Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση 35 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την επαγγελματική εκπαίδευση

Δημοσίευση: 24/06/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός υλοποίησης των εξετάσεων πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ των αποφοίτων του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας» για το σχολικό έτος 2018-2019;

2. Ποιες σχετικές ενέργειες έχουν λάβει χώρα από τον ΕΟΠΠΕΠ και το ΥΠΑΙΘ μέχρι σήμερα για την οργάνωση των εξετάσεων;

3. Θα συνεχίσει η λειτουργία του «Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης Μαθητείας» των ΕΠΑΛ, όπως ισχύει σήμερα και με το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΠΑΛ ή υπάρχει σχεδιασμός εμπλοκής ιδιωτικών συμφερόντων;

4. Θα συνεχίσει ο δημόσιος οργανισμός ΕΟΠΠΕΠ να διενεργεί τις εξετάσεις πιστοποίησης των αποφοίτων του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας» των ΕΠΑΛ;

5. Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να επαναφέρει διατάξεις προς ψήφιση στη Βουλή που δημιουργούν αποκλεισμούς στις εγγραφές και τη φοίτηση των μαθητών στα ΕΠΑΛ;

Στα παραπάνω πέντε ερωτήματα καλείται η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, να απαντήσει στη Βουλή , ύστερα από ερώτηση που κατέθεσαν 35 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο σημαντικός αυτός θεσμός απαξιώνεται και κινδυνεύει με ακύρωση, καθώς δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός ή προετοιμασία από το υπουργείο Παιδείας ή τον ΕΟΠΠΕΠ για τη διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης των αποφοίτων ΕΠΑΛ».

Παράλληλα, επισημαίνουν πως «περίπου 3.500 απόφοιτοι των ΕΠΑΛ της σχολικής χρονιάς 2018-2019 παραμένουν εγκλωβισμένοι στις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας».

Επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την Νίκη Κεραμέως να φανερώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την τυπική και ουσιαστική αποκοπή της Μαθητείας από τα δημόσια ΕΠΑΛ, καθώς και για την επιβολή ηλικιακών φραγμών στην εγγραφή των μαθητών, στοχεύοντας στη δραστική μείωση του μαθητικού δυναμικού.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούν το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στον άμεσο προγραμματισμό των εξετάσεων πιστοποίησης των αποφοίτων από τον ΕΟΠΠΕΠ, ενώ ζητούν διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση του θεσμού χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων και την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών στα δημόσια ΕΠΑΛ της χώρας.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές:

Τζούφη Μερόπη, Αβραμάκης Ελευθέριος, Αθανασίου Νάσος, Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος, Βαρδάκης Σωκράτης, Βερναρδάκης Χριστόφορος, Βέττα Καλλιόπη, Γκιόλας Ιωάννης, Δρίτσας Θεόδωρος, Ζουράρης Κωνσταντίνος, Θραψανιώτης Μανόλης, Καλαματιανός Διονύσιος, Καρασαρλίδου Φρόσω, Κασιμάτη Νίνα, Κάτσης Μάριος, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χαράλαμπος, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπάρκας Κώστας, Μπουρνούς Ιωάννης, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Παπαηλιού Γεώργιος, Παπανάτσιου Κατερίνα, Πέρκα Θεοπίστη, Σαντορινιός Νεκτάριος, Σκουρλέτης Πάνος, Σκουρολιάκος Πάνος, Σκούφα Μπέττυ, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης, Φίλης Νίκος, Φωτίου Θεανώ, Χρηστίδου Ραλλία, Ψυχογιός Γεώργιος

Η ερώτηση όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

Ο θεσμός του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων ξεκίνησε να υλοποιείται το σχολικό έτος 2017-2018, κατακτώντας την ευρύτερη αποδοχή στη εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και στο χώρο της εργασίας, έχει δημιουργήσει -μαζί με τις άλλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στα ΕΠΑΛ την περίοδο 2015-2019- μια εξαιρετική θετική δυναμική για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Ωστόσο, ο πολύ σημαντικός αυτός θεσμός αναβάθμισης των αποφοίτων ΕΠΑΛ απαξιώνεται και κινδυνεύει με ακύρωση, καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί από τον ΕΟΠΠΕΠ οι εξετάσεις πιστοποίησης για τους απόφοιτους της σχολικής χρονιάς 2018-2019. Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση, κανένας προγραμματισμός ή προετοιμασία από το υπουργείο Παιδείας ή τον ΕΟΠΠΕΠ για τη διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης, οι οποίες σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική, θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2020.

Αντίθετα, οι περίπου 3.500 απόφοιτοι των ΕΠΑΛ της σχολικής χρονιάς 2018-2019 παραμένουν εγκλωβισμένοι στις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, το οποίο ανακοίνωσε στις 15 Ιουνίου 2020 -έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση- την πραγματοποίηση του προπαρασκευαστικού προγράμματος για την προετοιμασία των υποψηφίων για τις εξετάσεις. Η ανακοίνωση όμως δε συνοδεύτηκε και από δημοσιοποίηση του προγραμματισμού για τη διενέργεια εξετάσεων από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Παράλληλα, έντονες ανησυχίες έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα, η πρόθεση της κυβέρνησης να αποκόψει τυπικά και ουσιαστικά το θεσμό της Μαθητείας από τα δημόσια ΕΠΑΛ, σύμφωνα και με όσα προβλέπονταν στο πρόσφατο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας και το προτεινόμενο άρθρο 52, που θα είχε ως αποτέλεσμα την εμπλοκή των ιδιωτών στην υλοποίηση του θεσμού και τελικά αποσύρθηκε υπό το βάρος των αντιδράσεων που προκάλεσε[1].

Επίσης, σύμφωνα με εξαγγελίες της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να επανέλθει με νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, δεν έχει αποκλειστεί ούτε η επαναφορά του άρθρου 51 του πρόσφατου νομοσχεδίου, το οποίο επίσης αποσύρθηκε λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε, καθώς δημιουργούσε ηλιακούς και θεσμικούς φραγμούς στις εγγραφές μαθητών, φραγμοί που θα μείωναν δραστικά το μαθητικό δυναμικό των ΕΠΑΛ[2].

Επιπρόσθετη ανησυχία έχουν προκαλέσει και οι διακηρύξεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την διενέργεια των εξετάσεων πιστοποίησης των αποφοίτων, οι οποίες μέχρι σήμερα υλοποιούνται από τον ΕΟΠΠΕΠ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας, ο ΕΟΠΠΕΠ από φορέας που προγραμματίζει και διενεργεί τις εξετάσεις θα μετατραπεί σε φορέα πιστοποίησης ιδιωτικών φορέων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αναλαμβάνουν την υλοποίηση της διαδικασίας, ιδιωτικοποιώντας με τον τρόπο αυτό τις εξετάσεις πιστοποίησης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός υλοποίησης των εξετάσεων πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ των αποφοίτων του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας» για το σχολικό έτος 2018-2019;

2. Ποιες σχετικές ενέργειες έχουν λάβει χώρα από τον ΕΟΠΠΕΠ και το ΥΠΑΙΘ μέχρι σήμερα για την οργάνωση των εξετάσεων;

3. Θα συνεχίσει η λειτουργία του «Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης Μαθητείας» των ΕΠΑΛ, όπως ισχύει σήμερα και με το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΠΑΛ ή υπάρχει σχεδιασμός εμπλοκής ιδιωτικών συμφερόντων;

4. Θα συνεχίσει ο δημόσιος οργανισμός ΕΟΠΠΕΠ να διενεργεί τις εξετάσεις πιστοποίησης των αποφοίτων του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας» των ΕΠΑΛ;

5. Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να επαναφέρει διατάξεις προς ψήφιση στη Βουλή που δημιουργούν αποκλεισμούς στις εγγραφές και τη φοίτηση των μαθητών στα ΕΠΑΛ;

Ετικέτες: 
ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Σχόλια (5)

 
ΑΝΔΡΕΑΣ
24 Ιουν 2020 12:38

Ότι και να λέμε για το ΣΥΡΙΖΑ, η αλήθεια είναι ότι στήριξε πολύ την επαγγελματική εκπαίδευση. Βέβαια, αλλοτρίωσε κατά πολύ τις ειδικότητες.

 
ΝΙΚΟΣ
24 Ιουν 2020 14:06

ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ ΕΠΑΛ; ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΕΠΑΛ; ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ; ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΕΝΤΟΣς ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗ ΕΠΑΛ. ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΙΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΣΠΕΡΙΝΑ, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, ΚΕΚ, ....

 
μιλάνε όλοι
24 Ιουν 2020 18:25

μιλάει και ο τσίριζα ! εσείς τι κάνατε για να διορθώσετε κακώς κέιμενα, κακά σπυριά του μαρουσιού και στρεβλώσεις; εξορθολογισμό κάνατε; τάξη βάλατε ή να απορροφηθούν όπως όπως τα κονδύλια; τσίπα ; (αιδώς δεν λέω, δεν είναι τα λεξικά πρόχειρα στη βουλή)

 
Καθηγητής τεχνικής
24 Ιουν 2020 21:23

Όντως στήριξε την επαγγελματική εκπαίδευση, ακύρωση της διαθεσιμότητας, επαναφορά όλων των ειδικοτήτων, άνοιγμα θέσεων στα ΑΕΙ κ.α.

Μόνο μελανό στοιχείο η πολιτική του για τα ΕΚ. Τα τοποθέτησε στο απυρόβλητο, τα απάλλαξε από κάθε διεκπεραιωτική δουλειά και τα προικοδότησε με εύνοιες και αμοιβές. Τα αναβάθμισε σε υπερ-σχολικές μονάδες και τους έδωσε αρμοδιότητες "καταπιεστικές" επί των άλλων σχολικών μονάδων, των ΕΠΑΛ, τα οποία παραδόξως μετατράπηκαν σε υπο-σχολικές μονάδες.

Η υλοποίηση της Μαθητείας είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων των παραπάνω.

 
Δημόσια ΙΕΚ και ΕΠΑΛ
25 Ιουν 2020 11:35

Το σωστό θα ήταν η επαγγελματική εκπαίδευση να προσφέρεται μόνο σε ενήλικες αποφοίτους Λυκείου. Σταδιακά το σχολείο πρέπει να γίνει ενιαίο και το Γενικό Λύκειο να ενταχθεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση, ειδικά μια μικρή χώρα χωρίς βαρία βιομηχανική παραγωγή σαν την Ελλάδα η γενική εκπαίδευση αποτελεί τη μόνη βιώσιμη επιλογή για τους νέους που θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους το 2030.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.