Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Βασίλης Διγαλάκης: “Η συμμετοχή της χώρας μας στο HE Innovate προάγει την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ενδυνάμωση του ελληνικού Πανεπιστημίου”

Δημοσίευση: 26/06/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την ενημέρωση των ελληνικών ΑΕΙ σχετικά με την πρωτοβουλία HE Innovate και την πρόσκλησή τους να συμμετάσχουν σε αυτή είχε στόχο η διενέργεια διαδικτυακού ενημερωτικού σεμιναρίου, την Παρασκευή 26 Ιουνίου, στο οποίο έλαβαν μέρος οι πρυτανικές αρχές και εκπρόσωποι των Ιδρυμάτων, ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλη Διγαλάκη.

Το HE Innovate είναι μία πρωτοβουλία για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην οποία επιλέχθηκε να συμμετάσχει η Ελλάδα για το έτος 2020-2021. Στο πλαίσιο της μελέτης χώρας που θα διενεργηθεί, σε συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ, θα αναπτυχθεί διάλογος πολιτικής με όλους τους φορείς του οικοσυστήματος. Η μελέτη θα οδηγήσει στη σύνταξη μιας τελικής έκθεσης για τη χώρα, που θα περιγράφει το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στα ελληνικά Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και θα περιλαμβάνει προτάσεις πολιτικής για την ανάπτυξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στους τομείς αυτούς. Οι προτάσεις αυτές θα αφορούν, μεταξύ άλλων, σε θέματα οργάνωσης, διακυβέρνησης, χρηματοδότησης, ψηφιακού μετασχηματισμού και προετοιμασίας και στήριξης των επιχειρηματικών δράσεων των πανεπιστημίων. Μεγάλη έμφαση δίνεται σε ενέργειες που θα ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Οι 40 εκπρόσωποι από 20 πανεπιστημιακά ιδρύματα και 3 ερευνητικά κέντρα που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα και να ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους σε αυτήν τη διαδικασία από τους εκπροσώπους του υπουργείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ.

Όπως δήλωσε ο κ. Διγαλάκης: “Η διενέργεια μελέτης για την Ελλάδα αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τα ελληνικά πανεπιστήμια, ώστε να αναδείξουν τις καλές πρακτικές τους, να χρησιμοποιήσουν νέα εργαλεία για να βελτιωθούν στις στρατηγικές προτεραιότητες που έχουν θέσει, αλλά και να λάβουν εξειδικευμένη συμβουλευτική για τον σχεδιασμό δράσεων προαγωγής της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας”.

Ο Υφυπουργός συνεχάρη τις ηγεσίες των ελληνικών ΑΕΙ για την ανταπόκρισή τους σε αυτήν την πρωτοβουλία και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, το οποίο “δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτη καμία ευκαιρία προκειμένου να αναβαθμίσει και να αναδείξει το σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο που παράγεται και να επεκτείνει την ανταλλαγή γνώσεων και συνεργασίας με πανεπιστήμια άλλων χωρών που καινοτομούν και διακρίνονται”.

Σχόλια (4)

 
από λόγια καλά πάμε
27 Ιουν 2020 01:29

στην πράξη βέβαια ο κος. Διγαλάκης ακόμα χρωστάει τα βιβλία στους φοιτητές...

 
@απο λόγια καλά πάμε
27 Ιουν 2020 12:32

Δεν είναι μόνο αυτά που χρωστάει. Εκκρεμούν ακόμα Ασπαιτε, αξιολογήσεις και επαγγελματικά δικαιώματα. Σε 3 χρόνια ίσως υλοποιηθεί στο ήμισυ το θέμα της Ασπαιτε, η συνέχεια πολύ πιθανόν να είναι διαθέσιμη στην επόμενη 4ετια.

 
Αντιστοιχίες τμημάτων
27 Ιουν 2020 14:02

Το υπουργείο οδηγεί σε απαξίωση τμήματα των ΑΕΙ, αφήνοντας 87 (!) τμήματα με υποτίθεται μοναδικό αντίκειμενο και όλα τα τμήματα των πρώην ΤΕΙ χωρίς αντιστοιχία με τα πανεπιστημιακά.

Ακόμα και εντός των πανεπιστημιακών σχολών εντοπίζονται ανομοιομορφίες πχ. οι Μεταλλειολόγοι Μηχανικοί (ΕΜΠ) και οι Μηχανικοί Ορυκτών Πόρων (Πολ. Κρήτης και ΔΠΘ) είναι σε διαφορετικές ομάδες.

https://www.esos.gr/arthra/68314/antistoihies-tmimaton-eisagogikon-katey...

https://www.esos.gr/arthra/68339/meteggrafes-tmimata-dyo-tahytiton-tmima...

 
μεγάλες προσδοκίες
28 Ιουν 2020 15:35

είχαμε μεγάλες προσδοκίες από τον συνάδελφο κο. Διγαλάκη. Λέγαμε είναι ενεργός τόσα χρόνια στα ιδρύματα, στις αίθουσες, στην διοίκηση.

Τελικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εφαρμόζεται μόνο διαχείριση θεμάτων, με άξονα το επικοινωνιακό κομμάτι, και μικρό-παρεμβάσεις χωρίς στρατηγική.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να χάνουμε άλλο χρόνο, πρέπει να υπάρξει συντονισμός και εξορθολογισμός με νέα υλικά, και η πολιτική ηγεσία καταλαβαίνει τι ακριβώς εννοώ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.