Placeholder

Είστε εδώ

ΚΟΛΕΓΙΑ

Απόφαση ΣτΕ για τα Κολλέγια

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος οφείλει να εγγράφει ως μέλη του αποφοίτους Κολλεγίων που έχουν λάβει αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων τους από το Σ.Α.Ε.Π.
Δημοσίευση: 18/06/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του απέρριψε έφεση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.) κατά απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία είχε δικαιώσει απόφοιτο Κολλεγίου-κάτοχο πράξης επαγγελματικής ισοδυναμίας.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών είχε κρίνει ότι το Ο.Ε.Ε. οφείλει να εγγράψει ως πλήρες μέλος του απόφοιτο Κολλεγίου-κάτοχο πτυχίου βρετανικού Πανεπιστημίου, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως επαγγελματικά ισοδύναμο με τα πτυχία που απονέμονται από το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, το Ο.Ε.Ε. «υποχρεούται, επί υποβολής σχετικού αιτήματος, να εγγράψει αμέσως τον ενδιαφερόμενο στα μητρώα του, έτσι ώστε αυτός να είναι σε θέση να ασκεί όλα τα δικαιώματα και να απολαύει όλων των ευεργετημάτων που απονέμει η ελληνική νομοθεσία στα μέλη του Ο.Ε.Ε.»

Η απόφαση αυτή του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών επικυρώθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Τμήμα Δ’), μετά την απόρριψη της σχετικής έφεσης που είχε ασκήσει το Ο.Ε.Ε. κατά της απόφασης του Εφετείου.

Την υπόθεση ενώπιον τόσο του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας χειρίστηκε η δικηγόρος Αθηνών Σοφία Γκιόκα.

Σύμφωνα με επικοινωνία που είχε το esos με την  Σοφία  Γκιόκα, η απόφαση αυτή του ΣτΕ:

α) Ξεκαθαρίζει ότι οι πράξεις αναγνώρισης του Σ.Α.Ε.Π. δεν δύνανται να ελέγχονται ή να αμφισβητούνται από επιμελητήρια/επαγγελματικές οργανώσεις κατά τη διαδικασία εγγραφής νέων μελών.

β) Είναι επίσης σημαντική διότι κατοχυρώνει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των αποφοίτων, ακόμα και όταν το Ο.Ε.Ε. δεν έχει χορηγήσει αριθμό πρωτοκόλλου κατά την υποβολή των σχετικών αιτήσεων.   

Σχόλια (25)

 
Νικος
23 Ιουλ 2020 19:38

Επιτέλους δικαίωση εγγραφη και στο τεε

 
Πετρος
07 Ιουλ 2020 23:46

Εκανε κανενας συναδελφος κινηση για να γινει μελος του ΟΕΕ αν ναι ας μας δωσει καποιες πληροφοριες για το πως πρεπει να κινηθουμε και εμεις!!!!!!!!!

 
Τα χαρτιά σου
01 Ιουλ 2020 13:26

Το κλειδί είναι στις ελεύθερες απολύσεις, χωρίς αποζημίωση και πάρτ όσο πτυχία τραβάει ο οργανισμός σας. Μόνο τότε θα μπούν τα πράγματα στη θέση τους

 
Τακης
30 Ιουν 2020 19:19

Ενα αρθρο πανω σ`αυτο απο το esos για το τι θα ακολουθησει θα ηταν πολυ σημαντικο!

 
Προς όλους όσους γκρινιάζουν...
30 Ιουν 2020 10:19

Αυτοί οι απόφοιτοι πήγαν σε δικηγόρο και έφτασαν την υπόθεση μέχρι το ΣτΕ όπου και βρήκαν τελεσίδικα το δίκιο τους, όπως αυτοί το εννοούν. Εμείς οι απόφοιτοι ΤΕΙ τι έχουμε κάνει έως τώρα; Πήγε μήπως κάποιος την υπόθεση στα Διακστήρια; Όχι. Πήγε έστω σε δικηγόρο; Όχι. Τότε πως θέλουμε συνάδελφοι να δικαιωθούμε, με γκρίνια στα φόρουμ και περιμένοντας πάντα κάποιον άλλο να κάνει το πρώτο βήμα για να δικαιωθούμε και εμείς από σπόντα και τζάμπα;

 
Thlusielma
29 Ιουν 2020 20:11

@ Δες τα τηλέφωνα και επικοινώνησε με το Μητρώο Μελών. Περιμένουν να πάρει απόφαση το Δ.Σ. Δε νομίζω να έχουν πλέον περιθώρια για ελιγμούς!

 
Τακης
28 Ιουν 2020 19:12

@thlusielma Ευχαριστω για την απαντηση. Εγω που δεν εκανα καθολου αιτηση δηλαδη μπορω να ξεκινησω κανονικα τη διαδοκασια για την εγγραφη μου???????

 
Thlusielma
27 Ιουν 2020 23:30

@Τακης Έχω κάνει αίτηση από τις 12/1/2015! Κατέθεσα προπτυχιακό και μεταπτυχιακό. Το 2017 κατέθεσα και δεύτερο μεταπτυχιακό! Τώρα πήραν την απόρριψη της αγωγής τους, θα πρέπει να εγγράψουν αυτούς που έχουν αναγνώριση αρχικά ως πλήρη μέλη(επαγγελματικά δικαιώματα Οικονομολόγων) αλλά και ως Λογιστές Β' τάξης! Μου είπαν ότι δεν χρειάζεται να ξανακάνω αίτηση θα με ειδοποιήσουν.

 
Τακης
27 Ιουν 2020 18:00

Εκανε κανενας συναδερφος με αναγνωριση απο το ΣΑΕΠ την κινηση για να εγγραφει στο ΟΕΕ??????? Αν ναι τι διαδικασια απαιτειται για να γινει αυτο?????

 
Χαρης
25 Ιουν 2020 23:39

Επιτέλους να δικαιωθουνε όλοι και το τεε πρέπει να εγγραφη αποφοίτους κολλεγίων

 
Πέτρος
20 Ιουν 2020 18:00

Δηλαδή τώρα πηγαίνουμε στο ΟΕΕ και εγγραφόμαστε κανονικά????????

 
Οικονομολόγος
20 Ιουν 2020 09:29

Αξιότιμοι σχολιαστές του άρθρου, το πρόβλημα με το επάγγελμα του Οικονομολογου είναι η έλλειψη κατοχύρωσης του με αποτέλεσμα να ασκείται από οποιονδήποτε σχεδόν. Πχ θα έπρεπε να υπάρχει νόμος που να καθορίζει ότι όλες οι φοροτεχνικες υπηρεσίες όπως υποβολή φορολογικών δηλώσεων, δηλώσεις ΦΠΑ , τήρηση λογιστικών βιβλίων κλπ να διεκπεραιωνονται μόνο από τα μέλη του ΟΕΕ. Έτσι θα υπήρχε η δυνατότητα του κρατικού φορολογικού μηχανισμού να ελέγχει αποτελεσματικά τη φορολογητεα ύλη και τα μέλη του ΟΕΕ θα ηταν επικουροι στην προσπάθεια του κράτους να εισπράττει τους φόρους που αναλογούν. Όπως οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι για αντίστοιχες υπηρεσίες δικαίου. Τίποτα από αυτά και πολλά άλλα ( που δεν αναφέρω για να μην κουράσω τους αξιότιμους σχολιαστές) δεν ισχύει και έτσι τα μέλη του ΟΕΕ εξομοιωνονται με οποιονδήποτε δηλώνει "Λογιστής" με ότι αυτό συνεπάγεται για το κύρος και τη λειτουργική αξία του επαγγέλματος του Οικονομολογου μέσα στο κοινωνικό και οικονομικο σύστημα. Αυτή η "αναρχία" στην άσκηση του εν λόγω επαγγέλματος ειναι η αιτία που πολλά άτομα με αξιόλογες οικονομικές σπουδές αναζήτησαν αλλού επαγγελματική διέξοδο όπως διορισμός στην εκπαίδευση και στο ευρύτερο δημόσιο, δραστηριοποιηση σε θέσεις στελεχών τουρισμού κλπ με αποτέλεσμα το ΟΕΕ να χάνει πολύτιμα και αξιόλογα μέλη εκτός από αυτά που ήδη υπάρχουν σ αυτό. Όλα αυτά και πολλά άλλα αποδυναμωνουν το ΟΕΕ. Ας καταχυρωθει πρώτα το επάγγελμα του Οικονομολογου. Έτσι το ΟΕΕ θα είναι ισχυρή κοινωνική οντότητα ως θεσμός όπως οι Ιατρικοί, Δικηγορικοι συλλογοι, ΤΕΕ κλπ και θα αποτελεί "ομάδα πίεσης" για να διεκδικεί αποτελεσματικά την υλοποίηση των στόχων του. Σε αντίθετη περίπτωση και όσο το εν λόγω επάγγελμα δεν είναι κατοχυρωμένο για τα μέλη του, θα διαιωνιζεται ο φαύλος κύκλος της της άποψης : γίνε κι εσύ "Λογιστής", μπορείς ή με άλλα λόγια : "τζάμπα θα καίει η λάμπα................"

 
Πετρος
19 Ιουν 2020 20:49

Τωρα δηλαδη τι διαδικασια πρεπει να ακολουθειθει για την εγγραφη στο ΟΕΕ????????

 
Μάνα πάω στα ξένα...
19 Ιουν 2020 16:52

@Μηχανικός

Κάνω τη σούμα. Να εγγράφονται λοιπόν στα Ελληνικά Επιμελητήρια-Ενώσεις-Συλλόγους κτλ :
- οι Έλληνες, κάτοχοι πτυχίων Ελληνικών Πανεπιστημίων,
- οι Έλληνες, κάτοχοι πτυχίων Κολλεγίων ξένων Πανεπιστημίων,
- οι Έλληνες, κάτοχοι πτυχίων ξένων Πανεπιστημίων,
- οι ξένοι, κάτοχοι πτυχίων ξένων Πανεπιστημίων,
- οι ξένοι, κάτοχοι πτυχίων Κολλεγίων ξένων Πανεπιστημίων,
- οι ξένοι, κάτοχοι πτυχίων Ελληνικών Πανεπιστημίων(σπανίζουν?).

Και να αφορά και γιατρούς, οδοντίατρους, φαρμακοποιούς, δικηγόρους, δικαστικούς, εκπαιδευτικούς, ακαδημα'ι'κούς. "Πολλές και καλές δουλειές για όλους", όπως έλεγε δηλαδή προεκλογικά ο Μητσοτάκης....

 
Μάλλον τα πάντα όλα
19 Ιουν 2020 16:01

@Alex
Όχι.... αν "πιστέψουμε" το σημείο α) της δικηγόρου.... [οι πράξεις αναγνώρισης του Σ.Α.Ε.Π. δεν δύνανται να ελέγχονται ή να αμφισβητούνται από επιμελητήρια/επαγγελματικές οργανώσεις]....

 
Μηχανικός
19 Ιουν 2020 13:37

Οι κάτοχοι ελληνικών πτυχίων θέλουμε να μπορούμε να εγγραφούμε στα επιμελητήρια της Αγγλίας και να πάμε εκεί ...
Τώρα που έπρεπε να γίνεται το ανάποδο γιατί αντιδρούν;
Κάποια στιγμή πρέπει όλα να εξορθολογιστούν, να μην είναι τα δικά μας μόνο τα σωστά και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας.

 
Alex
19 Ιουν 2020 12:44

Η παραπάνω απόφαση απόφαση σχετικώς με την εγγραφή στο ΟΕΕ αφορά μόνοι αποφοίτους πανεπιστημιακών ή και μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών συναφή με το παραπάνω επιμελητήριο?

 
MARIA
19 Ιουν 2020 00:07

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ;ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ..ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΠΙΑ

 
Αλίκη
19 Ιουν 2020 00:06

Επιτέλους .... δικαίωση!!!!!!!

 
Πετρος
18 Ιουν 2020 18:59

Καιρος ηταν επρεπε να αποκατασταθει αυτη η αδικια και σιγα σιγα να λυθουν τα θεματα και με τα υπολοιπα επιμελητηρια, ενωσεις, συλλογους κτλ

 
έρχονται επίσημα το Harvard-κολλέγιο???
18 Ιουν 2020 15:46

ας αναμένεται την κίνηση των κολλεγίων για συνεργασίες με τα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια. Ρωτάτε γιατί??
1) Διότι μπορεί να φιλοξενήσουν ΚΑΙ Έλληνες ΚΑΙ Ξένους φοιτητές.
2) Διότι τα οικονομικά κέρδη θα είναι μεγαλύτερα
3) Διότι υποστηρίζονται από επιχειρηματικούς ομίλους
4) Διότι αρκεί μια βόλτα στους χώρους των Ελληνικών ΑΕΙ για να αποθαρυνθεί κάθε φοιτητής να έρθει να σπουδάσει, εφόσον θα του το επιτρέψουν οι φοιτητικές παρατάξεις
5) υπάρχουν και άλλοι λόγοι, αλλά εδώ θα είμαστε να συνεχίσουμε....

Φοβάμαι ότι αυτό θα οδηγήσει σε μαζικές αποχωρήσεις των καλύτερων καθηγητών από τα Ελληνικά ΑΕΙ των απίστευτων διαδικασιών και των πενιχρών χρημάτων ανεξάρτητα με την αξία του καθενός.

 
Γιωργος
18 Ιουν 2020 15:17

Άντε να ανοίξει ο δρόμος και για το ΤΕΕ

 
Thlusielma
18 Ιουν 2020 14:48

Από αρχές του 2015,προπτυχιακό τετραετές και δύο μεταπτυχιακά τους κατέθεσα μαζί με την αίτηση! Τώρα να δούμε!

 
Δεν ήθελε
18 Ιουν 2020 14:11

ο ΣΥΡΙΖΑ ιδιωτικά Πανεπιστήμια, με κρατικό έλεγχο. και έθαψε την συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16!
Πάρτε τώρα αναγνώριση και υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια μόνο με κατάθεση τίτλου απο συνεργαζόμενα Κολλέγια.

 
ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ
18 Ιουν 2020 12:43

Μια χαρά είμαστε....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.