΚΟΡΥΦΑΙΑ. Ελπίζω, οι παππούδες που τους ψηφίζουν εδώ και πόσα χρόνια να μη θαμπώνουν πλέον με τέτοιες κινήσεις...

 
Apostolos
16 Ιουν 2020 14:08

Δεδομένου ότι το ίδιο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο <<συνεργάζεται>> με το Ελληνικό ΑΕΙ (και επομένως αναγνωρίζεται από την Ελληνική πολιτεία ως ισότιμο), δεν θα πρέπει και να αναγνωριστούν τα πτυχία που δίδει αυτό το Πανεπιστήμιο ακόμα και αυτά που συνεργάζονται με τα κολλέγια?

Επίσης μην ξεχνάμε ότι τα πτυχία στην Αμερική είναι 3ετη και ο νέος Νόμος επιτρέπει να προγράμματα σπουδών να είναι τουλάχιστον 3ετη. Άρα όλα τα 3ετη πτυχία πρέπει να αναγνωριστούν και στην Ελλάδα ως ισότιμα χωρίς συνεκτίμηση μεταπτυχιακού.

 
ταφόπλακα
16 Ιουν 2020 12:38

η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων, με το λεγόμενο αυτοδιοίκητο, που σημαίνει βρες λεφτά αν θέλεις να πληρώσεις το ρεύμα, θα οδηγήσει συστηματικά στον μαρασμό και στο κλείσιμο των ελληνικών ιδρυμάτων.
Θα οδηγήσει στην είσοδο ξένων παραρτημάτων, με όχημα τα κολλέγια και τα ξενόγλωσσα (ουσιαστικά ιδιωτικής λογικής) για έλληνες και ξένους φοιτητές, άρα στην ανάγκη ο έλληνας να πληρώνει Ακριβά την 3βαθμια εκπαίδευση του.
Λυπάμαι που σε αυτό συμμετέχει πρώην Πρύτανης Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου από την θέση του υφυπουργού Παιδείας.

 
@@Apostolos
16 Ιουν 2020 12:30

Τώρα το καταλαβαίνω. υπάρχουν 2 περιπτώσεις

1) Ξενόγλωσσα Προπτυχιακά από Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο...δίδακτρα αλλά δεν επιτρέπονται Έλληνες φοιτητές (πιθανότητα κοινών προγραμμάτων με Αμερικάνικα Πανεπιστήμια)
2) Ξενόγλωσσα Προπτυχιακά από Ελληνικό Κολλέγιο...δίδακτρα ΚΑΙ επιτρέπονται Έλληνες φοιτητές (πιθανότητα κοινών προγραμμάτων με Αμερικάνικα Πανεπιστήμια)

Εσείς σαν Έλληνες, στην Ελληνική αγορά που θα πηγαίνατε, άραγε??

 
@Apostolos
16 Ιουν 2020 11:45

δηλαδή, τα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια θα συνεργαστούν με τα κολλέγια, οπότε δεν θα ασχοληθούν με τα Πανεπιστήμια??
Τι έχει να πει σε αυτό η Σύνοδος των Πρυτάνεων?? Τι θα κάνουν οι Πρυτάνεις όταν τα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια θα ανοίξουν παραρτήματα στα κολλέγια??

Δεν θα πάρει θέση κανείς???

 
Apostolos
16 Ιουν 2020 10:19

Αν δεν κάνω λάθος ορισμένα από αυτά τα Πανεπιστήμια συνεργάζονται με κολλέγια στην Ελλάδα και εμείς δεν αναγνωρίζουμε τα πτυχία που τους δίνουν τα Πανεπιστήμια αυτά.

 
ποια ελληνικά συμμετείχαν??
16 Ιουν 2020 09:38

δεν αναφέρονται τα ελληνικά που συμμετείχαν...μόνο η πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων ήταν??
Μου θυμίζει την διαφήμιση για τον τουρισμό, ανοίξαμε σαν τουριστικός προορισμός και χθες ο Πρωθυπουργός είπε στα Αμερικανικά Πανεπιστήμια ότι ανοίξαμε και σαν τι ακριβώς???
Τα ξένα ιδρύματα ανοίγουν παραρτήματα σε χώρες του εξωτερικού ή πουλάνε το πρόγραμμα σπουδών τους και την επιτήρηση σε αναπτυσόμενες χώρες.
Αυτό θέλουμε??
Αυτό βέβαια δεν βοηθάει το όνομα των Ελληνικών Ιδρυμάτων, ίσως βοηθάει την διείσδυση των Αμερικανινών στην Ευρωπαϊκή Αγορά, αυτό θέλουμε??

Εγώ προσωπικά, θέλω το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο που χρηματοδοτώ σαν φορολογούμενος πολίτης, να αφοσιώνεται στον Έλληνα φοιτητή, ώστε να τον κάνει ανταγωνιστικό στην διεθνή αγορά και να αναπτυχθεί επιχειρηματικά στην χώρα μας, αλλά με παγκόσμια διείσδυση.
Αυτό βέβαια είναι δύσκολο, έτσι?? και γι΄αυτό καταφεύγουμε πάλι στα καθρεφτάκια για τους ντόπιους παραλήπτες.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ