Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Πανελλαδικές: Οδηγία ΚΕΕ για τη βαθμολόγηση του Β5 της Βιολογίας

Να ανακληθεί η οδηγία ζητά η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων
Δημοσίευση: 23/06/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Να ληφθεί ως σωστή απάντηση, μεταξύ των υπόλοιπων σωστών απαντήσεων που αναγράφονται, και η απάντηση: «ε.πρωταρχικά τμήματα RNA (κατά την αντιγραφή του DNA)».

Την οδηγία αυτή έδωσε η Κεντρική Επιτροπή Πανελλαδικών Εξετάσεων προς όλα τα βαθμολογικά Κέντρα της χώρας , σχετικά με το ερώτημα : «B5.Να αναφέρετε ποιες περιοχές του DNA ενός προκαρυωτικού κυττάρου μεταγράφονται, αλλά δεν μεταφράζονται σε αμινοξέα»  της Βιολογίας Προσανατολισμού Ημερησίου και Εσπερινού ΓΕΛ με το Νέο Σύστημα.

Η Επιτροπή Παιδείας της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων , με ανακοινωθέν διαμαρτύρεται εντόνως για την απαράδεκτη οδηγία της Κ.Ε.Ε. που έφτασε χθες   Δευτέρα 22/06/2020 το μεσημέρι στα Βαθμολογικά Κέντρα όλης της χώρας και η οποία αφορούσε τις ενδεικτικές απαντήσεις του Θέματος Β5 της  .

«Η επιλογή αυτή δεν προκύπτει από πουθενά από το σχολικό βιβλίο» τονίζει η η ΠΕΒ και υπογραμμίζει:

  • Σύμφωνα με το σχολικό βιβλίο, τα πρωταρχικά τμήματα είναι τμήματα (νουκλεοτίδια) RNA που συντίθενται απέναντι από τα νουκλεοτίδια DNA στις θέσεις έναρξης αντιγραφής κατά την αντιγραφή του DNA.
  • Δεν είναι αποτέλεσμα μεταγραφής γονιδιώματος, για την ακρίβεια δεν προκύπτει πουθενά από το σχολικό βιβλίο ότι μεταγραφή είναι οποιαδήποτε σύνθεση RΝΑ.
  • Αντιθέτως ως μεταγραφή αναφέρεται μόνο η σύνθεση RNA κατά την γονιδιακή έκφραση. Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή σε αυτό το ερώτημα η απάντηση αυτή ως σωστή.
  • Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι βασισμένες σε μια συγκεκριμένη ύλη με συγκεκριμένα σχολικά εγχειρίδια και όχι διαγωνισμός γενικών γνώσεων Βιολογίας.
  • Επιπλέον, εάν υιοθετηθεί οδηγεί σε κατάφωρη αδικία των μαθητών/τριων που εξετάστηκαν προφορικά και για τους/τις οποίους/οίες δεν υπήρχε η σχετική οδηγία στις ενδεικτικές λύσεις της Κ.Ε.Ε. προς τα ειδικά βαθμολογικά κέντρα.
  • Ζητάμε την άμεση ανάκληση της οδηγίας. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Κ.Ε.Ε. εάν επιθυμεί να διαφυλάξει το κύρος της, αλλά και το κύρος του μαθήματος της Βιολογίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 

Σχόλια (10)

 
Γονέας Υποψηφίου
23 Ιουν 2020 13:46

Ένα μπράβο στην ΚΕΠΕ που πήρε θέση. Έτσι διασφαλίζεται το κύρος του θεσμού.

 
Nikos
23 Ιουν 2020 14:04

Τι απαράδεκτη οδηγία είναι αυτή; Η ΠΕΒ έχει απόλυτο δίκιο. Έλεος πια με τους θεματοδότες που δεν έχουν καταφέρει έστω και μία χρονιά από το 2015 να συνθέσουν μία σειρά ερωτήσεων που να μην έχει έστω και ένα λάθος ή μία ασάφεια.
Στο Γ´ θέμα προς τι οι δυο λύσεις; Μήπως «μας» ξέφυγε;
Ξέρουν οι μαθητές τι είναι βιοσύνθεση αμινοξέων;

 
ΑΘΗΝΑ Τ
23 Ιουν 2020 14:41

Μπράβο τους. Μακάρι να γίνει το ίδιο και στην Κοινωνιολογία που υπήρχε ασαφές ερώτημα . Η Κυρία Κεραμέως ακούει ;;;;;;;;;

 
antonygeo
23 Ιουν 2020 15:26

Απαράδεκτοι
Απο την μια δεν δινει απαντήσεις
Η ΚEΕ δε δίνει ενδεικτικές απαντήσεις στις Πανελλαδικές
https://www.esos.gr/arthra/68228/i-kee-de-dinei-endeiktikes-apantiseis-s...

και απο την άλλη δινει οδηγία και μάλιστα λάθος

Και εστω οτι ειναι σωστή , θα έπερεπε να σταλει πριν την εξεταση των προφορικών
Ττι θα γινει με οσους εξετάστηκαν προφορικά πριν την οδηγία της ΚΕΕ,Ετσι θα υπάρξουν μαθητές που για την ιδια απαντηση θα βαθμολογηθουν διαφορετικα

 
Λευτέρης
23 Ιουν 2020 17:01

Η οδηγία είναι εντελώς λάθος γιατί κατά την αντιγραφή του DNA δημιουργούνται πολυάριθμα πρωταρχικά τμήματα, τα οποία δεν σχετίζονται με την πορεία έκφρασης των γονιδίων. Στην οδηγία της ΚΕΕ υπάρχει η γνωστή στη διδακτική σύγχυση των εννοιών που παρατηρείται όχι μόνο στους μαθητές, αλλά και στους διδάσκοντες.

 
ΚΣΚ
23 Ιουν 2020 19:49

Το "να ληφθει ως σωστη απαντηση" σημαινει και "να ληφθει ως λαθος η παραλειψη αυτης της απαντησης";

 
Γ.Λ.
23 Ιουν 2020 21:03

Συγχαρητήρια στην ΠΕΒ για την ανακοίνωση που εξέδωσε.
Το ερώτημα Β5 ζητά να αναφερθούν ποιες περιοχές του DNA μεταγράφονται αλλά δεν μεταφράζονται σε αμινοξέα. Τα πρωταρχικά τμήματα, ούτε περιοχές του DNA είναι, ούτε μεταγράφονται.

 
ΚΣΚ
23 Ιουν 2020 21:05

@Λευτέρης κι εκτός αυτού τα πρωταρχικά τμήματα δεν είναι περιοχή του DNA!

 
Εκπαιδευτικός και γονέας υποψηφίου
24 Ιουν 2020 12:56

Το 2018 ενα πολλαπλής ειχε 2 απαντήσεις και συμφωνούσε με αρχική της δήλωση και η ΠΕΒ και η ΚΕΕ δεν πήρε καμία θέση επί του ζητήματος τότε... Είναι φανερό πως φέτος δέχεται πολλές πιέσεις από ισχυρούς γονείς (πώς αλλιώς να ερμηνευτεί τέτοια σπαράδεκτη κίνηση), οι οποίοι έχουν την σπαίτηση η διόρθωση να ταυτίζεται με τις απόψεις τους...! Είναι λάθος η οδηγία και απαράδεκτη επιστημονικά.

 
Γονέας υποψηφίου
25 Ιουν 2020 11:41

Τα παιδιά που έχουν ματώσει έναν ολόκληρο χρόνο πως να δεχτούν να χάσουν βαθμούς από λάθος απάντηση και από απάντηση που δεν υπάρχει στο σχολικό βιβλίο;υ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.