Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Πανελλαδικές στη Χημεία-Απάντηση στην ΕΕΧ

Δημοσίευση: 02/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΧΗΜΙΚΟΣ ΣΤΟ 8ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΔΩΝ

Το θέμα Δ3.ii είναι ΛΑΘΟΣ, όπως ΛΑΘΟΣ είναι και η απάντηση της Κ.Ε.Ε. που παίρνει σε όλα τα βαθμολογικά το σύνολο των μορίων και η οποία γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθεί από την Ε.Ε.Χ.(Ενωση Ελλήνων Χημικών)

Συνάδελφοι της Ε.Ε.Χ., για να τελειώνουμε με το θέμα Δ3.ii

Aς μη λάβουμε υπόψη μας την «χημική εξίσωση» (8) για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα.

Μεταφέρω αυτολεξεί από το δελτίο τύπου της Ε.Ε.Χ.

«Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν συντελεστές στην εξίσωση. Μάλιστα δε χρειαζόταν να γραφεί η εξίσωση. Μπορούσε να αναφέρεται ότι αντιδρούν το μονοξείδιο του άνθρακα με το υδρογόνο για την παρασκευή οξικού οξέος. Το πρώτο ερώτημα σε καθοδηγεί στο ότι δεν παράγεται μόνο οξικό οξύ (αφού ζητά το ποσοστό του οξικού οξέος στα προϊόντα ). Άρα, παράγονται και άλλες ενώσεις κατά την αντίδραση του μονοξειδίου του άνθρακα και του υδρογόνου. Δίνεται ότι όλες οι παραγόμενες ουσίες είναι υγρές, άρα από τη σύσταση του παραγόμενου μείγματος μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πράγματι η παραχθείσα ποσότητα του οξικού οξέος παράγεται από την αντίδραση του 90% του μονοξειδίου του άνθρακα.»

Συνεχίζω:

Ας δεχτούμε το λανθασμένο συμπέρασμα που βγάζετε.

Επομένως, το 10% της ποσότητας του μονοξειδίου του άνθρακα μετατρέπεται σε παραπροϊόντα. Άρα, θα πρέπει, ανεξαρτήτως των παραπροϊόντων που προκύπτουν, να παράγεται μείγμα προϊόντων στο οποίο η περιεκτικότητα σε οξικό οξύ θα είναι 90%w/w.

Για να δούμε, θα σας δικαιώσει η πραγματικότητα; Προσπαθώ αυτές τις μέρες να βρω παραπροϊόντα υγρά που δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ούτε με το CH3COOH ούτε με το NaOH. (Εδώ οι θεματοδότες αποδεικνύουν ότι, όταν θέλουν, έχουν την ικανότητα να είναι πολύ τυπικοί.)

Θα επιλέξω ως παραπροϊόντα την CH3CHO(l) και το H2O(l). (Δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα;)

Για να δούμε τη συνέχεια:

2CO(g ) +2H2(g) →CH3 COOH(l) (8) 2CO(g ) +3H2(g) →CH3CHO(l) + H2O(l) (9)

Mε βάση την (8) αντιδρούν 200 • 90/100 mol CO και παράγονται 90 mol CH3COOH.

Mε βάση την (9) αντιδρούν 200 • 10/100 mol CO και παράγονται 10 mol CH3CHO και 10 mol H2O.

Το τελικό μείγμα των προϊόντων θα περιέχει 90 mol CH3COOH, 10 mol CH3CHO και 10 mol H2O. Δηλαδή 5400g CH3COOH, 440g CH3CHO και 180 g και συνολική μάζα 6020 g.

Άρα, η περιεκτικότητα του μείγματος προϊόντων σε CH3COOH θα είναι: 5400/6020 •100 = 89,7%w/w Γιατί άραγε το αποτέλεσμα δεν δικαιώνει εσάς αλλά και την Κ.Ε.Ε.;

Παραπλανηθήκατε και εσείς από την εκφώνηση;

Και καταλήγω με το τελικό συμπέρασμα της Ε.Ε.Χ.:

«Άρα δεν είναι τόσο προβληματικά τα πράγματα στην εκφώνηση για το δεύτερο ερώτημα. Είναι λάθος να δίνεται σαν απάντηση ότι όλη η ποσότητα του μονοξειδίου του άνθρακα αντιδρά για να δώσει οξικό οξύ από τη στιγμή που βρέθηκε, στο ερώτημα i, ότι η περιεκτικότητα σε οξικό οξύ των προϊόντων είναι 90% .»

Πόσα μόρια παίρνει λοιπόν αυτή η απάντηση; Όλα; Συνάδελφοι η Ε.Ε.Χ. πρέπει, έστω και αργά, να κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να αρθεί η αδικία που γίνεται σε βάρος μιας πολύ μεγάλης μερίδας μαθητών.

Διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα όχι μόνο για το μάθημα της Χημείας, αλλά και για την αξιοπιστία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σχόλια (3)

 
Γονέας εκπαιδευτικός
03 Ιουλ 2020 21:55

Ήδη κάποιοι εξετάζουμε νομικά το ζήτημα. Δεν θα τους αφήσουμε έτσι.

 
Aρης
02 Ιουλ 2020 17:47

Ντροη τους! Κανονικα πρεπει να ακυρωθει η εξεταση του μαθηματος κ ολοι οι υποψηφιοι να ξαναδωσουν επαναληπτικες!!! Γιατι δεν αντιδρουμε μαζικα ολοι οι χημικοι;ολοι ξερουμε οτι η χημεια φετος ειναι το φιασκο του αιωνα. Πρεπει γονεις κ εκπαιδευτικοι να ψαχτουμε νομικα!!

 
Βασίλης Ιωαννίδης (χημικός στο 4ο ΓΕ.Λ. Κατερίνης)
02 Ιουλ 2020 15:33

Η παρατήρησή μου είναι δεν μπορεί να παραχθεί νερό. Από την εξίσωση αCO + βΗ2 = γCH3COOH + δΗ2Ο, προκύπτει δ = 0. Αν γράψω την εξίσωση αCO + βΗ2 = γCH3COOH + (δC+εΗ+ζΟ), οι μοναδικοί ακέραιοι που την επαληθεύουν δίνουν α=3, β=3, γ=1, δ=1, ε=2, ζ=1 και α=3, β=4, γ=1, δ=1, ε=4, ζ=1. Στην 1η περίπτωση το παραπροϊόν είναι η μεθανάλη και το οξικό είναι 5,4 Kg, στην δε 2η περίπτωση είναι η μεθανόλη και το οξικό είναι 5,52 Kg. Επειδή όμως η μεθανόλη αντιδρά με το οξικό, απορρίπτεται. Αυτή είναι μια άλλη λύση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.