Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Στη Βουλή η απώλεια των αιτήσεων μαθητών από το ηλεκτρονικό σύστημα των ΓΕ.Λ. - ΕΠΑΛ»

Δημοσίευση: 01/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αγανάκτηση και αναστάτωση έχει προκαλέσει σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς η απώλεια εγγραφών των μαθητών των ΓΕ.Λ. - ΕΠΑΛ από το ηλεκτρονικό σύστημα. Σύμφωνα με την Α.Π. Φ1α/75919/Δ4/17-06-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα «Ενημέρωση για την ‘Ηλεκτρονική Αίτηση εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής ή μετεγγραφής’, μαθητών/-τριών για το σχολικό έτος 2020 – 2021», οι μαθητές/-τριες που επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν σε οποιαδήποτε τάξη Δημόσιων Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2020 – 2021, υποβάλλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής ή μετεγγραφής», μέσω της εφαρμογής e-eggrafes στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://e-eggrafes.minedu.gov.gr, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, από τη 18η Ιουνίου 2020 και ώρα 09:00 έως και τη 2η Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59.

Ένας μεγάλος αριθμός των ηλεκτρονικών αιτήσεων εγγραφών και μετεγγραφών που υποβλήθηκαν, στις 28-06-2020 και 29-06-2020, από γονείς και κηδεμόνες για την εγγραφή των παιδιών τους στα σχολεία για το σχολικό έτος 2020 - 2021 χάθηκαν και δεν υπάρχουν στο πληροφοριακό Σύστημα των εγγραφών.

Δυστυχώς δεν υπήρχαν τα απαραίτητα back up ώστε να επανέλθουν και να εμφανιστούν στο σύστημα. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με την παρακάτω ανακοίνωση στην εφαρμογή e-eggrafes καλεί τους γονείς να επανυποβάλλουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφής που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στο σύστημα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα που εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα είναι: «ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ/ΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΙΣ 28-06-2020 ΚΑΙ 29-06-2020, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΥΠΟΒΟΛΗ».

Τα σχολεία έκλεισαν, επίσημη παράταση δεν υπάρχει, οι γονείς πρέπει να ενημερωθούν ώστε να ολοκληρώσουν τις εγγραφές, και το Υπουργείο σε λίγες ημέρες θα εγκρίνει τους τομείς και ειδικότητες για τα ΕΠΑΛ  που θα λειτουργήσουν την επόμενη χρονιά (ενώ στα ΓΕΛ η εγγραφή των μαθητών θα ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη των μαθημάτων) χωρίς όμως να γνωρίζει τον αριθμό των μαθητών που έχουν εγγραφεί.

Οι Διευθυντές των σχολείων είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ποιοι/ες μαθητές/τριες έχουν ήδη υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής - ανανέωσης εγγραφής – μετεγγραφής. Επίσης, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ποιοι/ες μαθητές/τριες δεν έχουν υποβάλει ακόμη ηλεκτρονική αίτηση ώστε να επικοινωνήσουν μαζί τους, προκειμένου να προχωρήσουν έγκαιρα στην υποβολή της. Με αυτόν τον τρόπο ανακάλυψαν ότι έχουν χαθεί (σβηστεί, διαγραφεί) αιτήσεις εγγραφών των μαθητών τους. Δυστυχώς μέχρι το βράδυ της Τρίτης 30-06-2020 οι Διευθυντές δεν είχαν πρόσβαση στην εφαρμογή e-eggrafes προκειμένου να αναζητήσουν τις «χαμένες» εγγραφές και να ενημερώσουν τους γονείς, ώστε να επανυποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής.

Οι «χαμένες» μετεγγραφές προς τα ΕΠΑΛ δεν μπορούν να βρεθούν και να αναζητηθούν με κανέναν τρόπο αφού ποτέ τα σχολεία δεν είχαν πρόσβαση σε αυτές τις αιτήσεις. Οπότε σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να βρεθούν και να επανυποβληθούν στο σύνολό τους. Οι γονείς θεωρούν ότι έχουν γράψει τα παιδιά τους στο σχολείο, έχουν εκτυπωμένες και αποθηκευμένες τις ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφών, αλλά πολλές από αυτές δεν υπάρχουν στο σύστημα και όταν αυτές θα μεταφερθούν αυτόματα στο myschool κάθε σχολείου τότε τα σχολεία θα εμφανίζουν μειωμένο μαθητικό δυναμικό. Η προθεσμία των εγγραφών λήγει αύριο (2 Ιουλίου 2020) και το Υπουργείο θα προχωρήσει σε έγκριση λειτουργίας τμημάτων στα ΕΠΑΛ χωρίς όμως να έχει τα πραγματικά στοιχεία εγγραφών των μαθητών.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε ώστε να δοθεί λύση στο παραπάνω ζήτημα;

Πώς θα μπορέσει το Υπουργείο να διαμορφώσει τα τμήματα όταν δεν θα έχει στη διάθεσή του τα πραγματικά στοιχεία εγγραφής των μαθητών;

Είναι στις προθέσεις του υπουργείου να δοθεί παράταση στην προθεσμία των εγγραφών η οποία λήγει αύριο (2 Ιουλίου 2020);

Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να διαμορφωθούν τελικά τα τμήματα των ΕΠΑΛ το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβριου ώστε να υπάρχει η πραγματική εικόνα των εγγραφών;

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις που δείχνουν βιασύνη και προχειρότητα από τη μεριά του;

Πώς διασφαλίζεται η ακεραιότητα και η διαθεσιμότητα των δεδομένων; Τι μηχανισμοί ασφαλείας υπάρχουν ώστε να είναι θωρακισμένο και διαθέσιμο το ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών; Υπάρχει σύστημα λήψης αντιγράφων ασφαλείας (back up);

Πόσο έγκαιρα μπορούν να ανιχνευτούν τέτοιου είδος λάθη και ποιοι είναι οι μηχανισμοί ανίχνευσής τους;

Η Ερωτώσα βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Σχόλια (6)

 
Κωνσταντίνος
01 Ιουλ 2020 15:17

Εδώ δεν έχουν καταλάβει τι ζημιά έχουν προκαλέσει στην εκπαίδευση...για λίγες αιτήσεις που χάθηκαν σας ενοχλεί;;;; Μητσοτάκη φοβερή επιλογή έκανες πάλι.....

 
Ηλίας Τουμασ.
01 Ιουλ 2020 15:26

Όντως αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές. Οι εγγραφές δύο ημερών χάθηκαν.Και άντε να εξηγήσεις στους γονείς ότι η τυπωμένη δήλωση με αριθμό πρωτοκόλλου δεν υπάρχει στο σύστημα (και να μην θεωρήσουν ότι πάλι κάτι λάθος κάναμε εμείς οι καθηγητές...). Εμείς που υπηρετούμε σε μικρά σχολεία είχαμε καθημερινό κοντρόλ, βρήκαμε τους γονείς (εδώ βοήθησαν και τα κοινωνικά δίκτυα και οι ομαδικές που είχαμε φτιάξει τις μέρες του Webex) και ξανακάνουμε τις εγγραφές. Τα μεγάλα σχολεία όμως; Σίγουρα αν δεν μπορεί να γίνει ανάκτηση, θα πρέπει να δοθεί παράταση. Βέβαια, κάποιος τεχνικός θα πληρώσει τη νύφη και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

 
MΑΡΙΑ
01 Ιουλ 2020 15:56

Ε Ν Τ Α Ξ Η και μιλάν για αριστεία και αξιολόγηση. Αντε ας παραιτηθούν .

 
νικοσ
01 Ιουλ 2020 16:59

Τι ρωτάνε βρε παιδί μου στη Βουλή ;
Είναι θέμα της Υπουργού αν κάποιο σφάλμα λογισμικού προέκυψε ; Δηλαδή με τι να ασχοληθεί η Υπουργός ;
Είναι σφάλμα λογισμικού ή υλικού!

 
Βικτωρία
01 Ιουλ 2020 21:27

@νικοσ
Τι ακριβώς εννοείτε σφάλμα υλικού ή λογισμικού; Δεν λειτουργούν οι υπολογιστές οικειοθελώς και αυτοβούλως αγαπητέ μου. Κάποιος έκανε βλακεία (και να ήταν η μοναδική να λέγαμε άντε.. ανθρώπινο είναι). Αλλά υπάρχει μια γενικότερη λογική: "Ας κάνω και εγώ κάτι να φανώ και τι με νοιάζει αν θα την πληρώσουν οι από κάτω". Όποιος έχει χειριστεί το myschool πριν και μετά την εφαρμογή των ηλεκτρονικών εγγραφών ξέρει πως το e-eggrafes μόνο ταλαιπωρία για τους γονείς και άσκοπο φόρτο εργασίας για τα σχολεία έφερε. Τα δύο ΠΣ είναι επικαλυπτόμενα (με απλούς καθημερινούς όρους το e-eggrafes είναι μια βλακεία και μισή!)

 
Γιώργος Π.
10 Ιουλ 2020 07:16

Συμφωνώ απόλυτα με τη Βικτωρία. Στα ΓΕΛ το e - eggrafes προσθέτει γραφειοκρατεία και τίποτε άλλο. Από την αυτόματη εγγραφή των μαθητών/μαθητριών από τη μια τάξη στην άλλη ενός σχολείου έχουμε χιλιάδες γονείς να μπαίνουν στο e - eggrafes, πολλές φορές με δυσκολία, τα σχολεία να βοηθούν και να παρακολουθούν την όλη διαδικασία και τις διευθύνσεις τελικά να μεταφέρουν αυτές τις εγγραφές στα σχολεία, καταλήγουμε δηλαδή στο ίδιο αποτέλεσμα που θα είχαμε αν ένας εκπαιδευτικός φρόντιζε την μαζική ανανέωση των εγγραφών στο myschool (χρόνος 5λεπτα). Ίσως το σύστημα να προσφέρει στις μετεγγραφές μαθητών/μαθητριών μετά την Α τάξη από τα ΓΕΛ στα ΕΠΑΛ. Θα μπορούσε όμως να ζητηθεί να γίνει η ηλεκτρονική αυτή δήλωση μόνο από όσους/όσες ενδιαφέρονται για αυτό.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.