Υπ. Παιδείας: Δεν υπάρχει συζήτηση αντικατάστασης των Διευθυντών Εκπαίδευσης

26/06/2020

Άκουσε το άρθρο

Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αντικατάσταση , αυτή τη χρονική περίοδο, των Διευθυντών Εκπαίδευσης, των οποίων η θητεία έχει  λήξει εδώ  και και διετία.

Αυτό διαβεβαίωσε ανώτατη πηγή του γραφείου της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του esos.

Την ερώτηση αυτή κάναμε μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν από τη προηγούμενη Τετάρτη ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένεται εντός των ημερών να λάβει απόφαση αντικατάστασης των Διευθυντών Εκπαίδευσης με υπηρεσιακούς Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Σχόλια (46)

Quixotakis
|

Άπονη ζωή
μας πέταξες στου δρόμου την άκρη
μας αδίκησες
ούτε μια στιγμή
δεν ήρθες να μας διώξεις το δάκρυ
μας κυνήγησες
το κρίμα μας βαρύ
μας γέννησες φτωχούς
με την καρδιά πικρή
γεμάτη στεναγμούς

Άπονη ζωή
δεν θέλαμε παλάτια κι αστέρια
να μας χάριζες
μια θέση ζηλευτή
για μας τα ορφανά περιστέρια
ας χαλάλιζες
μας έδειρε η τάξη
μας ήπιε η αυλή
το αίμα της καρδιάς
γιατί είμαστε φτωχοί

Αναζήτηση σχολιαστη
|

Αναζητείται ο σχολιαστής που πριν από τις εκλογές σχολίαζε καθημερινά στο έσος για τις επιλογές που θα γίνονταν την...επόμενη των εκλογών αφού οι νόμοι ήταν ήδη έτοιμοι.Ενδεικτικα κάποια στιγμή μας πληροφόρησε με σίγουρο ύφος και βεβαιότητα ότι:
"Στην Πειραιώς (τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ) δουλεύουν νύχτα μέρα για να είναι έτοιμος ο νόμος για τις επιλογές που θα ισχύσει από την επόμενη των εκλογών...".Έγραφε μάλιστα και χρονοδιαγράμματα.Ή μας δούλευε ή τον δούλευαν και αυτόν ή έπαιρνε τα χάπι της μόνιμης χαράς και παντοτινής φαντασιακής αισιοδοξίας.Πιστεύω ότι προσγειώθηκε ανώμαλα στην σκληρή πραγματικότητα όπου στο Υπουργείο ΝΔ είναι μόνο η Υπουργός και οι Υφυπουργοί και όλα τα στελέχη είναι επιλογές επί ΣΥΡΙΖΑ.Ας πρόσεχε αυτούς που τότε πίστευε.

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥΣ
|

Η τοποθέτηση προσωρινών υπηρεσιακών διευθυντών είναι ενέργεια ελέγχου του κράτους με αμφίβολη επιτυχία. Γι αυτό το υπουργείο θα προχωρήσει σε νέες αξιοκρατικες επιλογές στελεχών μετά τη λήξη της θητείας των υπαρχόντων. Οι επιλογές των ΔΔΕ και ΔΠΕ θα προηγηθούν. Θα ακολουθήσουν οι ΣΕΕ μετά από ένα χρόνο περίπου και στη συνέχεια οι Διευθυντές σχολείων.

Στέλιος
|

Όταν έχεις υπουργό παιδείας δικηγόρο αυτά συμβαίνουν, δεν γνωρίζει τα της εκπαίδευσης. Δεν συζητά ούτε καν με τη ΔΑΚΕ.

Maria Maria
|

Κρίμα που δεν υπάρχει συζήτηση αντικατάστασης.
Δηλαδή όπως και να είναι ένα από τα ίδια;

Παρατάσεις μέχρι το 2023
|

Η επιλογές και κρίσεις στελεχών εκπαίδευσης θα διενεργηθούν τέλος του 2022 και θα τοποθετηθούν τα νέα στελέχη προεκλογικά το καλοκαίρι του 2023. Έτσι έχουμε παράταση των Διευθυντών Σχολικών μονάδων 2020-2021,2021-2022, και 2022-2023 (3 χρόνια παράταση), ΣΕΕ 2021-2022, 2022-2023 (δύο χρόνια παράταση , ίσως αντικατασταθούν με νέο θεσμό Σχολικών Συμβούλων ή Συμβούλους Εκπαίδευσης ) , Διευθυντές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (2018-2019,2019-2020,2020-2021,2021-2022, και 2022-2023 ( 5 χρόνια παράταση) και Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης 2021-2022,2022-2023 (σχεδόν 2 χρόνια παράταση). Με αυτό το σκεπτικό δεν θα σπάσει αυγά με τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα θα ικανοποιήσει κάποια και από τα δικά της . Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι κανένα νομοσχέδιο δεν ήταν έτοιμο σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυρίας Κεραμέως άλλα ούτε έχει ετοιμάσει κάτι. Γι αυτό καλή υπομονή σε όλους τους υποψήφιους, καλό καλοκαίρι με υγεία και ασφάλεια .

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
|

Οι παρατάσεις των θητειών στελεχών, είναι απαράδεκτο φαινόμενο.
Με ποιά λογική παρατείνονται οι θητείες για χρόνια.
Ανατρέπεται και χάνεται η βασικότερη προϋπόθεση λειτουργίας των υπηρεσιών και των φορέων του Υπουργείου παιδείας.

Κάθε στέλεχος της εκπαίδευσης, θα πρέπει να αναβαθμίζεται μέσα από μια διαδικασία κρίσεων
Η κυρία Υπουργός πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε αντικατάσταση των στελεχών των οποίων έχει λήξει η θητεία. ΄Ολα τα άλλα είναι υπεκφυγές και φτηνοπολιτική

ΠΕ04
|

Δεν είναι αντισυνταγματικό το πλαφόν σε θητείες; Αλλά λέγατε για κόφτες και θητείες, τι άλλαξε; Τίποτα δεν αλλαξε, απλώς όλοι οι νόμοι εμπεριέχουν "ΚΟΦΤΕΣ".
Καλύτερα να μετονομαστεις σε ΥΕΝΕΔ.

Τυφλές ελπίδες
|

Για να μην ανησυχούν κάποιες και κάποιοι οι νέες επιλογές για τις δομές εκπαίδευσης ( Περιφερειακοί Διευθυντές, Διευθυντές Πρωτοβάθμιας @ Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πιθανοί Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, κλπ. κλπ) πιθανολογείται να γίνουν το συντομότερο κατά το σχολικό έτος 2021-2022 αφού λήξει η θητεία των Στελεχών Εκπαίδευσης που επιλέγηκαν με τον νόμο 4547/2018 του κ. Γαβρόγλου. Η υπουργός δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει αλλαγές πριν την λήξη αυτών. Απλά κάθε μήνα σχεδόν αναφέρει αόριστα για πιθανόν αλλαγές χωρίς κάτι συγκεκριμένο ώστε να κρατάει τα υποψήφια στελέχη σε αναμονή. Αν είχε πρόθεση να κάνει αλλαγές θα τις είχε κάνει, όπως έχουν κάνει και προηγούμενες κυβερνήσεις σε διάστημα το πολύ δύο μηνών , και όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα καταργούσε άμεσα τον νόμο Γαβρόγλου. Έχουν περάσει σχεδόν επτά μήνες και δεν κουνιέται φύλλο στον τομέα της επιλογής στελεχών. Φανταστείτε ότι κρατεί σε παράταση τους Διευθυντές Εκπαίδευσης αν και είχαν επιλεγεί με αντισυνταγματικό τρόπο όπως και η ίδια επανειλημμένα τόνιζε στις προγραμματικές της δηλώσεις . Τουλάχιστον οι Διευθυντές Εκπαίδευσης θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί με υπηρεσιακούς μέχρι να γίνουν οι νέες επιλογές. Τώρα η επαναφορά του θεσμού του ΣΣ γενική και πολύ αόριστη έως πολύ πιθανόν να μην γίνει. Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πόσο έτοιμη ήταν η κ. Κεραμέως , φανταστείτε να μην ήταν κιόλας. Και όλα τα παραπάνω συνεπάγονται από το γεγονός ότι η Υπουργός αποφεύγει να δώσει χρονοδιάγραμμα, για τη νέα νομοθετική ρύθμιση για τις Δομές Εκπαίδευσης και τους Σχολικούς Συμβούλους παρά μόνο απαντάει «ΘΑ επανέλθουν οι Σχολικοί Σύμβουλοι».

Προβληματισμοί
|

Επειδή δεν θυμάμαι πολύ καλά, σας παρακαλώ διαψεύστε με ή επιβεβαιώστε με:
Πέρυσι τον Απρίλιο είχε ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης;
Είχαν υποβληθεί φάκελοι υποψηφιοτήτων;
Έχει αλλάξει ο υπάρχων νόμος επιλογής στελεχών;
Υπήρχε κάτι παράνομο στη διαδικασία που είχε ξεκινήσει ή ήταν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία;
Μήπως το νόμιμο και ηθικό θα ήταν το υπουργείο να προχωρήσει με την βάση τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί σύννομα και τα κριτήρια του υπάρχοντος νόμου;

ert
|

@Kx, μην βάζεις στοίχημα θα το χάσεις (βλέπε νέα ΩΠ, κόψιμο 3ης θητείας).

K x
|

Μια χαρά είναι οι διευθυντές εκπ/σης οι περισσότεροι απ αυτούς θα βγουν ξανά όπως και οι διευθυντές σχολείων ας το χωνεψετε για να μαν έχετε φρουδες ελπίδες. Αντε τώρα κανένα μπάνιο.

ΕΥΘΥΜΗΣ
|

Γιατί έγινε παράταση μόνο στους Διευθυντές των σχολείων και όχι και των Διευθυντών Εκπαίδευσης;

Ντίνα
|

Εφόσον δόθηκε παράταση στους πίνακες των Διευθυντών σχολείων να δοθεί παράταση και στους πίνακες Διευθυντών εκπαίδευσης!

Κατερίνα
|

Η δικιά μου σκέψη είναι ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, αλλά θα βγει όταν περάσει ο πρώτος σκόπελος του προγραμματισμού της σχολικής μονάδας. Το Νοέμβριο-Δεκέμβριο φαντάζομαι ανάλογα και με τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν.

Μήνυμα
|

Η κυβέρνηση έχει να επιδείξει επιτυχίες σε πολλούς τομείς με κυριότερη τη διαχείριση της επιδημίας. Το θετικό πολιτικό κλίμα συγκαλύπτει επιμέρους αποτυχίες, αστοχίες και καθυστερήσεις. Πολλοί από εμάς θα ξαναστηρίξουμε στις επόμενες εκλογές την κυβέρνηση αν συνεχιστεί η συνολική χρηστή διοίκηση. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως θα καταπιούμε και θα συγχωρήσουμε τις ενέργειες και καθυστερήσεις εκείνων που άλλα έλεγαν και άλλα κάνουν.

Εκλογές σημαίνει επιλογή κυβέρνησης και επιλογή βουλευτών. Για την επιλογή κυβέρνησης η απόφαση μάλλον θα είναι εύκολη. Για την επιλογή των βουλευτών το «άλλα είπα και άλλα κάνω» δείχνει τον δρόμο.

Τάκης
|

Μπορεί να μην υπάρχει συζήτηση για αντικατάσταση των διευθυντών εκπαίδευσης, σίγουρα όμως υπάρχει σοβαρό θέμα αντικατάστασης της ανεπαρκούς υπουργού και του επιτελείου των δικηγόρων της.

Το ψέμα σκοτώνει!!!
|

Τι να πιστέψω, τι να διαλέξω
ποιον πόνο πρέπει να αντέξω
για να σε φέρω πάλι κοντά μου
φωνή δε βγάζω, μα σου φωνάζω
Ήρθανε αλλιώς απ’ ό,τι είχα φανταστεί
άμμος στροβιλίζεται κι αλλάζει μια ζωή

άμεση κατάθεση
|

νομοσχεδίου-πλαισίου για επιλογές στελεχών και έναρξη επιλογών μέσα σεπτέμβρη με μεταβατική διάταξη πρόβλεψη : τα μόρια προϋπηρεσίας από παράταση (στελεχών και θητείων , πχ μέλη ΚΠΕ ) ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ για τη θέση παρά μόνο για την εκπαιδευτική προϋπηρεσία. να έρθει μαζί με το νομοσχέδιο για την επαγγελματική (τρελό γέλιο, αν και τσάμπα θα γράφουμε κατεβατά) και με τις υπηρεσιακές μεταβολές εκπαιδευτικών (αλλαγή μοριοδότησης - όχι μόνο κοινωνικά κριτήρια αλλά και μονάδες διαβίωσης σε ένα ποσοστό), αποσπάσεις σε φορείς με μοριοδότηση και με ΣΑΦΗ προσδιορισμό των θέσεων, πλατφόρμα για αμοιβαίες μεταθέσεις και αποσπάσεις ΣΧΟΛΙΚΟΥ ετους (η κατανομή μαθημάτων μπορεί να γίνει κάλλιστα 1η σεπτέμβρη) και άλλες αλλαγές μικρές αλλά δίκαιες και απαραίτητες για να επανέλθει η λογική (που δεν τους το έχω , αλλά ελπίζουμε).

ΣΣ
|

Δεν θέλουν να φέρουν Σχέδιο Νόμου για την επιλογή στελεχών. Αν ήθελαν θα το είχαν συμπεριλάβει στο πολυνομοσχεδιο. Τώρα συζητούν για την Επαγγελματική Εκπαίδευση για εκεί βρήκαν χρόνο. Αν πιστεύουν ότι θα εφαρμόσουν νέες πολιτικές με τα παλιά στελέχη είναι μακράν γελασμένοι. Αλλά μάλλον ούτε αυτό στην ουσία τους ενδιαφέρει. Απλά επικοινωνιακη διαχείριση που όμως δεν πείθει κανέναν. Σίγουρα όχι εμάς τους εκπαιδευτικούς που γνωρίζουμε από μέσα τα πράγματα και οι προσδοκίες μας διαψευστηκαν.

Legend
|

Απαράδεκτες οι συνεχείς παρατάσεις. Υπάρχει νόμος. Με αυτόν να κριθούν και να αντικατασταθούν πάραυτα. Και ας αλλάξει αν θέλουν για τους επόμενους. Δια βίου θητεία κατάντησε!

Υπουργείο των αιωνίων παρατάσεων των ληγμενων θητειων
|

Δεν είναι μόνο οι Διευθυντές εκπαίδευσης σε αιώνια παράταση.Ειναι και οι Προϊστάμενοι εκπαιδευτικών θεμάτων και οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων.Επειδη και στους Διευθυντές σχολείων θα δοθεί παράταση οι μόνοι που είναι κανονικά είναι μόνο οι ΣΕΕ.Αρα δεν είναι αυτό Υπουργείο Παιδείας αλλά Υπουργείο των αιωνίων παρατάσεων ληγμενων θητειών.Και αυτοί οι άνθρωποι του Υπουργείου που ευθύνονται για αυτό αυτοπροοβάλλονται και σαν επιτυχημένοι.Για γέλια είναι αλλά παίζουν χωρίς αντιπαλο

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΗ
|

Παρακαλώ για ηθικούς και μόνο λόγους, να βγει επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας και να εξηγήσει για ποιους λόγους καθυστερεί και δεν ανακοινώνει το νέο πλαίσιο επιλογής στελεχών εκπαίδευσης. Εάν σέβεται τη νοημοσύνη των πολιτών πρέπει να το κάνει σύντομα. Ευχαριστώ και περιμένω μια λογική απάντηση.

ΧΡΗΣΤΟΣ
|

Θα εκφρατώ απλά και λαϊκά.Εάν μία κυβέρνηση είναι απόλυτα πετυχημένη, νομίζω ότι μετά το τέλος της τετραετίας είναι υποχρεωμένη να κάνει εκλογές, διότι έτσι όριζει το σύνταγμα και δεν δίνει παράταση στην πετυχημένη θητεία της. Για ποιον λόγο λοιπόν η κ. Κεραμέως σκέφτεται να παρατείνει τη θητεία των στελεχών εκπαίδευσης; Αυτή η ενέργεια είναι ηθική και νόμιμη; Το υπουργείο παιδείας είχε μπροστά του έναν ολόκληρο χρόνο να προετοιμάσει τον τρόπο αξιολόγησης των στελεχών εκπαίδευσης, γιατί δεν το έπραξε; Εάν πραγματικά δεν είχε τον χρόνο μπορούσε να κάνει τις κρίσεις με ένα από τα προηγούμενα νομοσχέδια. Η παράταση της θητείας των στελεχών εκπαίδευσης θα δώσει επιπλέον μόρια στα στελέχη που αυτή τη στιγμή υπηρετούν στις θέσεις τους. Κερδισμένοι θα είναι οι υπηρετούντες και αδικημένοι οι νέοι υποψήφιοι. Έτσι εννοεί η κ. υπουργός την ισότητα και τις ίσες ευκαίρίες σους πολίτες; Προεκλογικά η κυβέρνηση αυτή υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει να διορθώσει τα κακώς κείμενα και θα φροντίσει να επικρατήσει η νομιμότητα, με αυτές τις αποφάσεις θα το πετύχει; Όπως προανέφερε κάποιος συνάδελφος, αν συνεχίσει να λειτουργεί με ψέματα και αναβολές η τωρινή κυβέρνηση , στις επόμενες εκλογές θα ψάχνει την ψήφο των πολιτών. Εύχομαι καλή φώτιση.

ΜΑΝΟΣ
|

Υπουργός παιδείας κατώτερη των προσδοκιών μας! Χωρίς προγραμματισμό χωρίς όραμα!

ΓΙΩΡΓΟς
|

Υπάρχουν σήμερα Δ/ντές εκπ/σης με μόνο το βασικό πτυχίο και ουδέν έτερο. Τα αίσχη του νόμου Γαβρόγλου και όμως και η Κεραμέως τους διατηρεί. Ποιά έμπνευση, πιοές ιδέες μπορούν να δώσουν για να πάει μπροστά η παιδεία;Μήπως ο Μητσοτάκης πρέπει να τα δει και αυτά στον επικείμενο ανασχηματισμό;

Τάκης Κ.
|

Απροετοίμαστη η κα Κεραμεως. Θα έπρεπε άμεσα να έχει νομοθετήσει το νομοσχέδιο για τα στελέχη.

ΠΕ800
|

Νομίζω ότι πλέον η παράταση των θητειών όλων των στελεχών εκπαίδευσης (άρα και των ΔΙΔΕ/ΔΙΠΕ) νομιμοποιήθηκε με τον πρόσφατο ν. 4692/2020. Άρα νόμιμη είναι και ο προβληματισμός τώρα αφορά το ηθικό μέρος. Η γενικότερη αίσθηση όμως είναι ότι δεν υπάρχει έτοιμη, ολοκληρωμένη εκπαιδευτική στρατηγική σε κανένα επίπεδο και το ΥΠΑΙΘ εμφανίζει αποσπασματικές προτάσεις που δε "δένουν" σε ένα ενιαίο σύνολο. Δεν υπήρχε τελικά επεξεργασμένη εκπαιδευτική πολιτική. Ούτε καν χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένης διαδικασίας δεν υπάρχει. Ακόμα και το σχέδιο νόμου για τις επικείμενες επιλογές στελεχών, που παρουσιάστηκε πριν καιρό από το esos αν το μελετήσει κάποιος αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι μια φρέσκια ιδέα αλλά είναι μια ίδιας φιλοσοφίας "παραλλαγή υπό κλίμακα" του ν. 4547/2018 της προηγούμενης κυβέρνησης (απλά οι συντελεστές μοριοδότησης ρεγουλάρονται κάτω από τις πιέσεις και προσβάσεις ομάδων ή και ατόμων). Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ δίνει την εντύπωση ότι παλεύει με αγωνία στο χαμηλότερο επίπεδο: αυτό της διαχείρισης του εκπαιδευτικού συστήματος. Ταυτόχρονα οι κινήσεις της περιορίζονται από ιδεολογικές αγκυλώσεις και επιταγές, χωρίς να μπορεί να λειτουργήσει στο υψηλότερο επίπεδο της οραματικής και ουσιαστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που απαιτούν οι καιροί...

Ερτ
|

Στα σοβαρά τώρα, πιστεύετε ότι θα κάνει κρίσεις πριν την Άνοιξη του 21; Δυστυχώς η Υπουργός έχει αποτύχει παταγωδώς σε ΟΛΑ. Γιατί τόση μυστικότητα; Πότε επιτέλους θα σεβαστεί το υπουργείο τον προγραμματισμό του καθενός ανακοινώνοντας χρονοδιαγράμματα σχετικά με το τι σκοπεύει να κάνει; Απλά παράταση;

Εκπαιδευτικός
|

Κατά τη άλλα ήταν πανέτοιμοι να κυβερνήσουν.
Ένας χρόνος στην κυβέρνηση και όλο λόγια.
Ποντάρουν στην ανύπαρκτη αντιπολίτευση και η αλαζονεία τους δεν έχει όρια.
Θα έρθει τέτοιο κύμα αντίδρασης από την κοινωνία που δεν θα έχουν που να κρυφτούν. Δεν θα τους σώσει τίποτα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ