Eταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων: Για καλά προετοιμασμένους υποψηφίους τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών

17/06/2020

Άκουσε το άρθρο

Τὰ θέματα ποὺ δόθηκαν στὸ πλαίσιο καὶ τοῦ παλαιοῦ καὶ τοῦ νέου συστήματος ἀπευθύνονται σὲ καλὰ προετοιμασμένους ὑποψηφίους. Ἡ ἐπιλογὴ τοῦ ἀδιδάκτου κειμένου ἀπὸ τὸν Ξενοφῶντα εἶναι ἐπιτυχής.

Τὸ νόημα τοῦ ἀποσπάσματος ποὺ δόθηκε γιὰ μετάφραση εἶναι οὐσιαστικὸ καὶ εὔληπτο.

Ὀρθῶς δόθηκε ἔμφαση σὲ ἐρωτήσεις κατανόησης νοημάτων τοῦ κειμένου.

Οἱ γραμματικὲς καὶ συντακτικὲς παρατηρήσεις εἶναι ἀναμενόμενες καὶ συμβατὲς μὲ τὴ γλωσσικἠ κατάρτιση τῶν ὑποψηφίων.

 

Ἡ ἐρώτηση Β4α εἶναι σημαντική, ἀλλὰ προϋποθέτει καλὴ ἐτυμολογικὴ ὑποδομὴ τῶν ὐποψηφίων.

Ἡ Ἑταιρεία Ἑλλήνων Φιλολόγων ὡς γενικὸ συμπέρασμα θεωρεῖ ὅτι κατὰ τὴν διδασκαλία τοῦ μαθήματος τῶν Ἀρχαίων Ἑλληνικῶν εἶναι ἀπαραίτητο νὰ δίδεται μεγαλύτερη ἔμφαση στὴν μετάφραση τοῦ ἀρχαίου ἑλληνικοῦ κειμένου, δεδομένου ὅτι οἱ μαθητὲς ὑστεροῦν σημαντικὰ στὴν ὀρθὴ καὶ ἀκριβῆ ἀπόδοση τοῦ ἀρχαίου ἑλληνικοῦ στὸν νεοελληνικὸ λόγο.

Σχόλια (5)

Α.Μ.
|

Να κάνουν πολλές πολλές ώρες αρχαία και από το δημοτικό ακόμη, αλλά όταν τελειώνουν, θα πρέπει να ξέρουν και να τα μιλούν.

Φιλόλογος
|

Οι αρχαίοι Έλληνες έγραφαν μόνον με κεφαλαία, δεν χώριζαν τις λέξεις και είχαν την προσωδία. Από πότε έχουμε ως πρότυπο γραφής των νέων ελληνικών τα αρχαία ελληνικά; Το επιχείρημα του Apostolos θυμίζει το ανάλογο των σοφολογιότατων οι οποίοι ήθελαν να υποκαταστήσουν κατά τον 19ο αι. την νέα ελληνική με την αττική διάλεκτο του Ε΄αι. π.Χ.

Apostolos
|

Οι αρχαίοι δεν έγραφαν με τόνους. Μόνο στα κεφαλαία και μάλιστα χωρίς κενά ανάμεσα στις λέξεις (έχουμε διάφορες μαρμάρινες πλάκες με κείμενα προς απόδειξη αυτού).
Οι τόνοι, και μάλιστα το πολυτωνικό σύστημα, είναι μια ανακάλυψη των νεότερων ελλήνων και είναι ένα κατασκεύασμα μαζί με την καθαρεύουσα (μια ανύπαρκτη γλώσσα).
Αλλά να μην ανησυχούν οι φιλόλογοι, σε λίγο καιρό θα μιλάμε πλήρως αγγλικά και δεν θα χρειαζόμαστε καθόλου τόνους.
ΥΓ Επίσης η αγγλική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα που έχει ισοτιμήσει το 2ο ενικό πρόσωπο με το 2ο πληθυντικό. Δείγμα Δημοκρατικού Πολιτισμού.

Πολυτονικό σύστημα
|

Με το πολυτονικό σύστημα θα μάθουν να εκφράζονται καλύτερα οι μαθητές στη Νεοελληνική Γλώσσα;

Ursa Minor
|

Να και οι οξείες και οι βαρείες το 2020.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ