Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τα 58 Νηπιαγωγεία που τα νήπια θα διδάσκονται την Αγγλική Γλώσσα από το νέο σχολικό έτος

Η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες θα γίνεται δύο (2) διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως στο υποχρεωτικό πρωινό πρόγραμμα
Δημοσίευση: 01/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ορίστηκαν, με απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, τα  πενήντα οκτώ (58) Νηπιαγωγεία της χώρας στα οποία εισάγεται πιλοτικά το μάθημα  δραστηριοτήτων στην αγγλική γλώσσα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Πρόκειται για τα εξής Νηπιαγωγεία:

Η διδασκαλία της αγγλικής  γλώσσας  μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες θα γίνεται δύο (2) διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως στο υποχρεωτικό πρωινό πρόγραμμα, των δημόσιων Νηπιαγωγείων γενικής παιδείας όλων των τύπων κατά το σχολικό έτος 2020-2021.

Σκοπός της εισαγωγής της δημιουργικής ενασχόλησης των παιδιών με την Αγγλική γλώσσα, είναι ο εμπλουτισμός του προγράμματος του Νηπιαγωγείου - μεθοδολογικά και θεματικά- όχι μόνο για την γλωσσική αλλά και για την ολόπλευρη ανάπτυξη των ικανοτήτων των νηπίων και τη διαμόρφωση της ταυτότητας του ενεργού πολίτη στο σύγχρονο πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Συνεργασία του/ της Νηπιαγωγού με τον/ την εκπαιδευτικό της Αγγλικής γλώσσας

Για την υλοποίηση της πιλοτικής εφαρμογής το υπουργείο Παιδείας θεωρεί  απαραίτητη η αλληλεπίδραση και η συνεργασία του/ της Νηπιαγωγού με τον/ την εκπαιδευτικό της Αγγλικής γλώσσας, η οποία θα έχει ως αφετηρία την οργάνωση και τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου στο Νηπιαγωγείο, με έμφαση στην αξιοποίηση των αναγκών, των κλίσεων και των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων των μα- θητών και μαθητριών της προσχολικής εκπαίδευσης.

Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Αγγλικής γλώσσας και των Νηπιαγωγών

Για την επίτευξη των στόχων της πιλοτικής εφαρμογής προβλέπεται από κοινού σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Αγγλικής γλώσσας και των Νηπιαγωγών σε δύο τουλάχιστον φάσεις, η οποία θα υλοποιηθεί από μέλη ΔΕΠ ή/και ΣΕΕ ή/ και εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων ή/και στελέχη του ΙΕΠ.

Η πρώτη φάση της επιμόρφωσης (διάρκειας 10-12 ωρών) θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο 2020 και θα αφορά σε θεματικές σχετικές με τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των παιδιών προσχολικής ηλικίας, με τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του προγράμματος του Νηπιαγωγείου καθώς και με τη λειτουργική ένταξη της ξένης γλώσσας στις προβλεπόμενες μαθησιακές περιοχές του Προγράμματος Σπουδών του Νηπιαγωγείου μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες. Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικές δράσεις, ανάλογα με τις ανάγκες των εμπλεκομένων με σκοπό την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και την ανατροφοδότηση σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος.

Το πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής καθώς και το επιμορφωτικό/εκπαιδευτικό υλικό θα ανατεθεί σε ειδικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα υποστηρίζουν και θα παρακολουθούν το πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής δράσης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα συντάξει έκθεση με βάση τα πορίσματα της διαμορφωτικής και τελικής αξιολόγησης του προγράμματος προκειμένου να γνωμοδοτήσει προς το Υ.ΠΑΙ.Θ. για τη διεύρυνσή του σε όλα τα Νηπιαγωγεία της χώρας.

Ετικέτες: 
Νηπιαγωγείο

Σχόλια (4)

 
Δάσκαλος
01 Ιουλ 2020 08:32

Εάν ο επόμενος ή η επόμενη υφυπουργός είναι των Γαλλικών τότε θα εισαχθούν
στο νηπιαγωγείο και τα Γαλλικά....

 
Πολύ αργά
01 Ιουλ 2020 10:29

Εδώ και δεκαετίες τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και ορισμένα φροντιστήρια διδάσκουν την Αγγλική γλώσσα σε παιδιά 4-5 ετών με μεθόδους κατάλληλες για τις ηλικίες αυτές. Για να γίνει το λογικό και να προσφερθεί το μάθημα και στο δημόσιο νηπιαγωγείο επιτέλους ... πρέπει να γίνει επανάσταση. Τα δημόσια νηπιαγωγεία στα οποία θα διδαχθούν Αγγλικά τα παιδιά από φέτος είναι πολύ λίγα. Να δω σε πόσες δεκαετίες θα μπει αν μπει ποτέ το STEM/STEAM στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Οι αρνητικές αντιδράσεις ορισμένων δασκάλων και νηπιαγωγών δείχνουν στενόμυαλη συντεχνιακή νοοτροπία, την οποία θα πρέπει να ξεπεράσουν για χάρη των νέων γενιών που θα φοιτήσουν στο δημόσιο νηπιαγωγείο.

 
Διευθυντής Δημοτικού
01 Ιουλ 2020 13:07

Αξιότιμη κα Υφυπουργέ (Αγγλικής Γλώωσας) και κα Υπουργέ,
την επόμενη φορά που θα νομοθετήσετε μία τέτοια τεράστια, μεγαλειώδη καινοτομία, όπως η εισαγωγή της Αγγλικής Γλώσσας στα Νηπ/γεία, σας παρακαλούμε να μην την εισαγάγετε σε τόσα μα τόσα πολλά Τμήματα και Νηπιαγωγεία, διότι μας στερείτε πάρα μα πάρα πολλές πολύτιμες ώρες εκπ/κών Αγγλικής από τα Δημοτικά...

 
απλά πραγματα
02 Ιουλ 2020 00:54

Κανείς στο νηπιαγωγείο χωρίς πτυχίο παιδαγωγικού προσχολικής . Αν ανοίξει κι αυτή η κερκόπορτα τέλος η πρωτοβάθμια. Η κάθοδος των ειδικοτήτων (ανειδίκευτων παιδαγωγικά) πρέπει να σταματησει. (Πως θα αντιδρούσε η Β/θμια αν έμπαινε ως παιδαγωγικά υπεύθυνη μια νηπιαγωγός )

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.